Съдът ще гледа дело на жертва на трафик, която търси обезщетение от сутеньора си

Съдът ще гледа дело на жертва на трафик, която търси обезщетение от сутеньора си

© Красимир ЮскеселиевСофийски градски съд даде зелена светлина на рядък иск за обезщетение. Той е подаден от жена, експлоатирана от организирана престъпна група за трафик на хора, начело с Цвятко Балабуров, кмет на село Тъжа.


През 2018 година, той беше признат за виновен и получи отложено наказание лишаване от свобода. По наказателното дело се установи, че организираната престъпна група е осигурявала клиенти на платени сексуални услуги в "Бар 10" на бул. Мадрид в столицата, извършвани от безработни и неграмотни момичета, набирани в Старозагорското село. Основната уговорка между момичетата и сводниците е 50% на 50%, но понякога е била и 70% на 30%, при закъснение за работа или предварително взимане на пари на заем с лихва.


На 11 юли 2019 година една от жените, работили при тези условия, подаде искова молба срещу осъдените трафиканти за сумата от 14 000 лв, представляваща изработени от нея средства за 14 месеца, които са й били отнети по силата на правилото 50% на 50%. Претендираната сума е сметната на база допускане, че жената е имала поне един клиент дневено и че е работила поне 25 дни в месеца. В действителност, изработените средства са много повече.
Администрирането на исковата молба от съда е продължило една година. Общо четири пъти ищцата е изпълнила указания да уточни какво точно претендира, било е изискано да внесе държавна такса за образуване на делото, въпреки че като пострадала от престъпление е освободена от това задължение. Въпреки че отстраняваше една по една процедурните пречки, накрая съдът обявява исковата й молба за недопустима и прекратява делото. Мотивът - доходите от секс работа са криминализирани в България.


В същото време, Цвятко Балабуров продължи да заема кметското място в с. Тъжа, тъй като ден преди признаването му за виновен с окончателен съдебен акт, си взе чисто свидетелство за съдимост. То важи 6 месеца. На 20 септември 2019 година е издигнат в местните избори като кандидат на ДПС за кмет на кметство Тъжа.


Срещу прекратяването на делото беше подадена жалба и на 24 юли 2020 година, Софийски градски съд се произнесе окончателно, че то трябва да продължи.


"Прекратяването щеше да бъде много грубо смазване на базисното право на достъп до съд, така че отмяната на това разпореждане е сама по себе си малка правозащитна победа по пътя на главния развой на делото", коментира Наташа Добрева, адвокат по междунароно право на Права на човека и защитник на жената.


В момента, делото се намира в Софийски районен съд, който трябва да размени съдебни книжа между страните, да насрочи дата за заседание и да разгледа по същество тази необичайна за България претенция.


"Когато Прокуратурата започне да разследва по-прецизно потока на парите и да включва финансовия елемент на трафика на хора в обвинителния акт, тогава и жертвите ще се окажат в доста по-облекчена позиция да претендират всички вреди от това престъпление", коментира още Добрева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гадна работа, но не прокуратурата, а съдът ни е много мек с такива изроди

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Крайно време е проституцията да се легализира за да се избягват подобни мародерства..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Прокуратурата на такива гледа както гледат мутрите на всички с пари и проблеми: дойни крави.

  Тези 50% за кмета хич не се съмнявайте, че му ги взимат всичките.

  Нещата стоят по следния много прост начин: седиш си дам и ни носиш 100% от парите, щото вече си съгрешил.
  А си мръднал а сме те окошарили.
  Ако си направиш някоя малка далаверка като кмет - хубаво.
  Но ако имаш някоя голяма хубава далавера с редовни потоци - това е наше...и а сме те хванали, че се опитваш да ни работиш а си по-зле и от Ивачева,..

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Нашата глупава съдебна система ще съсипе дори и малкото себеуважение останало в жената. То ще е едно отлагане, болни съдии, болни подсъдимивръщане на делото през хиляда съдилища и тем подобно глупости които ги има само в нашата съдебна система обикновенни дела да се влачат по бад 10 години.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Крайно време е проституцията да се легализира за да се избягват подобни мародерства..
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Тя си е легална за тези сводници които внасят такса спокойствие!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Официално като произход на средствата ще може да се вписва изкарани на магистралата.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Весело

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  А с колко напъни и пот на челото ги е изкарала-това си е едно на ръка...

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  И аз смятам, че трябва да се легализира. В интерес на истината, също както и наркотиците, проституцията е криминализирана само за един много кратък период в човешката история, харакктерен и с изобретяването на данъците върху доходите (и какво ли не още), контролът и направо забраната за притежание на оръжие, тоталният държавен контрол върху всичко и безбройните геноциди извършени от държави над беззащитни хора. Нищо че в държавните индоктринационни центрове (официално им викат "училища") се учи, че тия неща са стари като света и са най-хубавото нещо на света. Не са - рожба на последните 150 години и неутолимата жажда за власт на едни и човешка глупост на други са.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Съдът е оставил сутеньора да бъде кмет и да набере още проститутки с властта която му дава кметското място. Съдът унищожава обществото.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Фарс.

  Предполагам, въпросните хонорари са надлежно документирани, осчетоводени и подписани от клиента?
  Щото обяснения тип "ама аз по цели дни не можех да си събера краката, ама накрая ми платиха като за две завъртания на езичето"...

 11. 11 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 995 Гневно

  То заради такива простотии хората са на улицата.Тоя трябваше вече да е излежал 5 години от 10 годишна присъда.Оставка!

 12. 12 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оставка на кой, на Лозан Панов ли?

 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Всички централни пътища на България изобилстват от магистрални проститутки. НИКОЙ НЕ ИЗПИТВА КАПКА ЖАЛ КЪМ ТЕЗИ МОМИЧЕТА ПРЕВЪРНАТИ В РОБИНИ! Катаджиите, полицаите, политиците минават и ги подминават, без да реагират. Те си мислят, че проблемът не ги касае, че не се касае за техните дъщери, НО ЖИВОТЪТ, СЪДБАТА СА ЖЕСТОКИ. Един ден и те могат да попаднат в капана на мафиозите! По същия начин се правят на ударени, когато става въпрос за хазарт, когато отидат на мач и стадионите са опасани от реклами за хазарт; когато магистралните входове към всеки един български град е с реклами за хазарт; когато по брой на казината и игралните домове сме на първо място в света; когато по централните улици на всеки един град се срещат с покосени от наркотиците младежи.... Улицата, че е ужасяващо "мръсна" не ги интересува. Важно е в къщи да им е чисто. Но чистота на улицата е по- важна от чистота в семейството, в дома. Юношите търсят модата, себеутвърждаването и реализацията ТАМ НА УЛИЦАТА! Няма надежда да се радвате на деца и внуци! Парите Ви ще отидат, там, при мафиозите. Така че отърване няма!

 14. 14 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "Администрирането на исковата молба от съда е продължило една година."
  Това означава единствено отказ от правосъдие, нищо друго.

 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 711 Неутрално

  То заради такива простотии хората са на улицата.Тоя трябваше вече да е излежал 5 години от 10 годишна присъда.Оставка!
  —цитат от коментар 11 на Димитър Димитров


  Да обаче е гербидж, за него правосъдието не важи, така както за доган сарай, подпорната стена и хилядите други заграбвания и кражби на партийните членове.

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Как могат да се разбият тези банди? Като момичетата, работещи за тях дадат показания, с които да ги обвинят за сводничество и склоняване към проституция. Само че това няма да стане тъй като в случая проституцията е доброволна и целта е не да се спре престъпната практика, а да се получи повече от "изработеното".

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Много сложен казус...
  Държават съди кмета за принуждаване към проституция.
  Проститутката не го съди за принуждаване, ами за неправомерно удържани пари.
  Как ще докаже сумата, за която претендира? Пълна мъгла...
  Накрая НАП ще я погнат за неиздадени касови бележки и за невнесени данъци.

  Въобще, крайно време е тази нелепа забрана за упражняване на най-древната професия да отпадне, за да има по-малко такива казуси.

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Прокуратурата на такива гледа както гледат мутрите на всички с пари и проблеми: дойни крави.Тези 50% за кмета хич не се съмнявайте, че му ги взимат всичките.Нещата стоят по следния много прост начин: седиш си дам и ни носиш 100% от парите, щото вече си съгрешил.А си мръднал а сме те окошарили.Ако си направиш някоя малка далаверка като кмет - хубаво.Но ако имаш някоя голяма хубава далавера с редовни потоци - това е наше...и а сме те хванали, че се опитваш да ни работиш а си по-зле и от Ивачева,..
  —цитат от коментар 3 на Боби Колев


  Изписал си един куп лъжи.В случая се касае за гражданско дело, в което прокуратурата не участва. Проститутката претендира за взети суми от сутеньора.
  Прокуратурата са събрали достатъчно доказателства и кметът е осъден по наказателното дело.Това че не правиш разлика между наказателно дело(в което участва прокуратурата)и гражданско(в което не участва)е твой проблем.

 19. 19 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 290 Неутрално

  ДПС е удобно скривалище за всякакви изроди.

 20. 20 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А проституиращите на Орлов мост кой да съдят за парите?

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  Това ще надуе много цените, като се започне от медицински разходи, осигуровки, данъци.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#2] от "venci4":Това ще надуе много цените, като се започне от медицински разходи, осигуровки, данъци.
  —цитат от коментар 21 на chepokalipsis


  Ама няма да има 50% за сводника, та ще останат същите цени 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1486 Неутрално


  Легализацията е невъзможна, защото ще направи излишни точно тези, които са на върха на веригата.
  А, те са същите, които решават дали даден бизнес е легален или не и определят правилата.

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Д(п)С Казанлъшко, а? Сигурно е замесен и халил летифов - местният киртак на пеефски.

 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#18:"Мусаши"][/quote]

  Спекулации - да, защото не познавам в детайли този конкретен казус.
  Но лъжи - твърдо не.
  Прокуратурата , както и полицията е пределно наясно с повечето по-големи публични домове в София.
  Че как няма да са, те рекламите им са по всички сайтове!
  И отлично си знаят кой какъв е и си се плаща такса спокойствие от собственика на полицията.
  Прокуратурата е за по-големи риби, точно такива като кмет на Х.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ама тя не знае ли че тези 50/ за сутениора тои ги дели с полицията и съдиите които я мотаят една година като Иванчева кметицата с подписа.Да съди бг.кенев в чужбина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK