Пловдивският митрополит Николай пламенно защити Борисов

Пловдивският митрополит Николай пламенно защити Борисов

© Юлия ЛазароваАрхипастирското обръщение на пловдивския митрополит Николай за големия християнски празник Успение Богородично днес премина в пламенна защита на управлението на Бойко Борисов в трите му мандата. По-голямата част на обръщението, публикувано и на официалния сайт на Българската православна църква (БПЦ) е посветено на заслугите на Борисов към църквата, сравнявайки извършеното при неговото управление с подема в следосвобожденска България.


"През последните десет години за пръв път от много време имахме държавно ръководство, което не просто не тормозеше църквата, а напротив, изяви желание да й помогне и то по своя воля. Без да иска нищо в замяна", заявява митрополит Николай. Той заявява, че от 150-годишната история на БПЦ над 70 са преминали под знака на атеистична диктатура, външна изолация и репресии, включително и разкол в продължение на 11 години и църквата е започнала да се съвзема "едва към 2007-2008 г.).


Владиката мотивира изявлението си с факта, че "днес радостта ни е помрачена от безпокойството, което е обзело части от нашия народ" и посочва, че се изразяват мнения, че църквата не бива да се дистанцира от обществените процеси.
"Може би само в периода малко преди и малко след Освобождението по българските земи са се строили повече църкви и манастири, отколкото се построиха, реставрираха и ремонтираха през последните десет години. Това сега стана възможно благодарение на огромната подкрепа на държавата. За пръв път държавата пое част от издръжката на клира и то без изобщо църквата да е молила за това", изтъква пловдивският митрополит,


"През последните десет години имаме държавно ръководство, което не е просто неутрално към църквата и не й пречи, а напротив - което активно подпомага нейната душеспасителна мисия", изброява още митрополит Николай. Той изтъква одобрените учебници по религия и посочва, че това е огромна стъпка напред, макар предметът все още да не е задължителен.


"В лицето на трите правителства на г-н Бойко Борисов, ние получихме светско ръководство, което видимо разбира, че православната църква е носеща колона на държавата и се отнася към църквата, в съответствие с това разбиране", посочва митрополитът.


"От акцията по спасяването на българските евреи насам, за пръв път едва през последните десет години българската държава започна да чува гласа на църквата по общохуманни и етични въпроси", казва още той. Припомня и приноса на Симеон Сакскобургготски за преодоляването на разкола с приетия при неговото управление Закон за вероизповеданията. "Но последните десет години бяха наистина благодатно време за Българската православна църква и няма да сме честни пред съвестта си, ако премълчим това", смята митрополит Николай.


"Искрено се надявам, моля се, това да не са само моментни лъчи светлина в историята на нашата изстрадала църква, преди отново да бъдем затиснати от атеистичен, бесовски мрак и от духа на отрицанието, който е донесъл толкова беди на нашия народ", продължава той.


В края на посланието си митрополит Николай обелязва днешния празник и призовава миряните да се помолят на Света Богородица не само за семействата си, а и за общото благо. "Да помолим Майката на Царя намира Господ Иисус Христос да укрепи истинските миротворци. Сигурен съм, че ако я помолим искрено, тя ще ги подкрепи в делата им и чрез тях ще ни изпрати спокойствието, сигурността и надеждата, от които нашето общество има толкова голяма нужда", заявява владиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK