Броят на новозаразените с коронавирус ще е критерий за разкриване на болнични легла

Броят на новозаразените с коронавирус ще е критерий за разкриване на болнични легла

© Надежда Чипева, КапиталНа брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че, ако на ден в България се регистрират под 150 положителни случая с коронавирус, в страната ще бъдат разкрити 2499 легла, от които 397 ще са за дихателна реанимация, тоест за пациенти в тежко състояние. Ако пък за денонощие се регистрират между 150 и 350 новозаразени с COVID-19, новите болнични легла ще са 2832, от които допълнителни 397 за дихателна реанимация. При увеличаване от над 350 положителни за коронавирус на ден: 8415 нови легла, от които 1108 за дихателна реанимация.


В очакване на яснота от кога започва броенето


На въпрос на "Дневник" за какъв период от време трябва да има съответния брой новорегистрирани положителни за коронавирус ще се предприема стъпката за разкриване на нови болнични легла, при положение че от началото на месец юли са изключение дните, в които се "откриват" по по-малко от 150 заразени за 24 часа, проф. Ангелов отговори, че:


"Въпросът е каква е изходната точка, от която тръгваме. Тоест, колко ще напълним следващите седмици, колко ще изпишем от тях и в зависимост от изходната база можем да ги следим на три дни, можем да ги следим на седмична база. Въпрос на наличност на легла към датата на вземане на решение".
Броят на новозаразените с коронавирус ще е критерий за разкриване на болнични легла

© Цветелина Белутова, Капитал


Зает капацитет на болниците


По думите на министъра на здравеопазването засега "няма съществен натиск върху болничната система в България", но той не успя да посочи процент на заетия капацитет на болниците за пациенти с коронавирус.


След брифинга от пресцентъра на Министерството на здравеопазването разпространиха данни как са разпределени настанените в болници по области, без това да дава яснота каква част от цялостния капацитет на лечебните заведения е изчерпана.


Според официалните данни към момента 823-ма са пациентите с COVID-19, които са в болница, като 43-ма от тях са в тежко състояние на интензивно лечение. Най-много хоспитализирани с коронавирус има в областите: София (221 души), Благоевград (118 души), Пловдив (106 души).


Нови легла: по-лесно, лекари: трудно


Точен критерий за разкриване на нови болнични легла се посочва за първи път от началото на епидемията от коронавирус в България. Досега се повтаряше тезата, че допълнителни места за настаняване на пациенти с COVID-19 може да се обособят за до 24 часа, но проблемът е в недостига на медици, които да се грижат за пациентите. И днес на брифинга не стана ясно как ще се осигури медицински персонал за такъв теоретичен ръст на настанените на болнично легло. Вместо това министърът на здравеопазването обяви категорично, че няма нужда от въвеждане на допълнителни ограничителни мерки и че проблемът с недостига на лекари е валиден за Европа и целия свят. Също така проф. Ангелов заяви, че не е задължително пациентите с COVID-19 да бъдат лекувани само от инфекционисти, а може и от специалисти по вътрешни болести и пулмология.


"Работим с хората, които имаме. Стараем се да съсредоточим тежко болните в болници, където имаме персонал и този персонал е достатъчен да се справи с това положение", заяви в отговор на въпрос на "Дневник" проф. Костадин Ангелов. Той обяви, че между болниците може да бъдат сключвани договори, в случай на недостиг на персонал и апаратура, като даде пример с лечебни заведения в Разлог и Благоевград. Те са подписали, че пациентите, които имат нужда от дихателна реанимация и са в тежко състояние ще се лекуват в Благоевград.


Броят на новозаразените с коронавирус ще е критерий за разкриване на болнични легла

© Цветелина Белутова, Капитал


Досега броят на новозаразените с коронавирус за денонощие първо беше критерий за затягане на мерките, после се оказа, че критерият е заетостта в болниците. В началото на май премиерът Борисов беше заявил, че ако в България започнат да се заразяват от коронавирус по над 100 души на ден, мерките ще бъдат затегнати отново. В средата на юни пък вече бившият министър на здравеопазването и настоящ министър на финансите Кирил Ананиев заяви, че за затягане на мерките броят на новите случаи на COVID-19 за 24 часа не е единствен решаващ критерии: "Важен е броят на тези, които имат клинични признаци, тези, които са в болница, и тяхното състояние".


За проблемите при бонусите на работещите на т. нар. първа линия - тук
За организационните неволи по време на COVID-пандемия - тук
Игри на COVID-тестове - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK