Съдът освободи под 500 лв. гаранция протестиращ, обвинен за случая на "Ситняково"

Георги Георгиев е обвинен, че на 17 август вечерта е счупил предното панорамно стъкло на автомобила, който се опитал да мине през блокадата на протестиращите на бул. "Ситняково".

© Тихомира Методиева, Булфото

Георги Георгиев е обвинен, че на 17 август вечерта е счупил предното панорамно стъкло на автомобила, който се опитал да мине през блокадата на протестиращите на бул. "Ситняково".Софийският районен съд (СРС) освободи под парична гаранция от 500 лв. Георги Георгиев, който бе задържан и обвинен за хулиганство и че е счупил предното стъкло на автомобила на Елена Мицева по време на протеста късно в понеделник (17 август) вечерта на бул. "Ситняково".


От показанията на свидетелите, разпитани по случая и от обясненията на самия Георгиев, става ясно, че на 17 август около 21:30 ч. кръстовището срещу румънското посолство е било блокирано от протестиращи, които не пропускали автомобилите да преминават от там. По блокирания път се появила колата "Тойота" Аурис, управлявана от Елена Мицева, която се връщала от гостуване със семейството си като до нея пътувал съпругът й Иван Мицев, а на задните седалки били двете им непълнолетни деца.


"Афектирана, че й се налагат чужди правила и в желанието да мине през кръстовището, тя навлязла сред протестиращите, знаейки, че единственият начин да се придвижи напред е да мине през хората. Намиращите се пред автомобила мъже и жени неизбежно се оказали на капака на колата. Случилото се предизвикало гневна реакция, а Георгиев удрял с ръце по предното стъкло по автомобила. Мицева отговаряла също с реплики към протестиращите и им показвала среден пръст", мотивира се съдът.
В показанията си пред разследващите семейството, пътувало в автомобила, и други трима свидетели от протестиращите, са разказали, че Георгиев е удрял стъклото и то се счупило, макар че и други протестиращи са участвали в счупването.


"Повредата е съществена до такава степен, че автомобилът не може да се движи без панорамно стъкло по Закона за движение по пътищата", посочи съдът. В залата по време на заседанието бяха гледани и записи от видеокамери, но според магистратите те показват само част от случилото се в нощта на 17 август като на кадрите не е заснет моментът, в който стъклото на автомобила е счупено.


Според съда по обвинението за хулиганство няма достатъчно доказателства, че е извършено с изключителна дързост и цинизъм, както твърди прокуратурата. "Елена Мицева сама е предопределила случилото се като е тръгнала да влиза в тълпата, знаейки, че децата й са на задната седалка. Малките деца, обезпокоени и разстроени, са били на задната седалка. Поведението на Георгиев не е било агресивно към двете деца", посочва в мотивите си съдът.


Според магистратите няма опасност нито той да се укрие, ако бъде освободен от ареста, нито да извърши друго престъпление. За това престъпление законът предвижда наказание до 5 г. затвор. Освен това съдът посочи, че доказателствата към момента не подкрепят обвинението на прокуратурата за хулиганство с изключителна дързост и цинизъм, а друг текст от закона, който предвижда по-леко наказание - до 2 г. затвор или пробация.


Проведени са много разпити, предстоят още следствени действия, а решението на съдебния състав не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд на 27 август.


Обвиненият Георгиев: Гледката беше ужасяваща, панирах се. Тя искаше да гази хора


В началото на заседанието Георги Георгиев поиска да разкаже своята гледна точка за случилото се в нощта на 17 август.


"Онзи ден около 21:30 ч. бях на румънското посолство, имаше протест, а след това и шествие като с другите протестиращи затворихме всички платна на кръстовището до румънското посолство като блокирахме включително и градския транспорт. Правеше се място да преминават линейките от Бърза помощ. Тъкмо реших да си тръгвам, когато чух блъскане", разказа Георгиев.

"От протестиращите разбрах, че има човек под гумите и много се панирах. Бях вече на тротоара, но се върнах, прескочих оградата и се затичах към дясната страна на колата. Видях, че на капака имаше трима човека и се затичах, за да няма прегазени и убити хора от колата, която навлизаше в тълпата", продължава с разказа си протестиращия.

По думите му, гледката е била ужасяваща, чували са се писъци и викове, протестиращи са блъскали и тропали по колата.


"Приближих се от дясната страна на колата, където се возеше мъж и застанах на около 10 см пред колата, за да не позволяваме да минава и да смачка хората. След известно време колата спря. Бях много паниран, досега не съм виждал нещо подобно. От колата слезе жена и заявяваше, че ще мине през протеста. След убежденията на хората, че не може да мине, тя реши, че може и спорът се задълбочи", разказва Георгиев за това как е ескалирало напрежението.


"Много хора псуваха жената, тя не остана по-назад и също псуваше хората и показваше средни пръсти. След известно време жената пак влезе в колата и звънна по телефона, започна да говори с някого. После пак излезе и говореше, но не разбирах нито една нейна дума, защото вече бях на 2-3 метра от колата. Тя продължаваше да вика ужасяващо и параноично. След това някой от протестиращите извика, че в колата имало малки деца, а до тогава не знаех това. След няколко минути дойде полиция, обградиха колата, а после направиха нещо като конвой и я откараха до първо районно", спомня си Георгиев.


Шофьорката на автомобила Елена Мицева при едно от излизанията й от колата.

© Тихомира Методиева, Булфото

Шофьорката на автомобила Елена Мицева при едно от излизанията й от колата.


Малко след като автомобилът бил изведен от протестиращите, полицай го спрял и му поискал личната карта. "Дадох я и ме заведоха в буса, но там не ми беше обяснено за какво съм арестуван. Закараха ме в първо районно с белезници на ръцете отзад. В районното ни записаха, след което разбрах, че съм задържан за 24 часа. Не допускаха адвоката ми над час и половина да се види с мен", разказа протестиращият за първите часове в ареста.


Той обясни, че в една килия били настанени по двама души, а над 15 часа в полицията не му дали нито храна, нито вода. "На другия ден, без адвокатите, бях свален на стълбището и полицаите започнаха да пишат някакви листове. После пак бях закаран в килията и бях свален отново при трима цивилни, които не се представиха. След това отново ме върнаха в килията. Добре, че сестра ми ми донесе вода и храна, защото сигурно щях да припадна", добави още протестиращият.


Той твърди, че не се е качвал на капака на колата, а бутал калника и гумата. "Стъклото беше счупено, но не съм го счупил аз, защото съм готвач и не мога да си позволя да се нарежа", каза още Георгиев.


Прокуратурата: Да протестират законно, без да нарушават правата на останалите


Прокуратурата от своя страна поиска постоянен арест за протестиращия. "Изискани за записите от всички телевизии на мястото на инцидента, по които е назначена експертиза. Тя обаче още не е готова", обясниха от държавното обвинение.


Прокуратурата цитира решения на Европейския съд и Европейската конвенция по правата на човека, според които правото на свободно изразяване на определена позиция не трябва да се конфронтира с правата на останалите граждани и трябва да е в рамките на закона.


"От показанията на Мицеви се установява, че Георгиев е проявил грубост и буйство, незачитане на чуждото имущество и на правото им да имат позиция, различна от неговата. Въпреки многократните призиви на други протестиращи да се преустановят действията, защото в колата има малки деца, които плачат, агресията не е спряла като е продължило повреждането на автомобила", посочиха от държавното обвинение.


Според защитата на Георги Георгиев, Елена Мицева поне три пъти е влизала през нощта през служебния вход на районното управление, без да е записана в регистрите. Веднъж е била с едно от децата, а клиентът им е чакал на пейка с белезници. Така тя е имала достатъчно време да го огледа и запомни, за да го посочи след това в разпознаването.

"Ако е извършил нещо, то е било заради неизбежна отбрана или да предотврати нещо друго. На протеста отвън и около колата на Мицеви също е имало деца", посочиха адвокатите на Георгиев. Те са подали жалба в Софийската градска прокуратура срещу Елена Мицева за опит за убийство на множество хора и за тероризъм.

"Видяла е, че има множество лица, слязла е от автомобила и въпреки това е казала, че ще мине през тях. Тръгнала е отново, след което на капака на колата вече е имало хора, които се опитали да я спрат. Съдът трябва да се произнесе по основния въпрос - има ли престъпление и дали то не е извършено от Мицева. Тя е човекът, извършил хулиганство и грубо неуважение към обществото", подчерта адвокат Минчо Спасов.


"С поведението, репликите и жестовете си тя се е държала неуважително към обществото. Единствено кметът може да обяви дали протестът е законен или не - не прокуратурата, не премиера, не МВР. И може да го прекрати със заповед", добавиха от защитата и посочиха, че клиентът им не е извършил никакво престъпление.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK