Агенцията по храните отчита ръст на задържаното пилешко месо от Полша със салмонела

Агенцията по храните отчита ръст на задържаното пилешко месо от Полша със салмонела

© Цветелина Белутова, Капитал



Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчита ръст на сигналите и на случаите на открита салмонела в пилешко месо, внос от Полша, съобщава БНТ.


Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица след направени изследвания инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо. От началото на годината досега инспекторите от БАБХ са взели над 1400 проби от пилешко, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела, като в 10 от случаите става дума опасните видове на бактерията. За 2019 г. случаите са три.


От края на миналата година е въведена практиката още на границата инспекторите да взимат проба от всяка пратка, а месото не се пуска в търговската мрежа, докато не излязат резултатите. "Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", коментира д-р Кремена Стоева от дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.


Добре сготвеното месо не може да зарази човек, тъй като температура над 70 градуса по Целзий убива бактерията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Alexander97
    Alexander97
    Рейтинг: 3688 Неутрално

    Никой не яде сурово пилешко, но защо прдължава внос от Полша, след като миналата година е имало случаи на заразено месо?

  2. 2 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 2449 Неутрално

    Полша произвежда храни, както в развиващите се държави: важното е да е евтино.

  3. 3 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1878 Весело

    После що Русия не ще да внася от Полша
    Ами да има за нас пилешко със салмонела

  4. 4 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 2124 Неутрално

    "Ако се установи наличие на салмонела, това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване."....
    Затова всеки трети склад имат цехче където пилешките бутчета се обезкостяват и се продават като пилешка пържола от бут! Друга заст от месото отива за производство на "пилешки прат"... супер суровина за колбаси, кренвирши....

    Русия- проказата на планетата Земя.
  5. 5 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 2441 Неутрално

    Има ли нещо нормално внесено от Полша?? Внасят се полски картофи и ябълки на 20 стотинки , и после много важни за ЕС. Ние сме нямали право да предпазваме родно производство .., защото този цена била нормална за тях !

  6. 6 Профил на osuald
    osuald
    Рейтинг: 310 Неутрално

    До коментар [#1] от "Alexander97":
    Вносителите на пилешко месо от Полша са определени фирми, тоест може още там да има контрол. Но и явно има някъде обещание , че ще продължаваме да внасяме от Полша.

  7. 7 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2318 Неутрално

    Стана традиция поляците да ни пращат по-евтино всичко което е за екарисажа!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  8. 8 Профил на Ogiigo
    Ogiigo
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    Дори и бившите ни ,,приятели" от Полша не ни броят за хора! И те си изнасят боклуците тук!

    Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
  9. 9 Профил на jjg4O648764
    jjg4O648764
    Рейтинг: 24 Неутрално

    Изобщо целият внос на храни от ЕС е пълен боклук. До такава степен изпилиха цените и качеството, че продуктите са де факто негодни за консумация. Но това важи и за повечето останали региони по света.

  10. 10 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4659 Неутрално

    До коментар [#8] от "Ogiigo":

    Вината не е на поляците, а и българските търговци. Подозирам, че знаят какво купуват, но го правят защото е евтино и в България се позволява това месо да се преработва и продава след термична обработка.
    Все пак, за индивидуалните домакинства се препоръчва голямо внимание при студената обработка (рязане, разфасоване) и задължителна дезинфекция на дъската и ножа, както и изхвърляне на латекс ръкавиците от готвача.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK