Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Изслушването на Велислав Минеков в парламента (пълен запис)

Изслушването на Велислав Минеков в парламента (пълен запис)

Виж видеото
"Ще преговаряме в следващите 6-10 години": Специалният пратеник на Скопие за България пред "Дневник"

"Ще преговаряме в следващите 6-10 години": Специалният пратеник на Скопие за България пред "Дневник"

Виж видеото
"Важен е животът на всеки един българин": Консултациите на Румен Радев с "Възраждане"

"Важен е животът на всеки един българин": Консултациите на Румен Радев с "Възраждане"

Виж видеото
Херо Мустафа за медиите: Казвайте истината, давайте пример

Херо Мустафа за медиите: Казвайте истината, давайте пример

Виж видеото
10-те най-добри снимки на "Дневник" за ноември

10-те най-добри снимки на "Дневник" за ноември

Виж видеото

Смятам, че не е изчерпан потенциалът на действащата конституция." Това заяви пред "Нова телевизия" бившият конституционен съдия Румен Ненков в коментар за намеренията на ГЕРБ за конституционна реформа.


Той е убеден, че някои от идеите на ГЕРБ за промени в конституцията могат да бъдат реализирани и от обикновено Народно събрание, но за намаляване на броя на депутатите и за преструктуриране на Висшия съдебен съвет е необходимо Велико народно събрание.


Според Румен Ненков, ако правителството подаде оставка и не се състави нов кабинет в рамките на това обикновено Народно събрание, то веднага щом се събере, Великото народно събрание ще назначи ново правителство. "При редовни избори през март месец първата работа на следващото Народно събрание, било то обикновено или велико, е да избере ново правителство", убеден е той.


"Дилемата е дали да има избори през декември или януари, организирани от служебно правителство на Румен Радев, или редовни избори през март. За това е цялата битка", коментира още съдия Румен Ненков.


Какво трябва да включва новата конституция според ГЕРБ - тук.
Кой пише новата конституция - тук.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  С тия крадливи и корумпирани "политици", каквато и конституция да имаме, резултатът ще е същият. То е до манталитет, с Доган, Пеевски и Борисов, нищо добро не ни чака.

 2. 2 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ВРЕМЕ Е ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ! ВРЕМЕ Е ЗА ОБЩ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЮЗ СРЕЩУ ГЕРБ!
  Като едно от достойнствата на протеста досега се сочеше неговата аполитичност - че не е оглавен от политически партии. Според мен това първоначално достойнство вече се превръща в порок. Защо? Защото зад себе си протестът няма формален политически гръб (и засега отказва да има), но срещу себе си има политическа партия, която действа именно с политически мерки. Да, очакването беше тя да действа хаотично, даже силово, но не и политически - но това очакване не се оправда – напротив, беше извадена най-политическата карта, при това най-опасната – Великото народно събрание. В предишен пост съм обяснил защо е опасна – защото може ще доведе до нови няколко безконтролни години на това правителство (според доста юристи то може да действа до края на ВНС, който не е определен във времето). При тази политическа мярка да се действа аполитично е загуба. Напротив, политически партии трябва ясно да застанат и да оглавят протеста. Нещо повече – за да се предотврати тази опасна политическа бомба – ВНС, трябва политическите партии зад протеста да се обединят в общ временен съюз – при това политически съюз – да, формално ако щете като едно ново СДС от 1989 г. Един такъв съюз от една страна ще легитимира протеста политически и пред света, от друга страна ще делегитимира допълнително управляващите, като покаже че срещу тях са партии от всякакъв спектър, които поради опасността от нов тоталитаризъм са готови да се обединят дори и формално въпреки различията си, при това диаметрално противоположни. На някои може да се стори странно в този съюз да влязат например и ДБ, и БСП. Но времето е преломно, както и преди 30 години. Тогава в СДС също имаше и леви, и десни, и радикали. В името на общата цел – спасяването на държавата от многогодишна и безконтролна власт, това е необходимо и днес! Затова призовавам политиците и протестиращите да помислят върху казаното – скоро може да бъде късно!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Всъщност сега е доста рисковано да се свиква ВНС за нова Конституция, защото многообразието на различни интереси ще е предпоставка за сериозни компромиси в ущърб на хората и в полза на различните олигархични и ченгесарски задкулисни играчи.

 4. 4 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 517 Неутрално

  За да се оправи нещо трябва да махнем Борисов, Гешев, Пеевски и Доган. Те ни дърпат назад и ще си напишат тяхна конституция

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  "Не е изчерпан потенциала на действащата Конституция",
  но на кабинета Боризов 3 отдавна е изчерпан!
  ОСТАВКА!

 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Извадиха от нафталина всички комунисти, които искат Луканово-Лиловата конституция да пребъде. Разкривате се другари и ще видите резултата на изборите. Все пак да не забравяме, че протестът не иска промяна, а подмяна.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Румен Ненков като цяло хвали ГЕРБ/Борисов в интервюто си по Нова

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Весело

  Беше изчерпан още от зачеването и. Комунистическа конституция гарантираща безплатно здравеопазване и тем подобни соц привилегии. Сега следващата ще е сигурно още по тоталитарна, тя ще гарантира на гражданите безплатно носене на маски, безплатна карантина и тем подобни соц придобивки.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#2] от "gun":

  едните ченгета ще сменят другите ченгета ,само че от друг отдел на ДС с помоща на КГБ .

 11. 11 Профил на aes46676719
  aes46676719
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Румен Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Алексанър Ненков. Нещо неясно?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Любопитно

  До коментар [#6] от "Мизийски":

  Ненков си е ваш. Баща на А. Ненков депутат от Греб и мъж на Ненкова шеф на един от регулаторите

 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Борбата е дали да има избори или пазаруване.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизийски":

  Само дето този е от гербавите комунисти.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  С тия крадливи и корумпирани "политици", каквато и конституция да имаме, резултатът ще е същият. То е до манталитет, с Доган, Пеевски и Борисов, нищо добро не ни чака.
  —цитат от коментар 1 на Alex Ivanov


  С Копейкин, Костинбродска, Гошо Тъпото, каква промяна очакваш?

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизийски":Ненков си е ваш. Баща на А. Ненков депутат от Греб и мъж на Ненкова шеф на един от регулаторите
  —цитат от коментар 12 на hodounski


  То и Бойкикев си е ваш. Внук на Бойкикев и син на Бойкикева.

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Този нищо не разбира от Конституцията.
  Имаме си експерти от Пожарникарското и Милиционерското, които са компетентни и са на друго мнение. Без да споменавам Дани Ръбъла и гениите на нИдялкУ в ПИК...

 18. 18 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Р. Ненков беше изключителен наказателен съдия.
  В контекста на разсъжденията му "чисто нова конституция" - "промени в действащата ", фитката (тя или друга) можеше да поразсъждава по аналогия за един видим парадокс:
  Действащият НК е от 1968 г. Извън това, че имаше огромен брой разпоредби, защитаващи социалистическата държава (строй, БКП), самите изминали години 50, естествено са довели до появата на престъпления, които никой през 1968 г. не би могъл дори и да си представи: киберпрестъпления, престъпления против кредитори (около несъстоятелни търговци), нови видове данъчни, стопански престъпления и пр.

  Та въпросът е: Щом народното събрание не намира време дори за един кодекс (НК), при това с десетилетия по-стар и десетки пъти повече променян и изменян от КРБ, то какъв е резонът и в какъв времеви порядък би могло да се справи с чисто нова конституция. Нещата приличат малко на "Цървули няма, за гайда пита".

  Обикновена прогноза: декември - февруари нещата в текущата политика толкова ще ескалират, че пироманът Борисов няма да има време да се направи отново на булка-беглец, че камо ли нова конституция да приема...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Битката е за много повече. Но нали синчето е в ГЕРБ, че и зам. на парламентарната група, ще трябва да внимава, какво говори.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  2015 Христо Иванов прави предложения за ограничаване властта на Цацаров. Част от предложенията изискват промяна на конституцията и квалифицирано мнозинство. Защо още тогава не е направен хода с ВНС за разтуряне на порочният модел в правосъдната система?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Предрочните избори - трън в Борисовите очи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на aes46676719
  aes46676719
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":

  Копейкин си е с вас, той подкрепи ВНС, изоставаш.

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#2] от "gun":

  Не срещу ГЕРБ, а срещу ДПСГЕРБ!

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  "Дилемата е дали да има избори през декември или януари, организирани от служебно правителство на Румен Радев, или редовни избори през март. За това е цялата битка", коментира още съдия Румен Ненков."

  Абсолютно прав е!
  Все пак тук пак са направили уникален кастинг на казаното от Ненков, което да изведат в заглавие! д-р Гьобелс пасти да яде!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Вероятно е така, но със сигурност е изчерпан потенциалът на Мутрата и нейният режим, който криминализира България и раздели обществото на мафия, облагодетелствани слуги на мафията и безправна рая!

  Стига управление на тикви, свини и сополи!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 26. 26 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Не е, ама на ГЕРБ им трябва сламка

 27. 27 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Този нищо не разбира от Конституцията.Имаме си експерти от Пожарникарското и Милиционерското, които са компетентни и са на друго мнение. Без да споменавам Дани Ръбъла и гениите на нИдялкУ в ПИК...
  —цитат от коментар 17 на Котаракът на Шрьодингер


  Да дойде "експерта " Б. Пунев от арбитража на БТПП, дето свен да обслужва клиентелата от имотни измамници дето му осигурява сина му, "разбира" и от конституционно право.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK