Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

© DronBurgasЕдинствено трафопостът в имотите на дружеството "Хермес солар", парк Росенец, които почетния лидер на ДПС Ахмед Доган ползва за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи. Това се разбра от отговорите на въпроси, които "Дневник" изпрати до администрацията на бургаския кмет Димитър Николов.


В трите частни терена на нос Чукалята е придобилият популярност като "сарай" (от турски - дворец) комплекс, който по документи всъщност все още няма право да бъде обитаван.


Основните сгради, познати от снимките, не са били въведен в експлоатация, както и откритият басейн. Абсолютно незаконни са оранжерията, масивна сграда на два етажа, както и преместваем обект. Всички те са изградени без строителни разрешения. Според информацията на община Бургас незаконните постройки вече са в процедура по издаване на заповеди за премахване. Тя е предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на дружеството "Хермес солар" ООД, така и в съседните държавни и общински терени.


Внезапните открития на институциите
Справка в имотния регистър показва, че фирмата е собственик на три имота. В единия от тях с разрешение за строеж за "Водна спортна база" е изграден "сараят" на Доган, както и допълнителна постройка към него. В останалите два терена са откритият басейн, трафопостът, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на "водната база" законни са само трафопостът и откритият басейн, показва информацията, подписана от зам.-кмета на община Бургас Чанка Коралска.


На премахване подлежат и още три обекта в същия район в парк Росенец - масивни сгради, от които едната на два, а другата на три етажа, както и преместваема постройка. Всички те са изградени незаконно в два държавни имота, граничещи с частните на "Хермес солар", но изглеждат част от комплекса. Освен това между парцелите няма данни някога да е поставяна ограда. Строителни заграждения се появиха около части на имота преди "масовото ходене на охраняем плаж" в Росенец та 11 юли т.г., и то за да ограничават достъп на външни лица.


Първата от двете масивни сгради, построена незаконно в държавен терен, е с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. За нея проверката на община Бургас не е открила строителни книжа, пише Чанка Коралска в отговор на "Дневник" .


Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

© DronBurgas


В друг имот публична държавна собственост е построена още една незаконна сграда - тя е на два етажа и с приблизителни размери 9 х 7 м. За нея също не са били издавани строителни книжа, поради което е започнала процедура за издаване на заповед за премахването й.


Третият незаконен обект, открит при проверката върху държавен терен, е преместваем павилион 2х2 м за охраната на резиденцията. Тъй като документи за неговото разполагане отново липсват, той също трябва да бъде премахнат. "Дневник" не успя да установи дали това е будката на охраната, поставена в горната част на пътя, който беше затворен преди разкритията за нарушенията, или друга, която е към плажа.


"За всички незаконни сгради и строежи, описани по-горе, на основание Закона за устройство на територията община Бургас е предприела действия по съставяне и връчване на собствениците на имотите на констативни актове, информират от администрацията на Димитър Николов. След влизането им в сила ще бъдат предприети последващи действия за издаване на заповеди за премахване на незаконните сгради".


От цитираната информация означава, че заповедите за премахване на незаконни постройки в терените на "Хермес солар" ще бъдат връчени на негов представител. Той обаче със сигурност ще ги обжалва. Колко време ще отнемат съдебните процедури и какъв ще е изходът от тях можем само да гадаем.


Констативни актове за наличието на незаконно строителство в държавните имоти на нос Чукалята ще бъдат връчени и на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Логично е оттам нататък да започне


дълго издирване на извършителя на незаконното строителство


Практиката в много подобни случаи показва, че той най-вероятно няма да бъде открит. Така държавата ще трябва да премахне постройките и бараката за сметка на данъкоплатците, след като с нехайство или с мълчаливото съучастие в продължение на години е позволила те да се появят в имотите й.


В кадастралната карта на н. Чукалята не е нанесена нито една от незаконите постройка в частните имоти на "Хермес солар". Незаконното строителство в държавни телени обаче фигурира частично - двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.

© Скрийншот от АГКК

В кадастралната карта на н. Чукалята не е нанесена нито една от незаконите постройка в частните имоти на "Хермес солар". Незаконното строителство в държавни телени обаче фигурира частично - двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.


Отвъд закона


От отговорите на въпросите, изпратени до община Бургас, става ясно още, че от всички обекти, законно построени в имотите на "Хермес солар", разрешение за ползване има единствено трафопостът.


За басейна и за допълнителната сграда към т.нар. водна спортна база са издадени единствено актове за установяване на годността за приемане на строежа, но не и разрешения за ползването им. Още по-назад в процедурата се оказва същинският корпус на сараите, за който са издадени само "три акта за приемане на конструкцията на отделните етапи от строителството на сградата". При това положение тя също не би трябвало да бъде използвана.


В случаите, когато бъде констатирано, че сгради в строеж все пак се обитават, законът задължава кмета на съответната община да забрани ползването им и да нареди спирането на тока и водата в тях "освен необходимите за нуждите на строителството".


Кметът на Бургас не е изпълнил нито едно от тези задължения, показват отговорите на администрацията му. В тях пише следното: "От документите, представени от собственика на имота, е видно, че е в ход процедура по регистриране на строежите за въвеждането им в експлоатация. Законодателят не е определил срок за приключване на процедурата. Ако не бъдат представени всички необходими документи за въвеждане на обекта в експлоатация, ще бъдат издадени съответните заповеди за забрана на ползването им".С други думи, на основание на процедура без срок за приключване почетният председател на ДПС Ахмед Доган е обитавал и ще продължи да ползва като своя резиденция имотите на "Хермес солар". Тъй като те не са въведени в експлоатация, не съществува и законово основание за тях да бъдат плащани данък сгради и такса смет.


За да изясни всички обстоятелства около причините, поради които в продължение на години кметът на Бургас Димитър Николов не е упражнил задълженията си за контрол на незаконното строителство в парка Росенец, в началото на август "Дневник" изпрати до пресцентъра му покана за интервю. Тя бе светкавично отклонена с лаконичното: "Г-н Николов няма възможност да ви приеме".


Събитията от края на април т.г. обаче, когато кметът на Бургас наложи на общинския съвет в града решение, с което общинският път до сараите на Доган бе актуван като частна собственост, преляха чашата на търпението. Затова три месеца по-късно то бе отменено под натиска на дясната опозиция в съвета - партия "Средна европейска класа" и коалицията "Демократична България". Но актът, с който Николов подари на сараите общинска собственост, не остави никакво съмнение, че


присвояването на нос Чукалята от почетния председател на ДПС


както и последвалото му застрояване са ставали именно с мълчаливото съдействие на местната и държавната администрация.


Трите имота на н. Чукалята, които са собственост на "Хрмес солар"

© Скрийншот от АГКК

Трите имота на н. Чукалята, които са собственост на "Хрмес солар"


Източник от строителния контрол, пожелал да остане анонимен, сподели, че опити да се влезе и да се види какво се случва в имотите има от 2014 година. Всички те са били възпрепятствани, като не е известно от това да има някакви последствия или дори следа в строителните архиви.


На въпрос на "Дневник" от пресцентъра на Дирекция "Национален строителен контрол" отговориха, че "на 14 юли 2020 г. неин екип за първи път е влязъл на територията на частния имот, собственост на фирма "Хермес солар" на нос Чукалята", както и на граничещите имоти. Екипът не е бил възпрепятстван да провери какво се случва на въпросната територия".


За кейовата стена и мостика пред резиденцията на Ахмед Доган по време на проверката, поискана от прокуратурата, не бяха открити разрешения за строеж или каквито и да е било други документи. В приемо-предавателните протоколи, с които имотът е станал частна собственост (повече за това, четете тук), той е описан като кейова стена, без да е уточнено колко е била дълга. Но снимки от платформата Google maps, публикувани от сайта "Биволъ", показаха, че през последните години тя е нараснала от 50 на около 200 м.


Незаконно построеният кей пред резиденцията на Ахмед Доган е нанесен в кадастралните карти като "поземлен имот" с неизвестен собственик.

© Скрийншот от АГКК

Незаконно построеният кей пред резиденцията на Ахмед Доган е нанесен в кадастралните карти като "поземлен имот" с неизвестен собственик.


За да изясни всички детайли в историята с присвояването на публична собственост и незаконното строителство на н. Чукалята, освен до общинската администрация в Бургас "Дневник" изпрати въпроси и до още няколко институции. Те бяха адресирани до дирекцията за държавен строителен контрол, областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, както и до началника на местната служба по геодезия, картография и кадастър Светла Кутлева. От всички тях би следвало да бъде потърсено обяснение за констатациите след извършената проверка.


Отговорите на изпратените въпроси трябваше да изяснят поне три неща:


- Как държавата сама е пропуснала да състави акт за собствеността си върху терен, съседен на този, в който се намира резиденцията на Ахмед Доган, и в който се е появила незаконна постройка?


- Как въпреки сигналите и журналистическите публикации е останало незабелязано, че без каквито и да било строителни книжа в акваторията на Черно море са били построени 200-метров бетонен пристан и яхтено пристанище?


- Как плаж според закона за устройство на територията не е плаж според кадастралната карта на парка Росенец?


Междувременно в края на миналата седмица от Агенцията по геодезия, картография и кадастър обявиха пред Mediapool, че през септември плажът край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, който в кадастралните карти е нанесен като земеделска земя, официално ще стане плаж.


"Грешката", за която никой до момента не е поел отговорност


беше посочена в разследване на сайта "Биволъ". Проблемът обаче стана публичен едва след акцията на лидера на "Демократична България" Христо Иванов край сараите на Доган на 7 юли т.г.


До приключването на работата по този текст всички останали въпроси останаха без отговор.

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Паметник на КОРУПЦИЯТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  Да не се обясняват повече ами да палят булдозерите 😀😀😀

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Е и?
  Някой наказан, глобен, на някого самосезиралата се прокуратура да е направила предписания или каквото и да е? Да има "гузна съвест"? Не
  Нищо няма няма и да има. Ще има реване по форуми и т.н., ще има протести, но в крайна сметка пак ще останат нещата както са. Нито някой ще разследва, нито ще го разрушат, нито ще го национализират и предоставят например на турското малцинство, най-бедните от тях, да ходят на почивка в него, за сметка на почетния си председател.
  Така че да "продължаваме напред" и да се опитаме някак да понамалим влиянието на тези господа като първа стъпка.

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Къде е сега крилатия Главен Прокурор на републиката да завърти държавната машина в посока на грубо погазване на законите на републиката?

  Впрочем интересно ми е как ще се обясни липсата на необходимите документи.
  Очевидно мафията има средствата да си ги купи.
  Или не е искала или - и според мен това е обяснението - някой някъде не е искал да си сложи подписа под документ нарушаващ закона.
  В което има смисъл само ако този човек е различен от този, който би трябвало сега да понесе отговорност за неизпълнение на служебните задължения....или пък разликата в наказанията е много голяма.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  "присвояването на нос Чукалята от почетния председател на ДПС, както и последвалото му застрояване, са ставали именно с мълчаливото съдействие на местната и държавна администрации"

  Всъщност присвояването на България от Ахмед Доган и ченгетата от ДС зад него става с активното съдействие на държавата. И сега с новата "конституция" на ГЕРБ се цели в парламента да остане само ДПС като вечен и единствен "балансьор", сиреч пълен политически господар.

 6. 6 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Боклук, ненаял се! Оставка!

  :o)
 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 757 Неутрално

  "Присвояването на нос Чукалята от почетния председател на ДПС
  както и последвалото му застрояване, са ставали именно с мълчаливото съдействие на местната и държавна администрации."
  И вместо съд за тези, +30% отгоре на заплатите!
  КОЙ ПЛАЩА?

 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Ето гербаджии какво ни навлякохте

  Колко трябва да сте малоУУмни, за да искате това да продължава

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Гешев не проявява интерес към сараите. Той ще посети някое обезлюдено село...

 10. 10 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Паметник на КОРУПЦИЯТА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  С помощта на три министерства

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  на всичко отгоре и доста грозновата постройка се е получила

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Тоест само трафопоста е законен! Как искате нещо законно да има там след като цялата етническа партия е незаконна?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#10] от "nessarox":

  И едно кметство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Оставка на бургаския кмет!

 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Хрумва ми и друго нещо...просто защото ми е трудно да си представя дори, че ще изсипят толкова пари и няма да си купят едни разрешителни...човек се купува или принуждава много по-евтино от такъв масивен строеж.

  Та при положение, че всъщност се оказва, че няма редовни документи...сещате ли се каква е вероятността едно разследване на средствата на тази компанния колко вероятно е да установи умопомрачителни разлики между декларирани печалби и реално инвестирани средства?

  И какво мислите прави КОНКОНОПИ?

  Не Борисов и Гешев....и Цацаров и цялата им клика трябва да бъде сменена...пълен рестарт на системата!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Ще съборят ли сега незаконните постройки като барбекюто? И защо не си е взел поука от онзи гаф?

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално


  ,,К.Д. е обвинен за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - хвърлял предварително подготвени свивки с червена боя по сградата на Съдебната палата, и сериозно зацапал фасадата ѝ, посочват от пресцентъра на прокуратурата.”

  Сега прокуратурата да започва МОМЕНТАЛИЧЕСКИ да разследва този гражданин от Бургас, който ПОГАЗВА законите!

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Бойко първо да събори барбекюто на Головодски път в Бояна, пък към 2040 ще мислим да узаконим трафопоста.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Любопитно

  На мен ми е интересно как главния архитект на Бургас е разрешил това да се случи?
  Няма ли администрация в този град? Няма ли строителен надзор? Нещо?

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#16] от "gesand":И защо не си е взел поука от онзи гаф?

  Напротив взел си е поука доганя и е напомнил на БХ кой му даде пагоните с които да се перчи. Ако не си беше взел поука нямаше герберастките калинки да си затварят очите толкова години.

 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Какво направиха трима ДЕМОКРАТИ с една лодка и едно ЗНАМЕ !

 22. 22 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Там е Доган ама не е на Доган.
  Ще му накривят феса.
  Историята на Барбекчюто как свърши?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Марешки вече се включи в конституционната литургия на Боко и пее псалми. Почетният председател също има такава възможност. Впрочем той друга възможност няма. Хитрец е Боко, нека го признаем. А чичо Митко е просто играч. Другото е публика.
  160 бройки за нова конституция почти са налице. Ще бъдат купени и десетина от БСП, колкото трябва и без това поне половината от депутатите им нямат шанс за нов избор. Народееее....

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Ама още от 2016 тези нарушения са факт.... Който е ДОПУСНАЛ ТЕЗИ НЕЗАКОННИ НЕЩА ДА СЕ СЛУЧВАТ -да носи отговорност!

 25. 25 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Весело

  На мен ми е интересно как главния архитект на Бургас е разрешил това да се случи?Няма ли администрация в този град? Няма ли строителен надзор? Нещо?
  —цитат от коментар 19 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  хах какъв строителен надзор, когато няма строителни книжа, а за разрешение за строеж въобще не става дума

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 26. 27 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Димитър Николов ако може да си подаде оставката, или ако предпочита може и релса!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 27. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Епитом на завладяната държава. А българите си гласуват за Бойко — ЗАЩО БЕ??

 28. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#20] от "telqk":

  “Напротив взел си е поука доганя и е напомнил на БХ кой му даде пагоните с които да се перчи.”

  Абсолютно.

  Когато Доган бе инсталиран от Любен Гоцев за “незаобиколим фактор” в политиката, Бойко Борисов още лъскаше обувките на Маджо, Пашата и Маргините, а едва после му гласуваха доверие да разтрива ушите на Тодор Живков и да вози Царо.

  До генералските пагони оставаше много време.

  И до ден днешен му се напомня с по някоя снимчица и запис кому дължи онова в чекмеджето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 30 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Не искам да плащам за бутането на кочината на доган. Нека бургаския кмет да плати за булдозерите, както и чиновниците от министерствата, които са позволили това! А, също, това не променя нищо - ОСТАВКА!

 30. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  ОСТАВКА НА МАФИЯТА И НА МУТРИТЕ!
  ВЕДНАГА!!!

 31. 32 Профил на M
  M
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Някой случайно да знае какво представлява продълговатото съоръжение, покрито с поликарбонат, подобно на надземно метро? Хангар, крепостна стена, склад?

 32. 33 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Интересно ми е да прочета опорките на ГЕРБ-ботовете по тази тема, като започнат работния ден.

 33. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#25] от "nessarox":

  Сега всички пред ,,Росенец” с искане за моментално събаряне на незаконните постройки!
  Както ги събориха на циганите- така да ги събарят и на този ... не да ми се подава от ливадата и да вика ,,Да. Добре!”

 34. 35 Профил на Miroslav Ivanov
  Miroslav Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най - вероятно ако покажат "социалните придобивки" на въпросните държавни служители ще се разбере как са пропуснали всичко това. :-)

 35. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Весело

  До коментар [#33] от "ghristoz":


  Те си играят на ,,Титаник”- потънали са...

 36. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#33] от "ghristoz":

  “Интересно ми е да прочета опорките на ГЕРБ-ботовете по тази тема, като започнат работния ден.”

  След 25 минути са по бюрата си и палят служебните компютри.

  Но ... интересно ли ти е каква ще кажат?

  Нещо за “метеж”, “катун”, “Рада Дълбоката”, “льотчика”, “умнокрасиви соросоиди”, “Черепа плаща на Ристю”, “оръкване на държавата” ... не им ли научи репертоара?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 38 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Баси продажните парцали дето ни управляват

 38. 39 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Всичко е много просто - чл.225 (225а) от Закона за устройство на територията.

  FILII MARIS SUMUS
 39. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Отдавна мисля, кметиту Николов, Чанка Колалска, Вълчо Чолаков, началника на геодезията и кадастъра Кутлева и ред други недоразумения трябваше не само да са отстранени от длъжност ами и арестувани ......ОПГ ???...... и това в Отманли е най малкото......Агенцията по геодезия, картография и кадастър ....... Дали само този имот "пристанище" е отписан като "държавен имот" щото видиш ли бил "несъществен" ????........ Ако има държава .....направо се отчуждава 1/3 от имота на Доган за път и се актува така наречената "кейовата стена и мостик" държавна собственост със свободен достъп...... Като са толкова отворени и твърдят, че е от 80г.........

 40. 41 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Цялата история с този имот и бездействието на институциите е наистина скандална!

  Но има и нещо много странно!
  За човек като Доган не би трябвало да е проблем да си плати за проект, както и за бързото му одобрение в общината... особено след случката с барбекюто в Бояна.
  Кой строи така урбулешката и защо? Има нещо, което ки се спестява и накрая почетният председател май ще е целият в бяло...

 41. 42 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 457 Гневно

  Държавни и общински мърльовци,на които ние,народът,сме плащали толкова години заплати,за да оставят някакъв си да граби и да се изживява като падишах!Административна и наказателна отговорност за всички тях,както и уволнение от заеманите постове!

 42. 43 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#3] от "Sergei Gorbachov":

  Не, но сигурно има доста наградени. Неофициално.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 44 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Всичко да се конфискува и да се обезщети Доган, сделката е незаконна защото
  бреговата ивица е изключителна държавна собственост !!!

 44. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Не разбирам как така не можели да открият кой го е построил? Ами в частен имот кой може да го е построил? Мисля, че собственикът на имота може да носи пълната отговорност за случващото се и съвсем спокойно да му се връчи фактурата за разходите след като бъде съборено. И трябва да се събори с обществена поръчка, та цената да бъде добре завишена!

 45. 46 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Трафопостът не е ли собственост на EVN? Може би, просто онези са придвижили документите, имайки стандартна процедура за подобни съоръжения.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Димитър Николов ако може да си подаде оставката, или ако предпочита може и релса!
  —цитат от коментар 27 на Clap


  Чичо Митко е любимият кмет. Знаеш ли как го обичат?

 48. 49 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Според мен има ред фалшифицирани документи, актове за собственост, вписвания в кадастъра и т.н още от времето когато земята мина към пенсионният фонд на Нефтохим Бургас..... И трябва да се започне още от агенцията за приватизация както впрочем и как държавна земя под почивните базички на 36 приватизирани дружества стана частна?........ за почити Целият Росенец важи това....... А също мисля, че и арх. Калин Тихолов трябва да дава показания....... дълго време.....

 49. 50 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Последното ти или е булшит. Просто са смятали, че тези работи се отнасят само за простолюдието и ще отидат в един момент при кмета и ще м6 кажат "я там с ерете каквито документи трябват и да оправяме нещата". Освен това защо да бързат да плащат данък сгради и такса смет.

 50. 51 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Той да е само този със незаконните строежи иди доди. Масово из частните дворове всеки строи каквото му скимне без да има или да опита да вади документи. Та и тоя енергиен специалист и той така. Жалко че от такъв човек като него се очаква да спазва закона а то точно обратното - еманация на корупция и беззаконие.

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 53 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Отговорът на повечето въпроси е : Доминиращо присъствие на проституиращи служители във всички държавни и общински организации,назначени с точно такава цел от ОПГ Герб.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 56 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Оставка на бургаския кмет!
  —цитат от коментар 14 на Аз съм българче обичам наште планини зелени  Не може .
  Ако той подаде оставка, няма да има кой да узакони беззаконието на « Росенец « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#54] от "bobinews":

  А за ловното стопанство Искър и незаконният строеж на Волка - Югозападното държавно горско ... Там какво става щото далаверата не е по малка......

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Така, така...работата все повече се заплита и взе да става дебела. А Българите да спрат да блеят като стадо, ами да вземат малко да се стреснат, щото отнемат държавата им късче по късче. Като в това отнемане са замесени различни институции, местни и държавни.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 61 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 435 Весело

  Илхан Кючюк бързо да напише едно писмо и да уведоми европейските либерали за случая.

 61. 62 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Ей не спряхте да ровите в тия "сараи".. Туй ли ви е най-важната тема за обсъждане? Що не пишете за сараите на вашия издател? Или там всичко е напълно законно???
  —цитат от коментар 54 на bobinews


  Ибрикът ти лесно ли се поддържа? Тежи ли много?

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ..... Ще топкат топката, да минава времето и да се забрави.....защото ги е страх, че Доган може да върне "ресто" ..... с инфо за грабежите на ГЕРБ и "патриидиотите" на Валерката Перката...и Каракачана ... В Краймойрие, местноста Карантината, Ченгене скеле Бургас-новия "ръкав" и новите имоти...... Червенка, Черноморец ...... Кюшето..... и.....и.... и.....и......милярди, след като Николов ги вкара в регулация и много стотици имоти изникнаха от "нищото" за 7-8 год..... и ги вписаха в кадастъра......
  .

 64. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Да беше само Сарая на Доган. България е пълна с такива незаконни резиденции и хотели на управляващата мафия. Е , затова хората искат да се махат. И няма значение, кой ще дойде, като върши същото и той ще бъде изметен.

 65. 66 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цялата държавна машина е в ръцета на мафията.Тя така се е разпищолила ,че закона няма никакво значение за нея.Надеждата е в младото поколение , необременено с двуличието и примитивизма на предходниците си.Т.е да се замислят над традиционните простотии какво сме пренасяли през времето.Явно досега повече лайна.

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 68 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Е поне енерго-про са си узаконили постройката!

 68. 69 Профил на jbo32675300
  jbo32675300
  Рейтинг: Неутрално

  Илхан Кючюк бързо да напише едно писмо и да уведоми европейските либерали за случая.
  —цитат от коментар 61 на danubian.whale


  и ЕНП са част от мафията -- с двата крака вътре

 69. 70 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Гешев кога ще арестува най- успешния кмет на ГЕРБ не стана ясно?

  Плюс регионалния бос на ДНСК, тези дето са издавали партиди, малко директори на дирекции...

 70. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#68] от "chepokalipsis":
  ===Е поне енерго-про са си узаконили постройката!===
  И за това не съм много сигурен..какъв контрол е осъществяван.....от там минаваше на времето тока и водата за остров Болшевик (Св.Анастасия)......

 71. 72 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Оставка? А престъплението кой ще санкционира? За това се носи наказателна отговорност...

 72. 73 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Когато има подмяна се бута барбекюто на Доган.

 73. 74 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Та, викате, ефект от протестите нямало? Оялите се от власт и беззаконие гербаджии изведнъж почват да се сещат, че имало едно нещо, викало му се закон ... и сараите са само връхчето на връхчето на айсберга.

  Ама защо без яйца и домати не се сещат, питам!

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  " Абсолютно незаконни са оранжерията, масивна сграда на два етажа, както и преместваем обект. Всички те са изградени без строителни разрешения. Според информацията на община Бургас незаконните постройки вече са в процедура по издаване на заповеди за премахване. "

  Някой има ли представа какво стана с бутането на барбекюто на сараите в Бояна ? Че и там имаше заповед за премахването му.....

 76. 77 Профил на Soldier of Fortune
  Soldier of Fortune
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Това е интересно , защото знайно е , че агентите като известния ни „ Сава" са най- големи генератори на противоправни деяния , но... НСО не прави ли преди да откликне на заявките какво охранява , законно ли е , защо и прочие - държавна служба е все пак , а не некви си пъдари...

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  Аз обаче продължавам да си мисля, "защото аз така бих направил" ако бях Сокол ......че тва не са "сарай" а е подготвяно за частно нефтено пристанище, а може и комбинирано и за втечнен газ от порт Батуми...... И тая дългата "тръба" на снимката дето уж е лодко-стоянка...... е идеална за компресорна станция..... След поправки в закона за акцизните складове ще има и свободни обеми в нефтобазата даже ... Цветелина Бориславова взе пазара на втечнения газ през порт Батуми ама дали не е партия с Пеевски е въпросче ????
  .

 80. 81 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#59] от "tsyrvulan":

  " Така, така...работата все повече се заплита и взе да става дебела. А Българите да спрат да блеят като стадо, ами да вземат малко да се стреснат, щото отнемат държавата им късче по късче. Като в това отнемане са замесени различни институции, местни и държавни."

  Човекът си е правел ама каквото си поиска, извън закона, под бурните аплодисменти на банкянлията, който му е наливал милиони от джоба на обикновените хора, пазен от НСО, от всички институции у нас ! Какво заплетено има тук, просто трябва цялата тая кочина да си отиде и да започне да се гради държавата от кота нула.....

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Бившият депутат Николай Бареков организира окупация на партийната централа на Христо Иванов. Това съобщи самият той в социалната мрежа фейсбук в два поредни поста.

  Заедно с група граждани Бареков има намерение да потърсят лидера на Да, България, за да му няколко въпроси. От постовете ме ставя ясно, че въпросите към Христо Иванов са такива, на които той не отговарял, а продължавал да се крие.

  Ето и въпросите на Бареков:

  1. Защо яхнахте, разцепихте и маргинализирахте с шепата си платени лумпени протеста срещу Борисов?

  2. Защо говорите само за Ахмед Доган, а пропускате неговия ортак в Задкулисието Иво Прокопиев, при положение, че Прокуратурата обяви Морските сараи и на двамата за еднакво незаконни - на Доган в Росенец и на Прокопиев в Буджака?

  3. #КОЙ ви плаща заплатата и #КОЙ ви издържа партийката, при положение, че ползвате лъскав офис в супер луксозна сграда и то, без да притежавате държавна субсидия?

  4. Вярно ли е, че дясната ръка на Борисов от кръга “Капитал” Румяна Бъчварова ви е водила при него в Банкя, за да му се обясните в любов и да се изтъргувате за негов вицепремиер и министър на правосъдието? Твърди го Борисов, а вие мълчите гузно! Прокопиев ли ви прати?

  5. Защо мълчите като риба от Буджака, че последните 12 години вашият шеф Прокопиев управлява заедно с Ахмед Доган и чрез подставените им министри (като вас, Трайков, Дянков, Каракачанов, Плевнелиев, Караниколов, Горанов, Бъчварова и т.н) задкулисно държавата зад фасадата на ГЕРБ и Борисов?
  6. Каква сделка имате с Маджо? Колко пари ви дава?

  7. Защо мълчите за прехвърлянето през 2001 година буквално за една нощ на банката на Славчо Христов (СИК) и Иван Костов в ръцете на приближени на Борисов?

  Накрая Николай Бареков заявява, че има още по-неудобни въпроси и се обръща към лидера на "Да,България" с думите: "Дължите отговор пред народа, когото искате да управлявате като маша на олигархията и задкулисието".

  "Ще бъдете разобличаван от нас, докато лицемерието, двуличието и лъжата са изписани на вашето лице. Вие сте Пинокио, гротеска и сламено човече на олигарси, мутри и мошеници, ограбили българския народ и опустошили държавата ни. Ще бъдете преследван денонощно от Духа на Истината, която убихте!", заканва се още бившият евродепутат.

 84. 85 Профил на Dark King
  Dark King
  Рейтинг: 80 Неутрално

  На база на фактите може да се заключи, че Ахмед Доган е съсобственик на българската държава и българския народ. Всеки сам може да реши да вярва или не в илюзията, че живее в свободна, правова държава и как да гледа на Ботев и Левски, като герои или като комични, измислени герои, поддържащи илюзията.

 85. 86 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 369 Любопитно

  Гешев дека е?От кое дърво сваля безпомощна котка или обезопасява шъркелови гнезда?

 86. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Прокуратурата отдавна трябваше да ги налази наред ......само заради това.....  ама надали ====Заповед за изменение на КККР № 18-2034-24.02.2020/24.02.2020 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – БУРГАС==== ОПГ !!!!==== https://bit.ly/39kueHa
  =======Справка в Кадастъра показва, че новият вълнолом е придобил отделен кадастрален номер на поземлен имот 07079.831.346 с площ площ 5838 кв. м. Той е узаконен съвсем наскоро в началото на годината със Заповед за изменение на КККР № 18-2034-24.02.2020/24.02.2020 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – БУРГАС. В публичният регистър на Кадастъра обаче няма следа от тази заповед. Там не е отбелязано и чия е собствеността на съоръжението........ Ето една по изчерпателна статия https://avantage.bg/2020/05/32384/

 87. 88 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Прокуратурата отдавна трябваше да ги налази наред
  —цитат от коментар 87 на MPetr


  Тя вече ги налази и както се вижда от статията, тече процедура по премахване на незаконните постройки. Сега, след като будната ви съвест е успокоена, очакваме да се разтревожите по същия начин за безобразията на работодателя ви на "Буджака". Дали?

 88. 89 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  ве що нема никви умнокрасиви на плажо? м?
  веке е отворен
  дан'са изблизале сичкио сладолед?

 89. 90 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1157 Весело

  бахти майтапа
  Гошо Тъпото отишел да брани Ристо Маджов
  от барековите ора пред централата на Дебъ
  покажи ми преателите си да ти каем къф си

 90. 91 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#88] от "Анджелина":
  ===Прокуратурата отдавна трябваше да ги налази наред===—цитат от коментар 87 на MPetr
  ====Тя вече ги налази и както се вижда от статията,===== .......хахахаха........ Кого са налазили? Задържани длъжности лица има ли?.......... Прокуратурата в общината влезе ли..... в кадастъра или в х.Приморец ...... хахахаха....

 91. 92 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Някой случайно да знае какво представлява продълговатото съоръжение, покрито с поликарбонат, подобно на надземно метро? Хангар, крепостна стена, склад?
  —цитат от коментар 32 на M


  Оранжерия, освен че се разпознава по зеленото, което прозира, го пише и в статията.

  slivizasmet.blogspot.com
 92. 93 Профил на Анджелина
  Анджелина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кого са налазили? Задържани длъжности лица има ли?.......... Прокуратурата в общината влезе ли..... в кадастъра или в х.Приморец ...... хахахаха....
  —цитат от коментар 91 на MPetr


  За какво точно трябва да влиза прокуратура където и да е? Проверяват се документи, установяват се нарушения и се налагат административни наказания. Издаване на разрешение за строеж в нарушение на закона не е престъпление, а административно нарушение. Вие май не сте много силен в правната материя.

 93. 94 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 151 Любопитно

  За скарата е и кебапа , затова го има.....

 94. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#93] от "Анджелина":

  ====За какво точно трябва да влиза прокуратура където и да е?======.........ми даааааа особенно в президентството ......

 95. 96 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Никой не трябва да храни съмнения, че Борисов и Радев действат под единното ръководство на ген. Решетников и тяхна основна цел е да запазят статуквото, което подсигурява пълния монопол и свръхцени на Газпром и Лукойл, както и политическия контрол на Кремъл в съдебната, изпълнителната и законодателната власт.
  За наивниците играят театър на противопоставяне, но зад кулисите нещата стоят съвсем различно.
  Забележете, че Радев нито веднъж не е отворил дума за монопола и свръхцените на Лукойл, които борисов подсигурява, докато България губи милиарди.
  Забележете, че си трае и за двойната цена за руския газ, която благодарение на Борисов, България плаща на Русия.
  Спомнете си, че ГЕРБ направи всичко възможно Радев да стане президент, както и да направи Мая Манолова Омбудсман.
  Така лансират пред избирателите уж алтернатива, която има за цел да измести от фокуса истинските , пробългарски политически сили, които не са подчинение на Кремъл и да си поддържат мита, че са контрапункт на БСП, докато заедно продължават да обслужват Путин.
  Сега на дреневн ред ще изкарат и поредното прокси на Кремъл - чалгарчето Славчо, което ще трябва да уплътни вота, даван преди за "България без цензура" и т.нар. Патриоти.
  За да размият още нещата, ще стартират и политически проект на Мая манолова, като усилено ще я рекламират по телевизиите си.
  Накрая ще имат пак руско мнозинство, както и в момента в парламента ни има 240 русофилски проститутки.
  Целта им е да не допуснат дори един депутат от истинската българска опозиция, представена от ДБ и ДСБ, за да няма кой да им мъти водата и да им изкарва кирливите ризи от парламентарната трибуна.
  На този етап, с пълния контрол на Кремъл чрез Пеевски и Борисов върху медии и най-вече телевизии, изборите за Велико народно събрание и промяна на Конституцията могат единствено и само да обслужат целите на Кремъл и руската енергийна мафия, която продължава да точи милиарди левове горница годишно от България и да ни използва като плацдарм за нейните стратегически цели.
  А Борисов е основният проводник на тази политика вече три мандата.
  Дори и в момента налива 3 милиарда лева, за да строи нов газопровод на Путин.
  ФАКТ !

 96. 97 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#93] от "Анджелина":====За какво точно трябва да влиза прокуратура където и да е?======.........ми даааааа особенно в президентството ......
  —цитат от коментар 95 на MPetr


  особеннннно кога става дума за шпьонаж
  и открити класифицирани докименти
  изнесени от местото им
  и кои не требе да са там

 97. 98 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1157 Весело

  До коментар [#96] от "Dimov":Никой не трябва да храни съмнения, че Борисов и Радев действат под единното ръководство на ген. Решетников

  е па щом така викаш
  слушаме и изпълневаме!
  нема а мислиме изопшто


 98. 99 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 583 Неутрално

  На Буджака как е?

  Трафопоста, пътя, земята ... всичко ли е ок?

 99. 100 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Образцов трафоспост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK