ГЕРБ: Президентът няма да назначава с указ в съдебната власт, за да бъде независима

Красимир Ципов призова президента Румен Радев да представи свой проект за основен закон

© Юлия Лазарова

Красимир Ципов призова президента Румен Радев да представи свой проект за основен законПроектът за промени в конституцията предвижда отпадане на правомощието на президента да назначава с указ тримата големи в съдебната власт (председателите на Върховния касационен и административен съд и главния прокурор), за да се гарантира независимостта на съдебната власт. Това обясни в сутрешния блок на БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.


В момента държавният глава назначава с указ избраните от Висшия съдебен съвет председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор, като има право на еднократен отказ да подпише назначението и да върне процедурата. През последните години президентът упражни това си правомощие, като веднъж отказа да подпише указ за назначението на настоящия главен прокурор Иван Гешев, а преди това и за председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. След повторен избор и предложение от ВСС президентът няма възможност да откаже назначението.


По думите на Ципов обаче отнемането на това правомощие от държавния глава ще бъде гаранция, че съдебната система е независима и сама решава кой да заеме ръководните постове в нея.
Сред предложенията на ГЕРБ е съдии и прокурори да имат законодателна инициатива, а президентът да не назначава с указ тримата големи. По думите на Ципов именно тези въпроси са съществени и заради тях се изисква свикването на Велико народно събрание.


"Променяме и броя на магистратите, които ще участват в двата съвета, а към тях да има и отделни инспекторати. Така ще се постигне абсолютна независимост на съдебната система и поради тази причина предлагаме да няма пленум на ВСС. Смятаме, че това е правилният път, и сме съобразили това с някои от препоръките, които сме получавали през годините, например от Венецианската комисия", каза Ципов.


По думите му с тези промени "трябва да се покаже съвсем ясно, че съдебната власт е независима - да се изключи възможността без достатъчно ясни мотиви да се връща изборът на някой от тримата големи".


"По този начин съвсем недвусмислено ще покажем, че всичките решения, включително и изборът на висшите магистрати, ще могат да бъдат вземани само от магистратите", добави Ципов, аргументирайки предложението, като подчерта, че това все пак са само предложения, които тепърва ще бъдат подложени на дискусия.


Ципов не пожела да отговаря на коментара на президента Румен Радев, който вчера във Варна нарече проекта за конституция на ГЕРБ "недоносче", което цели да отклони искането за оставка на премиера и провеждане на предсрочни избори.

"Той показа през целия си мандат, включително вече сме и в рамките на последната година от неговия мандат, че търси конфронтация, което не смятам, че е полезно нито за спазване на принципите за взаимодействие между различните власти, нито за българските граждани", коментира Ципов.

По думите му поведението на държавния глава оставало абсолютно неразбираемо. "В крайна сметка, като не желае да внесе свой проект в това Народно събрание, нека поне да го представи на обществото да видим какви са тези предложения и тогава да квалифицираме, ако мога така да се изразя. Радев отдавна показа, че той не олицетворява единството на нацията и той се припознава по-скоро като политически лидер, като смята, че е необходимо да се изявява в качеството си на политически лидер, а не на президент", заяви заместник-председателят на ГЕРБ.


Той все пак призова Радев да обяви своите предложения за промяна в основния закон. "Нека да видим какво предлага г-н президентът и по отношение на съдебната власт и по отношение на всички важни конституционни разпоредби", призова Ципов.


Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че идеята е проектът за конституция да послужи за основа на бъдещи консултации.


"Предложихме проект за конституция, за да може всички партии и коалиции, както и заинтересованите лица да представят своите предложения. От няколко години се коментира в общественото пространство идеята да отпадне възможността за свикване на Велико народно събрание. Това е една идея", каза още той.


"Искаме да потърсим един по-широк консенсус. Първо ще се срещнем с представителите на "Обединени патриоти", ще проведем консултации и очакванията ни са те да подпишат този проект и да го подкрепят. Целта, която преследваме, е да постигнем възможния максимален политически консенсус", подчерта Ципов, но обяви, че не очаква подкрепа от "БСП за България".


По думите му заради предвидения намален брой на народните представители от 240 на 120 за някои решения се променя изискването и се въвежда по-голямо квалифицирано мнозинство, така че някои решения да се вземат с повече гласове.


"Броят на народните представители може да бъде 160, 180 и т.н. По-важно е видът на квалифицираното мнозинство, с което ще се вземат някои от решенията", обясни още Ципов.


Какви са предложенията за промени в Конституцията на ГЕРБ - четете тук
Какъв е коментарът на държавния глава за предложението - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Разстроено

  Тези юридически гиганти са писали проекта за нова Конституция.....

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Ей, нахалници, бе! Искат да си спестят неудобството президентът да върне избора на следващия главен прокурор както стана с Гешев. Нищо да не разваля рахатя на независимата власт на Доган.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  От милиционери - ТОЛКОВА
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Весело

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Ама са прости защото не знаят какво ще стане.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Той вместо с обединените патриоти да вземе "да си поговори" с 9-тимата "независими" от Атака, които бяха натирени от Герб. Без тях няма да мине гласуването за ВНС. Ще добавя коментара си от другата статия по темата: След като БСП днес категорично отказа да участва в дебата за ВНС, то може да бъде гласувано единствено с участието на поне 7 от 9-те „независими”, които всъщност са от Атака. Интересно ми е дали Атака, след като бе изгонена от властта, ще подкрепи Герб в това му пъклено начинание? Ще си позволя да дам на Волен един съвет: ако с неговите депутати успее да бламира Герб за ВНС, това само може да вдигне рейтинга му като „спасител” на страната от плана за вечно правителство на ББ и „патриотите” (без Атака...)

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  Ей, нахалници, бе! Искат да си спестят неудобството президентът да върне избора на следващия главен прокурор както стана с Гешев. Нищо да не разваля рахатя на независимата власт на Доган.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Защо мислиш,че този президент,ще е и следващ такъв?Предложението важи за всеки заемащ поста!Няма драма,но всеки може да си я създаде!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 7. 7 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 534 Разстроено

  Като парламента ги избира много независима е?
  Съвета е избран от парламента...
  Така има шанс поне да се опита да има коректив, не че това ги спрая да направят ГЕШЕФТУРА...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Га га га. Мутри пишат конституция, майко мила.

 9. 9 Профил на czo19392695
  czo19392695
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Така се избягва възможността неграмотни и зависими фигуранти фатмаци да се намесват в законодателната и законоприлагащата власт например.

 10. 10 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 243 Разстроено

  Доколкото ми известно има едно писмо до парламента, нищо повече. Внасянето официално на нова Конституция изисква 120 подписа, каквито за момента няма.. цирковете са отвличане на внимението и печелене на време...

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1800 Гневно

  Мечтата на пРезидента е да вземе цялата власт за неопределен период от време. Затова около него са накацали най–различни , надявайки се на трохите от трапезата.

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  При цялата тая стабилност Герберята пишат нова конституция. Такава шизофрения и психопатия показва, че герберята са най-изпадналата комун. утайка...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Лошото е, че независимост се разбира като безконтролност. И когато системата допусне избор на хора с не особено добри морални и лични качества, независимостта може да ни играе много лоши шеги.
  Освен разделението на властите, трябва да се мисли и за взаимен котрол между тях. И задължително да има варианти за прекратяване на мандати при определени условия. Иначе такива като Искров ще ни се хилят, когато банковата система е пред срутване и ще ни обясняват как бил независим и нищо не можело да се направи...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan Georgiev":

  То всичко е за печелене на време, но използването на Конституцията и ВНС в тази битка ми идва в повече. Някакво минимално приличие трябва да има все пак.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Направо Глава Четвърта - Президент на Републиката, трябва да бъде премахнат.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Весело

  И колко показателно е, че милиционерът Ципов е "лице" на тази "инициатива!

  Прочее ... милиционериатът е спретнал чудничка "съдебна част" в тяхната "Конституция".

  Освен, че не са пипнали статута на недосегаемост на Главния прокурор, ами му дават законодателна инициатива!
  Простичко казано - в главите им поне подсъзнателно Главният прокурор е политическо лице! Защото даването му на законодателна инициатива е точно това!
  То не, че не е, но и да го официализираш и институционализираш, вместо да търсиш начин да го наистина деполитизираш си е чиста проба милиционерщина.

  А черешката връз тортата, другарки и другаре, е, че са спретнали - не се майтапя! - спретнали са оксиморонът "Съдебен съвет на Прокурорите"!
  Да са смейш ли, да рИвеш ли!
  Не само "им го е говорило" милиционерското им подсъзнание, но явно дори не са се постарали да "поизчистят" терминологично текста. Т.е. явно е писано на тъгъдък, на коляно и с лека ръка. Ей тъй, "да има".
  И няма как иначе, цялата тази работа е мюре, диверсийка за отклоняване на вниманието и печелене на време ...

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  Я недейте си измива ръцете с Радев! Върна ли ви назначенията? Върна ги! Кой ги назначи тези двамата след връщането им от президента?

 19. 19 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  Така се избягва възможността неграмотни и зависими фигуранти фатмаци да се намесват в законодателната и законоприлагащата власт например.
  —цитат от коментар 9 на czo19392695


  Така е, законодателната власт трябва да се остави в ръцете на гении като Дани Ръбъла и ткп Цвета, не ли?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Може, но и парламентарната квота следва да е не повече от 3-ма души.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5496 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim":

  Затова е толкова разпарчетосана политическата сцена - десет лидерчета с десет партийки, с тотално различни политически виждания. За да има парламент с осем партии, които да не могат да излъчят кабинет, и така властта остава във фигуранта за неопределено дълго време.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan Georgiev":То всичко е за печелене на време, но използването на Конституцията и ВНС в тази битка ми идва в повече. Някакво минимално приличие трябва да има все пак.
  —цитат от коментар 15 на boevbisser


  Не, че нещо, ама ... Че те кога са се откроявали с приличие мутромилиционерите?

  Те даже парадират с това, че са "прости" и "имат воля", опаковайки чрез масова и дългогодишна пропаганда собствените си социопатия и цинизъм като "разумен избор" и "разумна политика на възможното".

 23. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  11 години са във властта а пък ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ нещо им е назначавал.
  Ей че тъ-ри!

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5496 Неутрално

  До коментар [#12] от "Хи-хи":

  Защо сте убедени, че това, което напишат мутрите от герб, ще е новата конституция?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  с милиони бюджет и горе долу без никакви правомощия. излишно давяне на пари ца тази 2нституция. навремето бушу създадена да ни излъже, хората които идкаме промяна. усряха. вече нази институция е напълно ненужна в този си вид. или се минава съм плезидевтска република или се племахвя тази институци всичко друто е от лукановия

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Независима съдебна власт?
  Пряк, мажоритарен избор на всички съдии от народа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  президентската институция беше вкарана за да узакони криминалния преход. той е факт и вече тази институция ну е нужна. това е положението

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Направо Гешев да назначава и правителството, и парламента (или поне да има правомощия да касира избора на отделни депутати, ако не са от правилната партия).

  А на Гешев да му увеличат броя на мандатите на 3 по 7 години и да го назначава ... знаеме кой.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  "да го назначава ... знаеме кой." >> извинявам се, да се чете: знаеме КОЙ

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Весело

  До коментар [#18] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  " недейте си измива ръцете с Радев! Върна ли ви назначенията? Върна ги! Кой ги назначи тези двамата след връщането им от президента?"

  Христо Иванов ! Така мислят от герб.....

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Аха, ВСС ще бъде независим, когато управляващите назначават с мнозинство съдиите в него от парламентарната си квота, а назначените от ГЕРБ висши съдии ще избират супер независими съдии в съдилищата. 😂😂 Оставка, нещастници!

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Тия дни имам много работа и не мога да се заседявам във форума, но препоръчвам тази статия от СЕГА:
  https://segabg.com/category-observer/padenieto-na-edin-evropeyski-kurtizanin

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Значи Борисов е осъзнал,че мечтата му да стане държавен глава или да назначава магаре е отлетяла

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4312 Неутрално

  Направо Гешев да назначава и правителството, и парламента (или поне да има правомощия да касира избора на отделни депутати, ако не са от правилната партия).А на Гешев да му увеличат броя на мандатите на 3 по 7 години и да го назначава ... знаеме кой.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz

  Никой не е казвал или предлагал такова нещо. Не си измисляй. Напротив, предлага се намаляване на мандата на тримата големи в съдебната власт и отчетност на дейността им.
  Просто Баце пак ви изпревари. Затова пишете щуротии.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  приличие...
  нещо жалиш ли ги, кво, не знам.
  премиерът не отрича за записите,
  в които прави инкриминиращи изказвания,
  не отрича снимките с 1 милион евро с неясне
  произход, ти ми говориш за приличие.
  както казава циника: те те псуват на майка, ти
  поне трябва да им искаш оставките, за да не сме
  като хайдутите.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4312 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Оставка на Деса и мъжа ѝ! Фигурант с огромен бюджет и нулева отговорност.

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Махнете парламентарната квота от ВСС лицемери гербави. Да видим тогава къде ще се скриете.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Тоест, орязвайки квотата на президента, управляващите получават мнозинство при избора на ВСС и така съдебната система става независима. 😂😂😂 А Главния прокурор, вместо да следи за спазването на законите и повдига обвинения, ще може да си инициира да ги променя законите според нуждите си. 😂😂 Пълно смесване на трите власти и институционален произвол, но той Гешев никога и не е бил фен на разделението на властите.
  Оставка, тулупи!

 41. 41 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 770 Неутрално

  А парламентарните квоти що не отпадат, като толкова са се загрижили?

 42. 42 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 370 Гневно

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Тоя като му видиш аграрната физиономия, ти става ясно какъв интелект има! Абе мама му стара, така ли нямаше един за свят в тзи политическа класа бе? То не са олигофрени, калинки, бръмбари рогачи, що нямаме един да го мяза на човек!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Ще взема да я прочета най-после тази конституция, каза Борисов преди време.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Главния прокурор, вместо да следи за спазването на законите и повдига обвинения, ще може да си инициира да ги променя законите според нуждите си."

  А уйдурдисаното с помощта на мъртвите души в ГРАО и Информационно обслужване парламентарно мнозинство може да му прокара всякакъв закон, включително нов НК, предвиждащ 20 години затвор за вицове срещу властта.

  На мен ми прави впечатление, че Путин, Ердоган, Лукашенко и Бокушенко едновременно се сетиха за нови конституции - това дали е случайност или ... така постъпват диктаторите?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Може да махнете всички правомощия на президента, за да гарантирате, че нищо не зависи от него, но това не прави нищо независимо.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#35] от "Alarmstufe: Rot":

  Ааа, големият ви експерт и защитник проф. Близалко Близнашки предложи Президентът директно да се избира от управляващите, тоест от Баце. Така Президентът щеше да е супер независим... ама от избирателите. 😂😂😂
  Ако се стигне до обсъждане, вие гербавите със сигурност бихте го включили в гербавата си Конституция.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alarmstufe: Rot":

  нееее.
  аз се потапям.
  ти потъваш.
  но.
  винаги има възможност
  да гласуваш за демократите
  и да успокоиш травмираната ти съвест.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Прости и нагли.
  " Абсолютна независимост на съдебната власт"!?!

  Абе идиоти, въпросът е в разделение и баланс на властите , а не в дебаланс.

  Услади им се да цакат демокрацията , хората и бизнеса през съд и обвинение .

  Боклуци.

 54. 54 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Голямата тиква, прасетата я ядат.

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тия дни ми попадна това и се позамислих за някои аспекти на избора, продължителността на мандата и какво избираме от това, което се предлага...

  https://www.reduta.bg/защо-пък-не-с-жребий/

  Бивш tww09306483.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Поредната герберски лакей. След като искат независимо събедна власт, защото Парламентът ще назначава половината от хората във Висшия съдебен съвет?

 58. 58 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Да обобщим. Новата гербава Конституция има за цел да обедини трите власти тотално подчинение - който спечели изборите, печели всичко.

  Парламент

  Управляващите с квалифицирано мнозинство ще могат да променят основни положения на Конституцията. Дори формата на държавно управление може да се смени с 90 гласа.

  ВСС - мнозинството от избраните съдии ще се назначават от управляващите. Тези висши съдии от своя страна ще кадруват съдиите в съдилишата.

  Прокуратура
  Избраните от управляващите съдии във ВСС ще избират Главния, а той от своя страна ще подчини всички прокурори на принципа на единоначалието.
  Контрол - никакъв, отговорност - никаква.
  Единственото изискване е лоялност към Боса, който го е избрал.

  Президентство

  Орязват се всички правомощия на президента, освен да се изказва. Ако критикува управляващите, значи не е обединител на нацията, респективно на трите власти. Трябва да хвали, иначе импийчмънт.

  Моят коментар: ОСТАВКА! Незабавно!

 59. 59 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 995 Весело

  това само дани кирилов ще да го е измислил:))))

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Няма да има никакво Велико Народно Събрание. Всичко е просто протакане. Няма как да се съберат 2/3-ти.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4312 Неутрално

  До коментар [#58] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Няма какво да обобщаваш. Влезте във Великото народно събрание и гласувайте каквито промени искате.
  Това е демокрацията.
  Другото е тролене.

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7231 Неутрално

  Промените в конституцията ще направи друг състав на парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4312 Неутрално

  До коментар [#49] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ами не, не е предлагал такова нещо. Предлага президента да се избира от Парламента. Откъде си сигурен, че ГЕРБ ще има мнозинство, а не БКП или присъдружната им ДеБЪ? Да не искаш да кажеш, че ГЕРБ ще управлява вечно?

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Роби Кирилов
  Роби Кирилов
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Каквото и да приказват така нарушават един от основните принципи на демокрацията, власт власт възпира.

 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4312 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Е, нали вие искахте ВНС. Сега пък не искате. Какво се промени междъувременно? А колкото до оставките - аз искам оставката на Деса и мъжа ѝ.
  Долу! Оставка!

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Шибаните мутри много ги е страх от Радев. Кръв ще серат отколкото да има служебно правителство.

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Защо мислиш,че този президент,ще е и следващ такъв?Предложението важи за всеки заемащ поста!Няма драма,но всеки може да си я създаде!
  —цитат от коментар 6 на АмброзСП


  Вместо да се бъркат в дейността на президента, да вземат да намалят бройката членове на ВСС назначавани от парламента на половина. Изобщо да намалят намесата на парламента в съдебната система.
  Тогава можем да говорим за по-независима такава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Ей да си вземат прокурорите при себе си в изпълнителната власт.
  И без това те не са част от съдебната такава.
  Само в Русия са ги омешали.
  Тогава вече съдебната система ще бъде съвсем независима.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Че тя и сега е независима от него. Е, зависима е от Доган и шиши, ама това е друга бира. За това не се говори.

 74. 74 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ТОЧНО ТАКА СИЧКО ПРЕЗ ТИКВАТА ДА МИНАВА ДА ИМА ЦУНИ РЪКА ЦУНИ ДРУГО И АРЕЕЕ

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Ами дайте цялата власт на Борисов и мафията. Разни "специалисти", като Ципов , Кирилов и Захариева, случайно попаднали на "точните" места , се взеха много насериозно и взеха да пишат Конституция. Всичките трябва да бъдат изринати с голямата лопата. И съм любопитна, какво ще работят после.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Направо Боко еднолично (може и през подставени лица) да ги назначава всички прокурори, така гарантирано ще са напълно независими от волята на народа и дори от елементарни изисквания за интелект и образование.

  Опс, момент, то вече е факт за главния ...

 85. 85 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 372 Весело

  Още един милиционер-конституционалист. Не ни стига близнашки, ами и тоя....

 86. 86 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 372 Весело

  До коментар [#9] от "czo19392695":

  И се оставя всичко в ръцете на мутромилиционерите? Покорно благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK