Граждани: Паркът на резиденция "Лозенец" да не се застроява, а да се отвори

Входът на парка на резиденция "Лозенец" на ул. "Св. Теодосий Търновски".

© Велко Ангелов

Входът на парка на резиденция "Лозенец" на ул. "Св. Теодосий Търновски".Да се строи ли частен медико СПА център в парка на резиденция "Лозенец" обсъждаха живеещи в района с архитекта на проекта и общинари. Инициативата бе на кмета на "Лозенец" Константин Павлов от "Демократична България", за да стане ясно на обществеността на района какво точно ще се случи с част от зеления парк.


Поводът е издадената заповед от главния архитект на София Здравко Здравков на 20 декември 2019 г., с която се разрешава изработване на нов подробен устройствен план (ПУП) на резиденцията. С него реституирана част от парка се обособява в отделен урегулиран поземлен имот (УПИ) с площ 2.8 дка и в него ще може да се строи. Тъй като зоната на резиденцията е с категория Тзсп - терен за специални зелени площи, в общия план на София, няма как там да се строи друго освен зоопарк, мемориален, етнографски или балнеоложки обект. Затова инвеститорът се е ориентирал към "медико СПА център", който ще е с височина до 15 м, а общата разгъната застроена площ може да е до 3000 кв.м.


Граждани: Балнеология без минерален извор как се прави
На проведеното обсъждане гражданите спориха дали въобще трябва да се изсичат дърветата в тази част на парка на резиденцията заради пореден спа център. Привърженик на изсичането запита защо да стои в бурени мястото и да е змиярник, вместо да се построи реномиран СПА комплекс. Друг обаче контрира, че частният собственик ("Лозенец дивелъпмънт къмпани" ЕООД) умишлено е оставил терена да буреняса и попита как ще има балнеология там, след като няма нито минерален извор, нито лечебна кал


Трети попита защо Столичната община не изкупи обратно реституирания имот в зелената площ и не отвори по-голяма част от парка на резиденцията за разходки и културни събития на открито по примера на Военната академия. Защо Столичната община защитава частния интерес, като отделя земя от публична собственост за частен имот, допълни въпроса гражданка.


"След като балнеоложки комплекс може да се направи и другаде, а паркът на резиденцията е само тук, защо не потърсите друго решение", обърна се тя към представителя на Направление "Архитектура и градоустройство" Златко Терзиев.


Общинар: Не измествайте темата


"Въпросът ви е съвсем друга тема и насочвате обсъждането в друго направление", отвърна той и препоръча на всички да се фокусират върху обсъждането на самия проект за СПА център. Той е изготвен от студио "Серафимов архитекти" и техен представител очерта пред аудиторията бъдещия силует на двете сгради на балнеоложкия комплекс - едната ще е по-ниска, 10-метрова, а другата - 15-метрова.


Тук, на ъгъла на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски" е обособен частен имот в парка на резиденцията. Вляво е китайското посолство.

© Велко Ангелов

Тук, на ъгъла на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Св.Теодосий Търновски" е обособен частен имот в парка на резиденцията. Вляво е китайското посолство.


Вместо СПА да не се появат прекрасни апартаменти в парка


Любомир Костадинов от "Да, България" заяви: "Когато утре вместо балнеоложки комплекс в зеленината на парка изникнат едни прекрасни апартаменти, ще се чудим как е станало". Той обясни изпитаната схема как бъдещият строеж може да получи само Акт 15 и да се ползва дълги години без Акт 16.


"По същия начин Ахмед Доган се води, че живее на "Росенец" в административна сграда в строеж, а депутатът Веселин Марешки има двуетажно бунгало на плажа Кабакум, което пък се води фитнес зала", изреди той.


Район "Лозенец" оспорва процедурата, по която ще се строи в зелена площ


Кметът на "Лозенец" Павлов в свое писмено становище от 19 март посочва, че паркът на резиденцията е реализирана зелена площ, и посочва чл.62а, ал.1 от Закона за устройство на територията. Според този текст "не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгластно устройствените планове".


Ако този довод не се възприеме, Павлов заявява, че промяната на предназначението на зелена площ в случая в имот за сттроителство се разрешава след обществено обсъждане от Министерския съвет за държавните имоти или от 2/3 от Столичния общински съвет - в останалите случаи.


"Спаси София" настоява паркът да се отвори за обществено ползване


От неправителствената организация "Спаси София" също обявиха, че са категорично против
застрояване в парка на резиденция "Лозенец". Активистите подкрепят искането на местната общност в район "Лозенец" паркът да бъде отворен за обществено ползване и ще настояват Столичната община да направи необходимите действия за това. Според "Спаси София" е нелепо да се съсипва парк, за да се изгради СПА комплекс на място, където няма минерална вода.


До 7 август се приемат възражения и становища в район "Лозенец"


По процедура гражданите могат да дават становища и възражения по предложеното изготвяне на нов ПУП до 7 август включително, посочи зам.-кметът на район "Лозенец" Витан Влахов. Постъпилите в района предложения ще бъдат изпратени в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община и там ще се реши с кои от тях да се съобразят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Е значи ще се напълни с грозни небостъргачи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Жалко , че няма възможност за предсрочни местни избори.

 3. 3 Профил на Gergana Hristova
  Gergana Hristova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще се пръкне едно МОЛ-че вътре…

  Veni, vidi, vici
 4. 4 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Алчността е безкрайна!

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Даже оградата е крадена от царския дворец.

  Иначе е прекрасна идеята да сложим банята в резиденцията, а резиденцията в банята. Но тогава къде ще отиде музеят -- в прокуратурата? Но тогава къде да идат прокурорите? Некой има ли идеи?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ще построят един комплекс вътре, а в средата - една чешмичка, та да се отчетат, че има и СПА нещо си!
  Оставям с впечатлението, че вече е решено и е трябвало да се обсъжда дали ще са доволни живущите там от проекта, ама пък те взели, че казали, че искат да е парк, не да се строи.Дано успеят, ама не вярвам, щом има разрешение за строеж издадено!

 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Голямото лапане ще е южната част на Южен парк, около Козяк и Хенрик Ибсен. Там общината има срок до 2022 да отчуждава и не си е мръднала пръста.

 8. 8 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 66 Неутрално

  "Активистите подкрепят искането на местната общност в район "Лозенец" паркът да бъде отворен за обществено ползване и ще настояват Столичната община да направи необходимите действия за това."

  Това е най-добрата идея. Категорично ПРОТИВ застрояване на поредното зелено петно в района, особено след издигането на сградите на китайското посолство в съседство. А кварталът и без това вече достатъчно си е изпатил от грандомански изцепки (последната е злополучният мастодонт "Златен век").

 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 954 Любопитно

  Ама как така парк? Айде ся, друго си е да се пръкнат някакви строителни недоразумения (примери бол), които после да бъдат продавани по 3000$ кв.метър. А от разходките на хората в парка общината какво ще спечели? Още една градинка за почистване, ще сумтят общинарите най-вероятно, а иначе се "грижат" за обществения интерес... Просто нямат спиране строителните фирми и докато не застроят и последния озеленен кв.метър, няма да мирясат...

 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Здравков ми изглеждаше разумен човек. Ама явно съм бъркал.

  Ще бъде не просто глупост - ще бъде ПРЕСТЪПЛЕНИЕ да застроят този парк.

  Трябва час по скоро да го отворят за посещение.

 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Гневно

  За пореден път повтарям - най-чудовищното престъпление на гробарите спрямо София е безогледното, варварско презастрояване, довело след себе си мръсотия, таралясници и задушаване. Другите им мръсотии и далавери са все поправими, но не и това.

 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Ха , Ха, пак ще ви изпързалят. Да не се отклонявате от темата -там трябва да има Спа- с хотелчета, апартаментчета и ако обстановката след някоя година позволи и някое малко небостъргаче.
  Искайте парк и нищо друго !

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  В района и Слави Трифонов притежава една градинка, заради нея се скара с Бойко Борисов, че не му разреши да строи. Сега като спечели изборите Слаби Три, ще си построи небостъргач.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  И как точно общината да забрани на СОБСТВЕНИКА на имота да го ползва по предназначение според ОУП ?. Дори отчуждаване е невъзможно - как общината ще докаже в съда належаща обществена нужда че да го му го вземе? Отделно обезщетението ще е милиони, навити ли са живеещите наоколо да ги съберат с данъците си?. Според мен Фандъкова трябва да прехвърли решението на районния кмет/архитект за да може собственика да го осъди за отказа.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapitan_laino":

  И Софиянски, управлявал 10 години за които не само ПУП ами дори ОУП нямаше не е виновен разбира се ?. И ДСБ и отделни основатели на ДБ ( като Малеева-младша) също нямат общо, въпреки че до последната сесия на СОС гласуваха безумни заменки заедно с БСП ?

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Нищо не налага поредното презастрояване в Лозенец. Да си строят в Бянкя и Самоков.
  📣 📣 📣
  Оставка

 17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Нищо не налага поредното презастрояване в Лозенец. Да си строят в Бянкя и Самоков.
  📣 📣 📣
  Оставка

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  В тоз скъп квартал няма начин да не се застрои. Едни кинти за пране чакат да бъдат инвестирани в луксозни строежи.

 19. 19 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Абе за какво им е парк? Няма келепир в тази работа...

 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ...Но тогава къде да идат прокурорите?...
  —цитат от коментар 5 на Един вампир броди из Европа


  Централният софийски затвор?

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1594 Весело

  Дабългаристът кмет Комита е интересен феномен. Протестира срещу ГЕРБ, а си прибра за заместник в екипа досегашния заместник кмет (два мандата) от ГЕРБ Хрисимир Христов. Любов необяснима.

 22. 22 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  То само две сградички? А колко паркоместа за автомобили и случайни къщички?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Трябва да си остане парк с достъп на граждани така като направиха и с парка на военната академия. Отвориха го за граждани и сега е пълен със софиянци и гости на града.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  За пример може да се посочи и паркът на резиденция Врана , който също е отворен за посещения на граждани.

 25. 25 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Здравков е достоен наследник на Диков, същите далавери като предшественика.

 26. 26 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Да се направи парк и да се почисти и оправи и да се махнат оградите и да се отвори за всички!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  София явно не може да случи на архитекти. Тоя излезе с тая мантра за "уплътняването".

  Баси глупостта.

  Има маса свободно място из софийското поле ама трябва всички да се нагъчкат в площ от под 200 кв.км.

 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivo":

  Оградата е красива. Нека си остане - както е при парка на Военна Академия. Просто да отключат портите.

 29. 29 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Гневно

  До коментар [#11] от "kapitan_laino":И Софиянски, управлявал 10 години за които не само ПУП ами дори ОУП нямаше не е виновен разбира се ?. И ДСБ и отделни основатели на ДБ ( като Малеева-младша) също нямат общо, въпреки че до последната сесия на СОС гласуваха безумни заменки заедно с БСП ?
  —цитат от коментар 15 на m17


  Кой казва, че не е виновен бе, трол? И пак - Софиянски ли застрои Манастирски ливади и Кръстова вада? Софиянски ли застроява до Ловния парк в момента? Софиянски ли е виновен, че за 13 години ГЕРБ в София не спряхте процеса? Софиянски ли е виновен, че пилеете (крадете) парите на столичани за кенефи за по 100 хил лева и повсеместни мърлявщини?

 30. 30 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николов":

  Парк с огради не върви! Все едно да сложат огради на Южния парк или Борисовата градина! Парковете трябва да са отворени и приветливи!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 31. 31 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Добре, че няма да е подпорна стена.
  То така тръгна строителството и около София ленд.
  Общината има достатъчно инструменти, за да прекрати този фарс (, а и много други подобни). Предполагам все още има апетити и за "частните" имоти в парка със Славейковите дъбове.

 32. 32 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Никъде в България мафията не е толкова нагла, вредна и настървена, колкото в Данчеград. Защото това вече не е София, град на софиянци, а герберастка клоака и перачница на пари.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 33. 33 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":

  Общината може да приеме много по рестриктивен ПУП както и да не допуска отделянето на нов УПИ. Да съдят цветя и рози.

 34. 34 Профил на Le Chiffre
  Le Chiffre
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Радо Серафимов стана архитект на мутрите - ще събаря хотел Рила, за да строи блок на Брендо, а сега тук - ще сече дървета и ще застроява парк за друга мутра. Алчността няма край...

 35. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 672 Неутрално
 36. 36 Профил на poli123
  poli123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В затвора!До коментар [#5] от "Един вампир броди из Европа":

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николов":Парк с огради не върви! Все едно да сложат огради на Южния парк или Борисовата градина! Парковете трябва да са отворени и приветливи!
  —цитат от коментар 30 на ivo


  Във Военна Академия и във Врана си имат огради.

  Иначе, да, без огради са по-приветливи. Ама там има вече ограда и ако не се лъжа металната част е доста стилна.

  А иначе в Лондон почти всички паркове са с огради. На мен без огради повече ми харесва - както е в БГ. Ама там така са ги направили.

 38. 38 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  ГЕРБерите всеки ден надминават наглостта си от предния ден! Краде се като за последно!

 39. 39 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Здравков ми изглеждаше разумен човек. Ама явно съм бъркал.Ще бъде не просто глупост - ще бъде ПРЕСТЪПЛЕНИЕ да застроят този парк.Трябва час по скоро да го отворят за посещение.
  —цитат от коментар 10 на Николов


  Е кое му е разумното на тоя селяк, при положение, че мотот му е "уплътняване, а не разширяване на града". В превод си означава презастрояване. Накъде??? То и сега столицата се задъхва с недостатъчна инфраструктура, камо ли ако продължава с презастрояването. Нови квартали трябват, където да се строи планирано, а не на парче като в ливади и вади...

 40. 40 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От 28 май 2016 г.
  Искам да пия кафе в Парка на Резиденция Лозенец !
  Вижте:
  https://www.facebook.com/Cherni.Vrah.Boulevard.Sofia/photos/a.132269370264973/602414483250457/

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 41. 41 Профил на M
  M
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Най-доброто, което може да се направи е да се обезщети собственика и да се приключи с темата. Просто такова застрояване не би трябвало изобщо да се обсъжда. Жалко, че срещу 5 лева все ще се намери архитект, който е готов да направи надстройка и на "Александър Невски".

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  при положение, че мотот му е "уплътняване, а не разширяване на града". В превод си означава презастрояване. Накъде??? То и сега столицата се задъхва с недостатъчна инфраструктура, камо ли ако продължава с презастрояването. Нови квартали трябват, където да се строи планирано, а не на парче като в ливади и вади...
  —цитат от коментар 39 на T.M.


  Хубаво, ама пари трябват за инфраструктура. Трябва да се копаят канали за чиста и мръсна вода, топлофикация, тръби за кабели. По-лесно е да застрояваш вече населено място с достъп до тези комунални услуги. Има и друг аспект - никой не иска да си купи жилище в къра откъв Люлин или летището. Всеки иска близо до Витоша или в Лозенец. Затова Здравков има интерес да "уплътнява" - парите от строителните предприемачи идват бързо и директно. Ако се наложи да строим в къра, хем няма да има кандидати да строят, хем общината ще трябва да се бръкне с много пари за облагородяване на новите градски територии - инфраструктура, паркове, телекомуникации.

  Ако този парк не беше ограничен за определени строежи, някой съмнява ли се, че там нямаше да изникне някой хубав жилищен комплекс с 4-5 кооперации? Сърбят ги ръцете вече собствениците на имота да изпратят багерите и да налеят бетона, но пусти устройствени планове, не може. Ако не платят голяма сума пари на определени хора в общината и ДНСК, няма да получат право на строеж. Или пък някой апартамент да раздадат на безценица като Артекс. Знаем ги там как стават нещата. "Дай ми ти, за да ти дам и аз". Дето се казва - където има документи за подпорна стена, там и хотел може да се построи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  спа да ходят да строят у банкя и самоков, гнусни селяни

 44. 44 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 292 Неутрално

  От къде пък това СПА им хрумна. Малко подобни недоразумения се построиха, та сега още едно.

 45. 45 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Фандъкова и главният архитект оставка! Да им спретнем и на тях омлет с яйца!

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#29] от "kapitan_laino":

  Понеже сте конкретен - да точно безхаберието по време на Софиянски застрои ливадите и вадата. Тези райони има ПУП от едва 5 години, изработката отне повече от 5 след като преди това беше изработен и приет ОУП на София. Който ОУП започна при Борисов и беше приет едва при Фандъкова. Всичко което виждате построено до преди няколко години е с разрешение от времето на Софиянски и е по процедура на частични промени. И затова са проблемите с улиците - едва от скоро се уреждат делбите на парцелите и се прехвърлят на общината. При София Ленд е същото - почна се със заменките на Малеева, после смяна на предназначенито по процедура за хижи и вече виждате блоковете. При небостъргача на Артекс в Лозенец е същото - разрешение от времето на Софиянски по вратичките оставени за специални хора. Отне 5 години да се затворят тия вратички щото съпротивата беше епохална !!!

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#41] от "M":

  Кой плаща ?. Ако са гражданите през данъците си, те съгласни ли са ?

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#39] от "T.M.":

  Вие бихте ли си купили апартамент в чисто нов квартал, примерно на мястото на Кремиковци ?. Отделно инфраструктурата (ток, вода, канал, улици, детски/училища) за него би била примерно 10 пъти по-скъпа от еквивалентно уплътняване в съществуващ квартал, как плащаме ?. За да се покрият тези разходи, трябва да се вдигнат цените на разрешителните поне 5 пъти и да станат приблизително като в Сърбия, Гърция.

 49. 49 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Общината да го изкупи. Ще ги еба и помиярите насрани!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK