На живо

Коронавирусът в България: рекорден брой жертви, мерките остават меки (хронология)

Коронавирусът в България: рекорден брой жертви, мерките остават меки (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталБроят на новозаразените с коронавирус ще е критерий за разкриване на болнични легла
След намеса на Борисов на стадионите ще се допуска публика
Социалното министерство очаква поне 33 хил. нови безработни до края на годината
Преди учебната година - какво се промени, какво може да се подобри

Статистическите данни към тази сутрин показаха, че броят на оздравелите и по-голям от броя на заразените, но едновременно с това е броят на починалите от COVID-19 e рекорден. Властите обявиха, че няма да затягат мерките срещу разпространението на коронавируса и дори обмислят да отворят стадионите за публиката.


"Дневник" проследи в реално време новините около ситуацията в страната. Разпространението и ефектите на коронавируса по света следете тук.
Министерството на туризма очаква до края на седмицата представителите на бранша да предложат нов обект в Слънчев бряг, в който да бъдат настанявани туристи при случаи на коронавирус.


Заявката на ведомството идва след като жители на община Несебър заявиха намерение за протести срещу план хотел "Дел Мар" да бъде определен за "карантинен". Ведомството уверява, че няма сключени договори или споразумения за работата на хотела като място за поставяне под карантина, а това е било коментирано на срещи на ресорния министър Марияна Николова с представители на Съюза на хотелиерите–Несебър и Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Властите не виждат нужда от нови мерки, може да отворят стадионите

Въпреки ръста на заразените и настанените в болници с COVID-19, министърът на здравеопазването и премиерът Бойко Борисов са на мнение, че няма нужда от въвеждането на допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса. На пресконференция днес министър Костадин Ангелов увери, че няма съществен натиск върху болничната система, има готовност за разкриване на допълнителни легла, а здравните заведения имат достатъчно предпазни маски и облекла.


"Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат", заяви на среща със здравния министър по-рано премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.


Управляващите дори може да разрешат провеждането на футболните мачове с публика, се разбра от думите на Ангелов днес. Фенклубовете на ЦСКА и "Левски" вече настояха за отваряне на стадионите, а здравният министър заяви, че това ще е възможно, ако запалянковците поемат гаранция да спазват всички противоепидемични мерки.

Окръжна прокуратура – Русе е образувала прокурорска преписка за случаите на коронавирус хора в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе. На регионалната здравна инспекция е възложена проверка, която в срок от 15 дни следва да установи причините за разпространението на епидемията и предприетите мерки за нейното ограничаване.


Вече 91 души от дом "Възраждане" са заразени с коронавирус, след като днес положителна проба даде и една санитарка. От заразените 83-ма са обитатели на дома, а трима души починаха от COVID-19, по данни на областната управа.

В София има над 200 легла за пациенти в тежко състояние

В София в момента има над 200 интензивни легла за лечение на пациенти с COVID-19, т.е. оборудвани с апарати за дихателна реанимация. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг. Той посочи, че леглата за консервативно лечение могат да бъдат увеличени лесно.

Ако случаите на коронавирус нараснат над 350 дневно, има готовност за разкриване на общо 8 415 легла за лечение на пациенти с COVID-19 в болниците. От тях 7307 ще бъдат за консервативно лечение (ако пациентите нямат нужда от дихателна реанимация) и 1 108 ще бъдат снабдени с апарати за дихателна реанимация. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


На въпрос на "Дневник" за недостига на медици, които да лекуват болните, той каза, че от години не достигат специалисти по инфекциозни болници и анестезиология и реанимация. До края на годината ще бъде готова карта за потребностите от медицински специалисти, въз основа на която ще се определи как да се действа и в каква посока да бъдат насочени средствата по европейски програми. "Работим с хората, които имаме. Стараем се да съсредоточаваме тежко болните в болници, в които има персонал", каза Ангелов.

Нямало нужда от разширяване на мерките

Мерките, предприети срещу разпространението на коронавируса в България, са абсолютно достатъчни, те са т. нар. "меки мерки", няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на пресконференция. По думите му се очертава намаляване на новозаболелите в България с 9.8% сравнено с предходните две седмици.


Лекар от частната болница "Кардиолайф" в Ловеч е с коронавирус, съобщи БНР. Кардиологичното отделение на лечебното заведение беше затворено за 48 часа заради пациент с положителен тест за Covid-19. От изследваните всички контактни лица от семейството, както и персоналът и пациентите в отделението с положителна пробата е единствено лекар от Плевен, който е поставен под карантина без оплаквания.


Пациентката, която е от Видин, е хоспитализирана в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч. Дейността на кардиологично отделение на МБАЛ "Кардиолайф" е възстановена от вчера.

Министърът на спорта Красен Кралев остави отворена вратата за това да се допускат зрители на спортни събития в България. Той заяви, че на първо място клубовете трябва да гарантират, че ще се спазват правилата.


Преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов реши спортът да е без публика до края на август. Фенклубовете на ЦСКА и "Левски" настояха това да се промени, като използваха за основен аргумент факта, че дискотеките работят. Кралев отвърна, че въпросът трябва да бъде обърнат към запалянковците - дали те са готови да спазват правилата.


Подробности вижте тук.

Кабинетът даде на фермерите 19 млн. лв.

Коронавирусът в България: рекорден брой жертви, мерките остават меки (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


На фона на продължаващи протести с искане за оставка на правителството земеделският министър Десислава Танева подобно на свои колеги отчете пред журналисти мерките, които е взело ведомството й от началото на кризата с коронавируса. Обяви, че от началото на извънредното положение ведомството й се е справило успешно с това да осигури непрекъсваемост на производството, изреди всички обявявани вече досега форми на подпомагане и заяви още, които подлежат на одобрение от Брюксел. В отговор на различни въпроси няколко пъти обяви, че не е имало по-прозрачно ръководство на земеделското министерство досега и заключи, че в момента всичко се политизира и всеки се бори за нещо.


Междувременно след среща в кабинета на премиера Бойко Борисов бе обявено, че правителството ще подпомгне с 19 млн. лв. допълнително производители на плодове, зеленчуци, лозя и маслодайна роза. Мотивът за това е загуби заради сушата и коронавируса.

В Стралджа продължава да е в сила забраната за струпване на хора заради поредния регистриран случай на коронавирус, съобщи БНР. В дните, в които се изплащат социалните помощи, има голяма струпване на хора, както пред банките, така и пред търговските обекти. Кметът Атанас Киров призова съгражданите си да спазват лична хигиена, както и да използват маски при посещения в обществените сгради, банкоматите и магазините.


Пет са случаите, диагностицирани в ромския квартал на града. С тях общия брой на регистрираните от началото на извънредното положение в Ямболска област достигат 257. В момента в болница са 10, на домашно лечение са 36, а под карантина 121.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) имат готовност да съдействат на общините при установени случаи на COVID-19 в домовете за възрастни хора. Министерството може да съдейства и да покрие разходите при евентуално преместване на потребителите в подходящи сгради и оборудването им, съобщи пресцентърът му.


Дезинфектанти и предпазни средства бяха допълнително предоставени на домовете за възрастни във Варна и Русе веднага след установяването на положителните проби. Предстои да бъдат издадени указания за командироване на служители в социалните услуги в случай на недостиг по места.

По новия дизайн на мярката 60/40 за две седмици са приети 1 060 заявления за изплащане на компенсации на 36 066 служители, съобщи социалният министър Деница Сачева в интервю за "24 часа". "Одобрените заявления по стария модел на 60/40 е за общо 177 хил. служители. А по новия се надяваме да запазим заетостта на 300 хил. Работници", казва тя. Сачева изразява надежда годишната безработица да бъде 6.5-7% и от думите ѝ се разбира, че социалното министерство очаква поне 33 хиляди нови безработни да се регистрират до края на годината. Какви мерки срещу коронакризата планира ведомството четете тук.

Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" настоя стадионите в България да бъдат отворени за публика. В обръщението си до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, до министъра на спорта Красен Кралев, до БФС и Националния оперативен щаб запалянковците изтъкват, че стадионите са по-безопасни спрямо дискотеките, които продължават да работят.


Преди ден и фенклубът на ЦСКА също призова за отваряне на стадионите. Според последната заповед на Ангелов спортът ще е без публика до края на август.


От НКП призовават да се допуска публика при ограничения и спазване на всички противоепидемични мерки. "Нека БФС създаде правила за посещението на мачовете и клубовете, които не ги спазват да бъдат санкционирани, без право да допускат фенове в следващи срещи. Футболът на първо място е създаден за привържениците. Тяхното място е на трибуните. Направете правила и не ощетявайте тези, които ги спазват", пишат привържениците.


Повече вижте тук.

Подкрепата към пенсионерите заради коронакризата може да продължи и след първоначално определените три месеца, в които правителството реши да изплаща по 50 лева към всички пенсии, считано от август. Това казва социалният министър Деница Сачева в интервю за "24 часа". "Има възможност тази мярка да продължи. Може да се модифицира - да е по-целенасочена, да е с по-голяма сума за хората на минимална пенсия, може да се изберат други модели. Ще подкрепим най-затруднените, за да посрещнат нуждите си от лекарства и отопление", обещава Сачева.

Въпреки обещаните 10 млн. лв. туроператорите протестират

Коронавирусът в България: рекорден брой жертви, мерките остават меки (хронология)

© Велко Ангелов


Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединението "Бъдеще за туризма" се събраха отново на протест пред Народното събрание днес въпреки обещаните за тях от премиера Бойко Борисов 10 млн. лв. директна ликвидна помощ. Те подчертават, че изявата им не е протест, а начин да заявят готовност да отстояват исканията си.


"Стичаме, че тази подкрепа в момента е твърде малка, за да се предотвратят фалити и за да дадем знак, че ние приемаме действителна и в същото време настояваме тази помощ да бъде адекватна и такава, каквато е в другите европейски страни, които са по същия начин ощетени като пътувания. Така че ще напомним, че тази подкрепа я очакваме, така че да не ни забравят", каза Байко Байков, управител на туроператорска фирма, цитиран от "Офнюз".

Младостта не е защита от вируса. През май заболеваемостта сред хората до 40-годишна възраст е 10%, през юни - 16%, през юли - 25 на 100 - това каза проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред Би Ти Ви.


Все още сравнително по-малък процент от младите боледуват и то често безсимптомно или леко, но има и случаи, в които се стига на съвсем млади хора до фатален край, защото се наблюдава свръхреактивна имунна система, посочи тя. "Организмът в стремежа си да парира вируса произвежда твърде много цитокини, които вече не принасят полза, а увреждат вътрешните органи", обясни Христова.


Коронавирусът в България: рекорден брой жертви, мерките остават меки (хронология)

© Велко Ангелов

От началото на кризата не всички, които работят на първа линия, получават помощ от държавата. Това заяви пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекар съюз. "Излиза се с тезата, че ръководителят подава списъка, но той прави списъка по критерии. Би трябвало да се добавят пари", каза Маджаров. По думите му болниците са получили 16% по-малко приходи спрямо миналата година, като цитира данни от министерството на здравеопазването. Има разговори с министър Ангелов, за да се обърне тенденцията за спад.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изрази мнение, че е неминуемо заразата да не влезе в домовете за възрастни, защото колкото и строг да е контролът, те не са отделени от всички. "Старческите домове са много в България. Когато направихме първия кръг от тествания в домовете, мислех, че ще се справим с 4000 - 5000 теста, но 16 000 са само домуващите и около 4000 - 5 000 персонал. Тези 20 000 души вече втори път ги тестваме. Досега беше добре, но първо заразата навлезе в дома в Русе, а сега и във Варна", посочи Кунчев пред "Нова телевизия".


По думите му ако заболяването протича с тези темпове, ще има затруднение с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се. Той подчерта, че все още няма опасност да бъдат изчерпани броя на интензивните легла, но разпространението на коронавируса не е равномерно в страната и там, където имаме концентрация на много случаи, ще има затруднение.


"Хората приеха, че няма проблем да правят каквото си искат. Докато действаме така, ще има толкова хора в болниците", заяви Кунчев. Според него е притеснително, че 40% от българите не вярват, че има коронавирус.

Протест на туроператорите

Туроператорите излизат на протест пред Народното събрание, въпреки че вчера премиерът Бойко Борисов им обеща 10 млн. лв. за възстановяване от кризата с коронавируса. От Обединение "Бъдеще за туризма" казват, че са благодарни за подадената ръка, но настояват за по-голяма помощ, както и за прозрачност при разпределянето на парите. Искат също да отпадне на карантината за Турция.

Недостига персонал в засегнатия дом за възрастни във Варна

Общо 93 са положителните проби за коронавирус в дома за възрастни хора "Свети Георги" във Варна. Починали са 4. Един човек от персонала е в болница, както и 5 от живущите в дома. След заседание на Областния щаб е решено обслужването на домуващите да става от медицински персонал от града, съобщи БНТ.


Хората с доказан коронавирус са изолирани на втория от етажите в дома. Областният управител на Варна Стоян Пасев заяви, че персоналът в момента е недостатъчен, тъй като половината е напуснал, а 9 души са заразени. Очаква се в помощ да се включат доброволци от БЧК.

Доброволци от БЧК ще помагат в дома за възрастни в Русе

Доброволци от Червения кръст в Русе ще помагат на персонала на дома за възрастни хора "Възраждане", съобщи БНТ. В него бяха регистрирани 90 души с Covid-19. Има и 3 смъртни случая. На доброволците ще бъде направен PCR тест и при отрицателен резултат ще се включат в помощ на дома. Те ще работят с хората, които са с отрицателни тестове за Covid-19, ще помагат за дезинфекция, при пазаруване, сервиране. Осигурени са им предпазни средства.

Рекорден брой жертви

Повече излекувани от заразените


Днес излекуваните са повече от заразените, ни и рекорден е броят на жертвите за последното денонощие, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. 204 са новите случаи при направени 4137 PCR теста, 264 са излекуваните.


Общо 823 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 43 са в интензивни отделения. 16 са починали.


Най-много са новозаразените в София-град - 51, следвани от Варна - с 42 и Добрич - с 19. Ето разпределението на новите случаи и в останалите области:

Благоевград - 10, Бургас - 1, Велико Търново - 3, Видин - 1, Враца - 6, Кърджали - 4, Ловеч - 2, Монтана - 1, Пазарджик - 8, Плевен - 2, Пловдив - 13, Разград - 3, Русе - 3, Силистра - 2, Сливен - 4, Смолян - 2, София-област - 14, Търговище - 1, Ямбол - 4.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK