На живо

Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

© Юлия ЛазароваДнес е 47-ият ден на протести с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.Гешев свика днес 700 прокурори на национално съвещание, На национална среща на прокурорите, на което обяви, че следва заветите на Левски. Трима мъже нападнаха палатковия лагер на блокираното кръстовище на Софийския университет.


"Дневник" проследи политическите събития реално време.
ГЕРБ започва консултации с партиите в парламента по проекта си за нова конституция. Утре председателят на парламента Цвета Караянчева, шефът на парламентарната група Даниела Дариткова и депутатът Менда Стоянова ще проведат срещи с представители на ВМРО, НФСБ и независимите депутати, шестима от които от "Атака".


За да внесе проекта за нова Конституция, ГЕРБ, чиито депутати са 95, трябва да събере още поне 25 подписа, което е постижимо с депутатите от парламентарната група на "Обединените патриоти", които са 21, и тези от "Атака". Срещите с ВМРО и НФСБ обаче са отделни и партиите ще имат претенции техни предложения да попаднат в проекта.


БСП няма да участва в консултациите, тъй като е против. ГЕРБ съобщава, че все още няма отговор от ДПС. Срещата с "Воля" ще е на 2 септември.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов обяви пред БНР, че до 2 септември партията ще събере нужните 120 подписа за вкарване на предложенията ѝ за промени в Конституцията за обсъждане. От 25 август управляващите започват преговори с партньора си във властта "Обединените патриоти", а в следващата дни такива ще има и с други парламентарно представени партии. Ципов уточни, че не очаква БСП да се включат в консултациите.

На брифинг пред палатковия лагер на Орлов мост протестиращи излязоха с декларация от името на всички, които се включват в антиправителствените недоволства. В нея те подчертават, че са против подмяната на целите на протеста, като припомниха за какво настояват - "безусловна оставка на настоящето корумпирано правителство", служебно правителство да проведе предсрочни избори, смяна на ръководството на ЦИК и "Информационно обслужване", както и въвеждане на машинно и дистанционно гласуване, оставка на главния прокурор, реформа в правосъдната система, която да бъде извършена от ново Народно събрание след честни избори.


Протестиращият Светослав Трайков коментира и ситуацията тази сутрин, когато няколко мъже атакуваха палатковия лагер пред Софийския университет. Според него това е опит за провокация. Той добави, че инициаторът на атаката е Георги Флоров, който е сред организаторите на контрапротестите пред румънското посолство. Трайков показа снимка на Флоров, на която е с тениска на ГЕРБ.

"Колеги, бъдете здраве. Напред и нагоре", така главният прокурор Иван Гешев закри националното съвещание на прокурорите, което се проведе в резиденция на Бояна. Преди това с мнозинство от присъстващите, които гласуваха с вдигане на ръка, беше приета позиция на прокуратурата. Тя беше предложена и изчетена от говорителя на Иван Гешев - Сийка Милева - и ще бъде изпратена на редица европейски институции. В нея е записано, че прокурорите ежедневно са изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред идеи за реформи.


"Прокуратурата ще продължи да отстоява европейски ценности. Дали сме ясен знак за единен подход спрямо всеки, за когото са събрани доказателства за извършено престъпление. Прокуратурата действа и ще продължи да действа. Ще работим в условията на ефективно взаимодействие и при стриктно спазване на разделението на властите", се казва още в позицията. Тя беше гласувана единодушно, като само един от прокурорите гласува "въздържал се".

Приключи протестът пред конференцията на прокурорите

Организираната от "Да, България" акция преди съвещанието на прокурорите, която целеше да ги призове да не са статисти на главния прокурор, приключи около 11 часа.

Кой разруши палатковия лагер при университета

Няколко часа, след като палатковият лагер на блокираното кръстовище на Софийския университет беше атакуван от трима мъже, във "Фейсбук" се появи клип на един от инициаторите на акцията. В него Георги Флоров, който е един от организаторите на контрапротестите при румънското посолство от последните дни, се хвали със стореното и се заканва да направи същото и с палатковия лагер пред Министерски съвет. Компания на Флоров в акцията прави и президентът на българската федерация по ММА Станислав Недков, който също пусна видео.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде думата на члена на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Огнян Дамянов. Преди време колегията прие декларация, в която записа, че приема исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев за недопустими. Дамянов, който преди да стане член на ВСС, беше ръководител на прокуратурата в Разград, заяви, че това е четвъртото национално съвещание, на което той присъства.


"Във всички тези години българските прокурори и следователи, като хора на закона, приемаха и се съгласяваха, реформите. Може би това беше нашата грешка. Трябва да бъде казано, че българската прокуратура трябва да остане независима. Чуват се гласове за лустрация и за реподбор (бел. ред. лидерът на Демократична България Христо Иванов призова за реформа в българското държавно обвинение).


Това е тази червена линия, която не можем да допуснем да бъде прекрачена, не защото искаме някакви предимства, а да изпълняваме своите задължения. Призовавам българското общество и политици да правят реформи, но след дебат. Да бъде взето решение, което да даде хоризонт от 15-20 години на прокурорите да изпълняват своите задължения"

Гешев: Внесохме в мрака светлина

"Ние сме мафия, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е завета на апостола Васил Левски. Показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, защото решихме проблема с телефонните измами. Намалихме кражбите и грабежите, Правим всичко възможно хората да живеят без страх, ще бъдат ограбени, убити или изнасилени".
Това беше част от началото на главния прокурор Иван Гешев на националната конференция, която той организира в резиденция Бояна. Там са и правосъдният министър Данаил Кирилов и вътрешният министър Христо Терзийски, както и Веселин Марешки.
По думите на Гешев е прекрачена червената линия. Тук сме да кажем, че прокурорите и следователите, и съдебните служители, може да вървим бавно, но никога не вървим назад. Той завърши речта си с това, че за него е чест да е главен прокурор.


Още по темата тук


Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

На живо речите на съвещанието на прокурорите

"Отровното трио": мутри на ГЕРБ събарят палатки

"Мутри на ГЕРБ" са съборили палатките и са счупили тентите на блокадата на кръстовището пред Софийския университет, съобщиха от "Отровното трио", които са сред организаторите на протестите. Те пуснаха и видео, на което се виждат щетите. Нападателите са били трима, като те са хвърляли и камъни срещу лагера. В една от палатките е имало момиче, което е било влачено заедно с палатката, но за щастие няма пострадали.


На мястото има полиция, която взима показания от свидетелите. Протестиращите настояват полицията да прегледа записите от охранителните камери и бързо да залови провокаторите.


По-късно от разпространено във "Фейсбук" видео с вижда, че акцията е извършена от Георги Флоров, който е един от организаторите на контрапротестите при румънското посолство от последните дни. От друга публикация в социалната мрежа се разбира, че след участниците е и президентът на българската федерация по ММА Станислав Недков.

Марешки поиска оставката на президента

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова президентът Румен Радев да си подаде оставката. Като причина за искането си той посочи речта на държавния глава на връх Шипка през уикенда, където се честваше годишнина от боевете за освобождението на България. "Радев дискредитира за пореден път президентската институция, говорейки за политика и прокарвайки собствените си интереси. Така за пореден път Радев показа, че президентската институция не му е по мярка. Затова, ако наистина обича България – да постъпи като мъж и да подаде оставка! Ако не – да бъде освободен чрез предвидената в закона процедура – импийчмънт", казва Марешки, цитиран от пресслужбата на партията си.

Акцията срещу Гешев преди срещата на прокурорите

"Да, България" призовава прокурорите да не са статисти

"Активисти на "Да, България" посрещат участниците в срещата на прокурорите в резиденция Бояна, която главният прокурор Иван Гешев организира с тема отстояване независимостта на българската прокуратура. На събитието се очаква да присъстват над 700 обвинители, поканени са и посланици. Активистите се опитват да дадат на пристигащите с автомобили листовки с речта на лидера на "Демократична България" Христо Иванов, който вчера отправи апел към участниците в срещата да не бъдат декор и статисти.


Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

© Юлия Лазарова


На мястото има полиция. Събралите се скандират: "Гешев позор, оставка и затвор". Почти никоя от колите, които влизат в резиденцията не откликва на протестиращите. Повечето вдигат стъклата си. Полицията направи кордон, за да не допусне протестиращите да общуват с хората в колите. Полицаите задържаха един от протестиращите.


Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

© Юлия Лазарова


В акцията участват около 30 души. След преговори, полицията допусна няколко от активистите да оставят листовки на колите.

Протестиращи поискаха оставката на областния управител на Софийска област

Тази сутрин изненадващият протест беше пред сградата на областната управа в София. Десетки протестиращи, сред които и представители на сдружение "БОЕЦ", поднесоха цветя на входа на институцията и поискаха диалог с областния управител Илиан Тодоров, който миналата седмица разкритикува недоволствата в столицата. В публикация във "Фейсбук" той определи като "изроди" и "алкохолизирана тълпа" протестиращите след конфликта пред румънското посолство. Въпреки желанието им за диалог, протестиращите настояха и за оставка на Тодоров.


Сачева: на улицата имаме квазиформа на анархо-комунизъм

Това, което се случва на улицата, е квазиформа на анархо-комунизъм, каза пред "Нова телевизия" социалният министър Деница Сачева. И поясни: "Говори се за народен съд, да има списъци на хора. Говори се за това, че някой трябва да се чувства виновен, за това, че мисли различно, има различно мнение, че например не подкрепя един или друг човек. За всичко това, би трябвало да има ясна оценка. Времето на облите и овални позиции не е в момента. Нужна е ясна позиция подкрепя ли се или не, това, което става на улицата".

Борисов предлагал всичко, което протестиращите искат

Предложенията на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията събират в едно всичко онова, което протестиращите и опозицията искат, каза днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Според нея, ако те не харесват собствените си идеи, това е техен проблем.


Сачева изрази мнение, че след като има толкова много имена, спрягани за нов премиер със сегашния мандат на ГЕРБ, значи в партията има много качествени хора, открити и наложени от Бойко Борисов.


Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

© Велко Ангелов


Според нея идеите за промени се предлагат, за да започне дискусия по тези важни теми, като всички политически сили заявят позициите си, за да се види дали наистина искат промяна.


"Нямаме притеснения от служебен кабинет и никога не сме имали такива. Въпросът е кой би бил в този кабинет", каза Сачева. Според нея ако в него ще са хората от обществения съвет на президента Румен Радев, притеснението и е сериозно. "Александър Маринов ли ще е бъдещият премиер? Адвокат Шейтанов ли ще е социален министър? В него ли ще е Еленко Божков, който направи почти терористичен акт в метрото?", попита Деница Сачева.

Протест иска оставката на Гешев от сутринта

В София остават блокирани кръстовищата пред Министерския съвет, на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет. Днес в 8.30 часа протестиращи ще поднесат цветя пред сградата на администрацията на Софийска област. Поводът е пост във "Фейсбук" на областния управител Илиан Тодоров, в който той ги нарича "изроди" и "злобни и яростни гадове".


В 10 часа протестиращи ще се съберат пред резиденция "Бояна", където ще се състои Националното съвещание на прокуратурата, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Без сериозни инциденти премина 46-ият ден на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Снощи по сградата на Министерския съвет бяха хвърляни памперси.
Политическата криза: ГЕРБ започва консултации за нова Конституция (хронология)

© Велко Ангелов


Подробности за протеста тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK