Против събарянето на хотел "Рила" се обявиха двете организации на архитектите

Хотел "Рила" се определя като паметник на архитектурата на модернизма от 60-те години.

© Point of view

Хотел "Рила" се определя като паметник на архитектурата на модернизма от 60-те години.Сградата на хотел "Рила" е паметник на модерната българска архитектура, обяви проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България (САБ), пред "Дневник". В момента според него няма законова защита за такива сгради, тъй като хотелът, строен през 1962 г., няма статут на недвижима културна ценност.


Вчера кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е постъпил за съгласуване проект за строеж на 42-метрова сграда на мястото на хотела. Той изрази отрицателното си становище за новия строеж в писмо до главния архитект на София.


"По същия начин нямаше законова защита и за Японския хотел "Ню Отани", сега "Маринела". Новите му собственици опитаха да направят някои неправилни неща, но все пак ги спряхме", припомни Булев. САБ изготвя Бяла книга на българския архитектурен модернизъм, в който е включена и сградата на хотел "Рила".
Така ще изглежда новата 42-метрова сграда, която ще е по-висока от хотел "Рила" - визуализация.

Така ще изглежда новата 42-метрова сграда, която ще е по-висока от хотел "Рила" - визуализация.


Арх. Игнатов: Рискът за археологията под хотела може да спре строежа


Законът за културното наследство може да спре строежа на 42-метровата сграда на мястото на хотела, посочи арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите и член на комисията по архитектура към общинския съвет. Камарата отдавна е изразила становище против събарянето на хотела, изтъкна той.


"Основната ценност е археологията под сегашния хотел. Тя е част от историко-археологическия резерват "Сердика-Средец" и ще бъде унищожена, ако се събори хотелът и се строи нов. Смятам, че няма как да стане. Там не може да има друга сграда освен тази, която е сега", посочи арх. Игнатов.


При събарянето на сграда в археологически резерват трябва да присъстват представители на Регионалния исторически музей и на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). При откриване на антични артефакти строежът ще бъде спрян "и там да остане дупка, както беше с амфитеатъра "Арена ди Сердика". Върху част от него се вдигна хотел, но отстрани има по-голяма находка и там е празно място от десетилетия", добави той.


Кой притежава хотел "Рила" след Васил Божков


Проектът за 42-метрова сграда на мястото на хотел "Рила" е внесен през 2019 г. в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) от Яна Хадам и Георги Велев, официални собственици на фирма "Пропърти груп България". Тя чрез дъщерното дружество "Рила център" притежава хотела, свързван с Евелин Банев-Брендо. През 2017 г. сградата е продадена от Васил Божков за 9.8 млн.евро на това дружество.


В момента собствениците на хотела имат действащо разрешение от 2018 г. за вдигане на пристройка от страната на ул. "Леге", без да се бута основната сграда. Ако новият проект, разработен от студио "Серафимов архитекти", бъде одобрен от НАГ, това ще вдигне стойността на обекта и може да привлече сериозни инвестиции, прогнозираха архитекти. Вероятно това е и целта на собствениците да искат разрешение за 42-метрово здание, което изцяло да запълва пространството между ул. "Цар Калоян" и ул. "Леге".


В 14-дневен срок се събират възражения в район "Средец"


По процедура в момента НАГ е изпратило идейния проект за съгласуване в район "Средец". В срок от 14 дни заинтересованите страни - собствениците на съседните имоти, могат да пуснат възражения и становища до районната администрация. След това тя ще ги изпрати в НАГ, където главният архитект на София Здравко Здравков ще свика Общинския експертен съвет да ги разгледа.


Съветът може да одобри готовия проект или да го коригира като се съобрази с направените възражения. Накрая ще се изготви инвестиционен проект, който ще съдържа в детайли плана за строежа на бъдещата сграда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK