Граждани: Паркът на резиденция "Лозенец" да не се застроява, а да се отвори

Входът на парка на резиденция "Лозенец" на ул. "Св. Теодосий Търновски".

© Велко Ангелов

Входът на парка на резиденция "Лозенец" на ул. "Св. Теодосий Търновски".Да се строи ли частен медико СПА център в парка на резиденция "Лозенец" обсъждаха живеещи в района с архитекта на проекта и общинари. Инициативата бе на кмета на "Лозенец" Константин Павлов от "Демократична България", за да стане ясно на обществеността на района какво точно ще се случи с част от зеления парк.


Поводът е издадената заповед от главния архитект на София Здравко Здравков на 20 декември 2019 г., с която се разрешава изработване на нов подробен устройствен план (ПУП) на резиденцията. С него реституирана част от парка се обособява в отделен урегулиран поземлен имот (УПИ) с площ 2.8 дка и в него ще може да се строи. Тъй като зоната на резиденцията е с категория Тзсп - терен за специални зелени площи, в общия план на София, няма как там да се строи друго освен зоопарк, мемориален, етнографски или балнеоложки обект. Затова инвеститорът се е ориентирал към "медико СПА център", който ще е с височина до 15 м, а общата разгъната застроена площ може да е до 3000 кв.м.


Граждани: Балнеология без минерален извор как се прави
На проведеното обсъждане гражданите спориха дали въобще трябва да се изсичат дърветата в тази част на парка на резиденцията заради пореден спа център. Привърженик на изсичането запита защо да стои в бурени мястото и да е змиярник, вместо да се построи реномиран СПА комплекс. Друг обаче контрира, че частният собственик ("Лозенец дивелъпмънт къмпани" ЕООД) умишлено е оставил терена да буреняса и попита как ще има балнеология там, след като няма нито минерален извор, нито лечебна кал


Трети попита защо Столичната община не изкупи обратно реституирания имот в зелената площ и не отвори по-голяма част от парка на резиденцията за разходки и културни събития на открито по примера на Военната академия. Защо Столичната община защитава частния интерес, като отделя земя от публична собственост за частен имот, допълни въпроса гражданка.


"След като балнеоложки комплекс може да се направи и другаде, а паркът на резиденцията е само тук, защо не потърсите друго решение", обърна се тя към представителя на Направление "Архитектура и градоустройство" Златко Терзиев.


Общинар: Не измествайте темата


"Въпросът ви е съвсем друга тема и насочвате обсъждането в друго направление", отвърна той и препоръча на всички да се фокусират върху обсъждането на самия проект за СПА център. Той е изготвен от студио "Серафимов архитекти" и техен представител очерта пред аудиторията бъдещия силует на двете сгради на балнеоложкия комплекс - едната ще е по-ниска, 10-метрова, а другата - 15-метрова.


Тук, на ъгъла на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски" е обособен частен имот в парка на резиденцията. Вляво е китайското посолство.

© Велко Ангелов

Тук, на ъгъла на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски" е обособен частен имот в парка на резиденцията. Вляво е китайското посолство.


Вместо СПА да не се появат прекрасни апартаменти в парка


Любомир Костадинов от "Да, България" заяви: "Когато утре вместо балнеоложки комплекс в зеленината на парка изникнат едни прекрасни апартаменти, ще се чудим как е станало". Той обясни изпитаната схема как бъдещият строеж може да получи само Акт 15 и да се ползва дълги години без Акт 16.


"По същия начин Ахмед Доган се води, че живее на "Росенец" в административна сграда в строеж, а депутатът Веселин Марешки има двуетажно бунгало на плажа Кабакум, което пък се води фитнес зала", изреди той.


Район "Лозенец" оспорва процедурата, по която ще се строи в зелена площ


Кметът на "Лозенец" Павлов в свое писмено становище от 19 март посочва, че паркът на резиденцията е реализирана зелена площ, и посочва чл.62а, ал.1 от Закона за устройство на територията. Според този текст "не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгластно устройствените планове".


Ако този довод не се възприеме, Павлов заявява, че промяната на предназначението на зелена площ в случая в имот за сттроителство се разрешава след обществено обсъждане от Министерския съвет за държавните имоти или от 2/3 от Столичния общински съвет - в останалите случаи.


"Спаси София" настоява паркът да се отвори за обществено ползване


От неправителствената организация "Спаси София" също обявиха, че са категорично против
застрояване в парка на резиденция "Лозенец". Активистите подкрепят искането на местната общност в район "Лозенец" паркът да бъде отворен за обществено ползване и ще настояват Столичната община да направи необходимите действия за това. Според "Спаси София" е нелепо да се съсипва парк, за да се изгради СПА комплекс на място, където няма минерална вода.


До 7 август се приемат възражения и становища в район "Лозенец"


По процедура гражданите могат да дават становища и възражения по предложеното изготвяне на нов ПУП до 7 август включително, посочи зам.-кметът на район "Лозенец" Витан Влахов. Постъпилите в района предложения ще бъдат изпратени в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община и там ще се реши с кои от тях да се съобразят.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK