Столичната община се готви да даде над 73 млн. лева за поддръжка на осветлението

Столичната община се готви да даде над 73 млн. лева за поддръжка на осветлението

© Юлия ЛазароваСтоличната община се готви да плати 73.6 млн. лева без ДДС за поддръжка на осветлението в града за период от 2 години. Това се вижда от публикувана вчера обществена поръчка с предмет "Техническа поддръжка, ремонтно възстановителни дейности, основен ремонт и изграждане на публичното осветление на територията на Столичната община".


Сумата е в пъти по-голяма в сравнение с предходния договор за поддръжката на осветлението на София - по него са платени 32 млн. лева, при това за 4-годишен период от 2015 до 2019 г., посочва "Сега".


В обществената поръчка градът е разделен на 4 зони - Североизток, която обхваща районите "Нови Искър", "Сердика", "Кремиковци", "Подуяне" и "Оборище"; Югоизток - "Слатина", "Искър", "Младост", "Панчарево", "Студентски" и "Изгрев"; Югозапад - "Средец", "Лозенец", "Овча Купел", "Витоша" и "Триадица"; и Северозапад - "Банкя", "Красна Поляна", "Красно село", "Илинден", "Люлин", "Връбница", "Надежда" и "Възраждане".
Фирмите, които спечелят търга за всяка от четирите зони, ще получат по 18.6 млн. лв. за двуеодишния период, за да сменя изгорели крушки и да ремонтират стълбове. В търга е предвидена възможност договорът със спечелилите участници да бъде удължен за още 2 години срещу 9.2 млн. лв. "Сега" отбелязва, че за същата дейност по стария договор са плащани по около 2 млн. лева на година за периода 2015-2019 г.


Междувременно днес гражданската организация "Спаси София", чийто основател Борис Бонев е общински съветник, настоя за спиране на търга и посочи, че е необяснимо какво ще прави общината, завишавайки стойността на договора пет пъти.


"Безспорно е, че София е тъмен град и има нужда от инвестиции в ново осветление, но проблемът е че въпреки
огромното увеличение на разходите, новата поръчка предвижда намаляване на критериите и санкциите за изпълнителите. Освен това увеличението на средствата, предвидени за инвестиции в ново осветление нараства само с 4 млн. лв. - нищожно на фона на цялата сума. Това е необяснимо и неприемливо и затова настоявам за
незабавно прекратяване на поръчката, заяви Борис Бонев в позиция, разпространена до медиите.


Миналата година, когато се състояха и местните избори, общината обяви подобна обществена поръчка, но впоследствие се отказа от нея под предлог за допусната грешка в книжата. Впоследствие отстраняването на неотложните повреди бе възложено до приключването на търг на общинското дружество "Софинвест" срещу абонамент от 335 000 лв. на месец.


Сред изискванията към фирмите кандидати е за последните 3 години да имат оборот от минимум 16 млн.лв. Половината от него следва да е бил реализиран от дейности от сферата в обхвата на поръчката - по техническа експлоатация и поддръжка на улично осветление, включително ремонти, ново изграждане или реконструкция на улично осветление.


Изданието припомня, че предишният търг бе спечелен от три дружества и консорциуми от фирми - "Етралукс" АД, обединението "Улично осветление СМ" (за две от зоните) и обединение - "Сиберия - Техно Лайтинг". "Улично осветление СМ" бе еднолична собственост на компанията "Елаците Мед" АД с мажоритарен акционер бизнесмена Цолов Вутов, а в "Сиберия - Техно Лайтинг" дял имаше Николай Михайлов, член на надзорния съвет на "Трейс Груп Холд" АД.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK