След месец на протести Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико народно събрание

След месец на протести Борисов обяви, че иска нова Конституция и свикване на Велико народно събрание

© Георги КожухаровСлед повече от месец на протести с искане за оставката му премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му ГЕРБ ще предложи свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица промени в Конституцията, а след взимането на това решение ще напусне поста си.


Борисов направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената пресслужба, като обясни, че това са важните решения, чието обявяване анонсира преди дни. Промените, описани в изявлението, покриват част от исканията на протестиращите и са предлагани отдавна от политически опоненти на управляващите. В същото време подготовката на проект за Конституция и обсъждането на решение за свикване на Велико народно събрание отлагат оттеглянето на кабинета за неопределено време.


"Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи - те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение", заявява министър-председателят.
"В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден", заявява Бойко Борисов.


Консултации за промени в Конституцията започна в края на миналата година държавният глава Румен Радев, като приема предложения от представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт. Днес от администрацията на държавния глава казаха пред "Дневник", че за момента Румен Радев няма да коментира решението на управляващите за свикване на ВНС.


Намаляване на депутатите


Предложенията за промяна в Конституцията са за:

- броят на народните представители да бъде намален наполовина - от сегашните 240 на 120;
- при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален от 400 на 280.

Намаляването на депутатите на 120 беше едно от исканията в проведения по инициатива на телевизионния водещ, сега лидер на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов през 2016 г. референдум. Тогава обаче Конституционният съд спря три от въпросите, единият от които за намаляване на депутатите на 120, като се мотивира, че това е от компетенциите на Велико Народно събрание.


Отделни съвети на съдии и прокурори


"Ще предложим прекратяване на Висшия съдебен съвет (ВСС) и създаване на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга", заявява днес премиерът Борисов. Тази идея бе залегнала в опита за правосъдна реформа на Христо Иванов, когато бе ресорен министър във втория кабинет "Борисов". Тогава, през 2015 г. бяха направени и последните промени в Конституцията и първоначалният проект предвиждаше мащабни промени, но още преди внасянето му в парламента беше редуциран до компромисен вариант, който предвиждаше само разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия.


Предложението е в Съвета на съдиите да се избират 7 членове от професионалната общност, т.е. от самите съдии и 6-има от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети. Членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Борисов посочва, че предложението е в съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - т.нар. Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите.


Идеята е двата съвета да имат и отделни инспекторати, а не както в момента има един Инспекторат на ВСС. Всеки от двата органа ще се състои от главен инспектор и петима инспектори.


Сред предложенията е и да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба, казва още Борисов.


По-къс мандат на главния прокурор


Министър-председателят предлага и по-къс мандат на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Предложението е за мандат от 5 години вместо досегашните 7.


"Ще предложим главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи", заявява Борисов. Сега главният прокурор дава отчет пред депутатите веднъж годишно.


Предлага се и Народното събрание да може да изслушва главния прокурор и по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.


"Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт", заявява още Борисов.


"Великото народно събрание е уникална възможност - не само да се рестартира демокрацията ни, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно", е друга заявка на министър-председателя.


Той обосновава предложенията с факта, че промените са желани и очаквани от хората от години.


Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на главния прокурор", заявява Борисов.


Възможно ли е свикването на ВНС


Според Конституцията решението за избор на Велико народно събрание се взима с мнозинство две трети от общия брой на народните представители - 160. Управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", имат общо 116 гласа, което означава, че ще е нужна подкрепа и от останалите парламентарни групи.


Право на инициатива за приемане на нова Конституция имат половината народни представители и президентът.


Президентът насрочва избори за Велико народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.


В национално представително проучване на "Алфа Рисърч" от началото на август, което беше направено по поръчка на "Дневник", 38% от анкетираните са на мнение, че свикване на Велико Народно събрание по-скоро ще задълбочи настоящата политическа криза в страната. 28.7 на сто пък мислят, че това по-скоро ще помогне за решаване на проблемите. Повече за изследването - тук.


"Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време, по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата! От това има най-голяма потребност страната ни днес", завършва обръщението си Борисов.


За протеста и младите


В него той изброява свършеното от правителството му и посочва, че "това се оказа недостатъчно" и се спира на въпроса за протестите с искане за оставката му, както и за оставката на главния прокурор. Премиерът заявява, че протестът на младите е бил превзет, с което "автентичният глас за промяна беше смазан".


"Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите. Опитаха се да взривят реда в страната. С парадоксален по заряд език на омразата тези хора им измъкнаха протеста", е неговото мнение.


Все пак Борисов заявява, че уважава бунта на младите и е в техните ръце да създадат "ново поколение политически лидери с демократична представа за България".


"Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем. Дълбокото желание за промяна в България вече е запалено и то е вече извън контрола на системните политически партии. Необходимо е раждането на ново поколение български лидери за бъдещето и нов основен закон на държавата. В противен случай и този протест ще остане само с вдъхновяващата енергия на протестите от 1989-а, 1997-а, 2013-а и след време ще последва съдбата им", заявява Бойко Борисов.


Реакциите и коментарите след днешното обръщение на премиера Бойко Борисов следете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (534)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  отвъдокеански обещания трябва да се спазват, скритии лимонки да се залагат

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Те и предишните тарикати с този номер излязоха преди 30 години. Кодифициране на несъстояли се промени и говорилня до дупка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 822 Весело

  Шах и мат.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Христо Иванов никаква работа не свърши, както гръмко обявиха гербавите тролове в една друга тема.

  Само дето разрита кочината, извади на светло чудовищни беззакония, изкара хората на улицата и натика Барба Ганьос - бившия служител на Маджо, Маргините и Пашата - в глуха отбрана.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Борисов не може да предлага нова Конституция.
  Промените в нея трябва да дойдат от нови лица.
  ОСТАВКА

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 879 Неутрално

  пак нещо лъже и маже...не во щем измекярщината -ОСТАВКА МУТРИ!!!!

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Свикване на Велико народно събрание след ПОДАВАНЕ НА ОСТАВКА НА правителството.

  Видяхме Вашите конституционни промени.
  Този път ще гледате мача отстрани

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Борисов от бункер ли говори?

 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Всички политиèски сили да свикват на тревога ПР екипите и да правят брейнсторм как да отреагират на финта на ББ !!!

  Спешно веннен сбор на цялото ПР войство !

  По средата на август ... мъка ... пропадна резервацията ...

 13. 13 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Пак иска той да прави изборите- не ти вярваме. Подай си оставката и тогава пиши Нова Конституция.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Протестите наистина станаха мирни - все по-малко хора се събират на тях.

  [email protected]
 15. 15 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 225 Неутрално
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Чл.1 ще дава легално определение на "Грийнхорн", ако ме разбирате, какво казвам...

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Време е да подаваш оставка, аман от тъпите ти циркове.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Любопитно

  Кой ще пише новата Конституция ? Простата кърджалийска п@тка и Барни Ръбъл ? Не ! Мерси!

 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 796 Весело

  Ново 200! Баце уважи протестиращите с 200!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Съединението прави силата? Може би, но не винаги. Съединението на 10 бачкача и 1 лапач не прави отбор-шампион.

 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ха, ха...хитро! С този си ход Борисов матира ицката и показа далеч по развит политически инстинкт.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Променят конституцията.
  Връщат член №1.

 24. 24 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Партия, чиито евродепутати са избирани със 100% в своите избирателни райони, не трябва изобщо да съществува, камо ли да пише конституция.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  "Време е да подаваш оставка, аман от тъпите ти циркове."

  Това са отчаяни маневри на човек, който за едно денонощие си сменя три пъти мнението, според това кой от началниците му е звънял последно по телефона.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Поредната мимикрия и лъжливи обещания на мутрата. За над 10 години една по-съществена реформа не направи. Първо оставка (и при бай Ставри), а после реформи, но с нови лица.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: 90 Неутрално

  ОСТАВКЕ БЕ ШИЗОФРЕНН!!!!
  Имахте 10 години да подобрите държавата некадърници!!!

 28. 28 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 836 Неутрално

  В момента е време за едно единствено нещо - ОСТАВКА. Другото след нея и без Борисов и Гешев.

  Защо ако не да?!
 29. 29 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 836 Неутрално

  В момента е време за едно единствено нещо - ОСТАВКА. Другото след нея и без Борисов и Гешев.

  Защо ако не да?!
 30. 30 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 822 Разстроено

  Къде ли ще се позиционира ДБ, ако депутатите станат 120?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 31. 31 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Бегай бе, еднокнижник!

 32. 32 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Звук и картина се разминават.
  Това гласът на Ненчо Балабанов ли е?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Това е добра новина!
  Следва оставката на сегашният парламент и избори. Големият шлем предстои.

 35. 35 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално
 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Весело

  Остава сега да се свика и кръгла маса, на която да насядат Кошлуков, Пирински, Доган....
  Дежа Вю

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  Амо добре.
  Да подава оставка и да избираме ВНС ...

 38. 38 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 291 Гневно

  ОСТАВКА, крадци и лъжци

 39. 39 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Пореден финт за печелене на време!

  Любопитно ми е придворния Г. Близнашки какво ще каже? Той много защитаваше действащата КРБ. (Настроение - мега иронично).

 40. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Кой ще пише новата Конституция ? Простата кърджалийска п@тка и Барни Ръбъл ? Не ! Мерси!
  —цитат от коментар 18 на hodounski


  Че кой е по-достоен и по-компетентен? Може да се включи и тежката артилерия от Дулово.

  Секи ше ти каже, че нова конституция без промени е къде-къде по-добре от промени без нова конституция. Да не говорим, че Слънчо ще си спести усилието да прочете старата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 42 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 879 Весело

  баце няма да подава оставка а щял горкия еднокнижник с 'умове' като барни и сие да прави нова конституция..и велико народно събрание....трагичен и комичен..опитвайки се да си запази задника..един месец се правеше на глух и ням ОСТАВКА>>>>и накрая пак предлага политическа квота в ВСС...пак от същата претоплена ДС-МАНДЖА...Оставка МУТРИИИ

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 43 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И сега, ГЕРБ ще прокарат реформите в съдебната власт без Бойкики. В този случай, цялото съществуване на ДеБъ ще се обезсмисли.

 43. 44 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 835 Неутрално

  “Абе, аз обичам да се праим на луд, ама вие, г-н премиер, май се прайте много успешно." Не, бе, викам, прост съм и ми е лесно.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 44. 45 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 171 Неутрално
 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 644 Неутрално

  За какво ни е нова конституция - и нея ли да не спазват?

 47. 48 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Предкагам всеки преди да се изкаже по темата първо да прочете конституцията. Много хора всъщност не са съвсем наясно какво пише и не пише в нея.

 48. 49 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Предложението за ново ВНС с фокус върху съдебната система е добро. Не съм сигурен дали ГЕРБ са тези, които трябва да организират изборите за ВНС, но предложението е добро само по себе си, а идеите как точно да се реорганизира съдебната система подлежат на договаряне.
  Според мен не бива заради моментна печалба - оставката на ББ - да се пренебрегва дългосрочната.

  Може би трябва да се настоява обаче изборите за ВНС да бъдат организирани не от ГЕРБ.

 49. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  До коментар [#18] от "hodounski":

  " Кой ще пише новата Конституция ? Простата кърджалийска п@тка и Барни Ръбъл ? Не ! Мерси!"

  Докъде може да стигне мутацията на една мутра ! ГЕРБАДЖИЙ, та за едни 20 - 30 " лумпена" на жълтите павета, заради едни умнокарасавци и безработни подопашници ли съдружникът на Маджо предлага такива драматични промени на конституцията у нас или направо нова ? Какво стана, нали уж даже нямало протетсиращи ?
  СЪД за престъпниците, подарили милиарди на днешните олигарси и мутри у нас ! Разбира се, при нов главен прокурор и пълна реформа в прокуратурата ! Закриване на спец. бухалката !!!!

 50. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Какво му е изненадващото? Борисов заляга по правешки и се моли да отмине бурятя, за да изкара цял мандат. Борисов след няколко седмици ще поиска и оставката на Гешев. После може да поиска и оставката на Доган. Пък после може да поиска и оставката на главния мюфтия! Важното е да предлага всякакви неща, за да топа топката и да минава време...
  Сетил се Борисов, че трябвала нова Конституция...! Иначе отиде да рита топка, когато трябваше да се гласува съдебната реформа! Борисов вече не иска нищо. Иска само да се изниже тихичко от властта и ако може без да го разследват и разкарват по арести и затвори. Това иска Борисов... Не го интересуват ни избори, ни Конституция, нито закони. Иска да отърве кожата. Но просто изтърва момента. Вече няма как да излезе сух от водата. Или поне ще му е много трудно. Номерата на правешкия му учител се изтъркаха...!

  Бивш tww09306483.
 51. 52 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Христо Иванов никаква работа не свърши, както гръмко обявиха гербавите тролове в една друга тема.Само дето разрита кочината, извади на светло чудовищни беззакония, изкара хората на улицата и натика Барба Ганьос - бившия служител на Маджо, Маргините и Пашата - в глуха отбрана.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  Грънец, сега кво ще правите в Америка за България?

  Трябва да се съберете уикенда да видите какви инструкции ще спуснете към Дневник, Капитал, редута, Медиапул, Площад СЛавейков, Клуб З ...

  Свободна европа и СНН / Бтв ще получат инструкции паралелно от централите във Вашингтон.

 52. 53 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хитър ход за продължаване на мандата на кабинета и изпълнение на поетите ангажименти към задкулисието. Точно обратното на исканията на протеста - не само да организира избори, но и избори за ВНС, които да бетонират властта. Учи се от батко си Ердоган.

 53. 54 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Брей, Барба Ганьос да не е почнал да играе покер?
  "Ол ин", така ли?
  Те искат да го вкарват в затвора, той ще прави ВНС.
  И каква ще е промяната в Конституцията?
  1. Мин. Председателят. може да спи с пистолет и пачки до главата.
  2. Мин. Председателят не може да бъде съден, каквито и зулуми да е направил.
  3. Главният Прокурор и министрите трябва да са по-елементарни от Мин. Председателя


  Вчера Цв. Цв. му каза, че ще вземе 500 хил. гласа Дано не е сбъркал с много.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 54. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#34] от "Strymski":

  Оставката е след като НС гласува за ВНС. Ама гласуването е с 2/3. Сега ще видим Нинова и Доган дали искат нова конституция.

 55. 56 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 656 Весело

  ХАХАХАХАХАХАХА

  е не, не мога, няма такова шоу...

  Je suis дани кирилов
 56. 57 Профил на Krassimir
  Krassimir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И каква е връзката между искането на оставка и писането на нова конституция? Те му дават червен картон, той иска промяна на правилата на играта . Поредното салто мортале на Борисов

 57. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  Само не разбрах - проектът Им за нова Конституция сигурно Дани Ръбълъ го джурка, а?

 58. 58 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Аз съм против велико събрание.
  В последните няколко парламента беше пълно с безмозъчни и необразовани същества. Ако на такива се даде още по-голяма власт - просто загиваме.

 59. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  Първо АРЕСТ за мутрите във властта, после всичко останало - ВНС ( ако е необходимо!), нови избори, ново начало за обществото ни !

 60. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Весело

  Гербашито чисто и просто драпа да изкара поне един цял мандат. Да не го разнасят после из учебниците по история и енциклопедиите...

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Тва е АБСУРД и не бива да се допуска хора които не могат една заповед да напишат без противоречия, да приемат нова конституция. Тва ше е края на тая държава!!!! Тва си плаче за революция!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 64 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  А не е ли забележителен "държавническият" възторг на гербериата: Боко бил направил хитър ход!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 65 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тиквата е ГОЛЕМ на ЩЕ и всякакви ЩЕ ОБЕЩАНИЯ! На ДЕЛА ХИЧ ГО НЯМА ВЕЧЕ 11 ГОДИНИ!!! ОСТАВАКА

 65. 66 Профил на Did
  Did
  Рейтинг: 29 Весело

  Ти да не си Путин бе? Смях!

 66. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":Какво му е изненадващото? Борисов заляга по правешки и се моли да отмине бурятя, за да изкара цял мандат. Борисов след няколко седмици ще поиска и оставката на Гешев. После може да поиска и оставката на Доган. Пък после може да поиска и оставката на главния мюфтия! Важното е да предлага всякакви неща, за да топа топката и да минава време...Сетил се Борисов, че трябвала нова Конституция...! Иначе отиде да рита топка, когато трябваше да се гласува съдебната реформа! Борисов вече не иска нищо. Иска само да се изниже тихичко от властта и ако може без да го разследват и разкарват по арести и затвори. Това иска Борисов... Не го интересуват ни избори, ни Конституция, нито закони. Иска да отърве кожата. Но просто изтърва момента. Вече няма как да излезе сух от водата. Или поне ще му е много трудно. Номерата на правешкия му учител се изтъркаха...!
  —цитат от коментар 51 на Petleshev


  +1

 67. 68 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ааа, не! Мутрата да пише конституция, няма да я бъде тази! Видяхме какви са законотворци, ако оставим на тях, в чл. 1 ще пише, че са недосегаеми, а Доган заменя всички религии. Наглост! Нови лица са нужни. Видях, че момчетата от Правосъдие за всеки са много умни и мислещи, вярвам на тях, а не на Барни, Бойко и другите разбойници!

 68. 69 Профил на Krassimir
  Krassimir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ebeneezer Goode":

  хаха +++

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  Да, стабилността се клати, но не само на сикаджията, а на целия модел дори още от преди 89 г. ! Хората трябва да се включат активно в създаването на един справедлив, достоен избор на бъдеще за страната ни ! Христо прави много за това, но не и всичко ! Необходимо е широка подкрепа и консенсус, за да скъсаме с модела на сараите, който колаборира с мутрите, ТИМ, Кремъл и Анкара, и да потърсим своя път напред към една България с бъдеще за всички нас ! И за тези, избрали вече терминал 2, прокудени от липсата на каквито и да било переспективи за развитие !
  АРЕСТ и СЪД за хората, опоскали държавата ни заради и в полза на сараите !

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Ново дваесе!
  Герберите въртят - сучат само и само да отложат оставката си за по-нататък.
  Велико народно събрание е вече НЕВЪЗМОЖНО в съвреме ните условия....
  Всъщност, герберите и този номер не са го измислили.
  Те просто копират едно в едно номерата дето от БКП въртяха едно време.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 73 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тоест, главният прокурор остава отново недосегаем, но формално отделен от съдиите. Както знаем, при абсурдните обвинителни актове на прокуратурата, на съдиите са им вързани ръцете, затова явно целта е да се изпреварят събитията и да се отвлече малко фокуса от мафията, завзела държавата, без да се променя властта на главният прокурор.

  Най-важното сега е да бъдем особено бдителни когато се свика ВНС, това вече буквално ще определи бъдещето на децата ни или липсата на такова.

 73. 74 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пунта мара! Единственото им желание на герберите е да се избегне организирането на изборите от служебно правителство. Не се връзвайте на тая димка...

 74. 75 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тълпата не иска законност!
  Олигарсите не искат законност!
  Едните искат реваншизъм!
  Другите искат за си запазят откраднатото!

 75. 76 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Бойко се бъзика с тулупите.

  Предлага това което те искат и сега ще видим колко са били искрени исканията или са били само за да се докопат до властта

 76. 77 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  баце казва се подавам си оставката и предлагам ВНС за да променим конституцията така че такива като каскета и ВСС да не появяват повече.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 77. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  От кога мутрата стана говорител на учиндолския ?
  Същото го искаше и го иска и чалгаря .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 79 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ох, че готино! Ми сега какво ще правите, протестерчета? Срещу какво ще... тероризирате? Айде, налягайте "мозъчните тръстове", че съвсем увяхнахте!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 79. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  На немски има един много точен лаф за тази ситуация, на български би се превел да ти вземат вятъра от платната. Ето това направи Борисов и ицката остана закотвен в безветрието на росенското заливче.

 80. 81 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Опит на Борисов с ГЕРБ да определяТ новия дневен ред на обществото. Номерът няма да мине - оставка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 82 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 713 Весело

  До коментар [#49] от "еспресо":====Може би трябва да се настоява обаче изборите за ВНС да бъдат организирани не от ГЕРБ. ====

  Барни Рабъл ли ще джурка конституцията ??

  https://www.youtube.com/watch?v=IaQat4WfQQE


  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 82. 83 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#43] от "Александър":

  Я кажи, какви са вижданията на ГЕРБ за реформи в съдебната власт ?! Щото досега не можахме да разберем какви са. И откъде такава жажда за реформи? Нали всичко работи много добре, начело с най-важния каскет? И кой ще е автор на предложенията за реформи в съдебната власт? Цецка Цачева вероятно...?!

  Бивш tww09306483.
 83. 84 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Ха, ха...хитро! С този си ход Борисов матира ицката и показа далеч по развит политически инстинкт.
  —цитат от коментар 21 на von_seeckt


  Как го матира? Като прие почти всичките му изисквания ли?

 84. 85 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Как ви цака Боко, розово-червените, що пищите?
  —цитат от коментар 46 на Скелета


  Нищо не цака....въобразил си е , че ще спечели и следващите избори...ама този път ще разбере откъде изгрява слънцето.
  Финтира,лъготи, прави се на жертва - все номера от селски тип.

  Я да видим сега , дали ще се разпусне този парламент.

 85. 86 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#7] от "Panda":

  Хахахахахаха! Това в Конституцията ли го прочете? Ма в коя конституция точно, на коя държава?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 86. 87 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Е това е вицът на годината. Барни Ръбъл ще пише конституция на България. Значи това е била причината да му забранят да пише във фейса. Човешкото недоразумение Д. Кирилов става конституционалист.

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на del40
  del40
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Ма тука някои са много прости,то МНОГО ЯСНО че промени в Конституцията ще има от Велико Народно Събрание!
  Ха сега да ви видим тия дето искахте ВНС какво няма да ви е угодно,хахаха!
  И да,избори ще има ама за ВНС явно,само където то се разпуска след като си свърши работата а не кара 4 г.
  После избори за обикновено НС и така.

  Само не знам дали ВНС излъчва правителство или е друга процедурата там?

 89. 90 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Никой не го интересува какво си мислиш, ТУЛУП.
  Оставка и ВЪН

 90. 91 Профил на Krassimir
  Krassimir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От Шехерезада - толкова.

 91. 92 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АБе, Гербавите, ако гербаджийския хал е перфектен, що Божество постоянно прави промени и рокади?

 92. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Брей, Барба Ганьос да не е почнал да играе покер? "Ол ин", така ли?Те искат да го вкарват в затвора, той ще прави ВНС. И каква ще е промяната в Конституцията?1. Мин. Председателят. може да спи с пистолет и пачки до главата.2. Мин. Председателят не може да бъде съден, каквито и зулуми да е направил.3. Главният Прокурор и министрите трябва да са по-елементарни от Мин. ПредседателяВчера Цв. Цв. му каза, че ще вземе 500 хил. гласа Дано не е сбъркал с много.
  —цитат от коментар 54 на Ebeneezer Goode


  Цветанъ прогнозира общо останали след всичките изцепки и безобразия само 500 000 гербидж гласа, които неговата нова партия ще си подели с партията на Баце.

  Като се сетим, че ЦвЦв беше администраторът на партията и нейният изборен фокусник - надали бърка дори с малко.

 93. 94 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  До коментар [#76] от "001":

  " Бойко се бъзика с тулупите.

  Предлага това което те искат и сега ще видим колко са били искрени исканията или са били само за да се докопат до властта"

  Бойко мне може да " се бъзика с тулупите", защото те са му шефове и го изритват за 24 часа като решат ! Бъзика се с кърджалийската......, Дончев и компания ! Но хората не се " бъзикат " ! Трябва не нова нонституция, а нов ГЛАВЕН ПРОКУРОР и съд за цялата сикаджийска клика, която ни управлява в момента !

 94. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Иначе и предложенията са много хитро формулирани, това с намаляването броя на депутатите е поулистко, но крайно популярно и носи допълнителни гласове. Нещата със ВСС са технически и не променят коренно положението.

 95. 96 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Герб отнема топката от (пардон, инициативата на) противника ....

 96. 97 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нервно чукане по банката.... пак са ГО ядосали! Тоя е за освидетелстване! Една вярна дума не каза. А колкото до това какво ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ направи - мерси. Резултатът е винаги едно голямо нищо.
  Не зная кой го излъга, че като предложи свикване на ВНС някой му вярва на прикзаките. Пореднипт си катарзис може да го пробурва на някой друг народ. БЪлгарският вече не му вярва! Народа на референдум реши това но тогава ГЕРБ пак се кълняха че ЩЕ приемат решенията му АМА ДРУГ ПЪТ!
  ОСТАВКА ЛЪЖЛИВА МУТРО!!!

 97. 98 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ще нагаждат по ИК и още бонуси ще има

 98. 99 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Патологичен лъжец! Голи обещания. ГЕРБ и реформи?????? СМЯХ!!!! ОСТАВКА МУТРО!!!
  —цитат от коментар 10 на Rocketman  ++++++
  Шайката ГЕРБ имаха на разположение 11 години за реформи и днес реформите не стоят на дневен ред - оставка и след оставката ще дойдат НОВИ ХОРА, които ще направят реформите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 99. 100 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Баце, да не си решил да връщаш член първи - за водещата роля на партията ГЕРБ...
  Няма такъв тулуп... Хората го пъдят от селото, той за попската къща пита...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK