Кой се е обадил на Маджо (за една реплика към Христо Иванов)

Младен Михалев Маджо като свидетел по дело през 2007-ма година

© Георги Кожухаров

Младен Михалев Маджо като свидетел по дело през 2007-ма годинаБел.ред. - Текстът е обновен в 19:45 с цитати от Ламбовски пред Би Ти Ви.


Кой се е обадил на Младен Михалев - Маджо?
Трябва ли Христо Иванов да бъде информиран за това и защо?


Това са двата ключови въпроса, които все още нямат ясен отговор след кратък диалог, излъчен в неделя (9 август) вечер в живото включване във фейсбук на Иванов и предизвикал много въпроси, коментари и лавина от материали в проправителствени и жълти медии, които представят случката като гаф на лидера на "Демократична България" и твърдят, че е обвързан с групировки.
Волно или неволно, бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски (инициатор на разговора) вкара в публична употреба едно име, което отдавна не беше споменано в медиите - на Младен Михалев - Маджо (той е от хората, които не се появяват публично - извън призоваване в съда преди години и пред медии). И чието минало, свързано с една от силовите навремето групировки се пресича с това на премиера Бойко Борисов (вижте в края на текста). Какви са отношенията в момента между Михалев и Борисов - липсва официална информация. Но близките до властта издания цял ден пакетират Маджо с Иванов само на базата на неясния диалог.


"Като станеш премиер, да не ни забравиш" - какво се вижда и чува във видеото


След като в неделя вечер Иванов приключва с изявление пред камерата на Орлов мост, в което коментира евентуална оставка на премиера Бойко Борисов и нуждата от "депеевизация" след нея, към него започват да се приближават хора с поздрав или желание за снимка. След като това са направили две момчета, се появява мъж с репликата "И аз ще искам една снимка. Я ме щракни, че като стане премиер дет се вика да ни забрави". Двамата се снимат.


Мъжът всъщност е Димитър Ламбовски. В последните две седмици той стана популярен като основен свидетел в третата част на разследването "Осем джуджета" срещу схемата на бившия следовател Петьо Петров - Еврото с прокуратурата. Веднага след снимката, Ламбовски казва на Иванов, че си е изключил телефона, защото "тоя се е обадил на Маджо". Христо Иванов му отговаря, че в момента правят лайв излъчване и му показва микрофона и към камерата. Ламбовски настоява и казва - "само да ти кажа, обадил се на Маджо..." (не се чува добре докрай). Иванов му казва още веднъж чакай и не се чува какво още казва Ламбовски освен "ама аз се покрих за малко", но Иванов се отдалечава от него и двамата се разделят.


Няколко минути след това, Ламбовски се връща и отново иска снимка с Христо Иванов докато той говори с други хора, защото предишната не била станала. Двамата се снимат. "Ще имаш после две минути, нали?", пита Ламбовски и лидерът на "Демократична България" казва, че ще има.


Пълното видео на Иванов - първият разговор е на около 10:40, а вторият малко след 14 минута:

Posted by Hristo Ivanov on Sunday, 9 August 2020


Диалогът предизвика въпроси първо във фейсбук и малко след 1 часа през нощта Иванов написа, че е прекъснал Ламбовски, защото не смята, че лайв включването му трябва да се превърне в платформа за разпространение на подобни сюжети. Той пише, че се е запознал с бившия депутат, който го потърсил, на един от протестите.


"Разбирам, че ако свидетел по "Осемте джудета" казва, че си е изключил телефона, защото някой е разговарял с Маджо, това преставлява интерес, но лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла. Това е всичко, което аз мога да кажа по темата", написа Иванов.


Иванов: Нямам представа кой се е обадил на Маджо


В понеделник (10 август) в интервю пред "Свободна Европа", Иванов заяви, че няма представа кой се е обадил на Маджо и че може би действията му изглеждат заговорнически, но единственото му притеснение, е било, че Ламбовски е изложен на риск. (Вижте цялото видео в края на текста.)


От разговора се разбра, че след живото излъчване той не е говорил с бившия депутат нито на протеста, нито по телефона.


"Всяка вечер съм на протеста и разговорям свободно с всякакви хора, всеки може да си пъхне главата в нашето живо излъчване по същия начин. На един от протестите се запознах с господин Ламбовски и стана дума за неговата сигурност след нещата, които той изнесе като твърдения. Това, което за мен беше тема, е до каква степен неговата сигурност е гарантирана. Когато вчера той се приближи към мен и започна да говори, че си е спрял телефона, моята реакция беше провокирана от това че продължаваме разговора, че той може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че без да си дава сметка, че е в ефир ще се изложи на риск", коментира Иванов."Не знам нищо повече от това, което се видя в лайва. Разбирам, че реакцията ми е изглеждала заговорническа, но беше провокирана от това, че това е човек, изложен на риск. Не познавам Маджо, нямам и каквато и да е било връзка. При положение, че цял народ знае, че Бойко Борисов има огромни дебели корени с Младен Михалев - Маджо в миналото си, очевидно е че тече кампания, която се опитва от ГЕРБ да ми пришият връзки с Маджо. По същия начин, по който след "Росенец" се опитаха да ми пришиият, че съм се договорил с Ахмед Доган", заяви още лидерът на "Демократична България".


Загадката - в Ламбовски


Димитър Ламбовски, Младен Михалев-Маджо и трети човек ("тоя") са тримата, които знаят за какво става дума, освен ако всеки не е разказал и на други хора.


Димитър Ламбовски обаче в понеделник не беше открит за коментар. Той е изключил телефона си и засега няма никакво изявление от него. "Дневник" не успя да намери контакт на Михалев.


След редакционното приключване на този текст, Би Ти Ви излъчи във вечерните новини кратко интервю с Ламбовски, в което той отказва да назове за кого говори под "тоя". И включва нов сюжет, твърдейки, че искал да разкаже за международно разследване на български политик, който обслужва олигархията. "Говорил съм преди две седмици с Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в три юрисдикции - става въпрос за лице, което е много висшепоставено, висш политик, който доскоро е бил на много високо ниво в държавната администрация", твърди Ламбовски и отказва да каже име. Той отрича, че човекът, за когото говори е от сегашния кабинет на Борисов.


Ламбовски казва, че според него този човек се е свързал с Маджо, защото знае че са близки и е предполагал, че ще се проведе разговор с него под една или друга форма да не даде показания.


Нов сюжет - Мавродиев


Пред Би Ти Ви, Христо Иванов пък казва, че в разговора, който е имал с Ламбовски по темата с "Осемте джуджета" преди две седмици, бившият депутат е споменал и името на Стоян Мавродиев - това е бившият шеф на ББР и на КФН. Той беше уволнен от банката след като публично стана ясно за голям кредит, предоставен на колекторска фирма.


Според Иванов в неделя вечер Ламбовски явно е дошъл да обсъждат по тази тема, но така и не провеждат разговор.


От репортажа на Би Ти Ви не се разбира дали Ламбовски е питан директно дало споменатия "тоя" не е Борисов, дали е питан и за Мавродиев и какво казва. Той описва човекът, за когото говори като някой с "лостове и механизми" да повлияе на разследване.


Пред медиата Ламбовски потвърждава, че се познава Маджо отдавна, но "за последен път съм го виждал преди повече от година, иначе се познаваме от средата на 90-те, когато бях в Първа източна международна банка, банката е работила според закона." Не се разбира обаче дали Ламбовски е говорил вчера или тези дни с Маджо или откъде има информация за такова обаждане.


Той твърди, че потърсил Иванов, "за да получа от него съвет как да подходиме и да дадем публичност, ако към мен някакви крачки да ме спрат да дам съответната информация".


Така тв участието му повдигна още въпроси и включи нова тема.


Сред обсъжданите хипотези през деня беше, че "тоя" е Борисов, който се е обадил на Маджо покрай темата с оставката (защото Ламбовски отива при Иванов във вечерта, в която се коментираше реплика на Борисов от социалните мрежи и какво точно означава) и той иска нещо да разкаже по този повод. Друга хипотеза е, че обаждането е свързано със сюжета на "Осемте джуджета" и някои от засегнатите там се е обадил на Маджо и Ламбовски продължава предишния си разговор с Иванов.


Сред обсъжданите интерпретации на случката е - дали това е умишлено направено спрямо Иванов и защо се намесва името точно на Маджо.


Няма яснота и дали това, за което Ламбовски започва да говори го знае от Маджо лично или през други източници. И доколко въобще информацията е проверима.


Кой е Димитър Ламбовски


Ламбовски е бивш депутат от НДСВ. Той се появи в третата част на разследването на "Антикорупционния фонд", излъчена преди две седмици. В нея той разказва как в началото на март тази година през посредник (когото той не назовава) се е срещнал с Петьо Петров, известен с прякора си Еврото. Срещата е била организирана от шефа (по това време) на специализираната прокуратура Димитър Франтишек.


Димитър Ламбовски

© Скрийншот

Димитър Ламбовски


На срещата е помолен и заплашен да подпише документи. Няколко дни по-късно Ламбовски вижда постановление на прокуратурата, подписано от прокурора Кирил Пейчинов (прокурорът, подписал и документи, с които на Илия Златанов е "върнато" злато - бел. ред.), според което на Ламбовски са предадени 550 хиляди евро. Това са парите, иззети при акцията от юли 2019 година срещу Явор Златанов, започнала след сигнал от баща му - Илия Златанов. Те са били в сейфа на Юлия Златанова.


Ламбовски, заедно с Димитър Попов, беше свидетел по делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. През 2015 година Ламбовски получи охрана, след като на колата му беше поставена граната.


"Медиапул" пише, че Ламбовски е работил в Първа източна международна банка, известна като банката на СИК.


Кой е Младен Михалев - Маджо и какви връзки има с Борисов


Младен Михалев-Маджо е един от босовете на силовата групировка СИК.


"Капитал" припомни преди време част от неговата биография. Михалев е бивш борец от училището "Олимпийски надежди" - развъдник на спортните таланти на социалистическа България. Възпитаници на това училище са още Васил Илиев, застрелян през 1995 г., Илия Павлов, застрелян през 2003 г., Георги Илиев, убит през 2004, Красимир Маринов-Големия Маргин и Иво Карамански, убит през 1998 г..


През 1996 г. Маджо заедно с Венцеслав Стефанов и Румен Николов-Пашата основават фирмата "Интергруп енд партнърс", по-известна като финансовата структура на силовата групировка СИК. По-късно в дружеството влизат Красимир Маринов-Големия Маргин и покойните Дмитрий Минев-Димата Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле и Стоил Славов-Телето. През 1997 г. държавата отказа да му даде лиценз за застраховане, въпреки че беше се прикрило под друго име - формално заради неясен произход на капитала, но реално заради скандалната репутация на акционерите.


Пашата пък е съдружник с Бойко Борисов в няколко фирми по времето, когато настоящият премиер се занимава с охранителен бизнес. Към момента, в който Борисов става главен секретар на МВР през 2001 година това са фирмите "Цебра ООД", "Интербулпред" и "Тео Интернасионал".


"Създадохме тези фирми, за да се подпомогне федерацията, но те не развиха никаква дейност и сега ще ги закрием. В тях назряха антагонистични отношения, дори не се намери човек да мине с един протокол за подпис, за да закрием", каза Борисов на пресконференция през 2001 година, когато влиза в МВР като главен секретар. Тогава "Капитал" пише, че Пашата и Борисов са поддържали добри отношения през годините.


По неофициална информация, те продължават и до днес.


След убийството на Милчо Бонев - Бай Миле (2004г.), Маджо напуска страната. През 2007-ма година той се яви в съда като свидетел по делото за убийството му.


В по-ранен репортаж на "Капитал" от края на 1995г., озаглавен - "SIC духна свещичка под звуците на роял" по повод рожден ден на групировката е описана следната история, в която герой е и Бойко Борисов:


"За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма "Ипон" (ангажирана и е охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути - от 19:30 до 19:45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути. Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК-коктейла. Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на Интергруп и едно от лицата на СИК Младен Михалев-Маджо той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов-Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие."Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK