Съдът ще гледа дело на жертва на трафик, която търси обезщетение от сутеньора си

Съдът ще гледа дело на жертва на трафик, която търси обезщетение от сутеньора си

© Красимир ЮскеселиевСофийски градски съд даде зелена светлина на рядък иск за обезщетение. Той е подаден от жена, експлоатирана от организирана престъпна група за трафик на хора, начело с Цвятко Балабуров, кмет на село Тъжа.


През 2018 година, той беше признат за виновен и получи отложено наказание лишаване от свобода. По наказателното дело се установи, че организираната престъпна група е осигурявала клиенти на платени сексуални услуги в "Бар 10" на бул. Мадрид в столицата, извършвани от безработни и неграмотни момичета, набирани в Старозагорското село. Основната уговорка между момичетата и сводниците е 50% на 50%, но понякога е била и 70% на 30%, при закъснение за работа или предварително взимане на пари на заем с лихва.


На 11 юли 2019 година една от жените, работили при тези условия, подаде искова молба срещу осъдените трафиканти за сумата от 14 000 лв, представляваща изработени от нея средства за 14 месеца, които са й били отнети по силата на правилото 50% на 50%. Претендираната сума е сметната на база допускане, че жената е имала поне един клиент дневено и че е работила поне 25 дни в месеца. В действителност, изработените средства са много повече.
Администрирането на исковата молба от съда е продължило една година. Общо четири пъти ищцата е изпълнила указания да уточни какво точно претендира, било е изискано да внесе държавна такса за образуване на делото, въпреки че като пострадала от престъпление е освободена от това задължение. Въпреки че отстраняваше една по една процедурните пречки, накрая съдът обявява исковата й молба за недопустима и прекратява делото. Мотивът - доходите от секс работа са криминализирани в България.


В същото време, Цвятко Балабуров продължи да заема кметското място в с. Тъжа, тъй като ден преди признаването му за виновен с окончателен съдебен акт, си взе чисто свидетелство за съдимост. То важи 6 месеца. На 20 септември 2019 година е издигнат в местните избори като кандидат на ДПС за кмет на кметство Тъжа.


Срещу прекратяването на делото беше подадена жалба и на 24 юли 2020 година, Софийски градски съд се произнесе окончателно, че то трябва да продължи.


"Прекратяването щеше да бъде много грубо смазване на базисното право на достъп до съд, така че отмяната на това разпореждане е сама по себе си малка правозащитна победа по пътя на главния развой на делото", коментира Наташа Добрева, адвокат по междунароно право на Права на човека и защитник на жената.


В момента, делото се намира в Софийски районен съд, който трябва да размени съдебни книжа между страните, да насрочи дата за заседание и да разгледа по същество тази необичайна за България претенция.


"Когато Прокуратурата започне да разследва по-прецизно потока на парите и да включва финансовия елемент на трафика на хора в обвинителния акт, тогава и жертвите ще се окажат в доста по-облекчена позиция да претендират всички вреди от това престъпление", коментира още Добрева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK