Екоминистърът обяви, че няма да допусне втора криза като в Перник

Екоминистърът обяви, че няма да допусне втора криза като в Перник

© Велко Ангелов"Не искам и няма да допусна водна криза като в Перник", увери в сутрешния блок на "Нова телевизия" министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Думите му бяха в коментар за критично ниското ниво на няколко язовира в страната като "Ястребино", "Асеновец", "Тича" и "Камчия" и на въпрос има ли риск от въвеждане на воден режим.


Той посочи, че ако в даден язовир се стигне един определен критичен минимум, ще бъде спирано подаването на вода за всякакви други нужди (за напояване или промишленост - б.р.) освен за питейно-битови.


"Язовир "Ястребино" съвсем скоро ще стигне до нивото, в което ще пазим водата само за гражданите", заяви Димитров. По думите му при пестене в яз. "Камчия" има вода за 2 години, за "Тича" - за около година и половина. Оплака се, че въпреки предупрежденията на Министерството на околната среда и водите към земеделци да намерят алтернативни водоизточници за напояване те нищо не правели по въпроса.
Догодина по всяка вероятност няма да даваме вода за земеделците, ако не падне дъжд, каза Емил Димитров, говорейки за положението в язовирите с ниски количества на водата. Той посочи, че "това е суша от три години", а на "земеделците винаги са им празни язовирите, защото нямат пари да си ги поддържат". Добави, че законовите разпоредби са при намалели водни нива да се осигуряват първо гражданите.


"Аз в момента натискам промишлеността да си направи собствени водоизточници, след това земеделците да си направят капково. (...) Съчувствам им, но ако няма дъжд, ако няма сняг, в следващата година земеделците трябва да се оправят сами", заяви Емил Димитров

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK