Социалното министерство очаква поне 33 хил. нови безработни до края на годината

Социалното министерство очаква поне 33 хил. нови безработни до края на годината

© Велко АнгеловМинистерството на труда и социалната политика очаква поне 33 хиляди нови безработни до края на годината. Това се разбира от интервю на министър Деница Сачева за "24 часа". Тя изразява надежда годишната безработица да бъде 6.5-7% и коментира планираното повишаване на минималното обезщетение за безработица.


"Вдигането на минималното обезщетение от 9 на 12 лв. ще засегне 26 хил. безработни, както и нови 33 хил., които очакваме да се регистрират до края на годината. Вдигането на обезщетението е временна мярка, то ще е от 1 октомври до 31 март, за да помогне на хората, които не могат да намерят работа", казва Сачева. "Мислим за нови мерки - включително през средствата, които ще пристигнат по линия на Плана за възстановяване на ЕС. Смятам, че ще успеем да овладеем безработицата. Разбира се, всичко зависи от здравните мащаби на кризата, но и от икономиките на другите страни", уточнява тя.


По новия дизайн на мярката 60/40 за две седмици са приети 1060 заявления за изплащане на компенсации на 36 066 служители, съобщава още тя. "Одобрените заявления по стария модел на 60/40 са за общо 177 хил. служители. А по новия се надяваме да запазим заетостта на 300 хил. работници. В териториален план най-много фирми от София са се възползвали от мярката, следват Габрово, Бургас и Видин", отчита Сачева.
Общо 564 фирми са кандидатствали за подкрепата от 290 лв. за запазване на работно място в секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм". Заявките са за близо 18 млн. лева за над 10 хил. работници, като по програма са предвидени общо 40 млн. лв. По схемата "Заетост за теб", по която работодатели получават средства от държавата за наемане на безработни и изплащане на минимална заплата плюс осигуровките, са кандидатствали 2285 фирми за общо 6691 свободни работни места.


Социалното министерство подготвя нова мярка за помощ за родителите, ако наесен училищата останат затворени, като в момента се правят разчетите. Мярката ще бъде вариант на еднократната помощ от 375 лв., като идеята е да се подкрепят най-уязвимите семейства с почти една минимална заплата за месеците, в които детето няма да ходи на училище. Семействата, които имат доходи, ще получават половината от тази сума. "Разчетите ни показват, че тя би струвала между 89 и 180 млн. лв.", казва Сачева и посочва, че предстои обсъждане и със социалните партньори. Обсъжда се и вариант за допълнителен отпуск на родителите.


Подготвя се и програма за мобилност на медицински и социални кадри, тъй като покрай корона кризата все повече има нужда от привличане на специалисти от едно населено място в друго.


Сачева посочва, че е предложен фонд към Министерството на икономиката на стойност 100 млн. лв. за безопасни и здравословни условия на труд и за възможност компаниите да получат грантове за преустройство на бизнеса си. "Така ще могат да инвестират и в киберсигурност, което е важно при организацията на дистанционна работа. Ще им се помогне с интернет, окабеляване и закупуване на компютри", обяснява тя.


Подкрепата към пенсионерите заради корона кризата може да продължи и извън 50-те лева добавка, които ще бъдат отпускани за три месеца, считано от август, казва още министърът. "Има възможност тази мярка да продължи. Може да се модифицира - да е по-целенасочена, да е с по-голяма сума за хората на минимална пенсия, може да се изберат други модели. Ще подкрепим най-затруднените, за да посрещнат нуждите си от лекарства и отопление", обещава Сачева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  33 хиляди трябваше да са само от държавната администрация, но вместо това, ние им вдигаме заплатите, а пък те се чудят по цял ден какво да правят...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Весело

  Най-учената МинистЪрка се изказва компетентно.
  До момента е учила 29 години след завършване на средно образование по колежи и университети, но тя самата е само 46 години. Достойна за Гинес.

  https://bit.ly/39Fmm38

  Ученото си е учено и това си е 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  Кадър на Костов, между другото...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Как познах .... това с допълнителните 50 лева за пенсионерите май щяло да продължи .... до изборите ще го удължат, за да "напазаруват" колкото се може повече гласове от над 2-ата милиона пенсионери. После ще ни опънат да покриваме огромната дупка след тези разходи.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Тази "умница" също не знае какво прави на високия държавен пост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Интересно ако театърът с коронавируса продължи, какви пари ще се разпределят и откъде, като много сектори не работят. От това раздаване на готови пари няма да има полза, ако не бъдат оставени хората да си гледат работата.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Интересно ако театърът с коронавируса продължи, какви пари ще се разпределят и откъде, като много сектори не работят. От това раздаване на готови пари няма да има полза, ако не бъдат оставени хората да си гледат работата.
  —цитат от коментар 6 на proza


  Ми ... в момента опоскват резерва.
  И имат готова опция по онова парламентарно решение за "Извънредното положение" законово разрешен заем до 10 млрд.

  Доколкото "милиардите на Баце от Брюксел" няма скоро да дойдат, а външните заеми са под въпрос - спомнете си, още я нямаше кризата с "короната", как гръмовно се провали един мижав търг за ДЦК-та, защото купувачите поискаха три пъти по-висока лихва от заложената от ВлаТко - ще се цоца резерва докато може.
  После ... после ще "обЯснят" на мат'ряла през медийната машина, че е УжасТ!УжасТ! и няма какво друго да се направи, а и колко хубаво ще бъде - и ще отидат на тройно до петорно по-високи лихви, за да продават ДЦК-та по тази линия за до 10-те милиарда.

  Въобще - докога трябва да се обясняваме, че теа са на принципа - след тях и потоп?

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1601 Гневно

  Тази "умница" също не знае какво прави на високия държавен пост
  —цитат от коментар 5 на neut


  Не стига, че имаме Ковид 19 и икономическа криза, ами и лицето от снимката е министър!

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Сачева е по скоро коментатор по сутришните студия, отколкото работещ социален министър. Бисер Петков работеше за хората и затова беше недолюбван от Боко

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Не стига, че имаме Ковид 19 и икономическа криза, ами и лицето от снимката е министър!
  —цитат от коментар 8 на PisnaMi


  Ми тя тъй си върви историята от време оно!
  Катаклизъм, чума и ... изпълзяват начело точно такива мискини, прогресиращи "с пълзенье" ...

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Русата биволица не отстъпва на черната 😀(с червеното сако)

 12. 12 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 358 Неутрално
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dimiter Monev":

  Не се съгласявам с Вас. :)
  Определението "Калинка" е като комплимент за Сачева. Тя е по-скоро марокански скакалец - в състояние е да унищожи всичко, през което премине, за да оцелее. Превърнала се е в най-яростния защитник на Борисов и е класически пример за ренегат.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dimiter Monev":Не се съгласявам с Вас. :) Определението "Калинка" е като комплимент за Сачева. Тя е по-скоро марокански скакалец - в състояние е да унищожи всичко, през което премине, за да оцелее. Превърнала се е в най-яростния защитник на Борисов и е класически пример за ренегат.
  —цитат от коментар 13 на Bramasole


  Ренегат ...
  Сорри, ма тя нивгаш не е била "рене" ... Просто си е ... таквозата ...

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  “По новия дизайн на мярката 60/40 за две седмици са приети 1060 заявления за изплащане на компенсации на 36 066 служители, съобщава още тя. "Одобрените заявления по стария модел на 60/40 са за общо 177 хил. служители. ”

  Не разбрах - сега НОИ ще намалява ли пенсията на тия 300 хил. души с 100% за дето не са платили грам осигуровка както свищовския “корифей” Владислав Горанов иска намаление от 26% на пенсиите на тия, които не внасят 5% в НОИ, а ги внасят в частен фонд. Или намалението ще е 60% и то отчетено само за периода, когато държавата ги е съосигурявали?
  Да вземе държавата да съосигурителите и частните пенсионни фондове, че тия 5%, редуцирани с 6% за управление, отиват в имагинерното пространство на здравия разум.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bramasole":

  Безскрупулна кариеристка

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#4] от "Alex Ivanov":

  “до изборите ще го удължат,”

  Ами то, до предсрочните избори е уредено.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#6] от "proza":


  “От това раздаване на готови пари няма да има полза”

  Парите не са “готови”, а се готвят всеки месец чрез емисия от държавни ценни книжа. До момента, от приемането на закона за държавния бюджет през 2020 г. до актуализацията му през месец май, са “сготвени” два милиарда лева. След май се “готвят” 10 млрд лв. с надеждата от тях два милиарда да са европейски.
  Парите не са каква да е стока, та да се “наготвят” като варени картофи или изсушени фурми (от Дубай).

 19. 19 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Че и повече може да са.

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  изтърваха домовете като пълни леваци, а цял свят знеше че там е най-голям риска. само дрънканици и абсолютно незапомнящи се изказвания

 21. 21 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Естествено, всички , които не харесват баце са аут.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Деница обиколи министерствата и в нито едно не свърши никаква работа.

 23. 23 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#16] от "hodounski":

  По стар спомен, имаше роман и филм "Тя танцува само едно лято".
  Татко ѝ ще я уреди в Библиотекарския институт, там назначават само такива.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 24. 24 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Бла Бла Бла Глупост след Глупост коя от коя по неадекватни и неефективни. Тия Хора не разбират нищо от Икономически и социални мерки. А Пък такова като Оценка на Ефекта абе здраве му кажи. Като в Кокошарник важно е нещо да има Шум.

 25. 25 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Продаването и купуването на гласове не беше ли престъпление?

 26. 26 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Вижте само какво противоречие и каква анархия цари в партията ГЕРБ!
  Увеличиха заплатите на полицаите, на надзиратвлите, държавните служители.... И ЗАЩО след като не им се е повишил обема на работата нито други условия налагат това увеличение?
  А че тези, които останаха без работа се чудят как да карат с по девет лева на ден... на тях били увеличили с три лева дневниятцразмер на обезщетението...ОМГ НЕАДЕКВАТНИЦИ!

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2492 Любопитно

  Чета коментарите за министърката и си викам —> депутати, министри демократично избрани са каймака на нацията, но като чета оценките в коментарите, какво да си мисля за останалата част на нацията 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  "............... Тя изразява надежда годишната безработица да бъде 6.5-7% и коментира планираното повишаване на минималното обезщетение за безработица.................."

  Звучи ми прекалено оптимистично това!Според доста анализи най-вероятно в края на годината безработицата ще е между 8 и 9%!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Прекалено много "пълнеж" има в държавната и общинските администрации у нас!Поне 100 хиляди трябва да се съкратят , а спестените пари да се използват за реално повишаване на пенсиите у нас и стимулирането на раждаемостта!

 30. 30 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 481 Весело

  Тая булка е клонинг на ковид 19.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK