От половин година до безкрайност: колко време печели Борисов от свикване на Велико Народно събрание

От половин година до безкрайност: колко време печели Борисов от свикване на Велико Народно събрание

© Цветелина Белутова, КапиталМежду шест и осем месеца - толкова е времето, което управляващите могат да спечелят с идеята за внасяне на проект за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание (ВНС) за приемането й.


Решението да се пише нов основен закон на държавата, като се направят промени в законодателната власт, в съдебната система и в мандата и отчетността на главния прокурор, беше оповестено днес от премиера Бойко Борисов на 37-ия ден от масовите протести в страната с настояване за оставки на правителството и Иван Гешев (предложенията на управляващите - тук). То беше аргументирано като отговор на желанията на протестиращите, но според преобладаващите коментари - и от политическите централи, и от протестиращи, цели запазване на властта още няколко месеца (реакции - тук).


Процедурата около обсъждането на проект за нова Конституция и насрочване на избори за Велико Народно събрание може да трае - при максимално разтягане във времето - общо осем месеца и да отмести за май 2021 г. вота, който при сегашния парламент трябва да се проведе до края на март. Така ГЕРБ ще довърши мандата си и вероятно ще избегне съставянето на служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. При по-екзотични хипотези правителството на Борисов може да продължи да управлява, макар и в оставка, за целия срок на Великото Народно събрание, което пък няма определен мандат и работи, докато приеме Конституцията.


Внасянето на нова Конституция
Началото на процедурата е внасянето на проекта за нова Конституция, който Бойко Борисов обеща днес. Пред "Дневник" медийният му съветник Севделина Арнаудова каза, че се очаква проектът да бъде готов до края на следващата седмица и към него да бъде приложена хронограма за стъпките, които трябва да се предприемат. От ГЕРБ засега запазват пълно мълчание за това кои са авторите на проекта и в каква фаза е той.


Парламентът е във ваканция до 2 септември, като в този период проекти могат да бъдат внасяни, но има различни тълкувания дали сроковете по тях текат. Но дори да се приеме, че не текат, разликата между 24 август (понеделник) и 2 септември е едва десет дни.


Според Конституцията за да бъде внесен, проектът трябва да бъде подписан от поне половината народни представители - 120. Управляващото мнозинство - ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 116 депутати, но както и при вотовете на недоверие, вероятно безпроблемно биха осигурили липсващите им гласове сред независимите.


Пак по Конституция, проектът за нов основен закон или за изменение на действащия се разглежда от Народното събрание

не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца

след внасянето на проекта. При хипотеза текстовете да са написани още до края на август, това означава, че най-ранният момент, когато може да започне обсъждането на проекта е началото на ноември, а най-късният за приключването му е началото на февруари 2021 г.


След обсъждането Народното събрание пакетира проекта за нова Конституция, заедно с другите постъпили предложения и взема решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание. Великото народно събрание се свиква с дневен ред - въпросите от Конституцията, които трябва да реши, но впоследствие то може да реши да промени този дневен ред, коментираха пред "Дневник" юристи.


Изборите за Велико Народно събрание


Решението за избори за Велико народно събрание изисква по-сложна процедура според основния закон. За него е необходимо мнозинство от две трети от общия брой на народните представители - т.е. 160 депутати.


Все още повечето партии не са излезли с официални позиции как биха гласували с изключение на на "Воля", която обяви, че 12-те й депутати ще са против.


В изявлението си днес Бойко Борисов подчерта, че коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" са подкрепили идеята му. В същото време ВМРО незабавно разпратиха свои идеи за промени в Конституцията, включително за връщане на казармата и образователен ценз, така че е вероятно позицията им да зависи от склонността на ГЕРБ да подкрепи предложенията им.


За момента БСП - втората по численост парламентарна група, не е дала недвусмислен отговор как би гласувала. От статуси на лидера на партията Корнелия Нинова и на зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин във "Фейсбук" се разбира, че левицата по-скоро не би подкрепила (подробности - тук). Социалистите в Народното събрание са 78 - т.е. почти една трета от парламента. Ако те гласуват "против", евентуално решение за ВНС трябва да бъде подкрепено практически от всички останали народни представители. ДПС засега нямат официална позиция. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ реагира с публикация във "Фейсбук", цитираща изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от края на миналата година, в което се говори за рестарт на демократичния модел.


Ако все пак бъде прието решение, топката отива в президента, който трябва да насрочи избори

до три месеца след датата на решението на Народното събрание

Сметката показва, че ако то бъде взето през февруари, то изборите могат да са най-късно през май. А ако държавният глава избърза - през март, т.е. когато са следващите редовни парламентарни избори.


Обратно, най-краткосрочният сценарий показва теоретично възможни избори през декември. Това може да стане в случай, че проектът за Конституция бъде обсъден веднага след изтичането на двата месеца - в началото на ноември, след което веднага се вземе решение за избори за Велико Народно събрание, а президентът ги насрочи незабавно, оставяйки само 30-те дни за предизборна кампания, без да предвиди допълнително време за подготовка на вота.


Има ли служебен кабинет


Декларацията на Бойко Борисов, че в деня, когато Народното събрание вземе решение за избори за Велико народно събрание, ще се оттегли от поста на министър-председател, породи разнопосочни тълкувания дали е възможно назначаване на служебен кабинет, или правителството в оставка би останало да управлява. Най-екзотичната хипотеза очертава възможност - макар и теоретична - Борисов да остане начело на изпълнителната власт години напред.


Тезата, че служебен кабинет не може да има застъпва проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия и секретар по юридическите въпроси на президента Георги Първанов (2002 - 2006 г). Според неговото тълкувание в трите месеца от решението на парламента за избори за ВНС до насрочването им президентът няма право да разпусне Народното събрание.


"Това означава, че Бойко Борисов, дори и да подаде оставка, президентът не може да стартира процедура за ново правителство. И дори да я стартира, парламентът няма да избере правителство, а президентът няма да може да разпусне през тези три месеца Народното събрание и да назначи служебно правителство, защото има решение за провеждане на избори за Велико, а не обикновено Народно събрание. Не може едновременно да има и ВНС и обикновено Народно събрание. В момента, в който се избере ВНС автоматично се прекратява мандата на НС", коментира Киров пред "Труд".


На противоположното мнение е проф. Янаки Стоилов, дългогодишен депутат и един от авторите на действащата Конституция. Според него решението за избори за ВНС не променя конституционната процедура, според която при подаване на оставка от премиера, президентът възлага съставяне на ново правителство последователно на три групи в парламента (двете най-големи и трета по негов избор), след което може да пристъпи към съставяне на служебен кабинет. "Правителството може да продължи да управлява в оставка, докато се изчерпи конституционната процедура, която може да стигне или до ново правителство, излъчено от парламента, или ако това не се реализира, да бъде назначено служебно правителство", каза той в интервю за Би Ти Ви.


Ако Борисов подаде оставка с вземането на решение да се проведат избори за ВНС, то теоретично Народното събрание ще гласува решение с две точки - избори за Велико Народно събрание и оставка на премиера или на правителството. Това означава, че кабинетът в оставка остава и организира избори за Велико Народно събрание, коментираха пред "Дневник" юристи.


На власт до безкрайност


Теоретично при задействане на процедурата по свикване на Велико Народно събрание кабинетът на Бойко Борисов може да продължи да управлява неограничено дълго, тълкува пред "Труд" Пламен Киров. Той се позовава на Конституцията, според която няма определен мандат на Великото Народно събрание, а се посочва само, че правомощията му се прекратяват, "след като се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано".


По думите на Киров събранието започва работа със старото правителство, което може и да е в оставка и това не му пречи да работи. Конституционалистът припомня, че Великото Народно събрание може да изпълнява функции на обикновено "в неотложни случаи". Това може да включва решение за избор на ново правителство. При очертаваната от социолозите фрагментация в следващ парламент обаче това надали би станало, смята той.


"ВНС може и 5 години да се занимава с проекта за Конституция и пет години това правителство да остане на власт", казва Пламен Киров.


Какво отговори президентът - тук
Първите реакции на идеите на ГЕРБ - тук.
Реакциите на парламентарните групи - тук.
Кой друг е искал ВНС досега - тук

Коментари (247)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Дано да не се изциганят от опозицията, че иначе няма да видим никакво ВНС.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Тъжен край !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 716 Неутрално
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Не знам кой му подсказа тоя хитър номер, той самият няма акъл за толкова. Нито е чел Конституцията, нито осмисля писмен текст. Днешното му сричане и запъване на по-сложните думи издаваше слабо разбиране на материята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 716 Неутрално
 7. 7 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Представяте ли си Жан Виденов или Орешарски да бяха излезли по средата на протестите и да бяха казали: "спокойно, няма да подаваме оставка, защото сега ще пишем нова конституция"? Да, днес Бойко успя да ги надмине.

 8. 8 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1217 Весело

  От всичко, което се случва губи само Радеф!
  А, и мравояда!

  Машини прости, народ неук.
 9. 9 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Лидерът на партията Мустафа Карадайъ реагира с публикация във "Фейсбук", цитираща изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от края на миналата година, в което се говори за рестарт на демократичния модел."

  Ясно ли е вече какво се случва?

 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Напълно дискредитирания страхлив тулуп няма моралното право да предлага каквото и да е на народа освен оставката си, незабавно! Ще сме уникални в света, мафията да ни пише конституцията. ГРОБ-арска смрад се носи отвсякъде.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 402 Весело

  Не знам кой му подсказа тоя хитър номер
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Ахмед Доган.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Весело

  Прав е Пламен Киров. Радев и служебното му правителство ойдоха у ряката!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#11] от "danubian.whale":

  “Ахмед Доган.”

  Естествено, въпросът ми беше риторичен.

  Още днес по обяд писах, че изказването му, което прочете с такава мъка, е писано от правния екип НС Сарая.

  За пореден път става ясно кой дърпа конците на сламената кукла.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Не знам кой му подсказа тоя хитър номер, той самият няма акъл за толкова. Нито е чел Конституцията, нито осмисля писмен текст. Днешното му сричане и запъване на по-сложните думи издаваше слабо разбиране на материята.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Няма нищо хитро. За да се свика ВНС са необходими гласовете на 2/3 от депутатите. Това си е игра с публиката. Ако може да върне малко от потиснатото самочувствие на БУДАлите.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на dubar
  dubar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Откакто са ортаци със СДС ,девиза на ГЕРБ е "Времето е наше!"

 22. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Весело

  С изказването си днес, Борисов показа че смята българите за малоумни. Борисов с ВНС и Гешев с героичната му акция в Биберон ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Барба Ганьос от Банкя му се шмекерува!
  Тежко му е че осъзна, че е излишния!
  Да чакаме нова пиеска с внуците във Фейса!

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Освен с другите "запомнящи" се неща Борисов ще остане в историята и като най-жалкия премиер. След днескашното си изявление.

 25. 25 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Казах ли #оставка ?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 26. 26 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва силни, ежедневни протести докато пъкления план на Борисов и Доган не бъде осуетен. И не само да си подаде оставката мутрата, а да си плати за тази уникална наглост да лъже хората с ВНС с цел всъщност да пази статуквото. Трябва направо извън парламента да останат. Единственото хубаво от цялата работа е, че ВСИЧКИ ще ги видят как се държат за ръце с ДПС.

 27. 27 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#17:"K2"][/quote]

  Би ли изброил кои ще бъдат против новата конституция при гласуването, та да разберем кой не я иска?! Благодаря!

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#17] от "K2":

  “За да се свика ВНС са необходими гласовете на 2/3 от депутатите. Това си е игра с публиката.”

  Хаха, разбира се.

  Трябваше да напиша “хитро” в кавички.

  С подобни идиотщини кукловодите му още повече наливат бензин в огъня на протеста.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Знаете ли че... 9 от 10 привърженици на Христо Иванов си мислят, че конституцията ще я пише Борисов, а не избрано на избори Велико народно събрание.

 31. 31 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Весело

  Баш Бой ще спИчели най-малко една седмица, че напоследък БГ чудесата се обсъждат повече от три дни. После ще МУ измудрят друга врътка, а през това време се прегрупират силиците, за нови подвизи. Слагаческата, пърхаща класа на ГРЕБ калинките събира ли събира за зимъска.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 32. 32 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Представяте ли си Жан Виденов или Орешарски да бяха излезли по средата на протестите и да бяха казали: "спокойно, няма да подаваме оставка, защото сега ще пишем нова конституция"? Да, днес Бойко успя да ги надмине.
  —цитат от коментар 7 на danubian.whale


  Е, все пак дори Жан Виденов и Орешарски демонстрираха някакво достойнство. Нещо което очеизвадно е непонятно за сламената кукла на конци ТУЛУПА. Ще прави свир_и на сараите докато зорлем не го изритат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dubar
  dubar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "BLM":


  Трябва силни, ежедневни протести ...
  —цитат от коментар 26 на BLM


  Точно това ви е проблема,че сте миниатюрно малцинство и нямате възможности за това ,което бленувате...

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  С изказването си днес, Борисов показа че смята българите за малоумни. Борисов с ВНС и Гешев с героичната му акция в Биберон ...
  —цитат от коментар 22 на danvan


  Абе обича да говори но никога не обяснява как ще го постигне и кога.
  Първосигналните му апологети не се сещат с колко гласове разполагат в парламента и колко много още им трябват до квалифицирано мнозинство.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Прав е Пламен Киров. Радев и служебното му правителство ойдоха у ряката!
  —цитат от коментар 13 на Дилема


  Да не говорим, че ако новата конституцията нещо промени президентските правомощия или мандат, може да се наложат и нови президентски избори. 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело

  Исканията на протестиращите за оставка на Борисов, избори за ВНС и Нова конституция вече са изпълнени. Мое да се разотиват от кръстовищата...

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Разбира се, че безкрайност, кви са тия шес месеца.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на dubar
  dubar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "K2":

  Видяхме вече квалифицираното мнозинство ,което бламира искането на Нинова за сесия оня ден...

 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Тея пък първо искаха ВНС сега се правят на неразбрали...

  ДБ=БКП
 42. 42 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  От половин година до безкрайност: колко време печели Борисов

  А колко губи? От 20 години до доживот.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално
 44. 44 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#38] от "palav_nik":

  Това което каза предполага че протестиращите знаят какво искат.

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Знаете ли че... 9 от 10 привърженици на Христо Иванов си мислят, че конституцията ще я пише Борисов, а не избрано на избори Велико народно събрание.
  —цитат от коментар 30 на Отнесен


  Ще пише Барни, Иван ще допълва, а Слънчо ще бъде отговорният редактор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#17:"K2"]
  —цитат от коментар 27 на MИСИРКА
  Би ли изброил кои ще бъдат против новата конституция при гласуването, та да разберем кой не я иска?! Благодаря![/quote]

  За да се стигне до нова Конституция , първо трябва да се свика ВНС.
  После в самото ВНС трябва квалифицирано мнозинство което да приеме тази Конституция. Тук няма място за кой я иска и кой не я иска. И аз благодаря.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Не знам кой му подсказа тоя хитър номер, той самият няма акъл за толкова. Нито е чел Конституцията, нито осмисля писмен текст. Днешното му сричане и запъване на по-сложните думи издаваше слабо разбиране на материята.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Шехеразада, как кой. А той не можеше да отлепи поглед от автокюто, при цялата емоция и тропане по масата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С изказването си днес, Борисов показа че смята българите за малоумни. .
  —цитат от коментар 22 на danvan


  И как обиди и унижи тези млади хора. Трябва всички да го чуят как злобно подмята какви били, уж уважавайки ги, пък внушавайки, че са някакви малоумници, които ги водят за носа.

  Млади хора, моля ви, не се оставяйте на този човек, който ви ненавижда! Не му прощавайте и излизайте всички.

 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#48:"BLM"][/quote]

  Ми като не могат да излъчат представители, които да му легнат на колимчето, пък той после да ги разнася какви били и как му се молели. . . ама кака се ожени.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#36] от "Отнесен":

  Избързваш малко. Новата конституция ще се приеме от ВНС. Дотогава мандатът на Радев ще е изтекъл и ще имаме нов президент. Мисля, че мандатът му изтича към края на 2021, а през януари 2022 сдава багажа на следващия, щото той няма да помирише повече Дондуков, това е сигурно.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  Супата?
  —цитат от коментар 1 на Любов Шейсе


  Духаш ли я?

 52. 52 Профил на BLM
  BLM
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Знаете ли че... 9 от 10 привърженици на Христо Иванов си мислят, че конституцията ще я пише Борисов, а не избрано на избори Велико народно събрание.
  —цитат от коментар 30 на Отнесен


  Според мен сме 10 от 10, защото привържениците на Христо Иванов зачитаме фактите:

  "Началото на процедурата е внасянето на проекта за нова Конституция, който Бойко Борисов обеща днес."

  Но забелязвам, че са ви го раздали като опорка тва - ти си сигурно третият, който само в рамките на няколко часа го повтаря тва нещо.

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  Не знам кой му подсказа тоя хитър номер, той самият няма акъл за толкова. Нито е чел Конституцията, нито осмисля писмен текст. Днешното му сричане и запъване на по-сложните думи издаваше слабо разбиране на материята.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Доган му подсказва всяка стъпка!

 54. 54 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Трябва силни, ежедневни протести докато пъкления план на Борисов и Доган не бъде осуетен. И не само да си подаде оставката мутрата, а да си плати за тази уникална наглост да лъже хората с ВНС с цел всъщност да пази статуквото. Трябва направо извън парламента да останат. Единственото хубаво от цялата работа е, че ВСИЧКИ ще ги видят как се държат за ръце с ДПС.
  —цитат от коментар 26 на BLM


  Някой ден протестиращите ще си надскочат късмета и ще завардят неправилните хора на неправилното място. Това несъобразяване със закона и обществото ще ескалира и ще бъде фатално. Някой ден ще има пребити и убити хора от истински недоволните шофьори котио са си в правото. Помнете ми думите!

  Евроатлантида
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  "Лидерът на партията Мустафа Карадайъ реагира с публикация във "Фейсбук", цитираща изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от края на миналата година, в което се говори за рестарт на демократичния модел."Ясно ли е вече какво се случва?
  —цитат от коментар 9 на BLM


  Това показва точно кой говори с устата на Борисов!

 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  От половин година до безкрайност: колко време печели БорисовА колко губи? От 20 години до доживот.
  —цитат от коментар 42 на yavooor


  Това ако бъде съден, а иначе може би рискува и повече.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#11] от "danubian.whale":

  Доган пожела успех на протестиращите лично, защото те и БСП са единствената му надежда да се завърне във властта. Освен това словото му за мутризацията на политиката напълно съвпада с вижданията на Минчо и Ицо антифашиста.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 58. 58 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#46:"K2"][/quote]

  Пак не каза КОЙ? КОЙ ще е против!

 59. 59 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Любопитно

  Ся, язе понеже по цел ден бачкам, малце трудно се ориентирам у политическата джунгла.
  Другите партии искат ли нова конституция...

 60. 60 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#46:"K2"]
  —цитат от коментар 58 на MИСИРКА
  Пак не каза КОЙ? КОЙ ще е против![/quote]

  Питам кои партии! Ти явно не си за нова конституция както разбрахме!

 61. 61 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Добре са го надъхали, добре са Му написали текста!
  Нооо, много лековато иска да ни мине.
  ОСТАВКА! Сега, веднага!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  [quote#17:"K2"]
  —цитат от коментар 27 на MИСИРКА
  Би ли изброил кои ще бъдат против новата конституция при гласуването, та да разберем кой не я иска?! Благодаря![/quote]

  Парламент с доверие едноцифрено число в проценти НЕ може да пише нова конституция!

  За предложението на Борисов ще гласуват като под строй ГЕРБ, ДПС (откъдето идва и тази идея за ВНС), патрЕотите, Воля на продажника Марешки и може би деветте независими. Това са 163 гласа, които са достатъчни! Надявам се да не могат да купят поне половината от независимите!

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#54:"sa6"][/quote]

  А ако родителите отидат да защитят децата си?Тогава какво ще стане? Абе вие БУДАлите нормални хора ли сте ? Това за заплаха ли да го разбираме?

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Ако поне един от всички тия които се обявиха за промени беше поискал ВНС щеше да отнеме възможността на Борисов да им скрои този кюляв. Само че е под въпрос дали и един от тях беше и е за истински промени и затова беше въпрос на време кога Борисов ще изиграе този ход с БНС. Сега те всички са в цуг-цванг. Ще се хвърлят да защитават статуквото, а Борисов ще зове за промяна.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  Знаете ли че... 9 от 10 привърженици на Христо Иванов си мислят, че конституцията ще я пише Борисов, а не избрано на избори Велико народно събрание.
  —цитат от коментар 30 на Отнесен


  Което си е и вярно! Проектът за промени в конституцията ще бъде написан от този, сегашния парламент! А ВНС ще трябва само да гласува промените. ЗА или ПРОТИВ. ВНС не може да прави предложения!

  Не очаквам да разберете горното!

 67. 67 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Да обобщим пътната карта от статията:
  1. 120 депутати внасят проект за нова КРБ следващата седмица.
  2. Вариантите за минимален срок за произнасяне на НС са два - или 2 месеца от 24 август, тоест 24 октомври, или 2 месеца от 2-ри септември, тоест 2-ри ноември.
  3. Съответно максималният срок по КРБ е 5 месеца - тоест или 24 януари, или 2-ри февруари.

  Следователно за никакви 8 месеца не можем да говорим. Става дума за общо 5 месеца!

  До редовните избори тогава ще са останали само 2 месеца и никакво служебно правителство няма да бъде назначено за този срок по много причини, даже и да не се стигне до решение за ВНС.


  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dubar":

  Що?! Пак царя от Мадрид ли ще викате? :)))

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Баце ви "дръпна едно конско" на протестиращите. И сам да почне да пише Конституцията няма връщане назад.

 70. 70 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#63:"vassilun"][/quote]

  Не стигат. Без комунарите не става. Те са 87 депутата а и Магарешки е заявил , че е против. Бойко дига пушилка.

  SHADOWS of SOFIA
 71. 71 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "Asta la vista" Баце, успя да накараш хората да те намразят, с арогантността си на човек свикнал всичко да получава.

 72. 72 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  Исканията на протестиращите за оставка на Борисов, избори за ВНС и Нова конституция вече са изпълнени. Мое да се разотиват от кръстовищата...
  —цитат от коментар 38 на palav_nik


  Къде чухте за искания на протестиращите за избори за ВНС и нова конституция?

  Исканията са две и то достатъчно семпли, за да бъдат разбрани и от герберасти:

  1. Оставка на правителството на ГЕРБ и предсрочни избори.

  2. Оставка на каскет Гешев.

  Горното може ли да се осмисли от гербераст?

 73. 73 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":

  ВНС не може да прави предложения!
  —цитат от коментар 66 на vassilun


  Хайде да не се упражняваме в приказки. ВНС може всичко. То затова е ВНС. Може всичко което може обикновеното народно събрание плюс може да променя и приема конституция.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 74. 74 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Казах ли #оставка ?
  —цитат от коментар 25 на danvan


  Не, не си казал, но и да кажеш - се тая. Оставака ще има самоо и ако Борисов каже.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#60:"MИСИРКА"][/quote]

  Точно обратното . За нова конституция съм но при тая конфигурация в НС това е невъзможно. Нинова е заявила , че не искат.

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  До коментар [#18] от "danubian.whale":Не, специално се регистрирах, защото цензурата на Дневник ми блокира ник след ник, но аз съм като феникс...
  —цитат от коментар 33 на Райчо Иванов


  Що не си седиш в ПИК тогава.

 79. 79 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Опитва се да си спечели малко рейтинг в очите на хората

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  [quote#63:"vassilun"]
  —цитат от коментар 70 на K2
  Не стигат. Без комунарите не става. Те са 87 депутата а и Магарешки е заявил , че е против. Бойко дига пушилка.[/quote]

  Ако само БСП са против, стигат - 163 са всички останали, а са необходими 160!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":
  —цитат от коментар 73 на emil


  Даже да си определя мандата може, хаха...
  Може да реши, че 10 години ще я пише новата конституция...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 83. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#74] от "dma12587967":

  "Оставака ще има самоо и ако Борисов каже."

  Оставка ще има само, ако Доган му посволи!

 84. 84 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#30] от "Отнесен":Очевидно и ти не знаеш процедурата!Не е ли забавно, всеки път като тръгнате да излизате от опорките, как лъсва цялата ви неграмотност и профанщина?
  —цитат от коментар 76 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Те са ядрото на онези 80%!

 85. 85 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  ГолЕм страх я тресе опозицията кви са тия мечти 120 депутятя ту щяхя да вкарват 140
  сега на останалите какви синекурни длъжности да измислят дето после да получават 2000 пенсия аконе знаете

 86. 86 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#42] от "yavooor":

  Очевидно иска да управлява като съветцките ръководители когато се чакаше техния биологичен край и после държавно погребение. Ако все пак не му се отвори парашута остава въпроса кой ще му масажира ушите?

 87. 87 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Не знам кой му подсказа тоя хитър номер, той самият няма акъл за толкова. Нито е чел Конституцията, нито осмисля писмен текст. Днешното му сричане и запъване на по-сложните думи издаваше слабо разбиране на материята.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Подсказа му един обитател на "подпорен" сарай край Бургас .....

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело

  "Къде чухте за искания на протестиращите за избори за ВНС и нова конституция?"

  Ха-ха.
  Еми, чухме. И запомнихме. Не сме чак толкоз късопаметни:

  https://clubz.bg/101275-iskaniq_elektronno_glasuvane_svikvane_na_vns_ostavka_na_geshev_i_borisov

  Искания: електронно гласуване, свикване на ВНС, оставка на Гешев и Борисов

  13.07.2020, 11:00 ч.

  "... Свикване на Велико народно събрание, изработка на нова Конституция и въвеждане на дистанционно гласуване - електронно и по пощата. Това са исканията на петия пореден протест срещу правителството, организиран от т.нар. Отровно трио - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.
  Това обявиха те в писмо до медиите..."

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#63] от "vassilun":

  Не знаех че мешерето е с 250 дупедата, БСП имат 87 така, че нещо сметката не излиза даже ако поканиш и колегата депутат 241!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#72] от "vassilun":

  Бесеперастите какво осмислихте? В нокдаун сте.

 94. 94 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело

  Ся, теа от Отровното трио, ако имат малце чест и достойнство требе да подкрепят свикването на ВНС и изработването на Нова конституция. Каквото желание имаха преди месец време...

 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#68] от "Petleshev":

  Вие Черепа от Дубай ли ще викате?

 96. 96 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  "От половин година до безкрайност: колко време печели Борисов..."
  ===
  Ако мога да перефразирам един велик българин:
  Който играе, пичели, който седи под опашката на коня, не пичели.
  Пък колко печели - Вие си протягайте паничката за просия към Доганя и не гледайте в чинийката на другарчето. Много е невъзпитано.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 97. 97 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#75:"danubian.whale"][/quote]

  То ти трябва да минеш на обучение. ВНС в никакъв случай не е обвързано с проекта на Борисов.

 98. 98 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#60:"MИСИРКА"]
  —цитат от коментар 77 на K2
  Точно обратното . За нова конституция съм но при тая конфигурация в НС това е невъзможно. Нинова е заявила , че не искат. [/quote]

  И за това е виновен Борисов?!?!??

 99. 99 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#60:"MИСИРКА"]
  —цитат от коментар 77 на K2
  Точно обратното . За нова конституция съм но при тая конфигурация в НС това е невъзможно. Нинова е заявила , че не искат. [/quote]

  И ако ти си наистина за нова Конституция и казваш че си демократ , а Нинова е против, ще излезеш ли на протест срещу нея и другарите и?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK