Снимки от изложба за ЛГБТ хора, глухи и роми са били повредени

Снимки от изложба за ЛГБТ хора, глухи и роми са били повредени

© Лига на равнопоставеносттаПана от изложба "Заедно е супер", показваща лицата, историите и посланията на хора от общността на глухите, ромите и ЛГБТИ общността, са били повредени няколко часа след официалното й откриване. За това съобщиха от организаторите от "Лига на равнопоставеността" във фейсбук


Изложбата със 60 снимки, поставени на моста на влюбените до НДК, е била открита на пети август сутринта. Няколко часа след това, около 19.30 ч., осем от паната са били свалени и скъсани, а едно е било повредено, докато е още на постамента. Подаден е сигнал в полицията, започнало е разследване. В района има видеонаблюдение.


Снимките, изобразяват хора от глухата и ЛГБТИ общността, а според организаторите начинът, по който са повредени, не оставя съмнение, че става въпрос за използване на човешка сила.
"Приемаме тази атака срещу изложбата като атака срещу нашите общности и това силно ни разочарова. Кара ни да се питаме защо послания за равнопоставеност не могат да оцелеят в центъра на многообразен град като София, столица на европейска държава, дори едно денонощие", споделят от Лига на равнопоставеността.


Според тях трябва да се постави въпроса по какъв начин се управляват обществените отношения в обществото, щом то се е превърнало в силно враждебна среда за общочовешки ценности и послания за приемане и равнопоставеност. "И не на последно място, питаме се кой носи отговорност за създаването и поддържането на среда, в която се оспорва съществуването и добруването на уязвими общности като глухите, ромите и ЛГБТИ хората."


Изложбата продължава до края на август.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK