Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

© DronBurgasЕдинствено трафопостът в имотите на дружеството "Хермес солар", парк Росенец, които почетния лидер на ДПС Ахмед Доган ползва за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи. Това се разбра от отговорите на въпроси, които "Дневник" изпрати до администрацията на бургаския кмет Димитър Николов.


В трите частни терена на нос Чукалята е придобилият популярност като "сарай" (от турски - дворец) комплекс, който по документи всъщност все още няма право да бъде обитаван.


Основните сгради, познати от снимките, не са били въведен в експлоатация, както и откритият басейн. Абсолютно незаконни са оранжерията, масивна сграда на два етажа, както и преместваем обект. Всички те са изградени без строителни разрешения. Според информацията на община Бургас незаконните постройки вече са в процедура по издаване на заповеди за премахване. Тя е предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на дружеството "Хермес солар" ООД, така и в съседните държавни и общински терени.


Внезапните открития на институциите
Справка в имотния регистър показва, че фирмата е собственик на три имота. В единия от тях с разрешение за строеж за "Водна спортна база" е изграден "сараят" на Доган, както и допълнителна постройка към него. В останалите два терена са откритият басейн, трафопостът, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на "водната база" законни са само трафопостът и откритият басейн, показва информацията, подписана от зам.-кмета на община Бургас Чанка Коралска.


На премахване подлежат и още три обекта в същия район в парк Росенец - масивни сгради, от които едната на два, а другата на три етажа, както и преместваема постройка. Всички те са изградени незаконно в два държавни имота, граничещи с частните на "Хермес солар", но изглеждат част от комплекса. Освен това между парцелите няма данни някога да е поставяна ограда. Строителни заграждения се появиха около части на имота преди "масовото ходене на охраняем плаж" в Росенец та 11 юли т.г., и то за да ограничават достъп на външни лица.


Първата от двете масивни сгради, построена незаконно в държавен терен, е с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. За нея проверката на община Бургас не е открила строителни книжа, пише Чанка Коралска в отговор на "Дневник" .


Само трафопостът в летните сараи на Доган не нарушава закона

© DronBurgas


В друг имот публична държавна собственост е построена още една незаконна сграда - тя е на два етажа и с приблизителни размери 9 х 7 м. За нея също не са били издавани строителни книжа, поради което е започнала процедура за издаване на заповед за премахването й.


Третият незаконен обект, открит при проверката върху държавен терен, е преместваем павилион 2х2 м за охраната на резиденцията. Тъй като документи за неговото разполагане отново липсват, той също трябва да бъде премахнат. "Дневник" не успя да установи дали това е будката на охраната, поставена в горната част на пътя, който беше затворен преди разкритията за нарушенията, или друга, която е към плажа.


"За всички незаконни сгради и строежи, описани по-горе, на основание Закона за устройство на територията община Бургас е предприела действия по съставяне и връчване на собствениците на имотите на констативни актове, информират от администрацията на Димитър Николов. След влизането им в сила ще бъдат предприети последващи действия за издаване на заповеди за премахване на незаконните сгради".


От цитираната информация означава, че заповедите за премахване на незаконни постройки в терените на "Хермес солар" ще бъдат връчени на негов представител. Той обаче със сигурност ще ги обжалва. Колко време ще отнемат съдебните процедури и какъв ще е изходът от тях можем само да гадаем.


Констативни актове за наличието на незаконно строителство в държавните имоти на нос Чукалята ще бъдат връчени и на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Логично е оттам нататък да започне


дълго издирване на извършителя на незаконното строителство


Практиката в много подобни случаи показва, че той най-вероятно няма да бъде открит. Така държавата ще трябва да премахне постройките и бараката за сметка на данъкоплатците, след като с нехайство или с мълчаливото съучастие в продължение на години е позволила те да се появят в имотите й.


В кадастралната карта на н. Чукалята не е нанесена нито една от незаконите постройка в частните имоти на "Хермес солар". Незаконното строителство в държавни телени обаче фигурира частично - двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.

© Скрийншот от АГКК

В кадастралната карта на н. Чукалята не е нанесена нито една от незаконите постройка в частните имоти на "Хермес солар". Незаконното строителство в държавни телени обаче фигурира частично - двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.


Отвъд закона


От отговорите на въпросите, изпратени до община Бургас, става ясно още, че от всички обекти, законно построени в имотите на "Хермес солар", разрешение за ползване има единствено трафопостът.


За басейна и за допълнителната сграда към т.нар. водна спортна база са издадени единствено актове за установяване на годността за приемане на строежа, но не и разрешения за ползването им. Още по-назад в процедурата се оказва същинският корпус на сараите, за който са издадени само "три акта за приемане на конструкцията на отделните етапи от строителството на сградата". При това положение тя също не би трябвало да бъде използвана.


В случаите, когато бъде констатирано, че сгради в строеж все пак се обитават, законът задължава кмета на съответната община да забрани ползването им и да нареди спирането на тока и водата в тях "освен необходимите за нуждите на строителството".


Кметът на Бургас не е изпълнил нито едно от тези задължения, показват отговорите на администрацията му. В тях пише следното: "От документите, представени от собственика на имота, е видно, че е в ход процедура по регистриране на строежите за въвеждането им в експлоатация. Законодателят не е определил срок за приключване на процедурата. Ако не бъдат представени всички необходими документи за въвеждане на обекта в експлоатация, ще бъдат издадени съответните заповеди за забрана на ползването им".С други думи, на основание на процедура без срок за приключване почетният председател на ДПС Ахмед Доган е обитавал и ще продължи да ползва като своя резиденция имотите на "Хермес солар". Тъй като те не са въведени в експлоатация, не съществува и законово основание за тях да бъдат плащани данък сгради и такса смет.


За да изясни всички обстоятелства около причините, поради които в продължение на години кметът на Бургас Димитър Николов не е упражнил задълженията си за контрол на незаконното строителство в парка Росенец, в началото на август "Дневник" изпрати до пресцентъра му покана за интервю. Тя бе светкавично отклонена с лаконичното: "Г-н Николов няма възможност да ви приеме".


Събитията от края на април т.г. обаче, когато кметът на Бургас наложи на общинския съвет в града решение, с което общинският път до сараите на Доган бе актуван като частна собственост, преляха чашата на търпението. Затова три месеца по-късно то бе отменено под натиска на дясната опозиция в съвета - партия "Средна европейска класа" и коалицията "Демократична България". Но актът, с който Николов подари на сараите общинска собственост, не остави никакво съмнение, че


присвояването на нос Чукалята от почетния председател на ДПС


както и последвалото му застрояване са ставали именно с мълчаливото съдействие на местната и държавната администрация.


Трите имота на н. Чукалята, които са собственост на "Хрмес солар"

© Скрийншот от АГКК

Трите имота на н. Чукалята, които са собственост на "Хрмес солар"


Източник от строителния контрол, пожелал да остане анонимен, сподели, че опити да се влезе и да се види какво се случва в имотите има от 2014 година. Всички те са били възпрепятствани, като не е известно от това да има някакви последствия или дори следа в строителните архиви.


На въпрос на "Дневник" от пресцентъра на Дирекция "Национален строителен контрол" отговориха, че "на 14 юли 2020 г. неин екип за първи път е влязъл на територията на частния имот, собственост на фирма "Хермес солар" на нос Чукалята", както и на граничещите имоти. Екипът не е бил възпрепятстван да провери какво се случва на въпросната територия".


За кейовата стена и мостика пред резиденцията на Ахмед Доган по време на проверката, поискана от прокуратурата, не бяха открити разрешения за строеж или каквито и да е било други документи. В приемо-предавателните протоколи, с които имотът е станал частна собственост (повече за това, четете тук), той е описан като кейова стена, без да е уточнено колко е била дълга. Но снимки от платформата Google maps, публикувани от сайта "Биволъ", показаха, че през последните години тя е нараснала от 50 на около 200 м.


Незаконно построеният кей пред резиденцията на Ахмед Доган е нанесен в кадастралните карти като "поземлен имот" с неизвестен собственик.

© Скрийншот от АГКК

Незаконно построеният кей пред резиденцията на Ахмед Доган е нанесен в кадастралните карти като "поземлен имот" с неизвестен собственик.


За да изясни всички детайли в историята с присвояването на публична собственост и незаконното строителство на н. Чукалята, освен до общинската администрация в Бургас "Дневник" изпрати въпроси и до още няколко институции. Те бяха адресирани до дирекцията за държавен строителен контрол, областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, както и до началника на местната служба по геодезия, картография и кадастър Светла Кутлева. От всички тях би следвало да бъде потърсено обяснение за констатациите след извършената проверка.


Отговорите на изпратените въпроси трябваше да изяснят поне три неща:


- Как държавата сама е пропуснала да състави акт за собствеността си върху терен, съседен на този, в който се намира резиденцията на Ахмед Доган, и в който се е появила незаконна постройка?


- Как въпреки сигналите и журналистическите публикации е останало незабелязано, че без каквито и да било строителни книжа в акваторията на Черно море са били построени 200-метров бетонен пристан и яхтено пристанище?


- Как плаж според закона за устройство на територията не е плаж според кадастралната карта на парка Росенец?


Междувременно в края на миналата седмица от Агенцията по геодезия, картография и кадастър обявиха пред Mediapool, че през септември плажът край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, който в кадастралните карти е нанесен като земеделска земя, официално ще стане плаж.


"Грешката", за която никой до момента не е поел отговорност


беше посочена в разследване на сайта "Биволъ". Проблемът обаче стана публичен едва след акцията на лидера на "Демократична България" Христо Иванов край сараите на Доган на 7 юли т.г.


До приключването на работата по този текст всички останали въпроси останаха без отговор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK