На живо

Коронавирусът в България: не се предвиждат нови ограничения (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: не се предвиждат нови ограничения (хронология)

© Велко Ангелов
"Дневник" проследи ситуацията в реално време.
Медицинските сестри и санитари от вътрешното отделение на МБАЛ-Дулово не искат да обслужват пациенти с COVID-19. За проблема съобщи при посещение в Бургас министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като посочи, че директорът на болницата е информирал за случая с писмо Регионалната здравна инспекция в Силистра. За да се запознае с проблема на място в болницата в Дулово е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


Коронавирусът в България: не се предвиждат нови ограничения (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти. Искам да кажа на колегите, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях", заяви днес Ангелов. Той попита къде е милосърдието какво ще стане, ако утре те откажат да лекуват пациенти с инфаркт или родилки и добави, че медици те нямат право да избират и всички хора са равни.

Здравният министър: няма планове за нови ограничения

Запазва се тенденцията за трайно намаляване на заболеваемостта от COVID-19 в страната. За изминалата седмица тя е спаднала с 47.5% спрямо предходната, каза в Бургас здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от "Нова телевизия". Той уточни, че проблемът с персонала в болниците е тежък в цялата страна. Основният недостиг е на медицински сестри.


Министър Ангелов увери, че за момента няма планове за въвеждане на каквито и да било нови ограничения.

Сърбия отрича да се прави ограда по границата с България

Сръбският посланик в София Желко Йович и началникът на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич Милош Попович са отрекли пред български представители да има официално решение за изграждане на ограда по границата с България, съобщиха от външно министерство. Такива информации се появиха в сръбски медии, включително държавните агенция "Танюг" и "Радио телевизия Сърбия". Като мотив се посочваше предотвратяване на разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия. Сръбските власти са обявили, че ако има подобно решение България ще бъде уведомена предварително.


Подробности тук

Коронавирусът в България: не се предвиждат нови ограничения (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Разпространението на вируса по области

БФС въведе наказания, свързани с коронавируса

БФС въведе наказания, свързани с коронавируса, в дисциплинарния си правилник за новия сезон. Те са насочени към поведението на публиката по стадионите в условия на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. В чл. 37 на правилника (публикуван в сайта на БФС след старта на първенството) се посочва че даден клуб може да бъде наказан да играе без публика за до пет срещи. Отделно е включена и глоба от 1000 лева.


Подробности тук

Отделението за COVID-19 в Дулово остава без персонал

Всички медицински сестри и санитари напускат отделението за лечение на болни от коронавирус в болницата в Дулово, съобщи "Нова телевизия". На работа във вътрешното отделение, където са предвидени над 30 легла за заразени с COVID-19, остават само тримата лекари. Те обясняват, че извънредните часове, които дават са непосилни. Освен това ги е страх за собственото им здраве и това на техните близки. "Досега съм провел разговор с всички сестри от вътрешното отделение и от другите отделения с въпрос дали някой не иска да бъде командирован. Всички категорично отказват", казва директорът на МБАЛ-Дулово д-р Константин Попов.

НОИ преведе първи суми по мярката 60 на 40

Националният осигурителен институт преведе първите компенсации на работодатели по мярката за запазване на заетостта 60 на 40, съобщи БНР. Сумата е в размер на 18.2 млн. лв. Първите средства отиват при общо 285 работодатели за малко над 17 хиляди работници и служители. Те са за покриване на 60% от заплатите им и за 60 на 100 от осигурителните вноски.

Туристическите пътувания намалели с над 63%

През второто тримесечие на 2020 г. по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години с цел туризъм намалява с 63.3% в сравнение със същия период на 2019 година, съобщиха от Националния статистически институт. Намалението сред пътувалите в страната е 55.1%, а за чужбина - с 86.9%. При броя на пътувалите както в страната, така и чужбина спадът е с 96.3%.
Коронавирусът в България: не се предвиждат нови ограничения (хронология)

© Велко Ангелов


Общо пътувалите са 447.2 хил.. Преобладаващата част от тях - 92.7%, са пътували само в страната, 6.8% - само в чужбина, а 0.5% са пътували както в страната, така и в чужбина.

Словения извади България от "червения списък"

Словения извади България от "червения списък" с държави с опасна епидемиологична обстановка. Въпреки това българските граждани отново подлежат на задължителна 14-дневна карантина, освен ако не са сред предвидените изключения – граждани на Словения или постоянни или временни жители на страната.


Подробности тук

Съотношение на тестове и положителни проби

С цел предотвратяване на разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия, Белград е взел решение за поставяне на телена ограда по границата между двете страни, съобщи Радио и телевизия на Сърбия, цитирана от БНТ. Информацията се съобщава и от агенция "Танюг". В правителственото постановление е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата. Преди два месеца Сърбия започна изграждането на ограда по границата със Северна Македония.

Тържества за 15 септември ще има за част от учениците

Всички деца в страната ще започнат училище присъствено. Тържества на първия учебен ден ще има обаче за тези от 1, 5 и 8 клас, каза днес пред Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев. Маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения с изключение на класните стаи. Става въпрос най-вече за коридорите и тоалетните, допълни министърът. Вълчев поясни, че задължението ще важи за децата от всички възрасти.
Коронавирусът в България: не се предвиждат нови ограничения (хронология)

© Юлия Лазарова


Началните учители, които работят само със съответния клас няма нужда да носят маска, но тези, които работят с различни класове най-вероятно ще трябва, каза още министърът. Той допълни, че най-вероятно за тях ще бъдат закупени шлемове, тъй като са по-удобни.

Най-малко заразени за седмицата

Заразените с коронавирус през последното денонощие са 142, което е най-малкият броя за тази седмица. Те са установени при направени 6844 теста. Съотношението от 2.07% заразени от тестваните е едно от най-ниските за последните два месеца. Най-много са новите случаи в София - 23. Следват областите Добрич (22) и Варна (12).


Починали са петима души и така общият им брой вече е 532.


Общият брой заразени в България е 14 962, като активните случаи 4343. Те са открити при направени общо 358 723. В болница са настанени 766 души, като 63 са в интензивни отделения.
Излекуваните за последното денонощие са 156, а общият им брой е 10 087.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK