На живо

Коронавирусът в България: по-малко заразени, рекорден брой починали за седмица (хронология)

Коронавирусът в България: по-малко заразени, рекорден брой починали за седмица (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал53 са новозаразените за последното денонощие при направени 1275 теста. Изминалата седмица е с най-много жертви, в същото време се наблюдава спад на заразените за последните две седмици. Курортният комплекс "Албена" започна поетапното затваряне на хотелите, а според статистиката на НСИ и през юни се отчита срив на приходите на хотелите. Безработни с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес благодарение на насърчителна мярка на Агенцията по заетостта.


"Дневник" проследи на живо ситуацията със заразата през деня. За разпространението и ефектите на коронавируса по света можете да се информирате тук.
Фонд "Земеделие" отваря от 19 август до 21 септември за кандидатстване две от трите мерки в помощ на стопани заради кризата с вируса. Подмярка COVID 1 е с бюджет 93.5 млн. лева и е за секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза" "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и "Пчеларство". Подмярка COVID 2 е с бюджет 5.5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и "Животновъдство" (свине и птици).


Изискванията към кандидатите са описани в наредба на земеделското министерство.

Училищата ще имат протоколи за работа в условията на COVID-19

-До началото на учебната година всяко училище ще трябва да има екшън план за скоростно преминаване към дистанционна работа в случай на нужда. Това съобщи Диян Стаматов, директор на столичното 119 средно училище и председател на Съюза на работодателите в просветата, след работна среща в Министерството на образованието и науката. По думите му на образователните институции ще бъдат предложени два протокола за организация на учебната дейност - със задължителни и с препоръчителни мерки. Повече вижте тук.

Изписан е първият излекуван от коронавирус обитател на дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, съобщи БНР, като цитира Областният кризисен щаб. 82-годишна жена е била изписана от Университетската болница "Канев" и настанена в кризисния център на организацията "Каритас", където ще бъдат преместени и други излекувани от коронавируса възрастни хора от дома.


Днес предстои да бъдат изписани от болница още трима обитатели на социалното заведение. Общо 92-ма души са заразените с коронавируса в дома - 83-ма обитатели и девет души от персонала. Петима от настанените в дома починаха.

Безработни могат да започнат свой бизнес

Безработни с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги благодарение на насърчителна мярка на Агенцията по заетостта. За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани, съобщи пресцентърът на министерството на труда и социалната политика.


В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал. Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат пари за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги. В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработен, ще получават и пари за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.


Коронавирусът в България: по-малко заразени, рекорден брой починали за седмица (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


От началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са започнали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност, отчитат от министерството.

Проверява се лечението на починал от коронавирус младеж

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" извършва проверка по случая със смъртта на 19-годишен младеж от Велико Търново, който почина заради усложнения след COVID-19 в болница "Д-р Стефан Черкезов". Комисията е сезирана от ръководството на лечебното заведение, съобщи агенция "Фокус". От болницата уточняват, че искането им е предизвикано от широкия обществен отзвук по темата.


Резултатите от проверката на проведеното лечение ще бъдат оповестени публично. 19-годишният младеж почина в лечебното заведение в края на миналия месец. Момчето беше едно от заболелите от абитуриентските балове в края на юни. Оплакванията му са започнали на 7 юли. Младежът имал висока температура. Диагнозата COVID-19 била лабораторно потвърдена чрез PCR тест. Приет е в болницата, но състоянието му се е влошило и е бил преместен в реанимация. На 31 юли е починал вследствие на двустранна бронхопневмония и остра дихателна недостатъчност.

Ново огнище на COVID-19 e регистрирано в частен диализен център в Добрич. 11 са заразените от общо 25 пациенти, които са на хемодиализа, казаха пред Би Ти Ви от здравната инспекция в града. От лекарите един е с положителен, а двама с отрицателни тестове, но са отстранени от работа, тъй като работят и на други места.


Центърът продължава да работи, като пациентите са разделени на две групи и не би трябвало да се смесват заразени с отрицателни, казаха още от РЗИ. След всяка смяна се извършва пълна дезинфекция, както на помещението, така и на апаратите за хемодиализа.

Бачковският манастир край Пловдив се готви да посрещне хиляди поклонници от цялата страна за големия християнски празник Успение Богородично на 15 август. В условията на коронавирус са взети всички превантивни мерки, съобщи БНТ. "Ще има няколко дезинфекции в целия двор, както и постоянно дезинфекциране на самата икона и на други икони и плоскости в самия храм, подовете, вратите, всичко това ще се дезинфекцира постоянно", каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий пред медиата. Освен стриктната дезинфекция от страна на манастирските служители, ще се разчита и на личната отговорност на поклонниците. Празникът ще започне още на 14 август вечерта, когато се очаква в манастира да пренощуват и много хора.

През юни промишленото производство бележи ръст от 5.8% в сравнение с предходния месец, отчита Националният статистически институт. В сравнение със същия месец на 2019 г. обаче е регистриран спад от 7.7%.


Лек ръст през месеца има и в строителството - с 4.8% спрямо май, но и в този сектор на годишна база е отчетено свиване - то е с 2.2 на сто.


Подробностите - тук.

Втора седмица броят на заразените намалява

Коронавирусът в България: по-малко заразени, рекорден брой починали за седмица (хронология)

© Велко Ангелов


Втора седмица броят на заразените с коронавирус в България намалява, се вижда от данните в единния национален портал. След пикът от 1674 в седмицата 20 - 26 юли, през следващите две седмици броят на новозаразените намалява съответно до 1524 и 1263 души.


Срив на приходите на хотелите и през юни

През юни с една трета по-малко хотели и места за настаняване са били отворени за туристи в сравнение с година по-рано, в тях са били заети едва около 10% от леглата и е регистриран срив в приходите с близо 90%, който е както при чуждите, така и при българските туристи. Това показват данни на Националния статистически институт за първия летен месец, белязан от отлагане на туристическия сезон и продължаващата извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.


Коронавирусът в България: по-малко заразени, рекорден брой починали за седмица (хронология)

© Стоян Ненов, Reuters


Повече четете тук.

Правителството планира да промени Методиката за определяне на линията на бедност за страната заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. Проектопостановление предвижда показателят да се определя не по формула, както досега, а по предложение на социалния министър според възможностите на бюджета. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.


Коронавирусът в България: по-малко заразени, рекорден брой починали за седмица (хронология)

© Велко Ангелов

"Албена" затваря хотели

Курортният комплекс "Албена" започна поетапното затваряне на хотелите, съобщи БНР. Причината е намаляващият брой на туристите, след като чартърните полети бяха преустановени, а Германия обяви регионите Добрич и Варна за опасна дестинация.


Миналата седмица гостите на комплекс Албена са били 8 000, тази седмица те вече са около 6500, заяви управителят на комплекса Христо Пенев. Епидемичната обстановка ва комплекса е спокойна, до този момент няма данни за заразени туристи.

Обещаващо е лечението с плазма

Според Радостина Александрова - вирусолог от БАН, най-важният въпрос е защо хората боледуват по различни начини - някои почти не усещат, а при други нещата са много драматични. Вероятно влияят много фактори - "нашата имунна система, срещата ни преди това с подобни човешки коронавируси", и еднозначен отговор няма да има, предположи тя в интервю за БНТ.


"Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4 000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса", обясни вирусологът.
Тя уточни, че проучванията са в началото и все още не е открит ген, който да е маркер за по-тежко прекарване на болестта.


По думите ѝ напоследък намира потвърждение тезата, че предишните срещи на имунната система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% настинки, помагат на хората да се справят по-лесно с COVID инфекцията. "Лечението с плазма е доста обещаващо. Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има неутрализиращи антитела. Те са изградени конкретно срещу този вирус и могат да го неутрализират", каза още тя.

Изминалата седмица е с най-много жертви

53 са новозаразените при 1275 теста


Само 53 са новите доказани случаи на заразени през последните 24 часа, според данните на Единния информационен портал, но при направени по-малко тестове - 1275.


Близо 850 души са в болница, като 54 са в интензивни отделения. Излекуваните са 54, а починалите - двама.


Най-много нови случаи на заразени има в Пловдив - 14. Разпределението в останалите области:

Благоевград - 5, Варна - 2, Добрич - 7, Кюстендил - 1, Монтана - 2, Пазарджик - 7, Смолян - 3, София-град - 8, Шумен - 3, Ямбол - 1.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK