Над 60 % от българите подкрепят протестите (и още нагласи за случващото се)

Над 60 % от българите подкрепят протестите (и още нагласи за случващото се)

© Надежда Чипева, КапиталМалко над 60 % от българите подкрепят протестите от последните седмици. Това показват данните от национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник"*. Почти 50 % подкрепят и акцията на Христо Иванов пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец.


Исканията на протестиращите за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев получават одобрение между 45 % и 43 %.


Президентът Румен Радев е подкрепен категорично в конфликта с Гешев - от 45 % от българите спрямо 11 % за главния прокурор (36.8% не подкрепят нито единия, нито другия). В конфликта с Борисов Радев получава 43.9 % подкрепа спрямо 23.2% за премиера (28.8% не застават на ничия страна).


Влиянието на задкулисието
В проучването по поръчка на "Дневник" искахме да изследваме тема, по която пишем и анализираме отдавна и един от въпросите беше дали "задкулисие около Делян Пеевски и Ахмед Доган контролира действията на прокуратурата и главния прокурор" - 50.3 % отговарят утвърдително, докато 15.5 % са несъгласни (вижте графиката).


Според 44.4% същото задкулисие контролира и действията на премиера Бойко Борисов.


Изследвахме и твърденията на прокуратурата и медии, близки до управляващите от последния месец - дали "задкулисие около Васил Божков контролира действията на Радев и се опитва да дискредитира правителството" - 31.3 % отговарят положително, 40 % са нито съгласни, нито несъгласни и 28.4 % не са съгласни. (Всички графики са интерактивни)Ролята на Ахмед Доган според българите е във всички важни обществени сфери - 61.1 % (запитаните са давали повече от един отговор), следвани от политика (38.4%), енергетика (31.4%) и икономика (30%). Негово влияние в съдебната система виждат 17.8 % от българите, а в медиите - 19.6 %. Доган, сред чиито най-цитирани изказвания, е това за обръчите от фирми и разпределянето на порциите, според мнението на участниците в проучването участва и в разпределянето на обществените поръчки. Ролята му в ДПС е ключова според 42 % от запитаните.


Подкрепа за протестите


Напълно подкрепят протестите 41.8 % от българите, а 20.7 % заявяват, че "по-скоро ги подкрепят". Въобще не подкрепят - 18.9 % , а по-скоро не подкрепят - 18.6% показват данните.


Над 66 % от българите подкрепят "гражданите, които излизат да протестират спонтанно", а 22.9% - "президента Радев, който застана зад протестите". Минимална подкрепа - около 3 % има и за обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който обяви подкрепа за протестите с публикации в социалните мрежи.Най-голяма част от българите подкрепят искането на протестиращите за изгонване на мафията и мутрите от властта - 46.8 %, следвано от исканията за оставки на Борисов и Гешев.


За предсрочни избори се обявявят 37 % от подкрепящите протестите.На въпрос кои партии свързват с мафия и мутри - 47 % отговарят всички, следват ДПС, ГЕРБ и БСП. Най-малко българи правят такава асоциация с "Демократична България" и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.Подкрепа за акцията на Христо Иванов в Росенец заявяват 49.8 %, а 21.3 % заявяват, че не я подкрепят (останалите нямат определена позиция за нея).


Каква е оценката за действията на главния прокурор - четете утре в "Дневник".


* Всички данни са от национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник". То е проведено в периода 23 - 30 юли 2020 г. сред извадка от 1017 души по метода лице в лице.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK