Германия няма да се хване на "промяна на методологията за случаите с COVID-19"

Германия няма да се хване на "промяна на методологията за случаите с COVID-19"

© Цветелина Белутова, КапиталГермания няма да се хване на "промяна на методологията за отчитане на случаите с COVID-19", както е предложено на среща между министъра на туризма Марияна Николова и представители на германски туроператори в курорта Златни пясъци. Само по себе си звучи напълно невероятно да бъде променен начинът на съобщаване на данните, най-малкото заради това че България е част от света в проследяването на пандемията от коронавирус. "Дневник" се свърза с Министерството на външните работи на Германия и потърси българските институции в опит да разясни "изгубването в превода" с представянето на данни за COVID-19.


Въпроси без отговори


На 9 август Министерството на туризма публикува на сайта си съобщение за срещата на вицепремиера Марияна Николова с представители на германските туроператори в България след като Германия обяви областите Варна, Добрич и Благоевград за рискови, а връщащите се от тях подлежат на задължителен PCR тест или карантина.


Подзаглавието на текста е "Бизнесът иска България да бъде представяна като държава с най-ниска смъртност от COVID-19". То повдига въпроса защо да трябва фокусът да бъде поставян върху смъртността, при положение че фаталният изход е следствие от заразата и трудно може да бъде предвиден. Освен това едва ли е утеха за някого, че, ако се зарази, шансът да умре е много нисък.
Освен това не е факт, че България е страната с най-ниска смъртност от коронавирус, поне ако се гледат данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията от 10 август. Според таблица на стр. 5 от доклада страната е на едно от челните места по смъртност за период от 14 дни с 12.3 смъртни случая на 100 хил. души. С по-високи стойности са само Румъния (19.1) и Великобритания (13.8).


В края на съобщението е записано, че е обсъдено предложение "да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19. Туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора".


Германия няма да се хване на "промяна на методологията за случаите с COVID-19"

© Цветелина Белутова, Капитал


По тази тема "Дневник" изпрати въпроси до министерствата на туризма и здравеопазването, като два от тях са дали е обмисляна промяна в методологията за отчитане на случаите с коронавирус и в какво би се състояла тя. От Министерството на здравеопазването не отговориха. От Министерството на туризма първоначално заявиха, че експертите им подготвят отговор, но ден по-късно в телефонен разговор обясниха, че отговорът "само интерпретира" съобщението от срещата с германските туроператори и затова няма да бъде изпратен до "Дневник". От компетентността на Министерството на туризма било единствено да предадат на Министерството на здравеопазването какви са притесненията на бизнеса.


Критерият на Германия


Германия има ясен критерий за обявяването на страни и региони за рискови и на база него се препоръчва на хората да не пътуват до тях. Той не зависи от степента на смъртност, а от нивата на новозаразени, става ясно от отговори на Министерството на външните работи на Германия до "Дневник":


"Както за всички европейски страни, така и за България важи правило, по силата на решение на германското федерално правителство от 3 юни, според което предпазни мерки се взимат, когато в дадена страна или в отделен регион броят на новозаразените с коронавирус в съотношение към населението надвишава 50 случая на 100 хил. души, с натрупване в рамките на седмица".


В отговора пише още, че видът и обхватът на предпазните мерки зависят от развитието на епидемията и е възможно да бъдат разхлабени или затегнати краткосрочно. Списъкът с рисковите зони се обновявал на всеки две седмици, като се взимат предвид и цялостното състояние на здравната система, възможностите за тестване на дадено място и взетите мерки в "битката срещу пандемията".


Германия няма да се хване на "промяна на методологията за случаите с COVID-19"

© Associated Press


Опасенията на представителите на германски туроператори


С предложението за промяна в методологията за отчитане на случаите на COVID-19 Калин Сутев, който е представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, е имал предвид "да бъдат разделени в обявяването на данните тези, които касаят морския регион и зоните, където се намират курортите, от вътрешността на страната".


Калин Сутев обясни пред "Дневник", че е настоявал данните да показват, че туристическите зони не са засегнати от епидемията от коронавирус, макар и курортите Албена и Златни пясъци да са част от определените от Германия за рискови области Добрич и Варна.


След посещение в многопрофилната болница в Добрич главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев обяви, че разпространението на заразата там е разпръснато из целия град, но според представителя на DER Touristik Deutschland това не касае курорта Албена, защото е на разстояние от Добрич. По думите на Калин Сутев той е разговарял и с доскорошния министър на туризма, Николина Ангелкова, да се отделят данни за коронавируса по курортите, но се опасява, че процедурата е твърде тромава.


"Ние да пишем на Министерството на здравеопазването, там да го обмислят и да сравняват други европейски практики. Кога ще стане това факт? Ние имаме седмица този сезон да го довършим", казва Калин Сутев, като отбелязва, че след три седмици "се влиза в продажба" за следващата година и България засега е с лош имидж.


"Никой не казва, че трябва да бъдат изкривявани болните, но според нас да се вкарват Златни пясъци и Албена в общия кюп на районите, които са с висока заболеваемост, е абсолютно грешна политика", смята представителят на DER Touristik Deutschland.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK