Ваксината за COVID-19 - могат ли да ни задължат да си я сложим

Ваксината за COVID-19 - могат ли да ни задължат да си я сложим

© Associated PressВаксина за новия коронавирус може още да няма, но в редица държави вече работят специални комисии, които да посочат приоритетните групи хора, на които тя да се поставя и да определят правилата за това, включително какви ще са имунизационните права.


България засега е заявила интерес за имунизиране на по-малко от една трета от населението, като засега заявката на Министерството на здравеопазването е ваксината да е препоръчителна, а не задължителна. Каква е личната и обществената отговорност? А могат ли да откажат българите, които вече не се нуждаят от васина, защото са преболедували и имат антитела.


"Дневник" се свърза с трима юристи, специализирани в медицинското право, за техните знания и мнения по въпроси като:
- какви може да са последствията, ако някой откаже да се ваксинира, при положение че теоретично всеки може да е разпространител на заразата;


- може ли работодател да изисква от служителите си да се ваксинират в името на по-безопасната работна среда;


- в случаи на недостиг, ощетени ли са хората, които не попадат в приоритетните групи, но биха искали, ваксинирайки се да разчитат, че предпазват себе си и близките си.


Засега въпросите около очакваната ваксина срещу коронавирус са повече от отговорите: кога ще е готова, колко ще е ефикасна, колко ще струва и как ще се плаща. Често ваксината е определята като единствен сигурен начин за справяне със заразата SARS-CoV-2, която отне стотици хиляди човешки животи и удари тежко световната икономика.


Европейският съюз вече води преговори с поне шестима производители на евентуалния препарат срещу COVID-19, а в последния си работен ден преди лятната ваканция българските депутати в Народното събрание гласуваха присъединяването на страната в общо споразумение, с което Европейската комисия може да сключва от името на държавите-членки предварителни договори за покупка на ваксини.


На този ранен етап намерението на властите в България е ваксината срещу коронавирус да не е задължителна.


По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов страната е заявила желание за имунизации за около 2 млн. души, като приоритетните групи са възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания (които често са и възрастни) и медицинският персонал.


Ваксината за COVID-19 - могат ли да ни задължат да си я сложим

© Associated Press


Частен и обществен интерес


"Според българското законодателство имунопрофилактиката, в която се включва и поставянето на ваксини, е дейност по опазване на общественото здраве", обяснява за "Дневник" адвокат Мария Петрова. Така законът следва медицинската логика, че ваксинирането, когато е масово, допринася за колективен имунитет и прави много трудно разпространяването на опасните зарази. Тоест: имунизирането на отделните индивиди е в интерес на цялото общество. В България има задължителни ваксини, които са включени в т. нар. имунизационен календар и препоръчителни ваксини.


"Всеобщото благополучие винаги бива поставяно над "интереса" на конкретен индивид", пише още Мария Петрова в отговор до "Дневник".


Според нормативната уредба властите в България могат да глобят всеки, който откаже задължителна ваксина, но не и при отказ от препоръчителна, обяснява адвокат Мария Шаркова. В същото време чл. 59 от Закона за здравето дава възможност на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка (каквато в България засега е обявена до края на август, но може отново да бъде увеличена) временно да направи дадена ваксина задължителна за "определени групи от населението", макар и по принцип да е препоръчителна.


"От чисто философска и правна гледна точка в международен план се разисква въпросът, дали следва осигурителният орган да покрива лечението и така то да е безплатно за лице, което е отказало да си постави препоръчителна ваксина, след което се разболява и има разходи за системата", казва Шаркова. Тя дава пример, че дискусията е валидна и за пушачи, както и за хора, които злоупотребяват с алкохол: с действията си човек вреди на себе си и в даден момент може да е в ущърб на обществото. По думите ѝ, макар и на пръв поглед при такива сюжети да звучи легитимно лечението да е за собствена сметка, то от друга страна този начин на мислене може да се приложи за твърде широк кръг от ситуации:


"В един момент може да се окаже, че който например ходи да кара ски - това е хоби, носи удоволствие - и ако в един момент си счупи крак, няма да му е безплатно лечението, защото може и да не се ходи на ски. Ето как могат да вървят нещата, когато противопоставяме едно право на друго", казва Мария Шаркова.


Ваксината за COVID-19 - могат ли да ни задължат да си я сложим

© Associated Press


Препоръчително или изискване


"Теоретично погледнато, работодателят може да изисква служителят да бъде ваксиниран, но тук е важно какво става, ако той откаже. В тази ситуация възниква конфликт между индивидуалните права и правата на общността, в която служителят работи, когато има хора от рискови групи", казва адвокат Мария Шаркова, като обяснява, че ключово в такива сюжети е, дали е "пропорционално засягането на телесната неприкосновеност" в името на обществения интерес. Според нея работодателите биха могли да изискват от служителите си да бъдат ваксинирани, но не биха могли при отказ да прекратят трудовите правоотношения с даден човек. Причината е, че няма такова основание в Кодекса на труда в България.


Но в същото време, ако човек, който е отказал да се ваксинира, се зарази с коронавирус и предаде инфекцията на друг човек, теоретично може да носи юридическа отговорност: "Може да се приеме, че това е някакъв вид непозволено увреждане. Дали обаче някой ще тръгне да търси обезщетение за подобно поведение, е доста екзотичен въпрос. В българското право няма такъв прецедент до този момент", твърди Шаркова.


Стойчо Кацаров от "Център за защита на правата в здравеопазването" добавя, че при такава хипотетична ситуация от правно значение би било и дали заразяването е станало умишлено или не.


Той коментира още пред "Дневник", че ако се следва досегашната логика на имунизационния календар в България, то очакваната ваксина срещу коронавирус, действително трябва да е препоръчителна, а не задължителна.


"В групата на задължителните попадат ваксини, които са срещу особено опасни инфекции, които предизвикват висока смъртност или са с много голям потенциал да заразяват хора", казва Стойчо Кацаров, като според него коронавирусът в това отношение е по-близък до грипа, за който ваксината също е препоръчителна (особено за възрастните хора и хронично болните). Според юриста е важен и въпросът, дали не трябва на отделните хора да се прави тест преди да им се постави ваксина. Причината е, че, ако човек е бил заразен и има изграден имунитет, то ваксината за него е излишна. Ако пък естественият имунитет е нетраен, както проучвания показват, то тогава може да означава, че еднократна ваксина може да не е достатъчна за предпазване.


Кой има повече право да се ваксинира


Общото очакване е, че когато ваксината срещу COVID-19 се появи, в началото ще има недостиг от нея, защото производствените възможности ще са по-малки от нуждите в световен план. В този аспект има логика да се определят приоритетни групи за получаването на имунизации. Поради тази причина юристите, с които се свърза "Дневник", смятат, че е ключово да има адекватна регулация на процеса.


"При очертаването на т. нар. приоритетни групи добрата медицинска практика изисква да се разработят алгоритми т.е. правила за поведение, да се обособят индикации и контраиндикации, а за спорните случаи да има обучени специални медико-етични комисии, които да търсят решения", обяснява за "Дневник" адвокат Мария Петрова.


Ваксината за COVID-19 - могат ли да ни задължат да си я сложим

© Associated Press


Стойчо Кацаров пък предпочита да акцентира върху друг аспект от очакваната ваксина и повдига въпроса, дали е възможно в бъдеще ситуацията с коронавируса да има положително отражение за пациентите като цяло.


"Фармацевтичните компании досега ни убеждаваха, че цикълът на производство на такова високотехнологично лекарство - каквото е ваксината - е около пет години. Цените на такива лекарства са изключително високи и защото те получават патентна защита в продължение на десет години след като бъдат произведени, тоест никой друг не може да го произвежда. Ако сега фармацевтичните компании ни убедят, че могат да произведат лекарства за една година, трябва да преоценим срока на патентна защита", обяснява Стойчо Кацаров, като по думите му такова теоретично развитие може да доведе до намаление на цените на лекарствата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 157 Неутрално

  "Всеобщото благополучие винаги бива поставяно над "интереса" на конкретен индивид"

  Тоест всеобщото благополучие може да изисква от мен да подложа тялото си на нещо, с което аз не съм съгласна?! Вие юристи ли сте или безумци?

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Редно е първо най-рисковите групи да получат достъп до такава, но аз лично не бих си сложил ваксина, която няма почти никакви реални тестове. Може би след 4-5 години.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 157 Гневно

  Тялото се е мое, не е на държавата! За всичко си има граници!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3099 Весело

  Предполагам , че сумата ще откаже повечето , а ако е безплатна първо ще е за наши хора , докато и се насмогне с производството !!!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Кога ли модератора ще се справи с епидемията от спам, която ни залива напоследък?

  Добре е предварително да се разработи ясна стратегия за прилагането на бъдещата ваксина, та когато бъде готова да не се губи ценно време за мислене ама кво да я правим сега тая ваксина.

  В проблем може да се превърне лудата надпревара за първенство в получаването на ваксината. Например наскоро в Русия обявиха, че са получили ваксината, но само след два дни се надигнаха доста гласове против прибързаното и прилагане. Просто трябва да бъдат проведени сериозни изпитания и да се получи по-ясна картина на ефектите и противопоказанията. Да не извадим очи, вместо да изпишем вежди!

  без подпис!
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  "дали следва осигурителният орган да покрива лечението и така то да е безплатно за лице, което е отказало да си постави препоръчителна ваксина"

  Това е най-важно.

  подпис
 16. 16 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Не бих си я сложил, защото се форсират много сроковете за тестване и изпитанията . Една ваксина се разработва и тества доста повече време. И другото е , че самите производители искат при самото сключване на договор да не носят отговорност.

 17. 17 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Колкото е задължителна ваксината против грип.

  Ако няма гаранции, поставянето може да бъде само въпрос на личен избор, а не задължително.

  Жената е покана за щастие
 18. 18 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Ваксиниран съм за всички съществени болести. Не считам, че грипът е от тях. Не боледувам от него. Няма да си поставя ваксина.

 19. 19 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Разбира се, че ще ни задължат да я слагаме. Нали световната здравна органицаия току що обяви че и трябват 100 милиарда за ваксина. Ако на още някой не му е станало ясно, че тоя вирус е поредния начин да се изцоцат пари от данъкоплатеца може да продължи да блее в хор колко е страшен вируса. Народе, намираме се пред най големия wealth transfer в историята на човечеството. 1% ще станат още по богати, а плебеите ще си останат потънали в дългове роби.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  По принцип нямам против срещу ваксините .
  Може би защото ни ваксинираха във време когато трудно би могло да се обясни връзката на ваксинирането с парите.
  Не вярвам и а антиваксърските съскания за това какви отрови са ваксините.
  Може би има и отровни, със сигурност има и дефектни и още по-голяма сигурност има такива комбинации от индивидуално тяло и ваксина които са фатални.
  Ако е някакви промили според мен е оправдано.
  Обаче това с чисто нова ваксина разработвана по чисто нови методи...не, благодаря!
  Ако руснаците направят ваксиа със старите си технологии бих бил по-малко резервиран.
  Лекарство срещу рак по последни технологии - да. Или ще се мре или не в края на краищата.
  Ваксина по най-нови технологии бе време за тестване...аз съм пас.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 157 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":

  "антиваксърските съскания" са за правото на избор!
  Нямам против държавата да ме задължава да плащам данъци, да нося маска, да стоя под карантина и т.н., НО дали ще си вкарвам вещества в тялото трябва да е мой личен избор!

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  Абсолютно, това ще е най-бързо създаваната някога ваксина. Остава отворен и въпросът колко сигурна и ефективна ще бъде тя когато е готова. Но има нещо друго за което в медиите не се говори много, възможно е учените никога да не успеят да създадат ваксина срещу този нов коронавирус.

  Има много вируси които въпреки всички усилия на хиляди учени по цял свят в продължение на десетилетия така и не беше създадена ваксина срещу тях. Примерно вирусите на СПИН и Зика точно така се получи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Въпросът е поставен на принципно сбъркана основа. Разглеждането му в смисъла изобщо ЗА или Против ваксините е грешен. Говорим за неща които са в изключително ранен стадий на изследване и ще са експериментални поне 2 години след бързото им пускане.
  Правилния въпрос е можем ли да бъдем задължени да станем опитни зайчета? Само че така поставен въпроса е с очевиден отговор. Забранено е насила да ставаш опитно зайче. И ако някой все пак постави изискване за ваксиниране трябва да бъде разследван и съден.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Предполагам, че ще ни задължат косвено чрез драстично увеличение на здравните осигуровки за неваксинираните или някаква подобна дивотия.
  Въпросът е дали ще признават всякакви ваксини, щото аз не бих си сложил американска или европейска. Тъй или иначе планът за разреждане на човечеството вероятно е в ход и понеже коронката не я свърши никаква, ще се коригират с ваксината.
  Още повече, че сега споровете са дали компаниите, доставящи ваксините трябва да носят отговорност за изтрепани и осакатени хора в следствие ваксинирането.

 25. 25 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Има един универсален отговор и той винаги е верен: Когато му дойде времето...

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Стане ли въпрос за пари - капитализмът е способен на всякакви издевателства
  ... и ваксина ще сложите, и маски ще носите и винетки ще плащате , въпреки че сте платили вече и пътен данък
  :-) няма да платите само ваксината, а и акциз и ДДС върху ваксината , а и на лекаря ще платите да ви я сложи, въпреки, че здравеопазването е безплатно. При злите комунисти ваксините бяха безплатни , поставянети им също бе безплатно - за това ги мразят изнудвачите = няма керепирец.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  Дебатът се случва отдавна в обществото, даже закъснява.
  Аз мисля, че е добре хората да решават сами, но двете групи да не плащат солидарно за лечението си, т. е. ако не искаш да се ваксинираш, плащаш допълнителна здравна застраховка.
  Лечението от Ковид19 изисква сгради, доктори, персонал, бонуси, доста скъпо излиза.


  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Rada
  Rada
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lazarus":

  И аз така си мислех. След тежък грип започнах да се ваксинирам и съм ок вече 3 години.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1967 Весело

  ЦИТАТ : "Ваксина за новия коронавирус може още да няма"

  Има ваксина = в Русия вече направиха :-) ... ще си сложите ли руска ваксина ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Защо никой не вижда слона в салона?!? Защо преди въвеждането на препоръка или задължение не се коментират въпросите за доказването на необходимостта, безопасността и ефективността на въпросния медицински продукт. Всичко друго следва да е функция от категоричното доказване и отговорите на тези въпроси! В пълен разрез с това, очевидно е, че отговорите им се презюмират и се приема за доказано, че ковид-ваксина би била необходима, безопасна и ефективна още преди да са завършили проучванията, за провеждането на които отпаднаха или се съкратиха задължителни досега етапи на изпитания!

 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  Казусът е много любопитен за юристи и доста по-прост за пациенти. Ако има гаранции, безплатна е или на приемлива цена, ако човек няма противопоказания, безсмислено упорство е да не я направи, само заради "принципа" те ще ме задължават мен, тялото си е мое!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Тази статия даде поле за изява на малоумния талаш на обществото, известен като антиваксъри. По принцип въпросът има два аспекта. Бих разбрал хората, които се отказват от ваксиниране с евентуалната ковид-ваксина, защото тя ще е направена набързо, няма да са минали всички тестове за безопасност и ще е малко като изстрел в тъмното. В смисъл, можеш да дадеш едни луди пари и да няма никакъв ефект. А в някои редки случаи при ваксините, както тази за тропическата треска денга, може да се окаже фатална. При нея се осигурява имунитет срещу два от четирите щама на вируса, но ако се заразиш с някой от другите два, почти 100% изходът от заболяването е фатален. Та това може да се окаже проблем и при ковид-ваксината - да си защитен от SARS-CoV-2, но да станеш уязвим за другите щамове. Другият аспект на проблема е за малоумните антиваксъри като оная мерудия в коментарите, които по принцип не искат да се ваксинират и искали да имат правото да избират какво да слагат в телата си. Пак казвам - при такава изцяло нова ваксина срещу изцяло нов вирус, това може да има някакъв резон. Но те действат по същия начин и спрямо изцяло изпитани и доказани ваксини, които са 99.99% безопасни, а в останалия 0.01% предизвикват само гадене за 24 часа. И защото кухите им лейки са промити от ютуб-клипчета на антиваксъри, че така влагали отрови в своите тела-храмове, в света с нова сила избухват болести, които с десетилетия бяха потискани именно заради успешните ваксини за тях. Само едно ще кажа - бумът в увеличението на броя на човечеството е в права корелация с бума на успешните ваксини срещу най-сериозни болести. И който отрича това е зрелищен тъпак, който е човешка шлака и липсата на съществуването му на земята ще е плюс за човечеството!

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 33. 33 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Няма начин ваксината да се одобри ако не премине трите фази на клинични изследвания. Колкото и бързо да правят изследванията, клиничните фази са фиксирани. Фаза три обикновено включва хиляди хора.
  Няма да се учудя ако при преминаване на границата в бъдеще се изисква документ за поставена ваксина.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 34. 34 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1339 Неутрално


  "В един момент може да се окаже, че който например ходи да кара ски - това е хоби, носи удоволствие - и ако в един момент си счупи крак, няма да му е безплатно лечението, защото може и да не се ходи на ски...”

  Примерът е доста неуместен. Именно за такива случаи се плащат застраховки!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1721 Весело

  Ще ви задължат и още как!
  Недиректно, разбира се!
  Но ако искаш да работиш на държавна и общинска работа - ще е задължително.
  Ако искаш да пътуваш свлак, автобус, самолет - ще се изисква както сега пцр тест.
  Ако искаш давлезеш в сградата на общинара, данъчното... ще трябва
  Без ваксина нямаясла градина, училище, университет.
  Ако искаш да пазаруваш на закрито -ваксина.
  Аа, и спсне в хотел -също
  Ще си сложите и още как!
  😀

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Държавата, ако направи задължителна ваксината, каква отговорност ще поеме за страничните ефекти?

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Въпроса наистина не е елементарен.
  Да, всеки си е господар на тялото и живота и не трябва някой друг да му определя и нарежда какво да прави.
  От друга страна, редно е човек да носи отговорност за действията си и ако отказва ваксиниране и се разболее възникват два проблема.
  Единия, да речем по-простия като казус, но с голма парична стойност е лечението - сам си го причиняваш, а другите/системата да плаща. Ако се отчита досегашната практика в света и у нас, ще трябва все пак системата да плаща, както е с ХИВ и други заболявания, инциденти каквито са вина при катастрофа и подобни, настъпили по вина на болния.
  Втория проблем, по-сложния и труден за решаване е заразяването на други хора, както от близкия роднински кръг, така и колеги или случайни спътници в обществения транспорт и това доведе не до хрема и неразположение, а до летален изход.
  Та има над какво да се помисли..

 38. 38 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Няма да се учудя ако при преминаване на границата в бъдеще се изисква документ за поставена ваксина.
  —цитат от коментар 33 на paul_proteus


  И аз мисля абсолютно същото и даже съм сигурен, че ще се случи точно така. И в момента куп държави изискват задължителна ваксина срещу болести, които на нас ни се струват екзотични, но за тях са истински бич. Смятам, че така ще е и с Ковид-19. Въпреки че на Ганьо му се струва та*ак цялата работа и според него този вирус е конспирация на Биг Фарма, ако му кажат, че трябва да се ваксинира, за да отиде да си измие калните крака на Бяло море, ще даде и 200 лв., за да си сложи ваксината. И дотам с мантрата: "Тялото ми е храм и аз решавам какво да слагам в него". Така че ако в разумните държави направят ваксинирането задължително, преди да може да се стъпи в тях, изведнъж 90% от популацията на Боколандия ще се окаже ваксинирана...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  До коментар [#20] от "Боби Колев":"антиваксърските съскания" са за правото на избор! Нямам против държавата да ме задължава да плащам данъци, да нося маска, да стоя под карантина и т.н., НО дали ще си вкарвам вещества в тялото трябва да е мой личен избор!
  —цитат от коментар 21 на Чубрица


  Интересно ми е дали имате БЦЖ ваксина и дали сте дали съгласието си да бъдете ваксинирана на крехката възраст от няколко месеца?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 856 Неутрално

  След като вирусите не са живи същества, какво има във ваксините? Бактерии и отрови - това има! Ваксините са изключително вредни и форма на контрол на популацията! Идеята е, който оживее от отровните ваксини да живее, другите да умират!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":Абсолютно, това ще е най-бързо създаваната някога ваксина. Остава отворен и въпросът колко сигурна и ефективна ще бъде тя когато е готова. Но има нещо друго за което в медиите не се говори много, възможно е учените никога да не успеят да създадат ваксина срещу този нов коронавирус. Има много вируси които въпреки всички усилия на хиляди учени по цял свят в продължение на десетилетия така и не беше създадена ваксина срещу тях. Примерно вирусите на СПИН и Зика точно така се получи.
  —цитат от коментар 22 на Иво


  След близо 15 години в които работих във Фармацевтичната индустрия точно занимавайки се с третата фаза на изследванията на нови лекарствени препарати, аз също не бих скочил на ваксина която е създадена, изследвана и утвърдена в рамките на 12/18 месеца.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Да живее Фашизма. Човек няма Права а Задължения Браво бе Къде Стигна Смешната "Демокрация" Истериците Имат Право а Нормалните хора НЕ. Суперрр може да се Папкат ЕФТИНО ЛЕКАРСТВА И НАПРАВО ДА СЕ ТЕСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕКА МОМЕНТАЛНО. ДО това Стигна Поддържането и Мотивирането на Параноиците и Истериците. Световните Сили Нямат Намерение да Пуснат Кокала Сега е Момента. Да Живее Сбъркания Свят

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#34] от "С Стоянов":

  Напротив, примера е съвсем уместен. Никакви задължителни застраховки не се плащат - отиваш на пистата, слагаш ските, пускаш се и си трошиш краката. И после линейката, лечението, грижите и рехабилитацията ви в следващите месеци са за сметка на здравната каса т.е всички данъкоплатци. Разбира се че и вие ше имате разходи ама все пак вие доброволно сте отишли да карате ски така че сте си поели риска. Да, разумните и отговорните хора си правят застраховка под една или друга форма - примерно не карат лудо извън писти, примерно плашат малка сума за да имат гарантиран по-бърз транспорт в случай на инцидент и т.н. Но те са минимален брой, 90% си карат без да се замислят.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Момента в който попиташ адвокатите да ти обяснят нещо, разбираш че си сгрешил :)

  Начи, може, ама не може, ама групови права, срещу индивидуално право, ама ако зарази, ама ако не зарази. :)

 45. 45 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да живее Фашизма. Човек няма Права а Задължения Браво бе Къде Стигна Смешната "Демокрация" Истериците Имат Право а Нормалните хора НЕ. Суперрр може да се Папкат ЕФТИНО ЛЕКАРСТВА И НАПРАВО ДА СЕ ТЕСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕКА МОМЕНТАЛНО. ДО това Стигна Поддържането и Мотивирането на Параноиците и Истериците. Световните Сили Нямат Намерение да Пуснат Кокала Сега е Момента. Да Живее Сбъркания Свят
  —цитат от коментар 42 на Danail Mindov


  Имаш право дане си слагаш ваксина, което пък ще Ви даде "правото" да не минавате граници или да не ползвате някакъв друг тип услуги.

 46. 46 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Не само, че може, но и ще бъде задължителна тази ваксина. Закона не прави разлика между различните ваксини, макар да са много, много различни като характеристики. Той, закона, всъщност никъде не е дефинирал що е то ваксина, ама такива неща у нас са нормални. Масовото обществено мнение е, че ваксините са благо и носят само добрини. На ваксините не се гледа като на фармацевтичен продукт, лекарство и медицинска манипулация, а като на слънцето и въздуха, затова и не се разбира защо някой би имал нещо против тях.

  Ваксината срещу коронавирус ще притежава всички документи, че са минали необходимите изпитания. Ще се каже, че е доказано безопасна, но всеки разумен човек знае, че 100% безопасна ваксина няма. Със сигурност ще стане задължителна, ако стойността и го позволява. За останалото, разлика с всички други задължителни ваксини няма да има - ще има пострадали, но ще се изтъква колко милиарда пък са спасени, а всеки ще се надява да е в групата на спасените. След време на всеки, който е против тази ваксина, ще се гледа като на пещерен дегенерат и така до следващият разговор.

 47. 47 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Аз съм за задължителната ваксина, но след време когато ще бъде ясно до колко е ефективна и дали носи рискове.

 48. 48 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#41] от "padrino":

  Всъщност от средата на февруари почнаха да разработват ваксините. Това дава по-малко и от 12 месеца ако пуснат и одобрят на една или две компании ваксините до краят на годината както се говори.

 49. 49 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Добре де, още по-прост въпрос:
  Защо да е безотговорно към общественото здраве, ако индивид не е ваксиниран, когато всички други са ваксинирани?!
  Който иска да се пази с ваксини, се ваксинира. Който се пази по друг начин или не му пука за здравето му - не се ваксинира.
  Ако ваксините работят, ще се заразяват само тези без ваксини. Това си е техен избор.
  Единствено за децата нещата са мътни, но така или иначе техният живот зависи много от изборът на родителите им...

  Във всеки случай, ваксинираните няма, от какво да се притесняват за собственото си здраве... Ако ваксината работи...

 50. 50 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1427 Весело

  Класически закон на Бетеридж - ако заглавие на статия е въпрос, често отговора е Не.
  Толкова.

 51. 50 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Да ви п.кам на "адвокатите", които сте "попитали". Как пък не сложихте едно различно мнение ей така за цвят?

  Относно "задължителните" медицински манипулации, България е ратифицирала през 2003 г. "КОНВЕНЦИЯ за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината: Конвенция за правата на човека и биомедицината".

  Ратифицираните международни споразумения са над националното законодателство и това всеки юрист в 1 курс ако не го знае, го късат на изпитите.

  ⚠ Член 2 (Върховенство на човека)
  Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.
  ⚠ Член 5 (Общо правило)
  Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.
  Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.
  Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент.

  https://legislation.apis.bg/doc/5303/0

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 52. 52 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Интересен ми е Ганьо, който се опитва да разсъждава с двете си мозъчни гънки. Първо твърди: "Населението на света е 8 млрд., заразени с корона са 20 млн., което е 0.2%. Значи болестта е лъжа, защото процентите са ПРЕНЕБРЕЖИМО МАЛКИ." После казва: "Никоя ваксина не е 100% сигурна. При всяка от тях има около 0.1% възможност да доведе до усложнения. Това са милиони хора, а процентът за възможни жертви е ПРЕКАЛЕНО ВИСОК и не трябва да се рискува." Е, Ганьо, на кое твое твърдение да вярваме? Аз вярвам най-вече на твърдението, че си прост, защото е емпирично доказано!

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 53. 53 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Да те задължат да си слагаш набързо скалъпена ваксина от качествено нов вид? Това е призив към гражданско неподчинение. Да не говорим какъв натиск върху здравната система би се получил в случай на евентуални по-масови и/или тежки странични ефекти.

 54. 54 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#41] от "padrino":Всъщност от средата на февруари почнаха да разработват ваксините. Това дава по-малко и от 12 месеца ако пуснат и одобрят на една или две компании ваксините до краят на годината както се говори.
  —цитат от коментар 48 на Георги Славков


  Тогава когато написах под една статия, че ваксина няма да има поне до Юни/Юли 2021 добре "осведомените" ми нацвъкаха над 30 минуса и ми обясниха колко съм загубен 😁😁😁😁😁😁, смаях се с дни на невежеството им. Като гледам май нищо не се е променило за мнозина.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 55. 55 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#41] от "padrino":Всъщност от средата на февруари почнаха да разработват ваксините. Това дава по-малко и от 12 месеца ако пуснат и одобрят на една или две компании ваксините до краят на годината както се говори.
  —цитат от коментар 48 на Георги Славков


  Тогава когато написах под една статия, че ваксина няма да има поне до Юни/Юли 2021 добре "осведомените" ми нацвъкаха над 30 минуса и ми обясниха колко съм загубен 😁😁😁😁😁😁, смаях се с дни на невежеството им. Като гледам май нищо не се е променило за мнозина.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 56. 56 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Добре де, още по-прост въпрос:Защо да е безотговорно към общественото здраве, ако индивид не е ваксиниран, когато всички други са ваксинирани?!Който иска да се пази с ваксини, се ваксинира. Който се пази по друг начин или не му пука за здравето му - не се ваксинира.Ако ваксините работят, ще се заразяват само тези без ваксини. Това си е техен избор.Единствено за децата нещата са мътни, но така или иначе техният живот зависи много от изборът на родителите им...Във всеки случай, ваксинираните няма, от какво да се притесняват за собственото си здраве... Ако ваксината работи...
  —цитат от коментар 49 на tie_interceptor


  Ваксината работи само при създаване на стаден имунитет. И тя се създава именно с целта да помогне за него. Така че твърденията ви са смущаващо неверни. Моля, прочетете как действат ваксините, но не от антиваксърски клипчета, а от доказани източници.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 57. 57 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#50] от "Darcas":

  Те дипломите може да са им от Благоевградския университет 😁😁😁
  За там се знае, че дипломи бол, каквито искаш стига да можеш да си латиш 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  "Цените на такива лекарства са изключително високи и защото те получават патентна защита в продължение на десет години след като бъдат произведени, тоест никой друг не може да го произвежда".

  Патентната защита не е десет години, а минимум 15 години до 25 години и 6 месеца. И цената не зависи толкова много от "монополното право" (8+2+1 години data exclusivity, дори и без патентна защита), а от разходите за разработване на ваксината/лекарствения продукт и разходите по производството й/му. И сега има лекарства, които са без монополно право и струват над една средна (европейска заплата). Нещо повече, за някои от тях генеричните компании нямат научно-технологичен капацитет да ги произведат като например грипните ваксини.

 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  "В един момент може да се окаже, че който например ходи да кара ски - това е хоби, носи удоволствие - и ако в един момент си счупи крак, няма да му е безплатно лечението, защото може и да не се ходи на ски...”Примерът е доста неуместен. Именно за такива случаи се плащат застраховки!
  —цитат от коментар 34 на С Стоянов


  Напротив - примерът е изключително уместен. Защото тези застраховки не са задължителни и далеч не всички ходещи да карат ски ги плащат. Докато здравните застраховки са задължителни и не могат да ти отнемат правата да ползваш каквото си платил по субективни критерии. Заради това е даден примера - че ако тръгнем по тази плоскост можем да изключваме една камара групи по субективни критерии, след като вече сме им събрали парите. Между другото, аз като пушач, който има допълнителна частна здравна застраховка, нямам нищо против да ме освободят от плащането на максималната здравна осигуровка (която с частта плащана от работодателя е ок. 250 лева на месец и за 17 години съм ползвал един път в "Пирогов" за абсолютно рутинна манипулация за 15 мин., веднъж за елементарна превръзка на повърхностна рана и за няколко пломби, не повече от 4-5) и да нямам никакви "права". Ама никой не предлага това. Искат хем да си плащам като поп, хем после да не ползвам. Същото с тая тъпа ваксина, дето не са я измислили още, но вече се чудят как да вземат повече пари и повече свободи.

  Друго искам да попитам аз. Някой каже, че има ваксина. Задължат хората да си я бият, щото иначе бой по главата (както виждам че е искреното желание на умнокрасавитета, дето много разбира от всичко). И в следващия момент се окаже, че нещо не е наред и умрат или бъдат инвалидизирани стотици хиляди хора (за България говорим, другите не ме интересуват) - тогава какво правим? Държавата ли плаща обезщетения с нашите данъци? Понеже фирмите-производители отсега е ясно, че няма да платят. А понеже повечето не знаете - който и да излезе с ваксина (вероятно я американци, я британци, я японци, дано само не са германци), стотиците милиони дози ще се правят в Китай и Индия, щото там са производствените мощности, благодарение на "далновидната" политика от 30+ години насам. А там качественият контрол е доста относително нещо...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#47] от "olimpipanov":

  "Аз съм за задължителната ваксина"

  И ако ваксинираният се разболее от това, за което е бил ваксиниран, може ли да търси обрзщетение за измамата/рекета от тия дето са за задължителна ваксина? Или пак всички ще плащаме за нечии приумици ... като "въглеродните квоти" или "вятърничавия ток"?

 61. 61 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Не само може, но това е и единственият логичен изход. След като цяла година си се крил с маска под миндеря сакън да не се заразиш и умреш , вече си узрял да идеш да те заразят умишлено и да си платиш за тая работа.

  Да се бият ваксини с предимство на тея над 65 г е много полезно по 2 причини:
  - ваксините на др Гейтс се оказа че водят до безплодие, което на тия години вече не ти пречи
  - статистиката показва, че колкото повече се ваксинираш за инфлуенца, толкова по - яко мреш. По тоя начин ще може да си проведем пенционната реформа
  https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20191209-2

 62. 62 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чубрица":

  почнаха да подготвят почвата

 63. 63 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 36 Неутрално

  ДНК тест за вирус и ДНК ваксина
  айде няма нужда

 64. 64 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В настящия момент, ситуацията около разработването, изпитанията, одобрението и производството на ваксина за Китайския вирус е крайно притеснителна! Отпуснаха се огромно количества пари на фармацевтичните концерни и те на всяка цена искат да са победителя в надпреварата.
  В такава ситуация, аз не виждам как юрист може да разсъждава по законодателството, след като самата ваксина не отговаря на медицинските критерии заложени в законодателството! Никой нормален съд не може да постанови задължителност на такъв продукт!

 65. 65 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Няма абсолютно никакво значение какво ще ви отговорят адвокатите днес, защото те ще отговорят спрямо днешните закони. Утре може да има други закони, които, както показва практиката, докато се изчистят и разтълкуват, всички могат да бъдат задължени и майките си да ваксинират.

 66. 66 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Теоретично не съм против ваксините, и бих се замислил за такава само ако видя как всиките там производители, Бил гейтсове, фаучита, политици, целебритита, милиардери си бият ваксина ама обикновена, да им я изберат антиваксърите от произволен медицински пункт предназначен за обикновени хора и всичко да се предава на живо, а тука подобно да си ударят ваксини пред телевизията първо щаба, министрите, Боко, ама да им ги подбере и да им ги бие Мангъров

 67. 67 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lazarus":И аз така си мислех. След тежък грип започнах да се ваксинирам и съм ок вече 3 години.
  —цитат от коментар 28 на Rada


  личи си!

 68. 68 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Ваксината работи само при създаване на стаден имунитет. И тя се създава именно с целта да помогне за него.
  —цитат от коментар 56 на ...And justice for all


  Абе нали нямаше такова нещо като "стаден имунитет" срещу коронавируса?

  Да не говорим какъв натиск върху здравната система би се получил в случай на евентуални по-масови и/или тежки странични ефекти.
  —цитат от коментар 53 на Хелиана


  Това не е проблем на фармацевтите, а на теб и лекарите.

 69. 69 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Не, въпреки че съм в риск по няколко признака - категорично няма да си сложа ваксина.

  Причината е, че преди години свърх реакция към противгрипна ваксина едва не ме уби.
  Съвсем буквално ми спасяваха живот след това в Пирогов. И между другото, тогава се ваксинирах защото това бе изискване на работодателя ми.

  Та, който иска да се ваксинира. Не могат да ме принудят. а глупостите как после нямало да ме лекуват са смешни. Защо тогава лекуват алкохолици и наркомани?

  Лъжа е, че няма алтернативни методи за предпазване / терапии :
  https://www.theguardian.com/world/2020/jun/07/breakthrough-close-on-coronavirus-antibody-therapy-reports
  https://www.technologyreview.com/2020/08/03/1005946/eli-lilly-is-testing-a-way-to-prevent-covid-19-thats-not-a-vaccine/

  Накрая - това е вирус т.е. силно изменчив организъм , всеки който си слага ваксина трябва да е наясно, че тя е изговена за определени щамове ( за грипните са за 3 щама) и има само определен % вероятност за предпазване и той е доста под 100%.

 70. 70 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Д-р Бони Хенри е главен медицински служител на BC и помогна да се свали вируса в провинцията, съветът й по-долу си струва да се отбележи, че работи с вируси от 20 години.

  По-долу са бележките на д-р Бони Хенри към всички нас...

  1. Може да се наложи да живеем с C19 месеци или години. Да не отричаме или да се паникьосваме. Нека не правим живота си безполезен. Да се научим да живеем с този факт.

  2. Не можете да унищожите. вируси, проникнали през клетъчните стени, чрез пиене на галони топла вода - просто ще ходите до тоалетната по-често.

  3. Миене на ръце и поддържане на двуметрова физическа дистанция е най-добрият метод за вашата защита.

  4. Ако нямате C19 пациент вкъщи, няма нужда да дезинфекцирате повърхностите в къщата си.

  5. Пакетирани товари, бензинови помпи, колички за пазаруване и банкомати не причиняват инфекция. Ако си миете ръцете, живейте живота си както обикновено.

  6. C19 не е хранителна инфекция. Свързва се с капки инфекция като грип. Няма доказан риск C19 да се предава с храна.

  7. Можете да загубите обонянието си с много алергии и вирусни инфекции. Това е само неспецифичен симптом на C19.

  8. След като сте вкъщи, не е нужно спешно да се преобличате и да ходите да се къпете! Чистотата е добродетел, параноята не е!

  9. Вирусът C19 не се задържа дълго във въздуха. Това е инфекция с дихателни капчици, която изисква близък контакт.

  10. Въздухът е чист, можете да се разхождате из градините и през парковете (просто спазвате физическата си защита).

  11. Достатъчно е да се използва нормален сапун срещу C19, а не антибактериален сапун. Това е вирус, а не бактерия.

  12. Не трябва да се притеснявате за поръчките си за храна. Но можете да стоплите всичко в микровълновата, ако желаете.

  13. Шансът да върнете у дома с обувките си е като да ви удари светкавица два пъти на ден. Работя срещу вирусите от 20 години - инфекциите не се разпространяват така!

  14. Не можете да бъдете защитени от вируса, приемайки оцет, сок от захарна тръстика и джинджифил! Тези са за имунитет, а не за лек.

  15. Носенето на маска за дълги периоди пречи на нивата на дишане и кислород. Носи го само сред тълпи.

  16. Носенето на ръкавици също е лоша идея; вирусът може да се натрупа в ръкавицата и се предава лесно, ако докоснете лицето си.

  17. По-добре само да си миете ръцете редовно. Имунитетът силно отслабва, като винаги остава в стерилна среда.

  18. Дори и да ядете имунизирани храни за подсилване, моля излизайте от къщата си редовно в парк / плаж.

  19. Имунитетът се повишава чрез ИЗЛАГАНЕ НА ПАТОГЕНИ, а не като седиш вкъщи и консумираш пържена / пикантна / захарна храна и аерирани напитки.

  Бъдете умни и бъдете информирани!

  Живейте живота си разумно и максимално.

  Бъдете добри. Бъдете спокойни и бъдете в безопасност

  Д-р Бони Хенри

 71. 71 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чубрица":

  И ръката си е твоя, но ако замахне и удари, ще ти бъде търсена отговорност.

 72. 72 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 36 Неутрално

  беее къдее ее опашката за ваксини беее

 73. 73 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#52] от "...And justice for all":

  Най са ми противни разни адвокатчета и студентчета учили недоучили на запад от Драгоман и изказващи се, като капацитети по всички въпроси. Та хайде един "Ганьо" да ти обясни някой работи :
  1. Никой в историята на света не е успял да спре разпространението на ВИРУС. Могат само да го ограничат в определена област и да направят така, че да изолират засегнатат част от човешката популация. (Което правят в Китай). И учените дори все още не могат да определят вирусите като живи същества, поради анабиозата в която изпадат при липса на приемник .
  2. Всяка епидемия взима жертви. Това че не ни проглушават ушите от сутрин до вечер с жертвите на обикновенния грип и не ги броят по няколко пъти, не означава , че не умират хора ежедневно. Нещо повече,погледнато като % на брой заболели, коронавирусът не е ЕПИДЕМИЯ !! Кой има сметка от тази паника?
  3. Случаи на атипични пнемонии в Китай, макар и не толкова многобройни, като в края на миналата година е имало поне шест месеца по-рано. Защо тогава никой не говореше за този вирус? ! Икономиката - там е заровено кучето. Вирусът се оказа удобния "козел на отпущението" на който да припишат всички беди, а в същност това си е просто икономически цикъл.
  4. Накрая - със сигурност нашето общество е по-уязвимо предвид по-големият брой възрастно население. Но в страната има 400 !! болници, така че не може да е проблем постъпването в болница. Сега пита се в задачата защо има под 100 има реаниамации, в които няма кой да работи. Кой го разреши? И защо анестезиолозите са от най-оскъдните специалисти? Това не го е докарал вируса, просто показва алчността и глупостта на упраляващите.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  "...за имунизации за около 2 млн. души, като приоритетните групи са възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания (които често са и възрастни) и медицинският персонал....."

  Това е една добра формула да се уморят поне половината от първите 2 групи- категорията с намалена имунна защита.

 75. 75 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#73] от "Vassil Stoychev":

  ама по талавизора не го кляфкат тва

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Направи ли му на някой впечатление, че в статията за пореден път се обърна внимание на факта че короната не е особено опасна зараза и е в категорията на такива зарази като грипа. Защо тогава е цялата драма и защо дискутираме ваксини и задължителността им. Като се появи ако някой толкова иска нека си ги слага, аз не слагам никакви препоръчителни ваксини, за човек с добра имунна система са безсмислени, на човек със слаба имунна система и ваксините не могат да му помогнат. Фокуса на здравеопазването трябва да е превенциата и стимул за поддържане на добра имунан система чрез движение, спорет, по малко стрес и т.н. а не яж, пий, седи пред телевизора, стресирай се и после хапче или ваксина да те държат здрав, няма такъв филм.

 77. 77 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#31] от "etty1":
  Не мога да се въздържа да Ви определя , като нагъл "зрелищен тъпак".

  В човешката история е имало експлозивно разпространение на различни вируси водещи в някой случаи заличаване на цели населени места - примерно чумата през 14 век, след която България е превзета от османските турци. Но при под 2 % смъртност определено бих рискувал. Предвид, че % на смъртност и инвалидност при ваксината не е известен.

  Като зрял човек считам, че е мое решение какво ще си инжектирам в тялото, не на някъкъв чичак от МЗ. А и имам негативен опит точно с противогрипни ваксини.
  И всъщност не е нужно да се ваксинира цялото население - колективния имунитет се получава при коефициент на разпространение под 1 , т.е. ваксинация дори на под половината население е достатъчно (което е и планът на държавата).

 78. 78 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  +++

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  До коментар [#76] от "Billy Pilgrim":

  И аз съм си мислил за това Били. Според мен тази пандемия тази година, която засегна целия свят трябва да накара учените, докторите, фармацевтите изобщо всички в тази медицинска сфера да фокусират вниманието си върху човешката имунна система, тя е тази, която най-добре може да опази хората от вируси и разни други болести. Трябва да се работи в тази насока, така, че нашата имунна система да стане много по-силна и ефективна. Да се направят много повече изследвания на интерфероните, които са доста перспективни биологични вещества, които могат да са в помощ на човека и имунната му система срещу различни патогени. И определено да се отделят повече пари за изследвания на имунните системи на други животни (повечето животни имат по-силна имунна система от човека) и как те се преборват в вирусите и бактериалните болести, а защо не и раковите образования.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Аз съм твърдо ''за'' ваксините !!!
  Но....в конкретния случай се бърза прекалено много !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 81. 81 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Ваксинираните трябва да плащат повече. За да се покрият разходите по последващото им лечение.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#40] от "ivo":

  "Бактерии и отрови - това има!"
  Същото го има и в нашите организми. Когато "дозата" е сбъркана, то и водата, и въздухът (кислород) са отровни. Нещо повече, случаите на "отравяне с вода" (удавяне, задавене) са повече от тия на "отравяне с ваксина" (странично въздействие).

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#30] от "jazzi":

  "Защо преди въвеждането на препоръка или задължение не се коментират въпросите за доказването на необходимостта, безопасността и ефективността на въпросния медицински продукт"

  Защото въпросният медицински продукт го няма. А коментарите са по повод практиката със съществуващи (и несъществуващи за СПИН, за херпес, за мононуклеаза) натрапвани продукти относно заразността на вируса (приблизително колкото при грип или при херпес), коя ваксина да стане задължителна. И ако е задължителна, през колко време ще е реимунизацията. Както и отговорността на медицинското лице/власт по отношение на здравето на потенциално ваксинирания. Например, хронично болните (от СПИН) или умиращи, как ще се ваксинират? Или ще се отложи ваксинирането им до пълното им оздравяване?

 84. 84 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2083 Разстроено

  До коментар [#77] от "Vassil Stoychev":

  Изплашен сте. Така си обяснявам истерията Ви. Ако обидата към мен, заради коментар, който очевидно не разбирате, Ви е накарала да се почувствате по-мъжествен, прощавам Ви. Ако не е, жалко, изглеждате човек на възраст и с претенции.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 85. 85 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Неможе.....( даже и министърът на здравеопаването да издава заповеди !)

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#59] от "Тюфлекчия":

  "И в следващия момент се окаже, че нещо не е наред и умрат или бъдат инвалидизирани стотици хиляди хора (за България говорим, другите не ме интересуват) - тогава какво правим? Държавата ли плаща обезщетения с нашите данъци?"

  Раздаваме пенсии за инвалиди (имаме забавяне на тоз икономически показател - седи на 22% от всички пендионери вече три ходини) и ваучери за санаториуми със "спа" (за вечни времена) процедури. И без това хотелите, опс санаториумите на Доган са празни.
  А пари? - печатат се, дори в момента (два трилиона евро).

 87. 87 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Направи ли му на някой впечатление, че в статията за пореден път се обърна внимание на факта че короната не е особено опасна зараза и е в категорията на такива зарази като грипа. Защо тогава е цялата драма и защо дискутираме ваксини и задължителността им. Като се появи ако някой толкова иска нека си ги слага, аз не слагам никакви препоръчителни ваксини, за човек с добра имунна система са безсмислени, на човек със слаба имунна система и ваксините не могат да му помогнат. Фокуса на здравеопазването трябва да е превенциата и стимул за поддържане на добра имунан система чрез движение, спорет, по малко стрес и т.н. а не яж, пий, седи пред телевизора, стресирай се и после хапче или ваксина да те държат здрав, няма такъв филм.
  —цитат от коментар 76 на Billy Pilgrim


  както са казали учените:
  The thing is, the immune system is very complicated. Arguably the most complex part of the human body outside the brain, it’s an absurdly intricate network of cells and molecules that protect us from dangerous viruses and other microbes.

  една интересна статия за имунна система и връзката и с ковид19.
  https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/08/covid-19-immunity-is-the-pandemics-central-mystery/614956/

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#33] от "paul_proteus":

  "Няма да се учудя ако при преминаване на границата в бъдеще се изисква документ за поставена ваксина."

  Не е ли по-просто да се въведе "дрескод" - и сега не може да се преминава границата по "гол гъз". Остава само да се въведе космическия скафандър като дрескод. Хем текстилна, машиностроителна химическа и други "въздухарски" индустрии ще се развият. Може да се помисли за данъчни облекчения - за всеки скафандър данъкопшатецът се освобождава от "въглеродни квоти" (каквото издиша/изпърди всичко си остава вътре в скафандъра, без замърсяване на околната среда).

 89. 89 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чубрица":

  Прав си. Само дето това тяло е в общество с други тела. Двободата е свещено нещо, но изисква изострено чувство за отговорност. Не може и не бива да пречиш по какъвто и да е начин на другите тела.
  Ако живееш в изолация или ваксината е с ефективност под 95% можеш да я прескочиш.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Въпрос на избор, както е с противогрипната ваксина. А тази сигурно ще е и доста по-скъпа. Но, хората с хронични заболявания, трябва според мен да си направят.

 91. 91 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":

  Това, което е неоспоримо за момента е че относително активен и здравословен начин на живот включващ дейности на открито, както и по малко стрес в ежедневието помагат за подсилване на имунната система. За съжаление много малко чуваме от здравната ни система, ако изобщо някой е чул нещо такова, за промотиране на такива превантивни дейности. Да не говорим че пък при коронакризата някои ни говорят точно обратното, стойте стресирани, стойте си вкъщи, дишайте през парцал.

 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Аз смятам да поизчакам година-две. Ваксината всъщност е болестта но в по-лека форма, да се провокира имунната система да изработи антителата. Само че някои организми имунната система реагират изключително бурно,включително до смъртен случай. Точно такива неща са наблюдавани при коронавируса. Отгоре на това и не е изпитано достатъчно добре, не се и знае колко бързо мутира вируса съответно ваксината става безполезна...

  Разумното е да не се прибързва и действа в условията на истерия. Която безспорно в тази епидемия е нагнетена до небесата. А който иска да си я слага, но предварително да попълва декларация, че няма да има претенции. За не се окаже че после ние ще плащаме. То май че това и беше едно от изискванията на разработилите ваксината, да не плащат за гафовете. Което вече говори за нещо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#76] от "Billy Pilgrim":...
  Трябва да се работи в тази насока, така, че нашата имунна система да стане много по-силна и ефективна.
  —цитат от коментар 79 на Иво

  Като така ще оцелеят и станат масови само най-злобните вируси и мерките стават безпомощни. Видяхме го добре при чудо-лекарството наречено антибиотици.

  Това е вечната война между щита и меча, победа няма, само ескалация. Не съм против добрата имунна система, всеки нормален човек се опитва да я има. Просто предупреждавам за наивните надежди, че въпросът ще бъде решен веднъж завинаги. И предупреждавам за проблемите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Направи ли му на някой впечатление, че в статията за пореден път се обърна внимание на факта че короната не е особено опасна зараза и е в категорията на такива зарази като грипа. Защо тогава е цялата драма и защо дискутираме ваксини и задължителността им.
  —цитат от коментар 76 на Billy Pilgrim

  Защото ЕС са планирали 650 МИЛИАРДА евро за борба с короновируса- И дори малка България гласува бюджет 10 МИЛИАРДА лева за това.

  Още от самото начало го казвам, "Търсете парите и ще разберете причините". Впрочем не съм го измислил аз, казано е още в древността е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Ваксината е нещо полезно, но тези т.н. "коронавирус ваксини" колко да ефективни? Досега не сме видели мащабни ефективни резултати от коя да е ваксина или кое да е лекарство. Дори доктора по медицина Тръмп си инжектираше препарати и пиеше разни лекарства и дезинфектанти, но и той сложи маска.

  За да бъде ефективна една ваксина, трябва да има отчетлив спад на заразените сред хората, приели тази ваксина. Засега всички изследвани ваксини или са още на лабораторен етап, или на тестове на животни и отчасти на хора. Само руснаците тръбят, че имали "надеждна ваксина", но като знам какво е качеството на всичко руско, ще излезе, че не били компютри, а компоти.

  Най-вероятно коронавирусът ще върлува чак до 2021 г., когато вече евентуално, гозина и поровина след появата му, ще има някаква действаща ваксина. Но дотогава вирусът вече ще бъде много по-слаб и няма да има такава смъртност. Когато ваксината бъде готова, тя ще бъде само превенция за бъдеща нова вълна на вируса във времето, а не за спиране на сегашната забоваемост. Защото ваксините не лекуват. Те създават антитела, с които организмът да се бори при бъдеща среща с вируса. Но масовото население възприема ваксината като лекарство, антибиотик срещу вируса.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 96. 96 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#93] от "Fred":

  Какво общо имата пък антибиотиците с имунната система? Причината за злобните вируси е не друго ами неправилното използване на антибиотици, всеки почна сам да си изписва антибиотици, пие ги 2-3 дена почувства се малко по добре и после спира въпреки, че тези антибиотици трябва да се пият по-дълго. И като резултат разбира се остават най-устойчивите бацили дето не са убити от през първите 2-3 дена. Но това няма нищо общо с добрата имунна система.

 97. 97 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fred":


  Всъщност без да съм го казал и аз това имам предвид.

 98. 98 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Може би имахте предвид: Ами не е "проверено в най-скоро време". Ваксина по дефиниция не може да се изпита за 4-5 месеца (откогато рушняците се занимават с това), тъй като трябва да се изследват статистически достоверно дългосрочните последици върху човешкия организъм. Тоест необходимо е дългосрочно (2-5 години) проследяване на ефектите, особено страничните такива, върху представителна група от човешката популация, тъй като може да се окаже, че убива вируса, но паралелно на това причинява други тежки увреждания на човека. Именно затова разработването и клиничното изпитване на лекарствени средства продължава от 2 до 10 години, средно около 5 години. Толкова за "бързата" руска ваксина. Ходи си я бий и рапортувай ежедневно тук във форума, ние ще си водим записки и ще чакаме дали ще оживееш

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 99. 99 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "...за имунизации за около 2 млн. души, като приоритетните групи са възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания (които често са и възрастни) и медицинският персонал....."Това е една добра формула да се уморят поне половината от първите 2 групи- категорията с намалена имунна защита.
  —цитат от коментар 74 на historama


  Баце се грижи за пенсионерите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK