Спецсъдът осъди Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол"

Спецсъдът осъди Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол"

© Надежда Чипева, КапиталСпециализираният наказателен съд наложи условна присъда от 2 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщи институцията.


Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.


Делото започна в съда на първа инстанция през май 2019 г. - 10 години след като са били извършвани престъпленията, за които прокуратурата повдигна обвинения.
С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери - 16 556 344.68 лева, посочва в аргументите си съдът.


Той е уважил и предявения към Овчаров граждански иск в размер на вредата. Той няма право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.


Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост съдът наложи и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574.35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер,


Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK