На живо

Коронавирусът в България: лек спад на заразените в София в последната седмица (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: лек спад на заразените в София в последната седмица (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталРъст на починалите от COVID-19 за денонощие отчитат официалните данни за заразата в България - смъртните случаи за понеделник са 12. В същото време има и сериозен скок на оздравелите - 208. Броят на заразените на дневна база леко спада в сравнение с обичайния в последните седмици - 116 при направени над 3600 теста. С около 15 % намаляват и новите случаи за седмица в София, която е най-многолюдният град и обичайно е рекордьор по положителни проби. От днес властите позволиха на пристигащите от Обединените арабски емирства да влизат в България без да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест. Здравната каса пък обяви, че до края на седмицата очаква да приключи преговорите с лекарския съюз за анекс към Националния рамков договор, в резултат на което цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус ще скочи двойно. "Дневник" обобщава най-важното от деня.

Най-важното за коронавируса по света четете тук.
Социалният министър Деница Сачева обяви в профила си във "Фейсбук", че 177 хил. души са запазили работните си места благодарение на мерките, които правителството е предприело в борбата с кризата, породена от коронавируса. В публикацията си тя пише още, че досега са изплатени близо 186 млн. лв. и предстои да бъдат запазени още 300 хил. работни места, за което са осигурени 500 млн. лв.


Сачева завършва публикацията си с иронични забележки към организаторите на протестите и участващите в тях политици, без обаче да посочва имена. Подробности - тук.

Държавата обмисля вариант как да помогне на родители, чиито деца бъдат поставени под карантина през следващата учебна година заради случаи на COVID-19. Това се разбра след среща на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с представители на Асоциация "Родители". Според нея родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството, уточни Сачева.

Министерството на здравеопазването ще инициира смяната на директора на болницата в Добрич, като това ще стане след събрание с управата на лечебното заведение. Заявката даде ресорният министър Костадин Ангелов след посещение в града заедно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


Причината за инспекцията е разпространението на коронавируса в Добрич, като през месец август случаите вече са около 550, обясни Кунчев. По думите му ситуацията "не е добра, но все още не е драматична".


Според здравните власти до голяма степен причината за влошената епидемична обстановка е лошата организация в болницата в Добрич, където е имало "смесване на потоците" при доказано заразени и неинфектирани пациенти. Освен това хоспитализираните са били обслужвани от един и същи персонал. Главният държавен здравен инспектор заяви, че е "още по-притеснително", че заразените не са съсредоточени в отделни огнища, а са разпръснати.

Петима излекувани в дома за възрастни хора в Русе

Петима обитатели на дома за стари хора "Възраждане" - двама мъже и три жени на възраст между 77 и 84 г., са излекувани от COVID-19, съобщи пресслужбата на областната администрация в Русе. Петимата са дали два отрицателни резултата от PCR изследване, а след изписването им са настанени в сградата на Кризисния център "Каритас".


В дома в последните две седмици бяха установени общо 92 заразени, от които девет души са от персонала. От обитателите на социалното заведение

22 са настанени в болници, 13 са безсимптомни и са изолирани във вила "Липник" в село Николово, други 33 са изолирани на 4-ия етаж на дом "Възраждане", а четирима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск, остават под домашна изолация.

От персонала също вече има петима излекувани, трима са на домашно лечение и един - в болница, уточняват от областната управа.


До момента заразата в дом "Възраждане" отне живота на седем души.

При обучение изцяло в електронна среда учениците в български неделни училища в чужбина ще получават удостоверения за завършено обучение по български език и литература, история и география на България. Така, завръщайки се в българската образователна система, те няма да се явяват на приравнителни изпити.


Нововъведението е предвидено в проект на промени в организацията на учебния процес зад граница, цитиран от БТА. Целта на измененията е да се регламентира обучението в неделните училища при усложнена епидемична обстановка и други извънредни обстоятелства.


Ще има възможност младежи от училище, което не предлага електронно обучение с частично присъствени часове, да се обучават електронно в друго неделно училище, уточнява БТА.

Лек спад на новозаразените в София

Лек спад на новозаразените с коронавирус в столицата отчита единната информационна система. За изминалото денонощие положителните проби в София са 17, колкото бяха и в неделя. В понеделник традиционно спадът е по-голям заради по-малко направените тестове и потвърдените инфектирани бяха само 8.


Столицата, която е най-многолюдният град в страната и обичайно държи рекорда по заразени, запазва челна позиция и днес. Втора е Варна с 15 инфектирани. На седмична база обаче броят на случаите на COVID-19 в София намалява с около 15 на сто - 271 при 320 в предходната седмица. Седмицата с най-много заразени в града досега е от 6 до 12 юли, когато имаше общо 580 нови случая. Ето и данните по дни:

Какво би станало, ако германски турист, попаднал в Добрич, се зарази с коронавирус и се наложи да бъде приет в местната болница? Ще го лекува гастроентеролог, тъй като в МБАЛ - Добрич, няма нито един инфекционист и/или пулмолог (двамата пулмолози били в болнични).


Това разказва "Дойче веле" в коментар за справянето със заразата от COVID-19 в България, в който обяснява защо германските туристи избягват да почиват в страната. Повече четете тук.

В съобщение до медиите Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обяви, че се очаква до края на седмицата да подпише с Българския лекарски съюз (БЛС) анекс към Националния рамков договор за медицински дейности в периода 2020 - 2022 г. В актуализирания документ ще бъде вписано почти двойно увеличение на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19 - от 618 лв. на 1200 лв. Клиничната пътека за раждане ще бъде разделена на две, като ще се увеличи цената на естественото раждане.


Все още няма окончателно съгласие по всички преговорни точки и дата за подписване. Срещите между продължават, уточняват от здравната каса.

Обсъжда се карантина по класове при заразени ученици

Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка - това са обяснила от Министерството на образованието в отговор на въпроси на вестник "Сега" за организацията на новата учебна година.


Засега от образователното министерство не предвиждат затваряне на цели училища заради случаи на заразени. Ако се стигне до повече заразени, може да се премине временно към дистанционно обучение, но само за конкретен клас или училище, а не за цялата образователна система.


В момента се обсъждат единни правила за всички образователни институции по време на извънредна епидемична обстановка.

След първоначалното запасяване на потребителите с трайни храни търговските вериги отчитат спад в оборота за първите шест месеца на годината – средно 11%. В същото време спазването на здравните мерки е довело до допълнителни разходи за тях. Броят на клиентите се е свил средно с 23% като те са започнали да пазаруват по предварително изготвен списък, за да останат по-малко в магазините.


Веригите не са освобождавали служители, но единици са се възползвали от мярката 60/40.


Повече по темата - тук.

Новозаразените по области

Коронавирусът в България: лек спад на заразените в София в последната седмица (хронология)

© Велко Ангелов

Най-много новозаразени в последното денонощие има в София, следвана от Варна, сочат данните на единната информационна система за коронавируса. В столицата са отчетени нови 17 случая. Висок остава броят на регистрираните инфектирани и в Добрич. По тази причина днес на проверка в града заминават здравният министър Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев, съобщи министерството на здравеопазването.


Ето разпределението по области:

Благоевград - 11; Бургас - 3; Варна - 15; Велико Търново - 2; Враца - 6; Добрич - 12; Кюстендил - 2; Ловеч - 3; Пазарджик - 7; Перник - 1; Пловдив - 12; Разград - 3; Русе - 4; Сливен - 4; София област - 2; София град - 17; Стара Загора - 9; Хасково - 3.

Пада изискването за PCR тест и за пристигащите от ОАЕ

летище София

© Stoyan Nenov, Reuters

летище София

От днес пристигащите от Обединените арабски емирства могат да влизат в България без да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест. Това е записано в публикувана днес заповед на здравния министър Костадин Ангелов.


Документ за тест не се изисква и пристигащите в страната от държави-членки на Евросъюза, Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Статистиката за деня

Нов ръст на починалите от COVID-19 пред изминалото денонощие показват данните на единния информационен портал. Болестта е отнела живота на 12 души, а общият брой на жертвите на заразата в България вече достига 459. В последните два дни смъртните случаи бяха значително по-малко - два на 10 август и три на 9 август. Те обаче идват след поредната рекордна седмица на смъртност - в периода 2 - 9 август имаше общо 60 починали, което е с близо една четвърт повече от предходната седмица.


За деня е отчетен и голям брой оздравели от коронавируса - 208 (общо 7980 досега). Новооткритите случаи на зараза са 116 при направени 3667 теста, т.е. положителните проби са 3.16 % от общия брой. За изминалото денонощие в болница заради COVID-19 са постъпили още петима пациенти и така настанените в лечебни заведения вече са 854. Броят на хората в интензивни отделения остава непроменен - 54.От началото на пандемията до момента заразените от коронавируса в България вече достигат 13 512 души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  И пак негативно заглавие. Не разбирам този начин на писане на статии.

 2. 2 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Накрая Мавгъров ще се окаже прав...

 3. 3 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 280 Неутрално
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":


  Ти как разбра, че е негативно след като е обективно?! Или искаш да ти пишат, че всичко е цветя и рози?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на so
  so
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  И аз не го разбирам. Явно се счита, че негативната новина ще доведе до по-голямо желание у хората да я прочетат. И може би наистина е така, но това води до неприятни странични ефекти, към които журналистите са безразлични. И сега ще дойдат поне 10 човека, дето ще напишат нефелни коментари от сорта на "Лошо. Много лошо". И един, който ще поиска Той - генерал доктор професор Мутафчийски да поеме нещата в своите ръце, защото нямаме друга надежда освен Него.

 6. 6 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Накрая Мавгъров ще се окаже прав...
  —цитат от коментар 2 на tanton


  Разбирасе. Вирусът си отива през юни, както ТОЙ авторитето каза.

 7. 7 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  След глупостите, които министърката на туризма наговори, можем ли наистина да вярваме на тези данни?
  Че нещо рязко взеха да намаляват последните два дни, но пък съотношението общо тестове - брой заразени е горе-долу същото.

 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Само аз ли забелязвам, че през уикенда умират по-малко? Не ги броят ли, или има нещо друго?

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Голем праз.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След глупостите, които министърката на туризма наговори, можем ли наистина да вярваме на тези данни? Че нещо рязко взеха да намаляват последните два дни, но пък съотношението общо тестове - брой заразени е горе-долу същото.
  —цитат от коментар 7 на #ОСТАВКА


  Някой има ли съмнение, че некадърността на това правителство рано или късно ще доведе до стотици (дано не са хиляди) жертви, които иначе можеха да бъдат избегнати.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  “Пристигащите във Финландия от България ще трябва задължително да се подлагат на двуседмична изолация или тест за новия коронавирус. Мярката ще важи и за други държави, а датата за влизането в сила на новия режим ще бъде обявена, след като се приемат нужните решения.

  Причината са полети от Скопие и Букурещ, на които се оказаха десетки заразени с COVID-19. Днес от 157 души на самолет от Северна Македония 24 се оказаха носители, а проследяването на източниците на нови случаи във Финландия стигна до други пристигащи от двете страни.

  Ресорният министър по семейните въпроси и социалните грижи Криста Киуру заяви, че "епидемията идва от Балканите".

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  Не е само заглавието, а и цялата статия. Как да се почуства журналист значим? Като всява паника и страх. А иначе основните жертви на болестта, са тези като автора.
  Ако докъм 2050 г. последователните пандемии свършат, те вече нямат да имат идея какво да пишат.

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "Ти как разбра, че е негативно след като е обективно?! Или искаш да ти пишат, че всичко е цветя и рози?!"

  Ами обективни са също фактите, че оздравелите са повече, а заболелите и като абсолютно число и като процент от изследванията намаляват, но те не са акцент на заглавието.
  Никой не може да ме обвини, че симпатизирам на бате Бойко и ГЕРБ, но намирам този начин на поднасяне на новините за лоша журналистика (ако изобщо да съобщаваш фактите е журналистика) и опит за манипулация. Вчера за заглавие пак беше избрана лошата новина, при наличие и на положителни.

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#10] от "BLM":

  "Някой има ли съмнение, че некадърността на това правителство рано или късно ще доведе до стотици (дано не са хиляди) жертви, които иначе можеха да бъдат избегнати."

  Да, аз се съмнявам. Можете ли да кажете какво бихте направили ако зависеше от вас, за да избегнем стотиците жертви!

 15. 15 Профил на so
  so
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#8] от "lil_alex":

  Аз също забелязвам. Очаквам статия "броят на починалите намалява, но при по-малко тестове". Вероятно е да не ги броят за деня или може би има нещо досто извратено в начина на отчитане.

 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#14] от "grajdanin1":

  Явно е че мерките действаха. Аз примерно бих въвел някои от тях или пълния пакет отново. На континента се забелязва подобна тенденция.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Не ги броят ли, или има нещо друго?
  —цитат от коментар 8 на lil_alex


  Сигурно не ги въвеждат в системата.

 18. 18 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#13] от "grajdanin1":

  Значи искаш само положителните новини, другото да не се казва?

 19. 19 Профил на so
  so
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":

  А точно за какъв период бихте въвели пълния пакет от мерки и как бихте разработили някакъв устойчив план за следването им в продължителен период от време. На колко точно в човешки и икономически план възлиза цената на пълния пакет от мерки, които бихте въвели? Какво ще направите с хората, които не са съгласни с вашия пакет от мерки? Как ще подпомогнете хората, които останат гладни на улицата и ще използвате ли полиция, армия и затвори срещу тях?

 20. 20 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ами обективни са също фактите...
  —цитат от коментар 13 на grajdanin1


  p.s. Броят умрели е най-обективният фактор - за броя заразени важи, че се броят само откритите, за броя оздравели - също (тези, които са били заразени).

 21. 21 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#18] от "stefan_b":

  "Значи искаш само положителните новини, другото да не се казва?"

  Доколкото разбирам, въпросът ви е риторичен и няма защо да отговарям. Ще направя обаче един коментар: когато забележа тенденциозност преставам да вярвам на съответната медия. От това страда и каузата, зад която стои медията, защото мнозина ще направят като мен. В този смисъл обективността и отказът от манипилации са най-силното оръжие на една медия.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  След, като се наложи хотелите в Златни пясъци и Албена в голямата си част да затворят, защото Германия обяви областите за прекалено заразени и въведе карантина, новият Министър на туризма, каза че ще иска смяна на методологията на отчитане!
  Сега очаквам случаите рязко да намалеят, за да подпомогнем данъците от туризъм!
  Предполагам лесно ще заблудим немските власти, че заразата е само в домовете за стари хора.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Никакъв ръст няма, реално като се усреднят с неделя, когато имаше подозрително малко /защото повечето не ги отчитат тогава, а в понеделник/, имаме по 7 на ден.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":

  Европейска солидарност в действие, голямото Европейско семейство се грижи.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  64% от парижани одобряват носенето на маски на открито.
  Март, април и май градът е стигнал 200 заразени на ден, юни са паднали на 100, сега са на 500 на ден.
  Заразата идвала от младежите на почивка по курортите.

  Репортерката на БТВ от Париж го каза, не запомних името и!

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#1] от "truly":

  Да, загалвието можеше да бъде:
  Броят на излекуваните пак е по-голям от тези на новозаразените.

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Весело

  След, като се наложи хотелите в Златни пясъци и Албена в голямата си част да затворят, защото Германия обяви областите за прекалено заразени и въведе карантина, новият Министър на туризма, каза че ще иска смяна на методологията на отчитане!Сега очаквам случаите рязко да намалеят, за да подпомогнем данъците от туризъм!Предполагам лесно ще заблудим немските власти, че заразата е само в домовете за стари хора.
  —цитат от коментар 22 на hope


  Както е добре известно, статистиката е само нагласено представяне на факти според желанието на ТОЗИ който ги представя. 😁😁😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":Европейска солидарност в действие, голямото Европейско семейство се грижи.....
  —цитат от коментар 24 на padrino  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Тъй като основна тема в първите коментари е за изборът на заглавие, ще споделя и моето виждане по въпроса. Аз също не го смятам за удачен, но не защото е негативен, а защото не е "новина". Както и броят на оздравелите не е "новина". И едното и другото е резултат от броя заразани преди седмици. Разбира се, че когато имаш много заразени, след време ще имаш съответен брой оздравели и починали. В този смисъл, днешните починали и оздравели са новина от преди седмици. Единствената важна новина е броят на новозаразените и тенденциите в този брой, защото днешните заразени в огромната си част се бъдещи оздравели, но и малка част от тях са бъдещи починали.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Нищо чудно, след като домове за стари хора бяха изпуснати и десетки много възрастни и болни бяха заразени.

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Междувременно починалите общо в бг от началото на годината до момента, са над 65000. Това прави средно по само един на ~140 починали да е набеден за умрял от covid-19

  мурзилка
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Само 113 заразени, два пъти повече оздравели, но имаме цели 12 починали и това непременно трябва да е акцентът, нали?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Даже не непременно от, а "с" covid-19.

  мурзилка
 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Дори с изпускането на вируса в домовете, все още и те даже се държат. Явно има нещо генетично или в средата, защото от началото на пандемията няколко дома бяха поразени, но вирусът дори и 10% от обитателите не уби. Корави старци са, явно...

  Има и друго нещо. Досега лекарите си имат поговорка - пневмонията е приятел на старите. На напреднала възраст е често срещано да те отнесе някакъв вид пневмония. Сега, може да те лекуват и да прескочиш, и така да те докарат до много напреднала възраст, в която да живееш в още по-голяма гадост. Та така, не е ненормално в старчески дом да има пневмонии, да не говорим, че някои нарочно ги разболяват с проветряване. В домовете до 50% от постъпилите умират в първата си година от пребиваването.

 35. 35 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  След, като се наложи хотелите в Златни пясъци и Албена в голямата си част да затворят, защото Германия обяви областите за прекалено заразени и въведе карантина, новият Министър на туризма, каза че ще иска смяна на методологията на отчитане!Сега очаквам случаите рязко да намалеят, за да подпомогнем данъците от туризъм!Предполагам лесно ще заблудим немските власти, че заразата е само в домовете за стари хора.
  —цитат от коментар 22 на hope


  За методологията не знам, но със сигурност има нужда от по-детайлно отчитане. Положих много безуспешни усилия да намеря заразените по населени места, курортите ме интересуваха, накрая вчера излезе една информация че 99% били в гр. Добрич. Същата информация има и от 31.07. Между тях - нищо, само преписана 100 пъти една и съща информация.

 36. 36 Профил на khmerrouge
  khmerrouge
  Рейтинг: 233 Неутрално

  т.е Божков може вече да се завърне, че от Българско лято си отива към Българска есен.

  http://www.medihelp-assistance.com/
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Любопитно

  10-15 - Все още на ЕИП се бавят да съобщят "подробнастите" - разпределението на починалите по възраст, разпространението на заразените по области.
  Май вече влиза в сила новата директива - да не се плаши населението - у нас и в чужбина, че да се спасява закъсалия туризъм.
  Или пък поради увеличилия се брой починали всеки ден се отказват да дават данните за всеки от тях - нещо, което предсказах в края на юни.

 38. 38 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "grajdanin1":

  Ами в момента РЗИ-тата не знаят какво правят. Лъжат и прикриват информация поголовно, даже не знаят защо го правят - единствено да не си разкриват "спатиите". Тестват "контактни" само на книга. В действителност, ако контактния не иска и не разбира, изобщо не го тестват.

  Трябва да се правят повече тестове. Вместо вашето любимо правителствто да харчи пари за подкупи на избиратели, можеше да тества хората. Вместо това, те кроят планове да крият броя на заразените, за да не се провали и без това проваления туристически сезон.

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Любопитно

  До коментар [#26] от "taratanki":

  Вчера тук прочетох свидетелството на една майка, чието дете се е върнало заразено от летен лагер, което показваше доколко "активно" е РЗИ в регистрирането, тестването и карантинирането на контактните лица и заразените - всичко е оставено на собствена отговорност. Явно това е новата генерална линия - да се спасява "бизнесът", "имиджът" на страната, като изкуствено се занижава броят на заразените...

 40. 40 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#7] от "#ОСТАВКА":

  Явно Обичате да Вярвате на Някакви Трагедии защото за Сега няма Такива що се Отнася за Тази "Пандемия". Ако Имаше Такава Щяхте да Разберете След Като е Отминала и са Преброили Труповете. "Пандемията" е във Вашия Телевизор.

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Разстроено

  До коментар [#23] от "Хелиана":

  Уви, вечене по 7 - а по около 8,5 дневно.

 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  Смениха заглавието, все пак.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 79 Неутрално

  След, като се наложи хотелите в Златни пясъци и Албена в голямата си част да затворят, защото Германия обяви областите за прекалено заразени и въведе карантина, новият Министър на туризма, каза че ще иска смяна на методологията на отчитане!Сега очаквам случаите рязко да намалеят, за да подпомогнем данъците от туризъм!Предполагам лесно ще заблудим немските власти, че заразата е само в домовете за стари хора.
  —цитат от коментар 22 на hope


  Докато ги заблудим, ще свърши сезона. А Германия отмени карантината за турските курорти. Край на напъните на новата министърка.

 44. 44 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 350 Неутрално

  над 60-70% от тестовете се правят и плащат от фирми и частни лица.
  Частните лиза заради пътувания, но основната са от фирми, които си изследват персонала ( примерно Метро, Била и други вериги, много заводи и т.н.) Те не могат да си позволят да чакат на държавата и РЗИ и се опитват да правят каквото е наобходимо за да работят нормално... и всичко това им вдига доста и разходите ама няма как.
  Това е разликата между държавния и частния подход...

 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  В Добрич се оляха, за да спечелят от увеличението в клиничните пътеки, ликвидираха туризма в Албена.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Да не е влязла в сила новата методика на министърката на туризма?

 47. 47 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Даже не непременно от, а "с" covid-19.
  —цитат от коментар 33 на Маршалов


  Изключително е важен предлога, както при смърт поради прерязаното гърло например. Да.

 48. 48 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#20] от "stefan_b":

  Те и умрелите са с придружаващо заболяване сърдечна недостатъчност.

  На практика умрели от Ковид няма, а само от усложненията заради него.

  Така, че и този показател е много - иди ми дойде ми.

  Факт е, че смъртността общо тази е по-ниска от смъртността тази година.
  Е къде е ефекта на "пандемията". Няма такъв, ако се погледне по-общо за България.

 49. 49 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 635 Неутрално

  На практика умрели от Ковид няма, а само от усложненията заради него
  —цитат от коментар 48 на hellwitch


  То и при грипа е така.

 50. 50 Профил на Lyubomir Zhelyazkov
  Lyubomir Zhelyazkov
  Рейтинг: 158 Неутрално

  "Лекият спад" на новозаразените в София за последния месец гони 50%!

 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Искам да се поднася информация,не да се правят внушения,особено негативни.Който иска да го плашат,ползва съответните атракциони или гледа ссответните филми.А за коронавируса,коректно е като се съобщава броя на поìналите от или със коронавирус за деня,да се съобщава и броя на поìналите за деня,който е около 300.

 52. 52 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#7] от "#ОСТАВКА":Явно Обичате да Вярвате на Някакви Трагедии защото за Сега няма Такива що се Отнася за Тази "Пандемия". Ако Имаше Такава Щяхте да Разберете След Като е Отминала и са Преброили Труповете. "Пандемията" е във Вашия Телевизор.
  —цитат от коментар 40 на Danail Mindov


  Хайде да не ходим в другата крайност,падемия има ,но това просто значи че заразени и заболели от дадено инфекциозно заболяване има в целия свят.

 53. 53 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#18] от "stefan_b":" когато забележа тенденциозност преставам да вярвам на съответната медия. От това страда и каузата, зад която стои медията.
  —цитат от коментар 21 на grajdanin1


  Няма начин медия да стои зад кауза и да не е тенденциозна.

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#52] от "slonsco":
  Да си говорим чисто, без "новговор", по Оруел:
  "Заразени" сега наричаме тия в които някви лаборанти казват със 70% вероятност, че може би са установили някаква част от РНК на някакъв вирус в гърлото му.
  Наличието на този вирус изобщо не означава, че ще се разболееш или дори умреш.
  Вече е доказано дори математически.
  Да, има налицие е раеспираторна вирусна инфекция.
  Ама такива ги са налице от милиони, дори милиарди години на Земята.
  Защото вирусите, или това което наричаме частиците от РНК които познаваме много слабо са съществували много преди ние да станем такива каквито сме, чрез еволюцията.
  И да, ние ще изчезнем от този свят милиони, дори милиарди години преди вирусите.
  Не вярваш? Ами означава, че вярваш че Земята е плоска.
  Като казвам "ние ще изчезнем" има предивд Аз, Ти, децата ти, моите и внуците и правнуците и и всички познати и приятели - ДА ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ.
  И тук ген-Годжи е абсолютно прав.
  Другият въпрос е КОГА?
  Аз казвам, че НЕ ЗНАМ.
  Ти вярваш, че ако си масчица и спазваш Мерките ще си спечелиш няколко годинки повече, ще отложиш МОМЕНТА.
  Дори да ти се наложи да лазиш или ходиш на ръце или да си заключен в някое мазе.
  Аз считам, че не си струва.
  Нито съм избирал кога и къде да се родя, нито мога да контролирам момента когато ще умра.
  Ако ти наистина вярваш, че можеш да определяш тия неща - ами твой проблем си е.
  Успех ...


 55. 55 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Половин София е на морето. Нормално е да има "спад".

 56. 56 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#55] от "JsT":

  И ако някой софиянец се разболее на морето, мислиш в местната болница ще отиде?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK