Експертиза в САЩ показва, че запис с глас, приличащ на Борисов, не е манипулиран

Експертиза в САЩ показва, че запис с глас, приличащ на Борисов, не е манипулиран

© Юлия ЛазароваДоклад изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Това съобщава "Биволъ", който е платил чрез набиране на средства за експертизата.


В него гласът се заканва да "размаже физиономията" на неназован адресат и също, че той е изправил няколко институции срещу намерението на "Еврохолд" да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Повече за това четете тук. Единственото категорично отричане за автентичността на записа премиерът направи пред сайта на Валерия Велева "Епицентър", като в обичайния си стил се закле в думите си. Изданието цитира Борисов да казва: "Заклевам се, 100% е лъжа". Преди дни, покрай твърденията на укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, че е предал на Борисов над 60 млн. лева, Борисов се закле "във внуците си и в живота си", че те не отговарят на истината.


Според експертизата сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта, определено по скалата на експертизата като "умерена вероятност на съвпадение". Изданието е изпратило анонимно разпространения до медиите в средата на юни запис за изследване, а за сравнение е представен запис на Бойко Борисов от негово изявление пред журналисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018.
Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил "всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета". Такива не са открити, посочва изданието.


Има умерена подкрепа за твърдението, че гласът във всеки от двата записа принадлежи на един и същи човек, сочат резултатите от експертизата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK