Агенцията по храните отчита ръст на задържаното пилешко месо от Полша със салмонела

Агенцията по храните отчита ръст на задържаното пилешко месо от Полша със салмонела

© Цветелина Белутова, Капитал



Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчита ръст на сигналите и на случаите на открита салмонела в пилешко месо, внос от Полша, съобщава БНТ.


Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица след направени изследвания инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо. От началото на годината досега инспекторите от БАБХ са взели над 1400 проби от пилешко, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела, като в 10 от случаите става дума опасните видове на бактерията. За 2019 г. случаите са три.


От края на миналата година е въведена практиката още на границата инспекторите да взимат проба от всяка пратка, а месото не се пуска в търговската мрежа, докато не излязат резултатите. "Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", коментира д-р Кремена Стоева от дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.


Добре сготвеното месо не може да зарази човек, тъй като температура над 70 градуса по Целзий убива бактерията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK