Прокуратурата не била проверила детски център в Силистра, а кафе "Биберон"

Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Иван ГешевДокато главният прокурор Иван Гешев е бил в Силистра, прокуратурата не е проверявала детски център (по смисъла на Наредбата), a питейно заведение. Сред десетките проверени обекти в хода на операцията, е и кафе-аперитив, носещ името като на детски център "Биберон".


Това е част от съобщение на прокуратурата във връзка с акцията срещу битовата престъпност от вчера, 11 август, която се проведе в Силистра, докато Гешев беше на посещение в града. Пред "Дневник" от полицията в града съобщиха, че операцията се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура, а за акцията потвърди и собственичката на детския център Пламена Тончева. Тя разказа, че в нейния детски център "Биберон" са дошли полицаи от Криминална и Икономическа полиция и са търсили стоки без акциз.


В съобщението на държавното обвинение от сряда, 12 август, се разбира, че прокуратурата не е съгласна с "гръмките заглавия" (цитирани са статиите в "Медиапул" и "Дневник").
"Дирекция "Публична комуникация" не отрича правото обществото да бъде информирано според стандартите и нормите на съответната медия, но не приема опитите за манипулация чрез гръмки заглавия, които не отговарят на обективната истина", гласи позицията.


Пред "Медиапул" Тончева е обяснила, че регистрацията й наистина е за кафе- аперитив, но няма как павилионът, в който се държат стоките, да бъде разделен от масите - всички са една площадка, както и детските съоръжения.


Ето и цялото съобщение на прокуратурата:


"По повод вчерашни публикации в медии, озаглавени "Гешев е в Силистра - обискиран е детски център "Биберон" и "Борбата с битовата престъпност на Гешев достигна и до детски център "Биберон", позовавайки се на информация, публикувана в "Силистренски бряг", съобщаваща за извършена проверка за акцизни стоки в Кафе-аперитив с детски център в гр. Силистра и обвързването й с посещението на главния прокурор Иван Гешев в града на 11.08.2020 г., Дирекция "Публична комуникация" заявява следното:

- Провереният обект Кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 година, а е питейно заведение;


- В хода на операцията на МВР, проведена в гр. Силистра, са били проверени десетки обекти, сред които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува;


- Предмет на проверката в хода на специализираната акция не е бил "детски център", а обект, в който е записано по документи, че се продават акцизни стоки, които подлежат на проверка;


- Посещението на главния прокурор Иван Гешев в гр. Силистра на 11.08.2020 г. е част от продължаващата му обиколка на Апелативните райони в страната и е свързано с разкриването на извършено умишлено убийство в село Искра, като по никакъв начин не е обвързано с проведената от Икономическа полиция проверка в същия ден."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK