На живо

Коронавирусът в България: с публика на стадионите, но с по-строги мерки в старческите домове (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: с публика на стадионите, но с по-строги мерки в старческите домове (хронология)

© Юлия Лазарова
Ръстът на заразените за последното денонощие отново нарасна – до 255 души, починаха още 11 души. Въпреки това от днес отново е разрешено да има публика на спортни събития при спазването на определени изисквания.


Заради новото огнище на вируса в старчески дом във Варна властите спряха свижданията и настаняванията. Няколко софийски театъра обявиха, че ще работят и през август.
Служителка от администрацията на Министерството на туризма е дала положителна проба за коронавирус. Заради това всичките ѝ контактни лица ще бъдат тествани по график и карантинирани до излизане на резултатите от пробите. Сградата на Министерството на туризма ще бъде затворена на 6 август за ден за дизенфекция, а служителите ще работят дистанционно.

Надзорът над коронавируса се подобрява и не виждам да има разминаване в това, че броят на заразоносителите последните седмици расте, а отново се заговори за допускане на публика на стадионите и то при спазване на противоепидемичните мерки, коментира пред БНР епидемиологът Мира Кожухарова. Напомни, че България е изостанала с развитието на болестта в началото заради строгите мерки и сега се наблюдава закономерно развитие %на един естествен биологичен процес".

Тя определя голяма част от решенията на здравните власти за мерките като хаотични и смята, че не е имало добра комуникация. Така появата на епидемията е била съпроводена с изключително лоша комуникация, което е довело не толкова до епидемиологични последици, колкото до социални.

Но хаотичност се наблюдава не само у нас, а и в целия свят.


Мира Кожухарова,

епидемиолог

Въпреки регистрираният по-голям брой заразени за последното денонощие, под 5% са положителните проби от всички тестове, сочат официалните данни.


За последното денонощие, в ромския квартал на Стралджа, са регистрирани нови 5 случая на инфектирани с коронавирус. Въпреки по- строгите мерки за сигурност и забраната за масово струпване на кмета Атанас Киров, броят на заразените вече е 10. Новите 5, между които и дете на 14 години, са контактни на диагностицираните преди няколко дни, информират от РЗИ.


За спазването на мерките следят и от общинската охрана, но заради периода на изплащане на помощи и пенсии ситуацията се усложнява, тъй като до банкоматите ходят цели фамилии и трудно могат да бъдат накарани да спазват дистанция и да поставят маски.

25 души от дома за възрастни хора "Гергана" във Варна са с положителни проби - трима от заразените са от персонала, останалите 22 души – от обитателите . Всички са в добро общо състояние, без симптоми, съобщават от пресцентъра на общината. Хората с положителни проби са изолирани, а в дома се прави четирикратна дезинфекция.


Коронавирусът в България: с публика на стадионите, но с по-строги мерки в старческите домове (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Това е вторият дом за възрастни хора във Варна, който се превръща в огнище на коронавирус. За последните няколко седмици това е третият старчески дом, в който има зараза след този в Русе. Там заразените са 91, а трима души починаха.

Както бе заявено вече от 1 август ще бъдат увеличени с до 30% заплатите в няколко държавни структури с мотива, че е нужно да си повиши мотивацията на държавни служители, чиито отговорности са нараснали в резултат на COVID-19 или има пряк риск за здравето им при изпълнение на служебните задължения. Освен това бяха отпуснати пари на няколко ведомства, с които да се подпомогне бизнесът заради коронакризата.


Подробностите четете тук.

Спира настаняването и свиждането в старчески домове

Спрени са настаняванията и свижданията в домовете за възрастни хора, а близките им могат да получават информация от институциите, както и от общините, които са доставчици на услугите. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане заради заразата с коронавирус в домовете във Варна и Русе, съобщи БНР.


"Изработваме ковидстандарт за укрепване на услугите и осигуряване на логистична подкрепа", каза пред БНР зам.-министър Адриана Стоименова и обясни, че се изследва капацитетът на сградите на домовете за възрастни хора за обособяване на изолатори. По думите ѝ в този стандарт е предвидена възможност за пренасочване на служители от една социална услуга в друга, както и привличане на доброволци, когато е необходимо.


Стоименова уточни, че ще бъдат изработени и изпратени и на частните домове за възрастни хора указания за реакция в епидемична ситуация.

"Заради отказа на директора на дома "Св. Георги" във Варна да се реагира веднага, някои хора загубиха живота си", заяви зам.-министърът. Тя посочи, че благодарение на прокуратурата в дома са били допуснати служители на РЗИ, които са започнали изследвания на настанените възрастни хора.

Проектът за разработване на българска ваксина срещу COVID-19 остава без държавно финансиране до края на годината. БАН подаде няколко проекта към Фонд "Научни изследвания" в панела "Биомедицински проблеми" и нито един не получи финансиране заради самата процедура за класиране на проектите, съобщи в Сутрешния блок на БНТ доц. Пенка Петрова, директор на на Института по микробиология пред БНТ.
"Рецензентите, според своята експертиза, сами избират проектите, на които да направят рецензии. Така са възможни различни влияния върху процеса на рецензирано и така всички проекти на БАН, независимо, че той носи половината научна продукция на страната, останаха сред резервите", обясни тя.

Според нея субективизмът е част от проблемите на Фонд "Научни изследвания" при избора на проекти и призова към промяна на процедурата.


Определи българската идея за ваксина като "много иновативна", оценена е като такава от Института "Пастьор", към нея има и интерес от чужбина.

Театри в София ще работят и през август

Без традиционната си лятна почивка ще останат три софийски театъра, съобщи БТА. Народният театър "Иван Вазов", Сатиричният и "Сфумато" ще бъдат отворени и през август. Театрите пострадаха тежко от ограниченията покрай коронавируса, като бяха затворени в продължение на два месеца, а сега работят при ограничен капацитет - допуска не публика на половината места.


През август на четирите сцени на Народния театър ще се играят общо 12 представления в 19 дати. Четири от спектаклите са премиерни - "О, ти, която и да си...", "Всички страхотни неща", "Бонбон" и "Караконджул".


Сатиричният театър ще остане отворен до 12 август, а новият сезон ще започне на 8 септември, когато предстоят две премиери - "Марихуаната на мама е най-добра" от Дарио Фо (реж. Андрей Аврамов) и "Шоколад" (реж. Антон Угринов).


В "Сфумато" подготвят няколко премиери, едната от които е проект на режисьорката Маргарита Младенова, а другата е "Белият плъх" от Мария Айрийн Форнес на Анна Янакиева. От трупата обещават скоро да има актуални новини и за традиционния "Малък сезон".

Координационен център за насочване на пациенти, заразени с коронавирус, ще бъде създаден в Инфекциозна болница. Там ще пристигат само линейки с пациенти със съмнения за коронавирус, и ще бъдат пренасочвани към лечебно заведение, което да ги поеме. Това съобщи пред "Нова телевизия" здравният министър Костадин Ангелов в коментар на мерките, които държавата предприема за посрещане на евентуален увеличен брой заразени.


Здравеопазването ще издържи, каза министърът, запитан какво ще се случи, ако на ден започнат да се заразяват по 1 000 души. Има готовност за разкриване на допълнителни легла в държавни и частни болници, има резерви за месеци наред от дезинфектанти, маски, защитни облекла. Проблемът е преумората на медицинските специалисти, добави Ангелов. Повече четете тук.


Коронавирусът в България: с публика на стадионите, но с по-строги мерки в старческите домове (хронология)

© Велко Ангелов

Най-много нови случаи в Благоевград

От новите случаи на коронавирус най-много са в област Благоевград - 43-ма души, а Варна и Пловдив изравняват традиционния "лидер" в това отношение София-град с по над 30 заразени.


Ето и разпределението на новите регистрирани по области:

Благоевград - 43, Бургас - 9, Варна - 31, Велико Търново - 7, Видин - 1, Габрово - 11, Добрич - 10, Кърджали - 1, Кюстендил - 2, Ловеч - 1, Пазарджик - 8, Перник - 13, Плевен - 6 Пловдив - 32, Разград - 2, Русе - 3, Силистра - 4, Сливен - 1, Смолян - 14, София-област - 5, София-град - 34, Стара Загора - 5, Търговище - 1, Хасково - 2, Шумен - 1, Ямбол - 8.

Нови 255 заразени, 11 души починаха

Общо 255 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие при 5 325 направени PCR тестове, или 4.79% от изследваните. Така заразените от началото на епидемията стават 12 414, а от тях в активна фаза са 5 035 души, показва справка в единния информационен портал.


Починали са 11 души и с тях смъртните случаи от COVID-19 стават 415. В болници са настанени 847 пациенти, 41 от тях - в интензивни клиники и отделения.


Излекуваните са повече от регистрираните заразени - 280 души. От началото на заразата досега оздравели са общо 6 964 души.

От днес е позволено присъствието на публика на спортните състезания на открито. Условието е да се допускат хора на до 50% от местата на спортното съоръжение, а на стадионите - до 1 000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между хората.


Решението бе взето вчера, само 4 дни, след като здравният министър Костадин Ангелов постанови спортните мероприятия да останат без публика до края на август. До промяната се стигна след искания на фенклубовете на "Левски" и ЦСКА и намеса на министър-председателя Бойко Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Започва се ! Питам без капка злораадство - има ли заразени от палатковите лагери и протестите? След като при полицаите има , няма начин всички те да са читави. Защо се крие ?

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Всички те с радост дадоха живота си за спасяване на гръбнака на българската икономика - кръчмите.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  Тази година пълни зимника още от сега.....в смисъл....не чакай есента.....
  В Иран, втората вълна е вече факт....

  Bukalemun
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално
 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Швейцария оценява рисковите държави по процент заразени от общ брой направени тестове. Нашият процент все още не е сред високите.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Свръх тъпотия е това с маовете, свръх.
  Добре, че вдругиден заминаваме за гръцко, че скоро май ще бъдем затворени.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  МаЧовете

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Полупълно информационно затъмнение: няма информация за разпределение на новозаразените по градове; за броя на заразените лекари и медицински персонал; за броя на заразените в чужбина дошли у нас (привнесена от вън инфекция); за начина на лечението и индивидуалните причини за фаталните случаи; за броя на заразените в съседните държави. Пълната информация относно ковид-19 е от изключително значение за вземане на мерки, за профилактика и предпазване на всеки един от нас. За поведението на управляващите в ситуация на постоянно разпространяване на инфекцията не само у нас, но и в целия свят, можем да кажем, че МИСЛЯТ СЪС ЗАДНИЦИТЕ СИ И НЯМАТ НИКАКВО ИЗВИНЕНИЕ ЗА ПОДОБНО ПОВЕДЕНИЕ. Изправени сме пред пълен хаос в държавата. Низините искат да бъдат управляване, но управляващите се оттеглиха. Карат я по изпитаната в древния Рим формула: хляб (раздаване на пари на поразия) и зрелища (протести, казина, безотговорно кредитиране, лихварство, стадиони, дискотеки, ресторанти и нощни барове).... и , и... СЛЕД НАС ПОТОП!

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Браво! Пак позволиха публика на стадиона. Престъпници. И новият министър на здравеопазването е като стария - безгласна буква, каквото му наредят, това прави. Виждам и, че от щаба остана само Кунчев. Изглежда и Кантарджиев се оттегли.

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  ìИ починалите права и равна линия.
  Айде всеки ден да побликуваме списък с инцияли на починалите включващ пол,години и придружаващи заболявания.
  Утройте парите за пътеката и ще видите колко ще са заразените.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":


  Около 9:30 сутрин влизате в сайта на Министерство на здравеопазването в "Новини" и там получавате пълна информация за заразените по градове и за починалите.
  Аз, обаче, искам и друга информация - заболелите и оздравелите по възрасти.

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedoliben":

  Сакън. Ше ти се наложи да идеш една херния да оперираш и ше те изкарат коронясан . Ше пазиш кревата две недели и ше те бухат с антибиотици.

 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Започва се ! Питам без капка злораадство - има ли заразени от палатковите лагери и протестите? След като при полицаите има , няма начин всички те да са читави. Защо се крие ?
  —цитат от коментар 1 на doroteus

  Въпроса е съвсем коректен. Сигурно има, но не се прави такава статистика. Това, което се знае е че заразяването на открито е по-малко вероятно. За да се зарази някой на открито трябва да е близо до източник на заразата по-дълго време. Това се случва на спортно състезание, защото публиката не си разменя местата, в палатка разбира се риска е голям. Изглежда при протестите на открито не е голям.
  Интересното е че в София броя на новите случаи станаха относително малко.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Хахахаха,поправиха "излекувани" на "оздравели" хахахаха

 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Аз пък искам статистика на лелките в градския у Варна ,дето по цял ден събират пари и раздават билетчета . Също на магазинерки,аптекарки, въобще люде ,които по цял ден пипат предмети барани от стотици други.

 18. 18 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мондиана":

  На coronavirus.bg се актуализират малко след полунощ всяка вечер.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1475 Весело

  Правилно. Така се работи за стаден имунитет.... стадионен имунитет..

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":

  ...дискотеки,нощни барове, градски транспорт,кауфланди,лидъли,цехове, заводи...и аз като sim40 да викна- затворете сичко ,че ше измрем бе,идиоти. Иди до някоя детска градина у Варна ,има една в Младост и глей сеир на двора ,сега когато е топло и дечурлигата са навън . Ама не се задържай много ,да не вземат да те помислят за педофил.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Разстроено

  Отварянето на стадионите отново е голяма ГРЕШКА!!!

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  До коментар [#17] от "pavur":

  Спокойно, има дезифектанти убиващи всякакъв вирус, попаднал върху ръцете, като ефекта е 180 минути след третиране, дори и ръкавици не се ползват.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#10] от "bobhunter":
  Има доста информация на официалния сайт. Това, което му липсва е историята - не могат да се видят страниците от предишни дни. Могат да се четат обаче всички новини и там случаите от предния ден са описани. А който се интересува може да си запазва информацията всеки ден и да си прави по пълна статистика.
  В сравнение с някои други държави информираността ни е добра. Не е като тази, която дава "Роберт Кох" за Германия, но например шведите почти никаква информация нямат.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  То може да има ,ама колко процента от населението си дезинфекцира кунките по предписание?

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  Имаше проучване за хигиенните навици на пейзаните- миене на зъби,миене на ръце преди и след кенеф, честота на подмиване и т.н. Трагедия.

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Ще си позволя да цитирам, коментар на един съфорумец по въпроса:

  blagoj
  Рейтинг: 1341
  10:32, 04 авг 20
  Неутрално

  "Голямо изследване в Италия показва, че само 2,5% от италианците - 1482000 души са се срещали с вируса и имат антитела. В Ломбардия са 7.5%, докато в Сицилия и Сардиния 0.3%.
  Освен това само една трета от случаите са били безсимптомни.
  Починалите в Италия са 30000 души (сега са повече, умишлено ги намалявам заради пероода на изследването). Следователно, за да получат естествен имунитет 5 милиона (70% от населението на България) биха починали около 100 000 души (при същите условия като в Италия ). И това е само ако се получава траен имунитет - в противен случай жертвите биха били напразни.
  Изследването е правено между 25 май и 15 юли, с кръвни проби от 64 660 души от 2000 населени места.
  Извода е очевиден - трябва да се пазим и да чакаме ваксина. Твърденията на мангъзовци са безпочвени."

 27. 27 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Тези и бъдещите жертви са на сметката на Бойо Борисов, който пусна всичко че да е щастлив народа

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  С Ангелов са ударили джакпота - типичния политик, за 25 минути нищо не каза. Мерките са достатъчни, не можем да сложим до всеки човек полицай /което впрочем обезмисля функцията на полицията, ако не са 50% от населението/!!!!
  Не е чувал за глоби и други рестрикции! В старческите домове поне, как не се трогват поне там, където наистина ще измрат много хора. Това е безотговорно, нагло, нехуманно... престъпно нехайство, НК не знам няма ли точно понятие?

  Николаев го пита за двата сценария по които работят -оптимистичен и песимистичен- нямали такива, следели на двуседмична база! Не знам защо не се сетиха да го питат на месечна база, какви са данните.
  Не ми се смята, ако се запълнят тези 8000 легла, колко ще са пичиналите на ден, при 900 са 10, при 8000 около 100. За това се готвят тези идиоти и няма да си мръднат пръста, да следят за изпълнението на предписанията.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Добре де, отварянето на стадионите и дискотеките било грешка. А някой насила да ви дърпа за ръкава, да ходите на стадиона или в дискотеката ? Да не е детска градина, лелки и възпитателки да ви контролират, щото не осъзнавате, какво вършите ? Не можете да се контролирате ли ? Не си осъзнавате действията ли ? Пълнолетни граждани да си правят сметката. Държавата не е бавачка. Всеки да отговаря за действията си.

 30. 30 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#2] от "blondofil":

  Вие Ск
  До коментар [#10] от "bobhunter":

  Тои Света Нямаше отдавна да Съществува по Вашите Представи а Може би още щяхме да сме в Пещерите. Такива като Вас щяха да имат някой работен инструмент в Ръце а не да реве като Стара Баба да го Спасяват. Случайно да знаете колко много Млади хора в България Умират от Инфаркти ма никой не се е загрижил за Това. А Мъжлетата са по Фитнесите и Истерясват че Трябва да се Грижат за Тях. Е Скъпо ще Излязат Параноиците а После те ще поправят и Икономиката смешниците.

 31. 31 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Отново под 5% положителни проби. Ужас!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  До коментар [#24] от "pavur":

  Масово се ползва, за един търговски обект от 150-250 м2 предпазните маски, дезифектантите за ръце, под и повърхности, някоя друга ръкавица илизат на месец 750 лв.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 33. 33 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 386 Неутрално
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Яко се мре!
  —цитат от коментар 33 на philipeto


  Спомням си , че когато на ден в България умираха по 2-3 човека и всеки ден имаше брифинг и набиваха на народа , че трябва да носи маски, да спазва дистанция и да се пази...
  Имаше един журналист на Слави Чалгаря, който питаше, къде са починалите, защо няма чували с трупове.
  Наричаха Мутафчийски - генарал годжи и всякакви други глупости.
  Е Мутафчийски вече го няма, но когато той всеки ден излизаше пред камерите в България умираха по 2-3, а в Испания и Италия имираха по 200-300
  Днес в България умират по 10-15 човека на ден, а в Италия по 5-10

 35. 35 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Хахахаха,поправиха "излекувани" на "оздравели" хахахаха
  —цитат от коментар 16 на pavur

  Не си съвсем прав. Лекарството което действа директно на вируса - ремдесивир в България го няма, но лечение се прилага. Има лекарства за свръхимунна реакция, за предпазване от кръвни съсиреци, за бактериални инфекции, които се случват при тежките случаи, изобщо за почти всички усложнения. Апаратното дишане също е лечение.
  Така че част от оздравелите са излекувани.

 36. 36 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#18] от "nv":

  Вие гледали ли сте на coronavirus.bg? Защото аз редовно го следях и данните там се появяват малко след като се появят на сайта на МЗ.

 37. 37 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#2] от "blondofil":

  От мутра, толкова! Барса и Байерн играят на празни трибуни, тука великите отбори ЦСКАта и Бистрица трябва да се лигавят пред дрогираната пасмина! И кръчмарите, дето една бира ти я дават з на цена 10 пъти, за тях сме загрижени

 38. 38 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#35] от "blagoj":

  Е аз нали това казвам - бухат антибиотици и имуностумуланти . На тия ,дето се "лекуват "вкъщи им препоръчват ефералган ,чайчета и имуностумуланти. СDC е турило пневмонията ,цитирам:Ventilator-associated pneumonia is when someone gets pneumonia after being on a ventilator, a machine that supports breathing. The bacteria and viruses that most commonly cause pneumonia in the community are different from those in healthcare settings.

  https://www.cdc.gov/pneumonia/causes.html

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#29] от "Светозар Христов":

  То хубаво всеки си има глава на раменете, но лошото е, че всички зависим от хората около нас. Човек сам няма начин да се предпази от вируса, ако околните не го пазят. Носенето на маска, примерно, няма да помогне на някой уязвим човек, ако в магазина никой друг не носи маска. Всички известни ни мерки са по-скоро мерки за предпазване на другите, а не на себе си. Същото важи и с мерките за ограничаване на събиранията на много хора, каквито са ограниченията за заведения на закрито или пък за публика на спортни или културни събития. Няма значение, ако някой дядо стриктно избягва дискотеките, които така или иначе избягва, ако внуците му са там. В общи линии хем си имаме глави на раменете, хем се налага да ги ползваме, за да предпазим някой друг от вируса, а това далеч не винаги се случва в главите на повечето хора. Казвам това, не защото съм привърженик на крайни мерки срещу вируса, а само за да обърна внимание, че нещата не опират само до "всеки си има глава на раменете."

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#34] от "001":

  Да, това поради логичния факт, че никой не може да умре два пъти. Който е имало да си взима корона-чан, го е взела. Просто вече няма податливи. Идеален вирус, какво друго очаквахте?

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#34] от "001":

  Айде поне малко да се придържаме към фактите а ?. 1. Когато в България умираха по 1-2 през ден (1 на 29 Март), в Италия умираха по 900 човека (917 на 27 Март). 2. Дори след всичкото "умиране", в България имаме 415 починали а в Италия има 35 хиляди което е точно 8.4 пъти повече от България (преизчислено за населението). 3. Целта на всяко социално ограничение е да изправи кривата - т.е да има място за лечение на всеки нуждаещ се. Не е имало и е невъзможно "задушаване" на вируса, преди това ще задушим икономиката и държавата и вируса ще ни е последния проблем. 4. Е в България имам 40 човека в реанимация и 800 в болница. При 1400 места в реанимация и 7000 легла за леко и средно болни.

 43. 43 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мондиана":

  Продажбите на наркотици, кражби и убийства са криминални дейности. Посещения на стадиони и дискотеки - не. Ама това са прости за разбиране неща, що ли се хабя да ги пиша.

 44. 44 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Кой го еве тея глупости вече

 45. 45 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#32] от "hamiltonf":

  Може . Обаче въпросът защо масово персонала в болниците не ги носи тия маски от кеф и педесе както требе и масово се ръкуват с пациентите и си говорят на дистанция по- малка от метър, виси със страшна сила. Нагледах се на санитарки в Света Марина с маски под брадичката ,дето мажат с мръсната стирка коридорите и с перилата с мърляв парцал.

 46. 46 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  Примерно Нова Зеландия, която го "задуши"? Или не трябва да се гледат държави, в които управляващите имат стратегия и план и ги изпълняват, казват на населението малко, но верни и конкретни неща, а не се лутат между има/няма/разрешено/забранено/отворено/затворено и махат здравен министър за нарушение на изолацията, въпреки успехите като цяло. Но някои хора имат стандарти и очаквания, на други места е приемливо да се хвалиш с провалите и да се държиш все едно ще ти връчат нобелова награда за глупостите, които ръсиш на обществена длъжност.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 47. 47 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#43] от "Светозар Христов":
  За движението по пътищата има съставени правила. Ако нямаше правила риска от смъртни случаи щеше да е голям. Тези правила са задължителни и спазването им се контролира. Средния брой загинали в резултат на автомобилни катастрофи в България е постоянно около 700 души годишно - по двама на ден.
  Въпроса е - защо при тази епидемия от която вече умират с пъти повече хора, отколкото при автомобилните катастрофи няма ясни правила и контрол за спазването им?
  Представяте ли си една седмица коланите в автомобилите да са задължителни, след това една седмица да не са, защото били неудобни и шопите не ги слагали, и с всичките правила за движението по пътищата да е така?

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5927 Весело

  Мийте си поне ръцете и се опитайте да спазвате правилата, колкото и да е тежко за свободолюбивите ви горди натури!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  1400 места в реанимация общо или отделени само за коронавирус? Защото никой озовал се по друг повод в реанимация не иска да добави и коронавирус към анамнезата си, предполагам.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мондиана":


  Не е само до катил, а и до информацията, която повечето хора получават и доверието, което имат към информиращия. Когато ти обясняват, че хотелът е подпорна стена, спираш да вярваш и на другите им приказки, особено некохерентните и сменящи се през ден позиции кое може и кое - не. И интелигентни хора могат да рационализират желанията си, като да излязат с приятели и дори мързела да носят маска примерно, намирайки пример в някое от обърканите послания на управляващите оправдание за поведението си.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#49] от "russian78":

  Той и да не иска ,му я прибавят. Попаднах на една статистика за Грейт Британ ,за ония шейсе хиляди умрели ексцес сравнено с предни години- под пдф файла се мъдреше забележка: в статистиката влизат и починали с отрицателен тест ,но упоменат Ковид19 в смъртния акт.

 52. 52 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#50] от "fpyyh":

  Нима интелигентният човек стои като кон с капаци и чака само управляващите да му кажат какво да прави и разчите само на един източник за информация? Нима интелигентният човек прави напук на управляващите, когато те очевидно не са на ниво и не се интересува, че живее сред други хора, а не на полето? И т.н.

 53. 53 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#49] от "russian78":
  Аз не вярвам много на изявленията на хората от щаба вече, изглежда им е наредено да успокояват. Спомням си, че когато епидемията беше в разгара си в Германия обявиха че 80 хиляди активни случая ще са критични за здравната им система и ще трябва да се отказва лечение на нуждаещи се. България е 12 пъти по-малка по население, ако съпоставим числата за нас би трябвало да са около 6500 активни случаи. В момента са 5035, за щастие в последните два дни намаляват, но сме близо до критичната ситуация.

 54. 54 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#53] от "blagoj":

  Моля да уточните ,кво значи термина "активни случаи" и има ли въобще такъв в епидемологията?

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Поредното курвенско отмятане на ББойко! За да не му викат агитките под прозорците... ги прати на стадиона яко да се заразят и после...... нямало места в болниците, смъртноста скачала....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#17] от "pavur":Спокойно, има дезифектанти убиващи всякакъв вирус, попаднал върху ръцете, като ефекта е 180 минути след третиране, дори и ръкавици не се ползват.
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf

  Ползвай такъв дезинфектант един месец и след това сподели какво е състоянието на ръцете ти!
  Ще ти дам малко насоки - сухи и нацепени!

 57. 57 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#54] от "pavur":
  "Активни случаи" е термин използван в официалния сайт.
  https://coronavirus.bg/bg/statistika
  Всички регистрирани случаи досега минус всички оздравели и всички починали.
  В България са обявени 5035 към момента. В Германия, според RKI са около 8200 сега, но в един момент бяха към 70000.

 58. 58 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Досега мислех, че хаосът е защото управниците мислят не с главите, а със задниците си.
  Вече съм убеден, че и това не правят.
  Оставка!

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#46] от "fpyyh":

  Да сте забелязали че Нова Зеландия е остров на майната си, с крайно ограничени контакти с външния свят. България да ви прилича на такава държава? Отделно, те може да са го задушили засега но няма как завинаги да седят изолирани, рано или късно ще се вмъкне и ще се разпространи като намалят мерките.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#49] от "russian78":

  Разбира се че са общо. Но предвид че с корона са само 40, не мисля че има риск да свършат.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#8] от "pariah":

  Ами то Бобо и сие се чудят как да привлекат симпатизанти - хайде по 50 лева на пенсионерите, хайде изпълнение на исканията на затворническите надзиратели, хайде увеличение с 30% на заплатите в администрацията, хайде да отворим стадионите....

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  Слушах го новия министър сутринта - успокоява ни, че излекуваните били повече от заразените. И това ми било директор на болница, професор, доктор! Не знае ли, че през почивните дни не се изписват пациенти от болница, но при необходимост се приемат - затова се наблюдава отдавна, че в събота и неделя регистрираните новозаразени са повече от регистрираните оздравели, а през седмицата е обратно.

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3033 Гневно

  До коментар [#28] от "hope":

  И аз си ги следя на петодневна, седмична и десетдневна база - 1-10 юли - 39 починали - 3,9 средно дневно
  11-20 юли - 38 починали - 3,8 дневно
  21-21 юли - 74 починали - 6,7 дневно
  1-5 август - 41 починали - 8,2 дневно
  МНОООГО ОПТИМИСТИЧНО!

 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  Статистиката от летището в Бургас, което обслужва Слънчев бряг, показва 98% спад на чартърните полети през юни, последван от 87% през юли, като досега са пристигнали по-малко от 400 от очакваните 2800 самолета.

  Сривът е безпрецедентен и „трагичен”, отчита Копчев - ръководител на асоциацията на собствениците на хотели в Слънчев бряг и добавя: „Никой от нас никога не е предполагал, че нещо подобно може да ни сполети”.

  Той споделя, че от над 150 хотела в Слънчев бряг повече от половината не са отворили и много от тези, които работят ще затворят рано през сезона.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 65. 65 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#57] от "blagoj":

  Според мене ,"активен случай" ,би трябвало да е човек с инфекция ,симптоми и клинична картина. Не може само с несигурен положителен от бърз тест ,да се води "активен",без симптоматика или такъв дето седи на чайчета вкъщи. Тва е несериозно.

 66. 66 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Абсолютно безхаберна и безпринципна политика.
  За какво им е министър на здравеопазването и щаб следкато техните мнения нямат значение - каквото каже бащицата. А той си е популист миличкия.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 67. 67 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#40] от "russian78":

  Ами лична отговорност бе! Дядото ако има малко акъл, ще впрегне внуците да му пазаруват и да оставят продукти, няма да се влачи до магазина. А след това му е личен избор дали ще се среща с тях - може да е преценил за себе си, че не му пука чак толкова.

  Ако човек иска, може лично да се предпази от вируси. Просто живееш една идея по-снобски и старомодно и не се вреш при нормитата в час пик. Повече доставки у дома и така...

 68. 68 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#40] от "russian78":

  Ами лична отговорност бе! Дядото ако има малко акъл, ще впрегне внуците да му пазаруват и да оставят продукти, няма да се влачи до магазина. А след това му е личен избор дали ще се среща с тях - може да е преценил за себе си, че не му пука чак толкова.

  Ако човек иска, може лично да се предпази от вируси. Просто живееш една идея по-снобски и старомодно и не се вреш при нормитата в час пик. Повече доставки у дома и така...

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Отдавна трябваше да се направи, сега мина заекът баира.

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Започва се ! Питам без капка злораадство - има ли заразени от палатковите лагери и протестите? След като при полицаите има , няма начин всички те да са читави.
  Защо се крие ?
  —цитат от коментар 1 на doroteus


  Крият зловещо ..
  А камионите, всяка вечер извозват трупове от палатковите лагери ...

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Браво! Пак позволиха публика на стадиона. Престъпници.
  —цитат от коментар 11 на Мондиана


  А по каква логика, да няма публика???????
  Да не ви гледат мошеничествата и да няма кой да реагира ?

  На баража, колко засади вдигнахте на Вутов??????

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3033 Весело

  Дневник, защо не отразихте другото, което научихме от Пенка Пенкова - проектът за създаване на ваксина от БАН не е одобрен, макар, че е събрал 94 точки от сто възможни. Нито един биомедицински проект от БАН не е одобрен.
  Затова пък е одобрен проект "Коронавирусът и климатичните промени" (подаден от някоя калинка извън БАН) ! Той явно е събрал поне 95 точки!

 73. 73 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 350 Неутрално

  [quote#34:"001"][/quote]

  Когато Мутафчийски се подвизаваше по телвевизията се правеха два до три пъти по-малко тестове. Освен това всеки който е починал СЪС вируса го пишат ОТ вируса, дори да е имал основно заболяване рак впоследен стадий. Освен това в България дневно умират около 800 души. Обаче за паникьорите като теб от тоя вирус най-яко се мре.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 74. 74 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#46] от "fpyyh":

  Някой май е пропуснал, че Нова Зеландия е сотров и че както го бяха задушили, така имат по няколко нови заразени на ден... Вместо да се плюнчите по форума за тоя вирус свиквайте с него, няма да ходи никъде, а 99.5% от хората, които го прихващат не умират, каквото ще да ви разправят паникьорските медии като Дневник.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 75. 75 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 69 Неутрално

  До коментар [#46] от "fpyyh":


  Расмяхте ме. Българската политическа система не е способна да излъчи някой като Джасинда Ардерн, нито българското общество ще има някога зрялост да го избере. Всичко, което се случва сега, не е неочаквано. Вирусът няма как да бъде задушен, но щеше да бъде добре да има по-ясни послания, и по-адекватни действия, но очевидно това няма да се случи.

 76. 76 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  . Ако човек иска, може лично да се предпази от вируси.
  Просто живееш една идея по-снобски и старомодно и не се вреш при нормитата в час пик. ...
  —цитат от коментар 68 на lil_alex


  И в кво се състои чудатата идея?
  БОЛШИНСТВОТО ХОРА В БЪЛГАРИЯ СА ВСЕКИ ДЕН НА РАБОТА ..

  Как така няма да се врат в час пик?
  Ми поне едно 300 000 човека в България днеска са били в хале, без естествена вентилация и на изкуствено осветление, с още 300 човека ..

  В поне 10 цеха има повишена влажност, а в още 7, освен влажност има и минусови температури .. това е цялата хранително-вкусова индустрия и промишлените хладилници, отделно нито един строеж, през време на всички видове "Мерки" не беше спиран ...

  И каква е идеята "да се пазиш" ?
  Да не ходиш на мач , да не влизаш в църква, да не отиваш в парка и да не сядаш на пейка ??

  Безумие някакво .. извинявайте, ковидисти..

 77. 77 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Понеже някой разказваше смешки, че след първия месец на лекарите вече не им пукало от вируса, защото разбрали, че не е страшен. Току що съобщиха, че в Благоевград отделението е пълно, а само двама лекари, една стажантка на 3 месеца и три сестри са останали в отделението на работа. Всички останали над 10 човека са напуснали след първия месец и няма нито един желаещ да ги замени.
  Та великия специалист Мангъров и верните му оръженосци, защо ли не отидат там, на дело, не в телевизионните студия да покаже, колко леко е грипчето? Пак забравих, че от юни вече го няма, уви само Мангъров по студията.

 78. 78 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Това трябваше да се случи много отдавна!

 79. 79 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#77] от "Anton Andonov":

  Ти оттам ли предаваш или само лалаш? Писа ли се доброволец?

 80. 80 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 234 Неутрално


  А на

  До коментар [#77] от "Anton Andonov":Ти оттам ли предаваш или само лалаш? Писа ли се доброволец?
  —цитат от коментар 79 на pavur


  Не, току що го видях в новините. Аз съм от глупаците, които смятат вируса за опасен. Особено след като мой познат уж здрав на 30 г лежа близо месец във ВМА и ми разказа какво е преживял.
  Та продължавам да си спазвам мои мерки за дистанция и в тях не влиза да се завирам в безопасни според мангъровистите отделения. Старанно е обаче защо те не го правят.

 81. 81 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 66 Неутрално
 82. 82 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#34:"001"]
  —цитат от коментар 73 на Nasakoto_Yakata
  ...Освен това всеки който е починал СЪС вируса го пишат ОТ вируса, дори да е имал основно заболяване рак впоследен стадий...[/quote]
  До коментар [#73] от "Nasakoto_Yakata":

  Аз така от любопитство да попитам, дали знаете, какъв е делът на хората в терминален стадий на рак сред "починалите СЪС вируса", както казвате? Малко повече се злоупотребява с идеята, че не вирусът е причина за смъртта, а някаква съпътстваща диагноза. Така си спомням, че един човек се опитаха по форумите да ни убедят, че не бил починал от COVID-19, а от черепно-мозъчна травма от преди 10 години. Ех, как с години си живял човекът след травмата и тя да вземе да го отнесе, точно когато се заразил със, пардон, станал носител на SARS-CoV-2... Със сигурност е възможно, някой от "починалите СЪС вируса", да е починал от нещо друго, но също така и вирусът отнася достатъчно животи сам. Това не значи, че трябва да затваряме държавата, но със сигурност е разумно да прилагаме някакъв умерен набор от мерки, които да ни позволят устойчиво да съжителстваме с вируса. За сведение, към момента мерките в България са по-малко, отколкото в Швеция, която ни даваха за лош пример, пък също към моминта, там новите случаи са значително по-малко, отколкото тук. Само че, оказва се, там живеят разумни хора, които могат да спазват по-стриктно препоръки, отколкото ние правила. Вместо това, ние превръщаме всяка тема в спорт - Мангъров срещу Мутафчийски, вирусът или изобщо не съществува или е най-страшният здравен бич на всички времена и вселени. Всичко е боза от крайности, в която разумът отстъпва на емоцията и аргументите нямат значение, а само чувствата и вярата. Едните вярват на Мутафчийски, а другите на Мангъров, но не искат да вникнат в думите им, а само да изберат страна и сляпо да я следват, сякаш единият е бог, а другият е самият дявол и нищо добро не може да се научи от него. Така нищо добро не ни чака нас и то не защото вирусът ще ни убие, а защото ще се задавим в собствената си глупост и злоба.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 83. 83 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#57] от "blagoj":Според мене ,"активен случай" ,би трябвало да е човек с инфекция ,симптоми и клинична картина. Не може само с несигурен положителен от бърз тест ,да се води "активен",без симптоматика или такъв дето седи на чайчета вкъщи. Тва е несериозно.
  —цитат от коментар 65 на pavur

  До коментар [#65] от "pavur":

  Ако досега не сте разбрал, че в България за статистиката на заболелите не се приемат никакви бързи тестове, а само PCR тестове, от които по-сигурно няма към момента, то по-добре не се изказвайте по темата. Какво Ви се струва на Вас несериозно няма никакво значение.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK