Атлантическият съвет не е подкрепял петицията на Циклама за отстраняване на президента

Момент от учредителното събрание на Атлантическия съвет през лятото на 2017 г. На трибуната е Александър Йорданов.

© atlantic-council.bg

Момент от учредителното събрание на Атлантическия съвет през лятото на 2017 г. На трибуната е Александър Йорданов."Атлантическият съвет, в който е Велислав Минеков, поиска импийчмънт на Радев" - тази "новина" се върти от понеделник от водещи в България издания и по форумите в социалните мрежи. В нея се казва, че съветът се е присъединил към подписка в интернет, която е препечатана изцяло и е поставен хиперлинк към нея.


Но никъде не пише, че петицията е отпреди повече от 2 години, нито че неин инициатор е Циклама Партовска, страстен симпатизант на правителството, Бойко Борисов и ГЕРБ. Както и не е проверено дали списъкът с членове, в които е Минеков, действително е актуален (през октомври 2019 г. напускат десетки членове).


В статии е показана и съответният пост на страницата във "Фейсбук" на Атлантическия съвет (АСБ), който и днес продължава да цитира публикации по този повод под знаци като #НашитеПозицииСаПоследователни и

#НиеВинагиПредупреждавамеЗаРисковете.
Но това си е просто публикация в социална мрежа на този, който е оператор на страницата във "Фейсбук". На официалния сайт на неправителствената организация изобщо няма такава позиция. ("Дневник" попита АСБ може ли да изясни дали има официална позиция за подкрепа и къде да бъде открита, но до редакционното приключване на този текст отговор няма.)


Организацията не е заемала никаква официална позиция


Последната публикация в тази секция на сайта на АСБ е от 30 декември 2019 г. В предишни свои позиции съветът е критикувал президента Радев - особено покрай сделката за самолетите F-16, и го е обвинявал, че застрашава националната сигурност, но никога не е заемана официална позиция за разследване или отстраняване на държавния глава.


В секцията "Медиите за нас" пък няма нито една публикация, откакто съществува основаният преди 3 години съвет.


Има позиция и декларация на управителния съвет от май 2020 г., но те са в секцията "Публикации" и са за това как е бил отразен по БНТ 9 май и призив за обединение на евроатлантическата общност "в национална надпартийна платформа за провеждане на обща политика и активни действия". Съгласно устава на съвета такива призиви и позиции може да заема управителният съвет. За присъединяване към петиция в интернет позиция на УС няма.


По устава на тази неправителствена организация в управителния съвет трябва да има 11 членове. В момента те са 7: доц. д-р Момчил Дойчев (съпредседател), Димитрин Вичев (съпредседател), Олена Коцева, доц. д-р Александър Йорданов, Михаил Найденов, Стойко Стоянов, полк. (о.р.) Владимир Миленски.


Разколът от 2019 г. по повод... страницата във "Фейсбук"


Публикациите на "Фейсбук" страницата станаха повод за разкол в Атлантическия съвет през миналата есен. Тогава организацията публикува отворено писмо, в което твърдеше, че от половин година се правел опит за преврат и овладяването ѝ от лица, свързани с "Демократична България", с цел превръщането ѝ от надпартийна в креатура на една политическа сила. В действителност спорът беше заради включването в предизборна кампания и избирането на Александър Йорданов като евродепутат благодарение листата на ГЕРБ.


В отговор последва декларация на членове и учредители на Атлантическия съвет, които напуснаха заради застрашаване експертния и независим характер на организацията и опити "да бъде прочистена от неудобните". Директни критики бяха отправени към това как и какво се пише именно на "Фейсбук" страницата на съвета:

    • "По време на изборите за Европейски парламент се създаде сериозно напрежение в организацията поради поставяне под съмнение на нейния непартиен и независим характер чрез използване на комуникационните канали на организацията (сайта и страницата на АСБ във "Фейсбук") от отделни членове без надлежно оторизиране от страна на управителните органи. Тази недопустима за нас практика не просто не бе преустановена, а ескалира във вземане на откровено нелегитимни решения, включително за масово изключване на членове на организацията."

Следват подписите на десетки имена, сред които Атанас Славов, Бойко Станкушев, Велизар Шаламанов, Георги Касчиев, Калин Янакиев, Тодор Тагарев, Трайчо Трайков и много други.


Тогава "Дневник" разговаря с някой от подписалите се и чу обяснения, че са се опитали текстът да не е конфронтиращ се с Атлантическия съвет. Но също така имаше и определения, че другата страна е "извън реалността" и основният риск за атлантическото бъдеще на България е доста по-голям от неразбирането или нежеланието на управляващите да действат в тази посока.


Остарял списък с членове


В момента проф. Минеков действително е вписан на сайта на Атлантическия съвет като член, но там е и това на Тодор Тагарев, който още през октомври е заявил, че не иска името му да се свързва с тази организация. Тоест най-вероятно този списък е на поне 10 месеца и не отразява действителността.


Очевидно в организацията има членове (а не само операторът на страницата във "Фейсбук"), които критикуват протестите. Евгений Михайлов например се присмива на Минеков и цялата кампания, като пише за времената до 1997 г.: "Тогава на моста имаше орли, а не папагали!"


Коя е Циклама Партовска


Иначе петицията, зад която е застанал Атлантическият съвет с публикацията си във "Фейсбук", не е нова. Тя е от 16 март 2018 г. и досега е събрала около 6 хиляди подписа, от които близо 1500 само в последните 24 часа.


Тя е публикувана от лице, подписало се като Циклама Партовска - специфично име, което накара мнозина да пишат, че е съмнително дали е на реален човек. Но Циклама Партовска съществува.


На нейно име има страница във "Фейсбук" със страстни проправителствени публикации и яростно осмиване на протестиращите и на либералните среди в България. Снимката ѝ в профила е с етикет "Аз вярвам на Бойко Борисов", а той е наречен "най-великия премиер на републиката!". Една от новите публикации, отбелязана с "чувствам се фантастично", е "🔖🔖🔖 Борисов взе най-правилното решение и не предаде избирателите си 👏👏👏 🍀БЛАГОДАРИМ ВИ!🍀 ние също няма да ви изоставим 🍀 заслужаваше си напрежението през изминалата нощ 🙂".


Но понеже във "Фейсбук" всеки може да се представи като друг или като несъществуващо лице, проверихме публични източници дали реално има такъв човек. Да, Циклама Славчева Партовска съществува в реалния свят, най-вероятно е от София и живее в "Овча купел".


Това се вижда от решение на Районната избирателна комисия София 25 ИР за смяна състава на СИК в район "Овча купел" от 26 март 2017 г. - деня на парламентарните избори. В него пише, че по предложение на кмета на района се освобождават 12 членове на секционна комисия и името на Циклама Партовска е едно от тях. Не е посочено на коя партия е представител тя, но са изброени партиите, от чиито квоти са освободените: АБВ, Патриотичен фронт, ДПС и ГЕРБ.


Основанието е чл. 51, ал. 2 от Избирателния кодекс, което е странно, защото този член е от раздел, занимаващ се единствено с Централната избирателна комисия, а и в него се посочва, че смяна на членовете става "не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове". Със състава на районните избирателни комисии се занимава чл. 60. ал. 4. Но всяка администрация греши, а българската е способна достатъчно често да произвежда и абсурди.


"Дневник" откри и запитване на Циклама Партовска до министерството на труда и социалните грижи от 2010 г. Както и името вероятно на баща ѝ в избирателен списък за местните избори от 2019 г. в Ботевград.


Осмиване на протестите


Междувременно Атлантическият съвет проъдлжава във "Фейсбук" да пише в рамките на няколко часа "Изключително позитивен знак от страна на САЩ - нашият стратегически партньор в отбраната и най-важен съюзник в НАТО!" (по повод гостуващият началник на сухопътните войски на САЩ) и "Срам и позор! Да благодари Посолството на САЩ в България на американска фондация за това, че с нейни средства ще се съхранява символа на мракобесния комунистически режим донесъл хиляди жертви и десетилетни страдания на българите останали зад Желязната завеса в комунистическия руски лагер, е крайно неуместно" (по повод нови средства от фондация "Гети" за консервиране мозайките на Бузлуджа).


"Когато съвсем изгубиш чувството за мярка!" е коментарът, с който е публикувана статия, че т.нар. Отровно трио се превърнало в погребално, плагиати и "соцарт тикви".


Както и призивът на Огнян Минчев: "Записвайте си имената на тези, които най-силно вопият за възможно най-предсрочните избори и за служебен кабинет на Радев. Ще забележите, че те не са нито от БСП, нито от кръга привърженици на Радев. Те са дежурните троцкисти - жълтопаветници на българската политическа периферия."


Допълнение в 19 часа:


В късния следобед на 11 август от Атлантическия съвет на България съобщиха, че Велислав Минеков е уведомил днес с електронно писмо до всички членове, че напуска организацията. "Следователно, считано от днес, той не е наш член", допълват съобщение на страницата ѝ във "Фейсбук".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK