Провокация или ескалация - какво се случи с блокираната кола с деца на бул. "Ситняково"

Колата малко след като шофьорката й се опита да мине през протестиращи

© Тихомира Методиева, Булфото

Колата малко след като шофьорката й се опита да мине през протестиращиПровокация или ескалация на напрежението заради липсата на полиция?


Това е въпросът, който остава без отговор след инцидента късно в понеделник (17 август) вечерта на бул. "Ситняково" срещу румънското посолство, когато кола, управлявана от жена с две малки деца вътре, се опита да мине през блокадата, но беше спряна от протестиращи. На автомобила бяха нанесени щети - счупено предно стъкло, счупени фарове и махнати регистрационни номера. Полиция се появи едва около 20 минути след началото на напрежението, а намиращите се там телевизионни екипи предават в своите включвания, че както и при предишни блокади униформени в района не е имало.


През нощта от МВР съобщиха, че полицията е задържала трима души във връзка с инцидента, и отрекоха да има директива да не охраняват протестите.
Инцидентът стана повод за вълна от коментари и възмущение - от една страна, срещу протестиращите, които реагираха агресивно, и, от друга страна, срещу жената, която си е позволила въпреки ясните знаци за блокада да се опита да премине през хората, докато децата й са вътре.


Инцидентът прокара и допълнително напрежение между хората, които подкрепят и не подкрепят протеста. Пред телевизиите жената, която управляваше автомобила, заяви, че й е писнало от протести, че те нарушават правата й и че никой няма право да блокира пътя й към дома. Част от протестиращите я нарекоха провокатор.


Версията на свидетелите на място е, че "колата е налетяла" и дори, че се е "врязала сред хората" въпреки нормалния опит на протеста да я спре. "Помахаме с ръка, тя изведнъж форсира и няколко души щяха да си заминат. Двама бяха на капака й", разказва пред Би Ти Ви Живко Димитров, който живее в квартала и е един от мъжете, които се опитваха да спрат автомобила.


Според други протестиращи, които са били на същото място в петък, когато кръстовището също е било блокирано, до такива инциденти не се е стигало, защото всички майки с деца в колите, които са искали да преминат, са обяснявали на протестиращите без агресия в гласа. След това част от протестиращите са предавали на всички останали защо колата трябва да премине и тя много бавно преминавала през кръстовището.


Около случая, който предизвика толкова голям отзвук, все още има много въпроси без категоричен отговор. Жената, която шофираше автомобила, не е говорила публично и липсва нейната версия по темата и защо реакцията й е такава, защо не връща назад или не води разговора с протестиращите спокойно. Няма данни и кои са задържаните за инцидента и какво точно е участието им в него.


По информация на Би Ти Ви жената е зъболекар и се казва Елена Мицева. Пред телевизията тя отказва да говори, като единственото, което споделя е, че иска да се придвижва свободно. Срещу нея няма подадени сигнали в полицията за инцидента, заради което и няма данни да е била проверявана.


"Дневник" се опита да събере всичко, което се знае за сблъсъка, по свидетелски показания и видеокадри. (Ако сте очевидец, може да ни пишете на [email protected])


Какво точно се случи?


Окоро 22 ч. на 17 август пред Румънското посолство в София е спокойно. Около 15 минути преди това според очевидци протестиращите са блокирали за поредна вечер кръстовището на бул. "Ситняково", което след блокадите на Орлов мост остава основният изход към "Цариградско шосе", алея "Яворов" и други пътни връзки. Полиция според присъстващите не се е появила. Колите се струпват откъм булевард "Ситняково" и улица "Черковна", но няколко протестиращи стоят като преграда, така че автомобилите отбиват или се изтеглят. Коли не са пропускани и от другите улици към кръстовището. Път се прави единствено за линейки, това е видно и от живи излъчвания.


Че на блокадата, която е направена за поредна вечер, първоначално е спокойно, се вижда от включванията за късните новинарски емисии на няколко телевизии. До внезапната поява на белия автомобил. Кадрите на "България он еър" на живо показват точно този момент (вижте видеото).


Според излъчвания на живо и часовника им във фейсбук около 21:57 или 21:58 часа бял автомобил се приближава съвсем до центъра на блокадата, където има най-много хора. Той е шофиран от жена, отзад има две деца и мъж на предната седалка (бел. ред. - това се вижда малко по-късно от следващи кадри) Протестиращите застават пред автомобила и започват да блъскат по вратата. Жената шофьор се подава от стъклото и казва, че иска да се прибере. Опитва се да излезе от вратата, но се отказва. В този момент някой удря колата с ритник, тя му казва "ей". Вдига прозореца, слага маската и се опитва въпреки скупчените пред колата поне 4-5 души да премине.В този момент вече част от протестиращите започват да викат към хората, обградили колата:


"Вътре има дете, не удряйте. Спрете! Вътре има дете."


Това съобщение е отправено и по мегафон. (По-късно присъстващи са забелязали и второто дете и започват да викат, че има деца).


Жената продължава да дава леко газ, въпреки че около автомобила са се скупчили още хора. Накрая пред колата остава един човек, който стои, докато жената продължава да кара бавно с него през множеството. По това време отстрани всякакви хора блъскат по колата в опит да я спрат. Блъскат, ритат, а мъж с бяла шапка удря по стъклото.Не е много ясно от кадрите в кой момент и как предното стъкло е счупено. В този момент колата спира, а жената се опитва да излезе. Част от протестиращите продължават да предупреждават, че в автомобила има деца. А колата вече е обградена от хора, които се опитват да предпазят жената и самия автомобил от останалите.
Жената отново се е подала от колата.


Един мъж се опитва да я накара да влезе обратно, но тя иска чанта. Не става ясно как чантата й е попаднала извън автомобила. На първите кадри, в които жената се появява, се вижда, че в скута й е малка червена чанта. Възможно е, след като се изправя да излезе от автомобила, тя да е паднала. От живо излъчване на Anna Vr се чува как протестиращите събират съдържанието на чантата й и как вероятно тя е била отнесена нанякъде, но след призив да я върнат тя получава чантата.


Друга жена се провиква към нея да се успокои, докато жената шофьор се опитва да набере номер по телефона.
"Не виждате ли, че ние ви спасихме. Ние ви опазихме. Всичко стана, защото се опитахте да минете през хората. Не може да минавате през хората", се чува глас зад кадър в едно от видеата, излъчени на живо във фейсбук. Жената продължава да се опитва да набира, чуват се освирквания, когато жената показва среден пръст на тълпата.

Шофьорката на автомобила при едно от излизанията й от колата

© Тихомира Методиева, Булфото

Шофьорката на автомобила при едно от излизанията й от колата


Малко след това мъж навежда жената и я вкарва обратно на шофьорското място, опитва се да затвори вратата, но тя го бута и излиза. Изправя се и говори през колата с един протестиращите. От кадрите на Би Ти Ви се чува, че тя пита: "Само вие ли имате права?"


През цялото време до нея млад мъж прави знак с ръце на тълпата да се изтегли и след това пази пред колата.


Междувременно протестиращите скандират: "колата да остане тука", "приберете се пеша". Част от протестиращите се опитват да говорят с мъжа, който не излиза през цялото време от автомобила, но на някой кадри се вижда, че се опитва да успокоява децата на задната седалка.Протестиращите предлагат на жената да се изтегли назад, като част от хората се организират, за да направят място. Жената отказва да мине назад, защото иска да продължи напред. "Вижте на какво ми прилича колата", казва тя, докато набира отново по телефона.


Възрастен мъж с бяла шапка се опитва да я накара да излезе и да обясни какво иска, друг, по- млад, се опитва да го спре и да затвори вратата на жената. Възрастният обвинява младия в това, че защитава "провокатора от ГЕРБ". В някакъв момент и двата регистрационни номера на автомобила са свалени.


"Откъде накъде ще ми блокират пътя. Аз докога ще ги търпя. 40 дена ги търпя. Защо да не мина? Искам да се прибера? Откъде да мина? Откъде да мина? Откъде да мина? Аз ли съм виновна или сте вие виновни? Говорете с маска бе", казва жената през прозореца, докато микрофоните на няколко телевизии са се подали към нея. "Писна ми от тези протести. Те ми нарушават правата. Откъде накъде ще ме карат да минавам отнякъде другаде", казва жената, която ту сваля, ту вдига прозореца си. Бутилка вода е хвълрена към нея в този момент и тя вдига прозореца.


На около 20-ата минута от началото на сблъсъка се появява първата патрулка. Полицаи приближават колата и я ограждат. Няколко минути по-късно, след като и протестиращите призоват множеството да освободят автомобила заради намиращите се в него деца, колата напуска кръстовището, без номера и под възгласи: "Уууу."


Версията на свидетелите на място е, че "колата е налетяла" въпреки цивилизования опит на протеста да я спре. "Помахаме с ръка, тя изведнъж форсира и няколко души щяха да си заминат. Двама бяха на капака й", разказва пред Би Ти Ви Живко Димитров, който живее в квартала и е един от мъжете, които се опитваха да спрат автомобила. "От началото на инцидента се е опитвам да се свържа със 112. 20 минути никой не ми вдига", твърди Красимир Димитров пред Би Ти Ви, който също е бил на мястото на инцидента.

"Много грозна ситуация, много гнусни страсти и твърде много безпричинна омраза и от двете страни. Сякаш разумът се беше изпарил от хората. Много ми се иска да не бях видяла човечеството в тази му светлина", коментира пред "Дневник" Тихомира Методиева, която е фотограф и е била на мястото на събитието.


За нея най-притеснително е, че над 15 минути от началото на конфликта е отнело на полицията да дойде до кръстовището, въпреки че в протеста винаги има ченгета под прикритие. "Бавната реакция в тази кризисна ситуация говори много. Дори при золуми на агитки не реагират толкова бавно. Изглежда сякаш тези, които издават заповедите, държат да стане ясно, че не ги е грижа за живота на хората, без значение дали този на протестиращите или този на изнервените шофьори", смята още Методиева. Другото, на което обръща внимание, е, че мъжът, който седи до жената не се опитва нито да я успокои, нито излиза пред автомобила, вместо нея.

Провокация или ескалация - какво се случи с блокираната кола с деца на бул. "Ситняково"

© Тихомира Методиева, Булфото


МВР: Отговорността е на организаторите на нерегламентираните протести


Според официалното съобщение на полицията, което беше изпратено малко след полунощ, протестиращите са били агресивно настроени и са нападнали автомобила.


"Около 22.00 часа на 17 август 2020 г. на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца - момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард "Ситняково" в София. Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица "Черковна" към булевард "Цариградско шосе", когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС."


Според версията на полицията служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. От пресцентъра на телефона за спешни повиквания 112 не отговориха на "Дневник" до редакционното приключване на текста кога точно е бил подаден сигнал за инцидента на спешния телефон и колко сигнала са получили. Полицията пристига за около 15-20 минути по данни на свидетели.


От МВР уточняват, че отговорността за провеждането на "тези нерегламентирани протести" е на организаторите. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия, и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища.


От вътрешното министерство обясняват, че не се появяват при информацията за блокада, защото това са нерегламентирани протести, за които не са били уведомени. Все пак остава въпросът защо след като се блокира ключово кръстовище, органите на реда не изпращат екип.


"Дневник" изпрати въпроси до МВР и СДВР за това как действат при сигнал за нерегламентиран протест.


Ако сте очевидец може да ни пишете на [email protected].Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK