Българите виждат в действията на главния прокурор пиар акции и политическа цел

Българите виждат в действията на главния прокурор пиар акции и политическа цел

© Велко АнгеловЗа над 43 % от българите действията на главния прокурор Иван Гешев са пиар акции и предназначени за пред медиите, а 31 % ги оценяват като такива с политическа цел (вижте графиката по-надолу). Това показват даните от национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник" *.


За първите шест месеца, от както Гешев ръководи прокуратурата, тя разпространява записи и кореспонденция от досъдебните производства, оставя впечатлението, че действа на ръба на закона, направи няколко показни акции, а той лично обикаля села и малки градове с посланието, че ще пребори битовата престъпност и олигарсите, но избягва да коментира сигнали срещу премиера, депутата от ДПС Делян Пеевски и разследвания като "Осемте джуджета". Той и екипът му полагат сериозни медийни усилия, но оценката на гражданите за него е категорична - 56.5 % отрицателна срещу 12.9 % положителна.


Действията на Гешев спрямо президента Румен Радев също не получават подкрепа. На въпрос за акцията, в която в президенството влязоха прокурори и въоръжени, е оценена като правилна само от 21.9 %. За 37.9 % "прокуратурата има право да разследва служители на президентството, но го направи грубо и демонстративно, за да всее страх и унижи Радев".Кого да разследва прокуратурата
От прокуратурата българите очакват разследване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (55.8%), следван от депутата от същата партия Делян Пеевски (55.3%) и крупни бизнесмени (53.2% - анкетираните са давали повече от един отговор). По надолу са премиера Бойко Борисов (46.6%), а президентът Радев е с 23.3 %Резултатът вероятно е обясним и с преценката на анкетираните, че задкулисие, свързано с Доган и Пеевски влияее на главния прокурор (данни - вижте тук).


Неодобрение


Само 20% от българите одобряват действията на главния прокурор срещу малко повече от 43 % неодобрение, останалите нито одобряват, нито неодобряват.


Призивът на президента "Мутри вън" и за изчистване на мафията от властта имат над 57 % одобрение срещу 26.4 % неодобрение.


Данните показват, че акцията и атаките срещу президента се отразяват положително на оценката за него. Докато при Гешев явно постигат обратен ефект.Гешев няма одобрение и в публичния си конфликт с Радев. Президентът е подкрепен от 45 % от българите спрямо 11 % за главния прокурор (36.8% не подкрепят нито единия, нито другия).


Главният прокурор и правителството, чиито оставки искат протестиращите, в края на юли имат и почти еднаква отрицателна оценка - около 56 %Каква е подкрепата и оценката на българите за протестите - четете тук.


* Всички данни са от национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник". То е проведено в периода 23 - 30 юли 2020 г. сред извадка от 1017 души по метода лице в лице.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK