За стаж за пенсия ще се признава грижа за човек и с под 90% увреждане

За стаж за пенсия ще се признава грижа за човек и с под 90% увреждане

© Цветелина Белутова, КапиталВремето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране, независимо от степента на увреждането му. Това предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които бяха одобрени от правителството днес, съобщи пресслужбата му. Новите текстове са свързани с вече влезлите в сила промени в Кодекса за социално осигуряване.


До края на 2019 г. за стаж за пенсия се признаваше времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ с най-малко 90% степен на увреждане. От 1 януари 2020 г. това право имат и родители и роднини на деца с право на чужда помощ и с по-ниска степен на увреждане.


С новите разпоредби се регламентира, че разпореждането за отпускане, отказ за отпускане, изменение, спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване на пенсии и добавки, както и за възстановяване на неоснователно изплатените суми за пенсии се връчва лично срещу подпис, чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка на посочен адрес или по електронен път.


От 6 януари 2020 г. Националният осигурителен институт се включи в системата за електронен обмен на данни между институциите за социално осигуряване в Европейския съюз, се отбелязва в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK