ГЕРБ продължава да иска машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели

ГЕРБ продължава да иска машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели

© Цветелина Белутова, КапиталВъвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели предлагат от парламентарната група на ГЕРБ във внесен от тях в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Депутатите от управляващата партия искат още всеки да избере за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Тази бройка е записана и в сегашния Изборен кодекс.


Неотдавна председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов съобщи, че в страната има 9 хил. секции с над 300 избиратели. Според него при това положение ще са нужни около 20 хиляди машини при цена на всяка от тях около 2 хиляди евро и повече. Константинов обобщи, че за следващите парламентарни избори, които по план трябва да се проведат в края на март, няма да има време, за да се осигурят машините за гласуване.


През февруари, когато за последно партиите обсъждаха машинното гласуване, стана ясно, че няма консенсус по темата. От ГЕРБ искат да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини. БСП държат да се гласува само с машини, "Обединени патриоти" - само с бюлетини, а ДПС - или само машинно гласуване, или преброяване с машини на хартиените бюлетини.
ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна. Любопитна подробност тук е, че според изказване на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, в което той се обяви за рестарт на държавата, броят на депутатите във ВНС трябва да е 280 вместо 400.


Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предвиждат още при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.


Това е втора сериозна законодателна инициатива на депутатите от ГЕРБ в днешния ден, след като в деловодството на парламента беше внесен и проект за нова конституция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK