Кой преди Борисов иска свикване на Велико народно събрание

Конституцията на България е приета на 12 юли 1991 г. от 7-ото Велико народно събрание.

© Асен Тонев

Конституцията на България е приета на 12 юли 1991 г. от 7-ото Велико народно събрание.Новината, че партията на премиера Бойко Борисов ГЕРБ ще предложи нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, почти мигновено доведе до предложения за промени в основния закон и от ВМРО, част от "малкия" партньор в управляващата коалиция "Обединени патриоти".


Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов веднага предложи шест точки, които да бъдат включени в дебата за промени на основния закон. Партията настоява за въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз, за връщане на донаборната служба, за гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин и "гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена", както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие към правителството.


Идеите за свикване на Велико народно събрание обаче не са нови и в годините назад политици периодично заговарят за такава необходимост. В последните месеци искания за свикване на ВНС отправиха част от инициаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор - "Отровното трио" и гражданското сдружение БОЕЦ. Вариант за промяна на Конституцията със свикване на ВНС предложи и гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".
Консултации за промени в Конституцията започна в края на миналата година държавният глава Румен Радев, като в момента президентството обсъжда предложения от представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт. За момента Радев се въздържа от коментар за идеята на министър-председателя за свикване на ВНС. За нуждата от промени в основния закон със или без Велико народно събрание се обяви и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, според когото е необходимо така да се реши проблемът с дисбаланса в съдебната власт.


ВНС да разгледа една точка - разпускане на ВНС


"Искането ни за свикване на Велико народно събрание е long shot. Идеята ни беше да покажем, че гледаме по-далеч от оставките на премиера и главния прокурор", коментира пред "Дневник" адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".


"Аз подкрепям идеята, че ВНС трябва да се свика с една единствена точка - да няма ВНС", заяви той и посочи, че в момента самите конституционалисти са раздвоени по въпроса трябва ли да се свиква ВНС и дали са нужни само определени поправки в основния закон, но без него. "В предложеното от Борисов днес няма промяна в прокурорския модел на държавата, няма дистанционно гласуване (едни от исканията на "Отровното трио" - б.р.). Той направи бъркоч от досегашни предложения, правени от други хора", коментира още Хаджигенов.


Безконтролната фигура на главния прокурор


От гражданското сдружение БОЕЦ също са за конкретно предложение за нова Конституция и свикване на ВНС. Оттам обаче посочват, че това трябва да стане напред във времето, след като първо бъдат предприети други стъпки - оставките на Борисов и главния прокурор, приемане на Закон за лустрацията и нов Изборен кодекс, с който да бъде въведено дистанционно гласуване. Едва след това сдружението смята, че трябва да има едногодишен период на консултации по нова Конституция и последващо свикване на ВНС.


"Това е още един опит на Борисов да излезе от ситуацията и да закрепи своята власт. Той предлага статуквото, т.е. той и Пеевски да пишат нова Конституция. Борисов сега прехвърля топката и отговорността на Народното събрание и предлага решения, с които тупа топката. С това той ще даде време за неподкрепа на своите предложения", заяви пред "Дневник" Георги Георгиев от БОЕЦ.


"Не чух Борисов да каже една дума за Гешев - това, че ще се отчита пред НС, какво означава, ако депутатите не приемат отчета му, какво? Безконтролната фигура на главния прокурор за Бойко Борисов не е тема, но за нас е основната тема заедно с прекия избор на главен прокурор и мястото на прокуратурата в съдебната власт - тях също ги поставяме за дебати, без да твърдим, че това са най-добрите решения", каза още Георгиев.


Два прокурорски съвета към върховните прокуратури


Гражданското сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" също предлага вариант за свикване на Велико народно събрание в идеите си за реформа на правосъдната система


Ако бъде свикано ВНС, сдружението предлага вариант за закриване изцяло на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и той да остава да действа като "съдебен съвет", в който прокуратурата няма място, тъй като е страна в процеса, аналогично на адвокатурата, която също няма място.


А вместо прокурорска колегия на ВСС да се създадат два прокурорски съвета към ръководителите на Върховната касационна и Върховната административна прокуратура, които да отговарят за назначенията и кадровото израстване и да следят за еднаквото приложение на закона, гласят предложенията на инициативата. Сдружението се обявява за закриване на длъжността главен прокурор, който се е превърнал в паралелна прокуратура, и за намаляване на парламентарната квота на ВСС от 11 на 5 души. Повече за предложенията на "Правосъдие за всеки" четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK