Граждани разубедиха инвеститор да строи в парка на резиденция "Лозенец"

Кръстовището на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Св. Теодосий Търновски". Вместо тези дървета тук щеше да бъде построена 15-метрова сграда.

© Велко Ангелов

Кръстовището на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Св. Теодосий Търновски". Вместо тези дървета тук щеше да бъде построена 15-метрова сграда.Планираният строеж в парка на резиденция "Лозенец" е отменен, съобщи кметът на района Константин Павлов от "Демократична България" в социалната мрежа. Той успя да наложи в процедурата по узаконяването на новия обект да се проведе обществено обсъждане, за да научат гражданите на район "Лозенец" какво ще се случи с парка на резиденцията.


Според разрешената от главния архитект на София Здравко Здравков промяна в Подробния устройствен план (ПУП) се обособява нов урегулиран имот с площ от 2.8 дка в територията на парка. Той досега е със статут на поземлен имот. Промяната в плана ще даде право на собственика да строи в него. Зоната на резиденцията в общия план на София е с категория Тзсп - терен за специални зелени площи, а там е разрешено да се строи само балнеоложки център, зоопарк, ботаническа градина или етнографски комплекс.


Две сгради с височина до 15 м предвижда проектът
Резиденцията е публична държавна собственост, която е била предоставена за управление на Министерството на отбраната с решение на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. Преди това с реституция от парка е бил отделен въпросният поземлен имот. Той първо е продаден на фирма с американско участие, а сега е собственост на "Лозенец дивелъпмънт къмпани" ЕООД.


Дружеството се притежава от лихтенщайнската компания "Ес.Ди.И. стратеджик дивелъпмънт истаблишмънт". Неин собственик е германският гражданин Кристоф Хертвиг, показа проверка на "Дневник" в регистрите.


Две нежилищни сгради с височина 10 и 15 м с подземни гаражи и обща застроена площ до 3000 кв.м предвижда проектът, разработен от студио "Серафимов архитекти".


Общественото обсъждане отвори очите на инвеститора


Общественото обсъждане се проведе на 31 юли и преобладаващата позиция на гражданите и неправителствените организации бе да не се съсипва зеленият парк заради СПА център, който ще е на място, където нито има минерална вода, нито лечебна кал.


"Да се отвори парка на резиденцията за разходки и културни прояви по примера на Военната академия предложиха живеещи в района, както и активисти на "Спаси София". Други видяха скрит замисъл балнеоложкият комплекс накрая да се окаже луксозна жилищна сграда сред буйната зеленина на парка.


Инвеститорът ще преговаря за обезщетение


Седмица след общественото обсъждане инвеститорът е уведомил районния кмет Константин Павлов, че оттегля намерението си да строи СПА център.
"Той е взел решение да проведе преговори за предоставяне на парцела на Министерството на отбраната (което стопанисва резиденцията) срещу обезщетяването му", обясни Павлов. Районният кмет благодари на инвеститора за проявената социална чувствителност и гражданска позиция и заявява, че ще съдейства случаят да се разреши в интерес на всички.


Главният архитект на София Здравков също се е съобразил с новите обстоятелства и е изпратил писмо до Павлов да не се провежда заключителното обществено обсъждане, насрочено за 14 август. То вече е отменено със заповед на районния кмет на "Лозенец".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Весело

  Браво на кмета! Бая главоболия предизвикват избраните от ДБ на крадливите герберасти в общината :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Любопитно

  И на бесепарите де - еднакви са в това отношение. Казах ли #оставка?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 446 Весело

  Значи можело районния кмет да разубеди инвеститор и да се вземе решение в полза на местните? Ти да видиш, нали държавата щеше да се чупи без ГЕРБ.

 4. 4 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Гражданите го разубедили!!! :))) Просто отрано е разбрал тоя "инвеститор", че няма как да има човек в лицето на районния кмет и решил изобщо и да не се пробва. А тоя германски граждадин Кристоф Хертвиг е нещо като германския еквивалент на Георгиос Георгио или на Марк Жирардели. Просто мутрите удариха страшна греда след последните местни избори и изтръгването на 8 софийски района от лапите на гроб.

 5. 5 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 274 Неутрално
 6. 6 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Изводът е един - внимавайте за кого гласувате, защото грешни решения, може да имат крайно неблагоприятни последици. И обратно - добре премерени решения се отплащат във времето.

 7. 7 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Сега собственика със сигурност ще си договори подобаващо обезщетение.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално


  По-интересното е как с реституция от парка е отделен "поземлен" имот (!?), който се предоставя на МО от НДСВ (в парк Лозенец какво ще прави МО?), а след това МО го продава (значи едно министерство е и брокер на недвижими имот?). И накрая попада в точния човек!

  И това нещо е от години - висши държавни чиновници се приемат като собственици на публичната държавна собственост, и си я продават както им падне !? Така цели парцели от плажа, дюните в един момент са се превърнали в частна собственост.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Изводът е, че нещо куца в закона за публичната собственост (някой по-вещ може да ме коригира или допълни), но не считам за нормално държавни и общински институции да могат да продават, или отдават под наем публична собственост!

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Тази работа трябваше да я свърши Министерство на отбраната. Натрисат им се в двора на собствената, затворена за граждани резиденция. МО е въшкаво с излишни имоти. Сградата на министерството е от време, когат армията е била 200 000 души. Може да събере там половината пръснати служби и да замени някой терен или празна сграда с реститута.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Според разрешената от главния архитект на София Здравко Здравков промяна в Подробния устройствен план (ПУП) се обособява нов урегулиран имот с площ от 2.8 дка в територията на парка. Той досега е със статут на поземлен имот. Промяната в плана ще даде право на собственика да строи в него. Зоната на резиденцията в общия план на София е с категория Тзсп - терен за специални зелени площи" - скандално е поредната промяна на статута на имот и по от Главния герб архитект! Поздравления за отпора на кмет Павлов и гражданите!

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Местна власт ,която е наистина местна в услуга на гражданите ,а не на мутрите.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":
  "По-интересното е как с реституция от парка е отделен "поземлен" имот (!?),"

  Още по-интересно е защо части от действащ обществен парк са били реституирани. Реституционният закон предвижда в такива случай бившите собственици да бъдат обезщетявани с други терени или парично обезщетявани.

 14. 14 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  За пръв път кмет на ДБ и за пръв път - няма да се строи нещо, което иначе кмет и всякакви там институции, са да ли разрешение!
  Дано поне някой види, че има смисъл да се гласува за хора, които не мислят само за крадене, като герберите!

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Паркът трябва да бъде отворен за граждани както направиха с парка около военната академия и парка на резиденция Врана в покрайнините на София.

 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  А представяте ли си когато герболяка тотално бъде изметен?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  "Той успя да наложи в процедурата по узаконяването на новия обект да се проведе обществено обсъждане, за да научат гражданите на район "Лозенец" какво ще се случи с парка на резиденцията."

  Общественото обсъждане за такива обекти е законово регламентирано. Заслугата на кмета в случая е тази , че не е позволил то да се проведе формално с недостатъчно разгласяване , както става при много други случаи на подобни обекти при които общественото обсъждане е формално проведено и отчетено като процедура, без да е имало истинско обществено обсъждане.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#7] от "bpcorp":

  Чудесно. Тогава учителката ще трябва да обезщети ПЪРВО собствениците на парцели в Южния парк.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Значи можело районния кмет да разубеди инвеститор и да се вземе решение в полза на местните? Ти да видиш, нали държавата щеше да се чупи без ГЕРБ.
  —цитат от коментар 3 на Lorak  До коментар [#3] от "Lorak":

  ГЕРБ осъди на ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ затвор Иванчева за същото,което е направил сега кмета на "Лозенец". Та какво искаше да кажеш?

 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Ето защо трябва да се махнат ГЕРБ-ерите, и да се гласува за ДБ. Не че и при тях няма боклуци, ама засега имат механизъм да ги изгонят. Но Константин Павлов е категорично почтен човек. И за разлика от Деница Сачева (по едно време се сприятелих с двамата във Фейсбук), той не измени на ценностите си и на достойнството си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  ДА ВНИМАВА !!! За подобни действия сготвиха Иванчева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#16] от "Свинчуга":

  Ще лъснат купища ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 274 Неутрално
 24. 24 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Този кмет ми се издигна в очите.

 25. 25 Профил на Людмил Соколов
  Людмил Соколов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Хайде да видим какво обещетение ще предложат на собственика и дали ще се съгласи с него или след 5г. Ще има луксозен спа център

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Те затова и не дават пари на районните кметове, да не вземат да свършат нещо в полза на гражданите и така да лъсне лъжата на герберите, колко много се грижат за нас.

 27. 27 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Страхотно, поне за сега.
  Нощо чудно г-н Соколов да се окаже прав.

  Хайде да видим какво обещетение ще предложат на собственика и дали ще се съгласи с него или след 5г. Ще има луксозен спа център
  —цитат от коментар 25 на Людмил Соколов


  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK