Половината българи до 34-годишна възраст живеят с родителите си

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Инфантили.

 2. 2 Профил на DimDim
  DimDim
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко заграбено! Да излязат да се гърчат за трохи или да излязат да се борят с/у корупцията която им е взела бъдещето? Това им е оставено като наследство от комунизма.

 3. 3 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Това показва много точно манталитета на нацията като цяло. Разбира се има и изключение, но винаги се разчита на някой друг. Като се започне от семейството (статията) и се стигне до правителството. Жалко но е факт.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Неутрално

  Почти половината до 34 години живеят с родителите, как да свият "семейно гнездо", как да имат деца, как да прекратим намаляване на населението?!

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 5. 5 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 495 Неутрално

  > Най-млади напускат дома шведите (17.8 г.), датчаните (21.1 г.) и финландците (21.8 г.).

  Там е най-голям и броят на домакинствата с по 1 човек. Дори като студенти живеят сами в апартамент, а не със съквартиранти. Просто там културата е такава, че човек не трябва да зависи от другите като иска услуги и помощ.

 6. 6 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Кажете ми че това е виц! Моля ви!

 7. 7 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Нормалано, с тия цени на имотите и наемите, не е изненадващо.

 8. 8 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тези данни на службата така поднесени не дават картина почти на нищо! Интересно е разпределение по градовете и селата, средната жилищна площ на живеещите заедно,социалния им профил и т.н. Не видях линк към оригинал. Мисля, че това е задължително, когато поднасяш информация, която не е твоя?!

 9. 9 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#1] от "log_on":

  патриархални общества със здрави семейни ценности :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 385 Неутрално

  > Най-млади напускат дома шведите (17.8 г.), датчаните (21.1 г.) и финландците (21.8 г.).Там е най-голям и броят на домакинствата с по 1 човек. Дори като студенти живеят сами в апартамент, а не със съквартиранти. Просто там културата е такава, че човек не трябва да зависи от другите като иска услуги и помощ.
  —цитат от коментар 5 на irobot


  Културата, обаче отразена в социалните политики. В Швеция всичко опира до личната независимост от други хора (ако и да доведе до зависимост от държавата, но това не им пречи) Бях гледала един филм как на младите хора се осигуряват безплатни жилища
  или на символични наеми, за да могат да са независими. А скоро ми обясняваха за Австрия, колко е лесно да получиш социално жилище, в някои случаи, след като живееш 10 години на много нисък наем, имаш право да го купиш на ниска цена

 11. 11 Профил на yxf59680136
  yxf59680136
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Според мен проблемът е пряко свързан с образованието и възможността за работа, също така и цените в София, към която се стремят повечето хора след 18 годишна възраст. Голяма част от завършващите средно, които живеят в по-малък град, трудно успяват да се преместят в София и в повечето случаи просто остават там и работят. Друг вариант - учат в близък до тяхното населено място университет, но не живеят в града, в който се намира университета. Също доста хора предпочитат да останат и да живеят при родителите си (ако има университет в града им), вместо да дават минимум 350-400лв наем и да живеят сами, което може да е резулитат от ниското заплащане в повечето сфери, подходящи за студенти (или пък просто искат да им е лесно). Тези. които не са студенти и са решили да работят, също, според мен, предпочитат да спестят някой лев вместо да живеят самостоятелно. Общо взето търсят лесното, но и средата не ги предразполага да опитат по-трудното.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Зависи... Не е само до манталитет. Аз съм живял при родителите си с няколко прекъсвания. Така се получаваше заради работата. И след като съм се прибирал, никога не съм мислел за нормално да плащам квартира, а голямото жилище с родителите да стои празно. Естествено и родителите ми нямаха нищо против.
  След като се ожених, нямаше банка която да ми отпусне заем, за да си купя жилище! Няма бе, няма...! Младо семейство и двамата работим, имаме официални доходи, обикаляме от банка на банка и нищо. И така няколко години. Накрая чудото стана. После отпускаха кредити, само докато кажеш "Добър ден". После се пробваха да ме изработят с лихвата и какви ли още не банкови трикове. Сега имам жилища, на компот да ги правя... Ама преди време беше друго...

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 284 Весело

  Ето защо Стоян Мавродиев е купил 2-те къщи на Халкидики за себе си и за Барба Ганьос с парите на ПееФски - за да се изнесе от къщи и да стане самостоятелен ... :):):)

 14. 14 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Нормално, младите специалисти (и неспециалисти) получават смешни пари. Дори на тези, които получават заплати считани за прилични, доходите са крайно недостатъчни за да водят нормален живот, без да разчитат на известна помощ от семейството. Дори тези, които инак живеят отделно, разчитат на някой-друг лев от мама и тате до към 30-тина год. възраст. Всъщност родители на младежи заработили някъде в западна Европа обикновено са крайно учудени, че децата им могат да си покриват разходите за живот със заплатата си още от първия работен ден. Тук не е така. Чак към 30 - 35 год. възраст успяват да се доберат до по-нормални доходи от труд - не е чак толкова чудно, че и тогава вземат решение да заживеят отделно.

 15. 15 Профил на progito
  progito
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мисля, че тази статистика не отчита факта колко е усложнена процедурата по промяна на адрес за кореспонденция/постоянен адрес. Както и аз, така и много хора около мен, които влизат в тази възрастова категория, се водят, че живеят при мама, а реално просто не ни се занимава с бумащина.

 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#9] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Да,бе,да.Ти чукаш на едното легло някоя,а мама ти носи допълнително одеяло да не настинеш,щото няква си те изпотила. Ми да вземе да си лргне с нея,та да му е по-лежерно.

 17. 17 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#14] от "idianata":

  аз излязох на квартира от 8 клас, баща ми беше починал а майка ми е учителка...
  естествено живеех в таванска стая без вода и тоалетна на двора :) щото това можех да си позволя. После реших да се нанеса в по-нормално жилище но с хазяи и съквартирант в една стая... Като нямаш пари намираш начини...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":

  А къщите на село -празни.И дъртите по-големи гражданя и от младите. И то българи- най-селското население в Европа.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#5] от "irobot":

  Абе... култура, култура... Ама като как точно един 18 (че и по-малко) годишен младеж в Швеция без две крони в джоба се озовава в собствено жилище? Кой е тоя, който му осигурява жилището без аванс, договор и така нататък? Явно, по-скоро опира до модел и възможности, които самата държава или общините по места осигуряват.

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Почти половината до 34 години живеят с родителите, как да свият "семейно гнездо", как да имат деца, как да прекратим намаляване на населението?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf
  Не е това причината! Навремето са живели цели фамилии в една къща, надстрояват, дострояват, и да имали много повече деца. Имало е много повече уважение, йерархия, ред.
  Сега целта е да се плащат лихви на банките, наеми, да се стимулира строителството.
  Едно младо семейство, като вземе ипотечен кредит е обречено на притеснения, тревоги, липса на сигурност. Каквато и работа да имаш, тя не е сигурна.
  За почивки и други екстри хората не си и мислят. Както виждаш, като ги няма чужденците, морето се изпразни. Според нси, парите които българина харчи за почивка, са се свили с 70% за 10 години, без да се отчита инфлацията.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Според мен проблемът е пряко свързан с образованието и възможността за работа, също така и цените в София, към която се стремят повечето хора след 18 годишна възраст. Голяма част от завършващите средно, които живеят в по-малък град, трудно успяват да се преместят в София и в повечето случаи просто остават там и работят. Друг вариант - учат в близък до тяхното населено място университет, но не живеят в града, в който се намира университета. Също доста хора предпочитат да останат и да живеят при родителите си (ако има университет в града им), вместо да дават минимум 350-400лв наем и да живеят сами, което може да е резулитат от ниското заплащане в повечето сфери, подходящи за студенти (или пък просто искат да им е лесно). Тези. които не са студенти и са решили да работят, също, според мен, предпочитат да спестят някой лев вместо да живеят самостоятелно. Общо взето търсят лесното, но и средата не ги предразполага да опитат по-трудното.
  —цитат от коментар 11 на yxf59680136  ——

  В западна Европа, като толкова добре са платени, защо делът на собствените жилища е толкова малък?

  В големите градове пенсионери няма, понеже не могат да си купят цял живот жилища, а като се пенсионират пенсиите не стигат за наем.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  А имат ли българите стабилна работа, за да теглят кредити, да се женят(омъжват), да издържат деца и да плащат заеми?

 23. 23 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petleshev":

  кулутрни особености... а за нашето общество казват, че нямало нужда от дявол да надзирава казана с българите в ада :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Всичко е пари и икономии. Излизаш под наем или потека - плащаш /от минимална заплата в повечето случаи/. Бабите и дядовците остават сами, с безумно ниски пенсии и едвам връзват. Та тука са подробностите...

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#18] от "log_on":

  Как няма да са празни къщите по селата? Пътища с дупки, все едно са ни бомбардирали вчера. Битова и циганска престъпност в отчайващи размери. Липса на възможност за работа и доходи. Единствено селата около по-големите градове са по-добре. Близо си до работа и доходи. Има детска градина и училище за децата. Наблизо са болници, поликлиники, аптеки и магазини. В едно село на 50-60 километра с лош път до него, какво да правиш там? А зимата, като почне да спира тока и да няма вода по няколко седмици, какво правиш? Много от селата просто си изчезват...

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#24] от "Хи-хи":

  и в Гърция, и в Хърватия все така... а при онези гадове на другия край на континента - наопаки :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#13] от "dedo_goshko"😄😄😄😄😄😄😄😄

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#17] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Да бе...! От осми клас на квартира...! Даже и паспорт нямаш. Кой те пуска някъде без документ за самоличност? Кой е тоя, който ще даде жилище на непълнолетен и ще носи отговорност за това?! Кой гарантира за тебе? Откъде ти е дохода с който плащаш наема и минималните си разходи? Нещо... не ми се вързва.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Високи наеми, неравностойно заплащане в различните градове, загробващи жилищни кредити - причини да търсиш.

  Безличен, средно до ниско интелигентен глупак. Полза нулева.
 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Това показва много точно манталитета на нацията като цяло. Разбира се има и изключение, но винаги се разчита на някой друг. Като се започне от семейството (статията) и се стигне до правителството. Жалко но е факт.
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Глупости! Това показва, че все още има здрави семейни връзки и агоизмаът на родителите не е надделял над родителския инстинкт, както е на запад! Ако семейството не те подкрепя, кой?

 31. 31 Профил на Giovanni Piazzolla
  Giovanni Piazzolla
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето източника, сайта на Евростат : https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20200812-1

 32. 32 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petleshev":

  Ами изчезват щото българите се врат там ,където не им е мястото и са никому ненужни. Ако си талаш на село ,няма да станеш пръв банкер в градо. И там ще си останеш талаш. Но и без имот .

 33. 33 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#28] от "Petleshev":

  Аз кво да направя като не ти се връзва :) Математическата гимназия беше от 8 клас. 2/3 от децата не бяха от гада и бяха на квартира

  В 9 клас бях в едно ведомствено жилище, което пък не трябва да се дава под наем и учителката по руски и обществознание, която беше в същия блок ни прати милиционери,
  щото и според нея не може да живеем

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  ... във ведомствено жилище. Ама им казахме на кого да се обадят и си тръгнаха.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":


  В западна Европа, като толкова добре са платени, защо делът на собствените жилища е толкова малък?
  —цитат от коментар 21 на hope


  Богати са таранйци. :-) Половината са мизерници без 2 евро в джоба! :-) Всичко са опукали и дори жилище нямат!

 36. 36 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Нормалано, с тия цени на имотите и наемите, не е изненадващо.
  —цитат от коментар 7 на doxen


  Да, бе - това е абсолютна глупост!Искаш ли да живееш отделно - ще го направиш.Но няма да има кой да ти готви, чисти и пере.Сметки трябва да плащаш и не може да си както при мама и тате - цялата ти заплата само за твой кеф да е!
  Учих в София и съм вече повече от 25 години тук.Смених сума ти квартири из целия град.Съумях да купя малък апартамент преди време, за да не плащам само наеми безсмислени.Още малко и ще го изплатя жилището.Гледам обаче колеги, които са си софиянци - горди и важни, че били се родили тук и сякаш това е тяхна заслуга някаква!Мъже по на 30 и повече години, живеещи с родителите си и хич и не им идва на акъла, че могат и да се отделят, да са самостоятелни.Нямат не сериозна връзка, ами и изобщо връзка с жена - те не могат да говорят за нищо друго, освен да се правят на интересни с приятелите си, които също живеят с родителите си.Някои дори не крият, че секс не им липсва, защото е пълно с порно в нета.Но пък са големи любовчии, нищо, че са девствени.
  Цялата заплата си е тяхна и нямат никакви разходи - сметки, храна, дрехи - всичко мама и тати.
  А онези, от провинцията, като мен - всички живеят някак си я на квартира, я в собствено жилище - и по твоята логика - за тях цените са други и не е толкова скъпо, а?
  И знаеш ли коя е другата причина, поради която вече мъже, продължават да живеят с родителите си?!Не са ходили в казарма и никога не им се е налагало да се оправят сами за каквото и да е!Като видят трудност - мама или тате ще оправят нещата - направление от лекар или каквото и да е примерно.
  Момичетата много повече искат и го правят - да живеят самостоятелно.Една колежка дори казваше, че днешните момчета, които стават мъже са жалки и инфантилни и не и се занимава с тях, въпреки, че са и връстници - били мамини синчета, чекид...ии и прочие.
  Разбира се - има и други, но те заминават да учат в чужбина и или остават там или ако се върнат, искат да живеят самостоятелно.

 37. 37 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  Случвало ми се е да се прибирам като партизанин криейки се в храстите, щото имаше и вечерен час а училището ни беше и с униформа :)
  Веднъж си отивах на село и ме хвана един милицонер в полунощ на гарата, искаше да ме арестува че съм избягал от ТВУ :) Малко мърмореше че за пръв пър чува за "математическа гимназия" но се обади по телефонаа на майка ми и ме пуснаха :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на Giovanni Piazzolla
  Giovanni Piazzolla
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "ne_Prokop_sanik":

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Age_of_young_people_leaving_their_parental_household&stable=0&redirect=no

  Трябва да щракнете върху "+Full article", за да видите целия текст.

 39. 39 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#32] от "log_on":

  И там може да си талаш, но поне като си плащаш данъци и осигуровки, ще имаш достъп до медицинска помощ. Щото в София поне болници има, но ако си в дълбоката провинция може и да не намериш кой да те прегледа (пък нищо, че си плащал същите данъци и осигуровки като този в София). Може и да не можеш да стигнеш до болницата в близкия голям град (щото автобусите ревнаха, че не им излиза сметката и орязаха разписанието, влаковете ги фалираха и ако нямаш личен транспорт си затворен отвсякъде).

 40. 40 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#10] от "velvoofell":

  Така е, наистина предпочитат зависимост от държавата вместо зависимост от родители/роднини, приятели, познати и вуйчовци владики. Държавата, чрез нейната институционална политика третира всички без да прави разлика на база произход, социални връзки и т.н. Доста по-различна парадигма е от нашата патерналистична и непотична организация на обществото, и води до това един банкер да може да отиде на пикник в една компания с някой касиер, учител и работник на строеж.

 41. 41 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#36] от "Капабланка":

  аз имах един познат който си купи жилище но се нанесе в него чак като се ожени, преди това като ергенуваше си живееше при мама и тати, щото като се прибере вечер има сготвено и дрехите му са изпрани и изгладени.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Всичко започва от образованието, безлихвени кредити за образование, помощи за квартири и общежития докато учиш, програми за заетост на млади висшисти, кредити с гратисен период и ниска лихва за млади семейства, достойни помощи за всяко първо (ДО ВТОРО ДЕТЕ!)...., наличие на детски ясли градини,добро образование и ...ЕТО ВСИЧКО Е ЕДИН ЗАТВОРЕН КРЪГ.
  А Борисов и Сачева какво успяха да уредят от всичките тези неща?

 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":


  👍

 44. 44 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#36] от "Капабланка":

  Страхотен коментар! Имам сходна история и идентични наблюдения!

 45. 45 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Виждам, че това с липсата на пари е добро оправдание не за един и двама, но само ще им кажа - как онези, дошли от провинцията съумяват да плащат квартира, а софиянци - скъпо им било?!Три поколение в един апартамент 80 кв.м. живеят и не бивало да се дават грешни пари за наем, а?Ееех, от десет кладенеца вода ще донесете, само и само да се оправдаете.
  Една позната искаше преди време да заживее с гаджето си - само двамата, без да си ходят един друг, като на гости - и двамата живееха с родителите си, софиянци.Беше разбрала, че те пречат на връзката им, следят ги какво правят, сякаш са малки за секс - на по 25-27 години хора.И го молеше онзи абдал, увещаваше го, а той - не мога, така ми е добре, какво ти пречи....Е, тя замина в чужбина, а онзи не иска да я последва, та сега не зная той как я кара, ама тя си е добре на Палма - работи, има си гадже, няма кой да и казва какво, къде, кога!
  Ей го е, до мен - един колега - на екрана на декстопа си е сложил снимка на някаква актриса, явно известна от някакви геройски филми - Отмъстителите и прочие измислици.И казва, че е влюбен в нея, това му е идеалът за жена - руса със сини очи.Много била яка, страшна била, невероятна и я обичал.Така бяха момичетата, като бяхме в 5-6-ти клас.А той е на 32 години!!!!

 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Всичко започва от образованието, безлихвени кредити за образование, помощи за квартири и общежития докато учиш, програми за заетост на млади висшисти, кредити с гратисен период и ниска лихва за млади семейства, достойни помощи за всяко първо (ДО ВТОРО ДЕТЕ!)...., наличие на детски ясли градини,добро образование и ...ЕТО ВСИЧКО Е ЕДИН ЗАТВОРЕН КРЪГ.А Борисов и Сачева какво успяха да уредят от всичките тези неща?
  —цитат от коментар 42 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако знаете що американци са се набълбукали с редити за "образование". :-) Имат колеж, но с абсолютно непотребна специалност и хиляди долари кредит. :-)

 47. 47 Профил на Бо По
  Бо По
  Рейтинг: 529 Неутрално

  А голяма част от тези родители също живеят с родителите си.

 48. 48 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#15] от "...":

  хора около мен, които влизат в тази възрастова категория, се водят, че живеят при мама, а реално просто не ни се занимава с бумащина.
  ▪️▪️▪️
  Но тук беше анкетиране, а не анализ на местожителството на постоянен адрес.
  Спомням си, че по едно време имаше държавна програма в Италия. Държавата щала да плати 50% от цената на наетите жилища. И само на момчета до 27 години. Но нещо очевидно се обърка, тъй като те отново са в челото на списъка.

  "Чуждестранен агент"
 49. 49 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 856 Неутрално

  а от всичко това потриват ръце банките и "инвеститорите" в имоти. за ситуацията в България - с тукашните цени и лихви, реално плащаш два пъти повече от дохода си за жилище в сравнение със средната западна държава. в скандинавските пък не просто имат контрол на наемите, ами и пределни нива, за тях жилището не е инвестиция, а обществена нужда и ако решиш да забогатяваш от наеми, ще ти е доста по-трудно. на другия полюс е Лондон, където цените са толкова високи, а търсенето голямо, че ако се оплачеш от развалена тоалетна те гонят, има желаещи, които ще я поправят за своя сметка, за да се нанесат на твоето място. къде се живее по-добре е ясно

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 50. 50 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Амбициозен млад човек с образование и реални умения се реализира добре, ако придобие опит от година или две. Познавам много качествени хора, които трупаха стаж на ниско заплащане в началото, но започнаха да изкарват по няколко хиляди на под 30 години.

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#33] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Мъчиш се да сравняваш ябълки с круши. Едно е дете от село да отиде да учи в града. Майка ти те е завела, представила те е и тоя при когото живееш, знае кой си и какъв си. Майка ти плаща наема и всичко останало. Ваканцията се прибираш в къщи, нали? Това си беше напълно нормално. Предполагам и сега го има в подобна форма.
  Както си го написал в първия пост, звучи така все едно от 8-ми клас си станал самостоятелен и си се изнесъл.
  И моята сестра 8-ми клас отиде да учи в друг град. Ама си беше на общежитие и си имаше родителски срещи и точно определен ред, със столова, занималня и вечерен час. Това не е самостоятелност. Самостоятелен ставаш, като почнеш да си плащаш всичко сам.

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":

  И всичко това,което изброяваш го фалира все същия селски талаш,но вече стигнал до панелните гета в софийското поле с гарги и взели се насериозно ,че от Витоша по-високо нема....

 53. 53 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Надуха цените на имотите пък сега се подиграват на тези които не искат да се заробват с 35 годишна ипотека.

 54. 54 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Аз живея горе-долу самостоятелно от около 14 годишен (учих средно в друг град, след това университет и т.н.) и не мисля, че има нещо непременно лошо някои хора да напускат своя дом към 30тата година. Ако не са в сериозна връзка, помагат в домашните работи и родителите нямат проблем с това няма за какво да се плаща висок наем само за да се "живее самостоятелно". Естествено, когато искаш да живееш с партньора си на семейни начала, трябва да се отделиш, но по една или друга причина този момент в живота на повечето хора се измества все по-късно във времето. Та, мисълта ми е, че казанато в статията не е непременно нещо толкова лошо, не бива да се сравняваме сляпо във всяко нещо с датчани и други европейци, а трябва да видим какво работи и ни харесва на нас. Щом всички замесени в ситуацията са ОК с положението, няма нищо лошо.

 55. 55 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3070 Весело

  Случвало ми се е да се прибирам като партизанин криейки се в храстите, щото имаше и вечерен час а училището ни беше и с униформа :)Веднъж си отивах на село и ме хвана един милицонер в полунощ на гарата, искаше да ме арестува че съм избягал от ТВУ :) Малко мърмореше че за пръв пър чува за "математическа гимназия" но се обади по телефонаа на майка ми и ме пуснаха :)
  —цитат от коментар 37 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Не знаех че 😀 в математическата гимназия имало униформа😀То вЕрно че през 50те и 60те имаше учениччески униформи, ама в гимназиите беше по отпуснато и извън даскалото ходеха "в цивилни дрехи"😀. Завърших Киров и помня как беше в тогавашните 3 техникума-Киров, Сталин и Ботев-с униформи задължителни и извън даскалото. Ние бяхме бетер ССовци, с едни мълнии на петлиците😀

  Не се коркай че някои не вЕрват че си бил на квартира от 8 клас😀 Явно не са имали съученици извън града, без роднини, и не са запознати с тези истории-ученик на квартира😀И вероятно не помнят тази прелест "ученически вечерен час"😀😀😀
  До коментар [#37] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 56. 56 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#52] от "log_on":

  Ами, не. Това се фалира от управляващите или най-малкото под техния благосклонен поглед. Няма да забравя Лиляна Павлова като вдигнаха винетките как се изцепи, че "на който му е скъпо, да не пътува." Сякаш хората имат избор и пътуват само за кеф. Ако си в Карлово (общински град) и детето ти вдигне температура в събота, то няма кой да го прегледа. От болницата в Карлово директно ти казват "отивайте в Пловдив". Ама къде в Пловдив, как да стигнеш до там с отпаднало малко дете на ръце и ще има ли наистина там кой да го прегледа и как ще се прибереш след това? Това си е твоя грижа. Сакаш си виновен, че си решил да отглеждаш дете в малък град. Е, ти лично с колко такива случаи си готов да се сблъскаш преди да си хванеш шапката за големия град?

 57. 57 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Дори 80-те имаше униформи и в техникумите и в по-елитните гимназии.

 58. 58 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#56] от "Smile":

  Е,та нали това говоря.Коя е Лиляна Павлова и подобните и талаши-поредно поколение етрополска селяндурка ,която от нищо не разбира,освен от муане и дебелеене. Ей такива се събират по София.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4466 Неутрално

  Имаме добри традиции в жилищната политика за млади семейства
  = откакто се помня даваха ведомствени жилища с раждане на първо дете
  и в последствие хората си откупуваха жилищата на остатъчна стойност

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Помня, че бях в 5-ти, 6-ти клас някъде, като ни задължиха да ходим с униформи на училище.Значи ще да е било 1987-ма и 8-ма години!Стояха на входа на училището и не те пускаха да влезеш, ако не си в униформа и не си си пришил емблемата на училището на ръкава.А учех и живеех в не толкова голям град!

 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5598 Весело

  До коментар [#3] от "padrino":

  Южният манталитет... Гърците твърдят, че Христос е грък, поради следните причини:
  1. На 33 г. е ерген.
  2. Още живее при родителите си.
  3. Работи занаята на баща си.
  4. Майка му твърдо знае, че той е Бог.
  5. Той смята майка си за девствена...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  не съм казал че съм се еманципирал от родителите си а че съм отишъл да живея на квартира в друг град, и в интерес на истината се издържах основно от стипедния и пенсия на починал родител, имах брат който беше студент също. А майка ми се сучпваше да прави косерви в мънички бурканчета, щото в мизерната квартира нямах хладилник. Това дали хазаите ми са виждали майка ми и дали е ходила на родителски срещи, какво общо има. Да не мислиш, че на запад се отказват от децата си в Държавен Вестник...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Мисля, че тази статистика не отчита факта колко е усложнена процедурата по промяна на адрес за кореспонденция/постоянен адрес. Както и аз, така и много хора около мен, които влизат в тази възрастова категория, се водят, че живеят при мама, а реално просто не ни се занимава с бумащина.
  —цитат от коментар 15 на ...


  Абсолютно, аз от 3 години си живея сам на адрес близък до мястото при родителите ми, където се водя по лична карта. За сега нямам и намерение да ходя да си сменям адресната регистрация, не виждам смисъл.

 64. 64 Профил на echteliebe
  echteliebe
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Моят опит е следният (на 29 години): живея в София от 10 години, от тях 5 години работя и се издържам сам. Трудно е и реално не можеш да мислиш за много инвестиции в недвижимо имущество (поне така го усещам). Докато примерно съм говорил с една бивша колежка от Дания - на моите години, която вече си имаше собствено жилище и кола.

 65. 65 Профил на progito
  progito
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#48] от "putinxujlo":

  Възможно е и да е така. Но все пак... Имам чувството, че анкетирането в България все се прави върху една и съща извадка - онези, които по принцип "отговарят", са търсени и при следващи допитвания.

 66. 66 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 284 Весело

  Всичко заграбено! Да излязат да се гърчат за трохи или да излязат да се борят с/у корупцията която им е взела бъдещето? Това им е оставено като наследство от комунизма.
  —цитат от коментар 2 на DimDim


  Викаш що да не си стоят при мама и татко вечно а и след това? Там комунизмът им е построен и върви към развит. :) ... как ли пък няма да се пробват да работят нещо "за тези изедници капиталисти дето не дават заплати"!? Или сами да се потрудят да създадат бизнес, че "мафията да им го вземе"!?.. Да бе да...я глей каква веселба е по площадите и булевардите а вкъщи винаги е топло/хладно и има нещо сготвено.
  Най-парадоксалното е, че и хора на зряла възраст се опитват да ни диктуват, че следвайки посоката зададена от хора с гореописаното битие, всъщност спасяваме България ...от всико я спасяваме!? :).. и един мърмот завива шоколад! ;)

 67. 67 Профил на block
  block
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#17] от "GMO VACCINES CHEMICALS":Да бе...! От осми клас на квартира...! Даже и паспорт нямаш. Кой те пуска някъде без документ за самоличност? Кой е тоя, който ще даде жилище на непълнолетен и ще носи отговорност за това?! Кой гарантира за тебе? Откъде ти е дохода с който плащаш наема и минималните си разходи? Нещо... не ми се вързва.
  —цитат от коментар 28 на Petleshev


  абе и аз съм бил на квартира като малък, верно не от осми ама от 10-ти клас натам. никой нищо не ме е питал ни за документи ни за нищо - в красна поляна едно таванче. само парите идваше да взима хазяина и това беше. еле па за дохода? тотално не се интересуваше от произхода на парите.

 68. 68 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Момичетата много повече искат и го правят - да живеят самостоятелно.Една колежка дори казваше, че днешните момчета, които стават мъже са жалки и инфантилни и не и се занимава с тях, въпреки, че са и връстници - били мамини синчета, чекид...ии и прочие.
  —цитат от коментар 36 на Капабланка

  Вярно е. Моите са самостоятелни отдавна и като си търсеха мъже гледаха и те да са самостоятелни и да могат да се грижат за семейство.
  Проблемът с мамините дечица е, че са доста зависими както материално, така и битови и емоционално от техните родители. Властните родители могат да вгорчат живота на младото семейство дори и да не живеят заедно с тях, какво ли остава да са под един покрив. Колко развода в България са по причина родителско вмешателство! Предполагам, че са голям процент.

 69. 69 Профил на block
  block
  Рейтинг: 998 Неутрално

  завърших Киров и помня как беше в тогавашните 3 техникума-Киров, Сталин и Ботев
  —цитат от коментар 55 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  леле аз не съм хванал униформите в киров ама съм виждал на един приятел значка ли беше или на петлиците дето се слагаше - верно имаше едни светкавици, чукове, клещи ли какво беше. а булгартабака до салона по физическо ... що цигари пушеха там хората от дефектните - едни дълги такива несрязани

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7254 Неутрално

  Матриархат. При мама е най-добре.

 71. 71 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#3] от "padrino":
  —цитат от коментар 30 на Stargate


  Ако си на 34/35 години и майка ти те е родила когато е била на 22/24, де факто тази жена на 58/60 години е нормално да се грижи за теб??? 😁😁😁😁😁😁

  Ето точно за това имах предвит като манталитет, благодаря че потвърди написаното от мен 😁😁😁

  На 34 аз вече имах изплатени 2 имота и дете във Fettes College в Единбург.

 72. 72 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кой е луд да работи при живи родители : )

 73. 73 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 562 Любопитно

  Аз в коя класация влизам при положение, че майка ми живее при мен 6-7 месеца в годината?

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#15] от "...":

  +1

 75. 75 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#71] от "padrino":

  "Ако си на 34/35 години и майка ти те е родила когато е била на 22/24, де факто тази жена на 58/60 години е нормално да се грижи за теб???"

  Кой пък е казал, че родителуте трябва да се грижат на 60за децата си на 35? А не може ли обратно?
  Моята майка например е трудноподвижна и се налага да се грижи няккой за нея поне един път дневно. Ако съм самостоятелно от нея на другия край на града по-лесно ли ще е? Или викаш, да наема друг апартамент и да прибера майка си да я гледам там?😀

  В Русия съм! В Русия съм!
 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  Аз където и да съм живял през годините не съм си променял нито постоянния, нито настоящия адрес. Освен, когато бях за година на общежитие.

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  А не бе, ше си напусна аз мама, че да ме командва жената.

 78. 78 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#41] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Нанесъл се е в новокупеното жилище именно защото си е осигурил да му бъде сготвено и изпрано. Търсел и намерил е майката в жената, с която ще живее в следващите години.

 79. 79 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#71] от "padrino":"Ако си на 34/35 години и майка ти те е родила когато е била на 22/24, де факто тази жена на 58/60 години е нормално да се грижи за теб???"Кой пък е казал, че родителуте трябва да се грижат на 60за децата си на 35? А не може ли обратно?Моята майка например е трудноподвижна и се налага да се грижи няккой за нея поне един път дневно. Ако съм самостоятелно от нея на другия край на града по-лесно ли ще е? Или викаш, да наема друг апартамент и да прибера майка си да я гледам там?😀
  —цитат от коментар 75 на Веселин Дечев

  Твоето положение е коренно различно, дори не може да се сравнява с това което се описва тук. Моите уважения за това че се грижиш за майка си, но ако ситуацията беше обратната щях да те поругая 😁😁😁

 80. 80 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интересно дали за "живеят заедно" се брои и когато млади и възрастни живеят като отделни домакинства на един адрес (например самостоятелен етаж). Или ако ползваш жилището на родителя, но му плащаш наем, както е в моя случай.

  I don't want to believe. I want to know.
 81. 81 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Аз от моите гадове се отъевах на 16 години.На 15 години избегах през Трън в Югославия но ме върнаха обраратно.Бех на квартира до казармата а след казармата избегах през Марибор в Австия и от там след 3 месеца бех в Америка преди 50 години.Като чист Козирог не се страхувах от хамалска работа и всичко за което мечтаех го постигнах без помошт с двете си ръце.Само мързеливите са при родителите си и праскат чи ки ииии до безсъзнание.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK