Конституционният съд: Имунитетът на президента го пази от наказателно преследване (допълнена)

Конституционният съд: Имунитетът на президента го пази от наказателно преследване (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталИмунитетът на президента го пази по време на мандата му както от завеждане на досъдебно производство срещу него, така и от проверка, ако те водят до реализиране на наказателна отговорност.
Този е смисълът на отговора на Конституционния съд на ключовия четвърти въпрос от шестте въпроса на главния прокурор Иван Гешев до КС във връзка с имунитета на президента и вицепрезидента.


Изразът, че срещу президента "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер, гласи въпросът на Гешев.


Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи. Това гласи отговорът на Конституционния съд.
Отговорът означава, че срещу президента прокуратурата не може да образува досъдебно прозиводство /което е процесуално действие/, но не може да заведе и предварителна проверка, /което е извънпроцесуално действие/, ако тези действия ще доведат до реализиране на наказателна отговорност.


Има ли вътрешни противоречия в тълкуването на КС?


Същевременно обаче на петия въпрос на Гешев, който гласи : Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента", КС отговаря така:


"При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство."


На пръв прочит тълкуването на КС може да се разбира принципно, че "недосегаеви няма", защото главният прокурор може, казва КС, да образува наказателно производство при данни за престъпление Същевременно КС потвърждава конституционната неприкосновеност на президента, като казва, че срещу него не може да се извършва наказателно преследване под никаква форма - не може да бъде подслушван, проследяван, обискиран, претърсван нито с процесуални средства по съответното наказателно производство, нито с извънпроцесуални. Ключът към това разбиране е конституционната забрана да бъдат привличани под наказателна отговорност президентът и вицепрезидентът.


"Дневник" ще потърси мнения на специалисти по конституционно право.


Решението е взето единодушно.


Тълкувателното решение на КС е по отправено в началото на година искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента. То бе изпратено в рамките на разследване, свързано с ръководителя на Военно-въздушните сили - генерал Цанко Стойков, при което Спецпрокуратурата разпространи записани със СРС разговори на президента Румен Радев с ген. Стойков. Тези СРС, които Гешев не можеше да използва срещу президента не само заради имунитета му, но и поради това, че не насочваха към тежко престъпление, каквото е изискването на закона, за да се ползват, той употреби за повод да пита КС кога може да разследва президента. Въпреки че в телефонните разговори не се чуват думи и указания на президента Радев към началника на ВВС да скрие документи по назначаването, а обратното - да бъде предоставено всичко.


Диспозитивът на решението /пълният текст на въпросите на Гешев и отговорите на КС/ гласи:


"1. По въпрос първи от тълкувателното питане - Припокрива ли се по съдържание понятието "държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ?


Съдържанието на понятието "държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието "измяна" по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като "държавна измяна" следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.


2. По втори въпрос от тълкувателното питане - Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?


Понятието "държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката.


Понятието "нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.


Конкретната преценка, дали "държавна измяна" или "нарушение на Конституцията" обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което само̀ решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.


3. По трети въпрос от тълкувателното питане - Понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката " от Наказателния кодекс ?


Понятието "държавна измяна" не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката.


Понятието "нарушение на Конституцията" може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.


4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане - Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер?


Възбуждането на наказателно преследване е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление.


Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.


5. По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?


При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.


6. По шести въпрос от тълкувателното питане - Изразът "не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?


По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи.
Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение."


От отговора на въпрос 6 става ясно, че делото срещу началника на ВВС, покрай когото е бил подслушан Радев, може да продължи, стига да не се извършват действия насочени срещу него /президента/, "които пряко засягат негови лични права и свободи".


Решението на КС потгвърждава, че президентът може да бъде отстранен единствено при държавна измяна или нарушение на конституцията, но обвинението се повдига от парламента и решението се взема от КС.


Във връзка с това потвърждаване възниква опосредстван въпрос от мотивите на КС


дали "неизпълнението на морални и политически ангажименти" може да се смята като "неизпълнение на конституционно възложени задължения"


и оттам като нарушение на конституцията и основание за импийчмънт. Обяснението на КС е притеснително обтекаемо, смятат юристи:


"Не би могло обаче да се даде едно обхватно дефиниране на подобно поведение като неизпълнение на конституционно възложени задължения на президента, тъй като самото понятие "задължение" има много значения и не се ограничава единствено до правни такива - президентът има също така и морални и политически ангажименти към нацията и в тях се проектира свободата, която получава с инвеститурата на властническите пълномощия от избирателите. Такова дефиниране, в порядък на тълкуване на Конституцията, би било в несъответствие с водещия принцип на върховенството на правото, тъй като би позволило прекрачването на конституционната рамка, която препятства абсолютизма на представителното учреждение", заявява КС.


И КС заключава, след като е оставил вратичка за размишления върху хипотеза за /не/изпълнение на "морални и политически ангажименти" към нацията от страна на президента:


"Конкретната преценка, дали "държавна измяна" или "нарушение на Конституцията" обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което само̀ решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията" .

Пълния текст на решението на КС можете да прочетете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (270)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  Не е ли време един юридически неграмотен каскет от школата за милиционери в Симеоново да подаде оставка?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 692 Неутрално
 4. 4 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Поредно поражение за Гешев и Бойко очевидно.

 5. 5 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Ха ха, на гешефтарчето му го натресоха с 200 😂 😂

 6. 6 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Айде сега, Ваньо Гешев в панделата, заедно с Баце.
  Е преди това ОСТАВКИ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 7. 7 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Айде сега, Ваньо Гешев в панделата, заедно с Баце.
  Е преди това ОСТАВКИ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 8. 8 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поредно поражение за Гешев и Бойко очевидно.
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  По-скоро - ОЧЕВАДНО!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ако няма имунитет президента, някои може да плати напрокурор в една офшора сметка в зона контролирана от Анлгия или САЩ добри пари, и да му поръча разследване .

  тоест всичко тогава опира до това колко пари иска някои да даде на някои прокурор за подкуп.

  затова трябва да има имунитет

 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Каскети, какво ви обяснявах, а аз даже не съм юрист. Той текста е толкова ясен, че повече няма на къде. Даже "братинята" се посвени да прочети конституцията , като дявола евангелието. Гешев за грубо погазване на конституцията #Оставка!

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  "Конституционният съд: Имунитетът на президента го пази от разследване и проверки"?!  "Съдиите приемат още, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не пречи да започне разследване. Това означава, че могат например да бъдат подслушвани съучастниците му, да бъдат разпитвани свидетели и т.н."
  Петя?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ами не казва точно това, което е написано в заглавието, но все пак са го писали журналисти, които не са намерили за необходимо да потърсят юридическа помощ.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Радев е безспорно най-големият, и единственият опонент на статуквото, който наистина има някакъв авторитет в обществото. Харесвате го или не, такива са фактите. А да не забравяме, че ДПС подкрепиха Радев на вторият тур на последните избори. Колко ли сега се тюхкат за това си решение! То не, че Радев нямаше да бъде избран и без тях де.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Не е ли време един юридически неграмотен каскет от школата за милиционери в Симеоново да подаде оставка?
  —цитат от коментар 1 на Darulio


  То Каскетят не биваше дори да бъде и назначаван, но това е друга тема.

  В случая - нЕма за какво.
  Въпросът, който "зададе", беше наистина неизяснен докрай.

  И нЕма лошо да се пита.
  ОсобеННо ако си Каскет от Симеоново! :)

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Конституционният съд: Президентът не може да бъде подслушван.
  А Тиквата може ли да бъде подслушван?

 18. 18 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#12] от "victor_victim":

  Те не могат да четат, могат само да пишат :D Това си е чиста проба индулгенция за прокуратурата. Мисля, че Гешев точно това е очаквал... Сега вече ще стане интересно, ама МНОГО интересно.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Да видим назначението на пиарката тогава, не е било от президент, нито пък тя е президентша.
  Моралът на вдигащите ръка в юмрук би трябвало да е железен...

 20. 20 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Каква реклама изтърва каскетски! Това да започнеш разследване срещу президента, всеки ден надълго и нашироко да обясняваш колко е гаден, подъл и айдук, да вадиш доказателства пред очите на народа и накрая да го тикнеш в дранголника - егати кефа. Как ли ще преживее каско този удар?

  без подпис!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#17] от "plynii":

  Може да, Министър - председателят няма имунитет.

 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  И сега, какво правим с всички антиконституционни действия на каскета до момента? Ще се намери ли поне един прокурор в тази държава да разследва кой изкара СРС-та със записи на президента, кой нахлу в президентството и защо и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 24. 24 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Гешев остана без работа...

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  До коментар [#16] от "Doge":

  Както винаги се излагаш. Аз разбрах, че ако има престъпна дейност може да се води РАЗСЛЕДВАНЕ, и да се иска импийчмънт, ако са установени такива. Ако импийчмънт няма, след изтичане на мандата на същия, се завежда дело по общия ред.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Единственото правилно решение. Само главният прокурор не може да разчете очевадното в конституцията. Оставка и съд!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ще изчакаме края на мандата му, за да му се потърси наказателна отговорност!
  Ние не сме Антифата и уважаваме законите!
  Дано само страхливия пРезидент не се укрие в подмосковието и да ни се лензи от там тогва!

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  И сега, какво правим с всички антиконституционни действия на каскета до момента? Ще се намери ли поне един прокурор в тази държава да разследва кой изкара СРС-та със записи на президента, кой нахлу в президентството и защо и т.н.
  —цитат от коментар 23 на rumen_s


  За съжаление това легитимира "онова срс".
  Не могат да действат срещу Президента, но срещу свързани със случая лица - могат.
  Те това фиктивно и са направили.

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Борис Велчев (к*р Братиньо) прави второ сечено на Гешев.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 33. 33 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 974 Весело

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Що се излагаш?

 34. 34 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  "Конституционният съд: Имунитетът на президента го пази от разследване и проверки"?!"Съдиите приемат още, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не пречи да започне разследване. Това означава, че могат например да бъдат подслушвани съучастниците му, да бъдат разпитвани свидетели и т.н."Петя?
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Както винаги едностранчиво представено. Ако трябва да перефразирам Кмета, Гарантирано от Петя. 🤣🤣🤣
  Аз да питам, имунитета на президента покрива ли и неговите съветници?

 35. 35 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1034 Весело

  Падна тежко и продължително мислене.

 36. 36 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Понеже ще се разгорят спорове, а Петя е изключително некадърен журналист и няма да отрази новината, както трябва, безпристрастно, ето и цялото решение на КС за всеки, който има интерес да се запознае:

  "Днес, 30.07.2020 г., Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 1/2020 г., образувано по искане на главния прокурор на Република България за даване на задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията. Приетият диспозитив на решението гласи:
  1. По въпрос първи от тълкувателното питане - Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна", използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа "Престъпления против Републиката", Раздел I "Измяна" от Особената част на Наказателния кодекс ? Съдържанието на понятието „държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс. Като „държавна измяна" следва да бъдат разбирани и други престъпления против Републиката, които държавният глава би могъл да осъществи при изпълнение на конституционно възложените му функции.
  2. По втори въпрос от тълкувателното питане - Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията" като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ? Понятието „държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката. Понятието „нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния. Конкретната преценка, дали „държавна измяна“ или „нарушение на Конституцията“ обосновават отговорност на президента или вицепрезидента се прави единствено от Народното събрание, което само̀ решава дали да повдигне обвинение и след това - от Конституционния съд, когато упражнява правомощието си по чл.103, ал.3 от Конституцията.
  3. По трети въпрос от тълкувателното питане - Понятията „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията", използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа "Престъпления против Републиката " от Наказателния кодекс ? Понятието „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката. Понятието „нарушение на Конституцията“ може да включва в съдържанието си и извършване на нарушения, които са престъпления, но различни от престъпленията против Републиката.
  4. По четвърти въпрос от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер? Възбуждането на наказателно преследване е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление. Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.
  5. По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ? При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.
  6. По шести въпрос от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ? По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи. Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение.
  Решението е прието единодушно"

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  На лавровия каскет не му върза.Само дето е отпускар и няма да ни занимава Известно време с крешчендото си.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Ти многократно си доказал , че си пълен ретард. По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи.
  Възбуждането на наказателно преследване е дейност на органите на досъдебното производство по формулиране на твърдение срещу конкретно лице, че е извършило конкретно престъпление.

  Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Конституционният съд цапардоса Гешев по главата със собствения му каскет. Би трябвало да го задължи и да се яви отново на изпит по конституционно право.

 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Ми не, не могат да се водят процесуални действия. Изрично е посочено. Доказателства могат да се събират.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Каскета е нарушил конституцията, като е подслушвал Радев. Кой ще поеме отговорност за това? ВСС трябва да заседава възможно най-скоро и неграмотния каскет да си заминава!

 45. 45 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#34] от "oak17621787":

  А тези на жшна му??? ;)

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  До коментар [#39] от "Doge":

  Чети сега какво е казал конституционни съдии, и изпии една чаша вода, че си се превъзбудил пак:

  "Ако например някой се оплаче в МВР, че президентът е стрелял с пушка по него и е искал да го убие, ще бъде образувано дело, ще бъдат разпитани свидетели, ще бъде огледано мястото на стрелбата, ще бъдат изискани записите от камерите. Но няма как, например, да бъде претърсено жилището на президента, за да бъде иззета пушката, с която е стреляно. Така илюстрира решението пред "Сега" конституционен съдия.

  "Решението няма да се хареса нито на президента, нито на главния прокурор", казаха пред "Сега" конституционни съдии. Те допълниха, че е търсен баланс - да няма нито свръхзащита на държавния глава, нито свръховластяване на главния прокурор."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#12] от "victor_victim":

  Вие какво прочетохте. Знаете ли, какво е наказателно преследване и наказателно производсто? Хубаво е да направите разлика.

  За да Ви изясня, наказателно производство е събиране на данни по подозрение за престъпение и това е задължение на всички следствени органи, към всички лица, независимо кои са.

  Към президента, обаче, не могат да направят нищо, каквито и данни да са събрали

 49. 49 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#31:"xm..."][/quote]

  Това НЕ легитимира и не прави публичното оповестяване на СРС-та законно, та дори и да са подслушвали законно (което също не е много сигурно).

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 50. 50 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#47] от "hamiltonf":

  Точно така. Обаче Гешев го ПОДСУЛШВА, и не само това ами изнася ПОДСУЛАШАНОТО по медиите. Което влиза в челен сблъсък с това , което ми постана. Затова оставака каскет!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Боже, боже! А какво тик такане падна в нЕкои среди! Чак им се размътиха мозъците на тиквените другари. Съдът, този път Конституционния, потвърди диагнозата поставена на главния ни прокурор.

 53. 53 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Айде сега успокойте се и като нахлувате въпръжени внимавайте следващия път да не ви ударят зад вратовете!

 54. 54 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В отговор г-н Гешев следва да си изяде КАСКЕТА.

 55. 55 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Срещу президента не може да бъде извършвана предварителна проверка, ако тя ще доведе до наказателно преследване, казва КС на Гешев. Но Каскета си знае, че неговите проверки (извънпроцесуални действия) никога не водят до наказателно преследване (осъдителни присъди), защото са пунти-мари и целта им е психически тормоз, извиване на ръце и пречупване на гръбнак. Затова ще продължи в същия дух.

  А на КС трябваше ли му наистина толкова много време, за да напише едно изречение?!

 56. 56 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Чакайте сега, нали Смешев беше сигурен, че може да го разследва?

 57. 57 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Каскетът смята конституционните съдии за безделници, както неговия ментор депутатите и им намира работа по очевидно ясен казус за грамотен човек. Утре за да им осигури работа може да ги попита думата ЧЛЕН в правото, е ли по-различно от думата к.р използвана от Тиквата във вчерашния запис.

 58. 58 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поредно поражение за Гешев и Бойко очевидно.
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  Е как така нали владеят държавата и правят каквото си искат, не разбирам. Моля, обяснете - хем са еднолични диктатори , хем губят постоянно ..

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално
 62. 62 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dankol":

  Разследването процесуално действие ли е Мунчо?

 63. 63 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 962 Неутрално
 64. 64 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Хайде пак с полузаглавията :) Коректно казано е така:
  Президентът не може да бъде разследван, ако няма данни за престъпление.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Гешев не харесва това. Сега ще прати мутри на КС?

 67. 67 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "Конституционният съд: Имунитетът на президента го пази от разследване и проверки"?!"Съдиите приемат още, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не пречи да започне разследване. Това означава, че могат например да бъдат подслушвани съучастниците му, да бъдат разпитвани свидетели и т.н."Петя?
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Петя е писател, а не читател!
  И след това, защо сме на 111 място по свобода на словото? Дори и Канна от ТВ Божков се възмущава за това дередже.

 68. 68 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  петя петя гледай канна и се учи
  —цитат от коментар 65 на julesta


  А какво мислиш за решението на конституционния съд?

  SHADOWS of SOFIA
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Сега разбрахте ли господа каскети, защо България е толкова често осъждана с ЕСПЧ. Защото каскетите даже ясно написан текст имат нужда да им го тълкуват конституционни съдии. Затова адвокати , като Екемджиев ги разпердушинват в съдебните зали. Оставка каскети!

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Ваньо Гешев удари греда, оставка на този неграмотен главен прокурор.

 72. 72 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Сега каскетът да остави президента и да вкара тези простаци Ненчо Балабанов, Краси Радков, Любо Нейков и Виктир Калев в затвора.

 73. 73 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 911 Неутрално

  ''Имунитетът на президента го пази от наказателна отговорност''. Това не беше ли ясно на главния прокурор или той не е запознат с редица правни норми та се наложи да занимава КС.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Голям гаф на Каскета и червена точка в бележника му!

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  " По въпрос пети от тълкувателното питане - Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване", използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ? При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство."

  Т.е, при извършването на престъпление от страна на президента, може да започнеш наказателното производство, но не и да предприемеш съответните процесуално - следствени действия, докато не отпадне качеството президент ! Предполагам, това е свързано със погасителната давност, която е предвидена в НК за отделните видове престъпления ?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  петя петя гледай канна и се учи
  —цитат от коментар 65 на julesta


  Да бе, голяма излагация на Канна снощи, БТВ удариха дъното. 🤣🤣🤣

 79. 79 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Не е ли време един юридически неграмотен каскет от школата за милиционери в Симеоново да подаде оставка?
  —цитат от коментар 1 на Darulio


  Тя школата в Симеоново дори не е в Симеоново. По същия начин и ученето там за полицаи произвежда милиционери, а ученето на право произвежда галоши.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Смисълът драга Петя е, че ще могат да се събират доказателства срещу него. Това са действия по разследване, а не процесуално-следствени действия насочени срещу президента и това е от съществено значение, защото доказателствата могат да се загубят в хода на времето и когато имунитетът отпадне няма да има какво да се събира вече . Сега стана ли ти ясно на теб и на останалите правни лаици които повтаряте мантрите на Христо Иванов

 82. 82 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Хммм... и какво правим сега с главния гаскет, който е главен толкова, колкото аз съм космонавт. За каруцаря от Банкя, който псува всичко живо несъгласно с него, няма да питам, те вицетата и отговорните хора от неговата партия не го питат, та камо ли аз.
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 83. 83 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  ако няма имунитет президента, някои може да плати напрокурор в една офшора сметка в зона контролирана от Анлгия или САЩ добри пари, и да му поръча разследване .тоест всичко тогава опира до това колко пари иска някои да даде на някои прокурор за подкуп.затова трябва да има имунитет
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Всъщност правото на имунитет идва от прекия избор на няколко милиона гласоподаватели.

 84. 84 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#52] от "3biri":

  Абсолютно погрешен прочит, драги ми смехурко

 85. 85 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#52] от "3biri":

  Абсолютно погрешен прочит, драги ми смехурко

 86. 86 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тези от конституционния съд ми приличат на Великата инквизиция от средновековието. Също толкова "милосърдни" към народа и толкова "полезни" за обществото.

 87. 87 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Бас държа, че Гешев дори не е знаел какво пита. Той е просто една подлога, която не мисли, а изпълнява. За съжаление, ние плащаме заплатите на тези неграмотници.

 88. 88 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  " Отговорът означава, че срещу президента прокуратурата не може да образува досъдебно прозиводство /което е процесуално едйствие/, но не може да заведе и предварителна проверка, /което е извънпроцесуално действие/, ако тези действия ще доведат до реализиране на наказателна отговорност."

  Мисля, че от самото решение на КС е видно, че може да се започне наказателно производство, така че горното заключение не е съвсем точно !

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#68:"K2"][/quote]

  Прочети го!!!
  Не само заглавието.

 91. 91 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Моето мнение (не е на юрист) е следното:
  - Тълкуването на КС създава повече мъгла в едни ясни конституционни текстове, отколкото яснота!
  - Тълкуването на КС прилича на минаването на 100 човека по прясна кал! Т.е. води до остра нужда КС да разтълкува тълкуванието си в бъдеще щото търпи повече интерпретации отколкото текста на Конституцията.
  Казано на прост език - ако Конституцията не е била разбираема само на Гешев и Пеевски, тълкуването ще е неразбираемо и за още повече хора.

  Следствие:
  От опита на КС да не изкара Гешев толкова смешен, колкото е по-голям гарант в момента за Президента са протестиращите против Тиквата, отколкото Конституцията и законите на РБ.
  А държава, в която институцията я бранят повече хората, отколкото законите я праща в канала на цивилизацията!

 92. 92 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#14] от "ygo11542256":


  Радев е безспорно най-големият, и единственият опонент на статуквото, който наистина има някакъв авторитет в обществото. Харесвате го или не, такива са фактите. А да не забравяме, че ДПС подкрепиха Радев на вторият тур на последните избори. Колко ли сега се тюхкат за това си решение! То не, че Радев нямаше да бъде избран и без тях де.
  —цитат от коментар 14 на ygo11542256

  А тъй, оставка на статуквото!
  "Русофил и патриот стал президентом"
  https://www.facebook.com/100015423071226/videos/892550257935735

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 93. 93 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Радев е безспорно най-големият, и единственият опонент на статуквото, който наистина има някакъв авторитет в обществото. Харесвате го или не, такива са фактите. А да не забравяме, че ДПС подкрепиха Радев на вторият тур на последните избори. Колко ли сега се тюхкат за това си решение! То не, че Радев нямаше да бъде избран и без тях де.
  —цитат от коментар 14 на ygo11542256


  Той самият е от статуквото бе !

  shlshlshlshl
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  ====Съдържанието на понятието „държавна измяна" по чл. 103, ал. 1 от Конституцията не е тъждествено със съдържанието на понятието „измяна" по смисъла на Раздел I, Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс.=====............ И ..... сега идва въпроса по кой чл. трябва да бъде забранена партия ГЕРБ, като "враждебна организация" финансирана и подпомагана логистично от чужди фондации и разследвано ръководството и....... и т.н

 96. 96 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Гешев не харесва това. Сега ще прати мутри на КС?
  —цитат от коментар 66 на #ОСТАВКА


  Ти защо нямаш профил в "Дневник"?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 97. 97 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Каскета е нарушил конституцията, като е подслушвал Радев. Кой ще поеме отговорност за това? ВСС трябва да заседава възможно най-скоро и неграмотния каскет да си заминава!
  —цитат от коментар 44 на Are de


  Бе каскета не е подслушвал Радев, а ген.Стойков(защо е съвсем друга работа). А че Радев се е набутал като последен главанак между шамарите си е негов проблем. И не говори много добре за умствените му възможности.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 98. 98 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 724 Неутрално

  За пореден път се доказва, че тоя дето бил “главен прокурор” не разбира и не желае да разбере основните положения в конституцията. За какво ни е такъв, някой може ли да обясни?!?

 99. 99 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#71] от "Billy Pilgrim":

  Защо да е ударил греда? Нали той поиска становище от КС? Щеше дае ударил греда, ако не беше искал становище.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK