На живо

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка вероятно ще бъде удължена (хронология)

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка вероятно ще бъде удължена (хронология)

© Георги КожухаровМинистерството на здравеопазването иска удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на септември. През последното денонощие е регистриран рекорден брой на починалите от началото на заразата - 18. Новите случаи са 99. Анкета сред учителите показва, че повечето предпочитат да се върнат в класните стаи за началото на учебната година, както и, че масово са против вариант на хибридна форма на обучение. Новата процедура за компенсации на работодатели в сферата на транспорта и туризма дава възможност да бъдат запазени близо 22 хил. работни места в секторите, а фермерите подават заявления за подпомагане по извънредната мярка COVID. Екскурзоводите готвят протести от 1 септември с искане за по една работна заплата за всеки от шестте месеца на епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата.


"Дневник" проследи в реално време ситуацията в страната. За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук.
Две положителни проби за коронавирус в "Лудогорец"

Две положителни проби за коронавирус донесоха притеснение в "Лудогорец". Те идват ден преди мача с "Мидтиланд" от втория кръг на квалификациите в Шампионската лига. Едната е на младежкия национал на България Доминик Янков, а другата е на човек от персонала, съобщават от клуба.


И двамата са поставени под карантина, а футболистът се чувства добре, допълва информацията. Часове по-рано УЕФА съобщи, че налага служебна загуба за словашкия първенец "Слован" (Братислава) и на косовския "Прищина" заради случаи на коронавирус. Организацията вече съобщи, че ще следва строги правила при организирането на евротурнирите предвид пандемията от COVID-19. Българският първенец съобщава, че продължава да се готви по програма за мача с "Мидтилант" в сряда.


Подробности вижте тук.

Властите обмислят удължаване на епидемичната обстановка

Доклад с искане за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на септември ще бъде внесен от Министерството на здравеопазването в Министерски съвет утре, съобщи във Варна ресорният министър Костадин Ангелов, цитиран от БНР. В края на юли извънредната епидемична обстановка беше удължена до 31 август.


Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка вероятно ще бъде удължена (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


В последните две седмици в сравнение с предходните две заболеваемостта в България намалява. "Не възнамеряваме да засилваме мерките, ако цифрите останат такива", каза още той и определи твърденията, че наесен маските отново стават задължителни навън като "грозна лъжа".


Здравната система ще издържи натиска на заразата с короновирус, дори заболеваемостта да се повиши, заяви министърът, който в университетската болница "Св.Марина" се срещна с директорите на здравни заведения във Варна.


От утре в града ще заработи координационен център, чрез който ще бъдат разпределяни пациентите с COVID-19 по болничните заведения, както и ще отчита легловата база и натовареността на системата. Новото звено ще се помещава в Инфекциозната клиника към болница "Св. Марина", която е разположена на територията на комплека на болница "Св. Анна".


"Всяка линейка, която пристигне с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционост. Той ще разпределя този пациент към кое болнично заведение да бъде насочен за лечение", обясни Ангелов.

Над 11 300 заявления за подпомагане по извънредната мярка COVID подадоха фермерите само в първите 4 работни дни след отварянето й, съобщи БНР. Най-активни са земеделците в Пловдивско и в района на Бургас - сочи справката на земеделското министерство. Няма области, от които да не е подадено заявление за финансиране.
Най-малко са заявлениета на фермери от Габрово и Монтана. Мярката е с бюджет от близо 100 млн. лева и по нея ще бъдат подпомагани земеделци, пострадали от икономическите ограничения заради пандемията.

Нови 11 заразени в ямболска фирма

Още 11 положителни случаи на Covid-19 са установени в ямболската мебелна фирма и с тях броят на заразените в предприятието става 25. Очакват се резултати от тестовете на още 7 служители, съобщи БНР.


Във фирмата работят близо 80 служители, а първите положителни резултати излязоха преди десетина дни. Сред заразените са управителят и неговото семейство. Сред инфектираните, които са основно от село Кукорево и Ямбол, няма с тежка симптоматика.


До сега в ямболска област са диагностицирани 310 положителни случая. В момента само 4 пациенти са настанени в болница, 49 заразени са на домашно лечение, излекувани са 235, починалите са 22. Под карантина са 85 души.

Процентът на установените хора със заразата за последните няколко дни се задържа нисък като дял от общия брой направени тестове.


Екскурзоводите готвят протести от 1 септември

Екскурзоводите готвят протести от 1 септември, обяви пред БНР председателят на Съюза на екскурзоводите в България Христина Неделчева. "Искаме по една работна заплата за всеки от шестте месеца на епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата", огласи тя исканията на заетите в бранша и добави, че настояват още на регистрираните в бюрата по труда да им се увеличи правото на паричното обезщетение, а на тези, на които приключва паричното обезщетение, да се удължи изплащането, защото нямат възможност да работят до другото лято.


Неделчева посочи, че на срещи с министъра на социалната политика Деница Сачева са били представени тези искания на бранша. По думите ѝ няма разбиране от страна на Министерството на труда и социалната политика.
"Бизнесът се възползва от мерките срещу коронакризата, защото тези програми са разработени за работодателите, а ние сме наетите лица", подчерта тя.


Протестът на туроператорите от началото на август

© Велко Ангелов

Протестът на туроператорите от началото на август

Ще бъдат запазени над 22 хил. работни места в туризма и транспорта

Новата процедура за компенсации на работодатели в сферата на транспорта и туризма дава възможност да бъдат запазени близо 22 хил. работни места, съобщи агенцията по заетостта. Финансовата помощ се предоставя директно на засегнатите от извънредното положение предприятия и самоосигуряващи се от двата сектора. Така подкрепата за тях, в комбинация с новия дизайн на мярката 60/40, може да стигне до 80/20.


За месец и половина от началото на процедурата са подадени 1 115 заявления от сферата на транспорта и туризма по проекта "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Отваря ковид отделение в болницата в Добрич

В болницата в Добрич 32 души са настанени за лечение от коронавирус. От вчера достъпът на външни хора в лечебното заведение е забранен, след като при проверка беше установена лоша организация при лекуването на пациенти с коронавирус и предишните ръководители бяха освободени от здравния министър. Пред БНТ прокуристът на болницата д-р Георги Желязков заяви, че тази седмица ще бъде създадено ковид отделение. Проблем остава и липсата на специалисти.

82% от учителите готови да се върнат в класните стаи

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка вероятно ще бъде удължена (хронология)

© Цветелина Белутова


Анкета сред учителите на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показва, че преподавателите масово предпочитат да се върнат в класните стаи.


На въпроса какъв да бъде учебния процес от 15 септември, 82% от учителите са избрали редовен учебен процес, 13% пък са за обучение в електронна среда и 6% са съгласни на хибридно обучение - редовни часове и обучение в електронна среда след тях.


Повече четете тук.

"Данните от последните изследвания показват, че COVID-19 става по-лесно инфекциозен, по-лесно се разпространява, по-лесно заразява хората, но е по-малко смъртоносен. Трудно е да се каже на какво се дължи това. Очевидно вирусът мутира, заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


"От епидемиологична гледна точка е важно да се отбележи, че сега разпространението е най-голямо сред хората в активна възраст - 14-25-30-годишна възраст. Четирикратно е по-висока инфекциозността на тази възрастова група в сравнение с възрастните хора", посочи той и го обясни с многото социални контакти при младите.


По думите му не може да се прогнозира докога ще продължи епидемията. "Най-малко 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да можем да говорим, че той ще затихне. Единствено в Индия, където е проведено огромно изследване сред населението, се съобщава за около 30% хора с имунитет. За първи път се съобщава такава висока цифра. Досега наличието на антитела е много ниско. Това показа, че не само наличието на антитела е водещо, а клетъчният имунитет трябва да се изучава, защото той ще е в основата на т.нар. популационен имунитет", подчерта акад. Петрунов.


Той смята, че учебната година трябва да започне нормално при всички мерки за неразпространение на вируса. "Носенето на маски от учениците няма да реши проблема, учителите трябва да носят, за да се пазят и да пазят и децата, но задължаването на децата да носят маски ще бъде неразбория, която няма да реши проблема", каза той.

Рекорден брой починали

Коронавирусът в България: извънредната епидемична обстановка вероятно ще бъде удължена (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


През последното денонощие е регистриран рекорден брой на починалите от началото на заразата - 18. Излекуваните са 159.


99 са новите случаи при направени 3 588 тестове. В болница са настанени 714 души. От тях 65 са в интензивни отделения.


От началото на епидемията са се заразили 15 386 души, а 10 497 са се излекували.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 566 Неутрално

  2,75% от тестовете - спада малко, но още по-доброто е съотношението новозаразени:излекувани. Мирише полека на по-добре.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Защо при толкова малко случай умират толкова много хора?!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на gjo00675672
  gjo00675672
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  нито пък някой, някъде ти е гарантирал непроменяема методика

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Из болниците е ад. Измежду пациентите - цигания и простотия. А населението продължава да не вярва в тоя вирус. Ще има пак КПП-та

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  До коментар [#7] от "radelmarfx":

  "От 99 са починали 18 което е 18%"

  Мен не ми е известно да е починал някой от тези 99 установени днес.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#7] от "radelmarfx":"От 99 са починали 18 което е 18%"Мен не ми е известно да е починал някой от тези 99 установени днес.
  —цитат от коментар 10 на Веселин Дечев


  Цитат на статията
  -------------------------------------------------------------------------------------------
  99 са новите случаи през последното денонощие при направени 3 588 тестове. От началото на епидемията са се заразили 15 386 души, а 10 497 са се излекували.

  За последното денонощие 159 са излекувалите се. 18 са починали.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  Цялата говори за последното денонощие.....

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#4] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Многото починали са тествани преди седмица-две. Вероятно от пламналите старчески домове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  Наполовина по-малко тестове от преди 2 седмици, което си е и нормално, намаляват кандидат туристите за Гърция.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#4] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Някои от починалите са заразени от месец и нагоре, а и няма значение на броя заразени, може и 5 заразени да има, но ако си със сериозни заболявания и не ти трябва много - вероятно умираш.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Из болниците е ад. Измежду пациентите - цигания и простотия. А населението продължава да не вярва в тоя вирус. Ще има пак КПП-та
  —цитат от коментар 9 на Хи-хи  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  Ад е наистина! Шефовете на болници и лекари взимат по 50 хилки на месец,а "менюто" на болните в болниците се състои от една филия хляб,парченце сирене колко да се побере в шепата на бебенце и едно сварено яйце!

 18. 18 Профил на so
  so
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Починалите в Неделя не се обяват веднага, например вчера "нямаше" починали. Изсипват се наведнъж. Затова във вторник има и рекорди.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Рекордът при починалите по-скоро е "рекорд". Просто тестването на част от починалите в събота и неделя се отлага за понеделник и резултатите влизат в статистиката за вторник. Утре бройката на починалите вероятно ще е около 7-9, което е медианната стойност на смъртността в последните няколко седмици.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 22. 22 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Записани за починали е правилното заглавие. След като някой вярва, значи има зараза

 23. 23 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  2,75% от тестовете - спада малко, но още по-доброто е съотношението новозаразени:излекувани. Мирише полека на по-добре.
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро

  Престанете да смятате съотношението на установените за последното денонощие заразени с броя тестове за последното денонощие. Няма връзка. С тестовете за последното денонощие още нищо не е установено - резултатиоте ще излязат утре.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Генералът реве:
  Яко ще се мре!
  България обаче Корона-вируса изкара,
  Туй бе по времето на Царя!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 27. 27 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#23:"blagoj"][/quote]

  Защо, очакваш да са по зле ли?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 28. 28 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Тази статистика вече е несериозна малко.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#4] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  “Качествена” здравна система, ние си я знаем. Другата причина вероятно е стъкмистиката, ясно е че хората умират от други неща, вкарват ги в графата “от корона” както им е кеф

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Защо при толкова малко случай умират толкова много хора?!
  —цитат от коментар 4 на Барба-Ганьос-Тулуп


  Защото има нечувана злобна ярост на Пандемията!

 32. 32 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 354 Весело

  До коментар [#4] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Като жертвите в Перу. Смачкани от тълпата, но всичките били заразени с корона вирус

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#22] от "afanko":

  Ти сигурно си мургав от маалата, които викат 'де а короната бе, не сме а виждале'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  И това също. Гарантирано от ненавистта на комунисти и техните наследници-капиталисти....

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2581 Весело

  в Индия, където е проведено огромно изследване сред населението, се съобщава за около 30% хора с имунитет. За първи път се съобщава такава висока цифра
  ▪️▪️

  Ееее! Най голямо изследване сред населението е направили в Москау и там над 60% имат имунитет!! Собянин каза на Путен. "))
  РУСОФОБИЯ!! ПУТЕН ПОМОГИ!!!

  "Чуждестранен агент"
 37. 37 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#4] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Е те тия дето умират днес са се заразили преди няколко седмици и дори месеци. Рия дето днес го откриват като заразени ще мрат след 3-4 седмици, недай Боже!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Умрели 550, оздравели 10500. Общо 11000.
  550÷11000.100= 5% шанс да гушнеш китките и 95 % да се оправиш някак си.

  Това според аритметиката. Естествено има и други науки - пожелателно мислене, позитивно мислене, астрология, политология.паранормална под високо налягане психология. Там цифрите са други.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Дали ще се дава някаква статистика или не, няма да да повлияе на разпространението или леко ще прави част от нас по-внимателни. Но човека го каза и много други също го казваха и казват, трябва да мине през повечето от нас, за да затихне и изчезне, Това ще трае вероятно година, може и повече.
  Така че без да се правим на по-католици от папата, всеки да внимава в рамките на неговите разбирания и да се надяваме, че персонално може да извадим късмета да не го усетим.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 364 Неутрално

  И днес тревожната тенденция се запазва-99 заразени и 18 починали от коварния Ковид-19..

  Нека протестите, спонсорирани от черепа продължат..
  След десетина дни ще берете плодовете от тях..

  Нека още днес Борисов си подаде оставката..

  Нека Радев направи поредното антибългарско служебно правителство и после връчи мандат за съставяне на правителство на БСП и ДПС, свикнали сте вече на това- само тогава ще сте доволни и щастливи, ще цъфнете и вържете, като майски рози по време на зловеща световна санитарна и икономическа криза..

  Честито ви протестиращи за щяло и нещяло Велики българи новата стара приказка.. без край..

 43. 43 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Рекордна е Глупоста на Човека да му Показват че е Овца а Той да БЛЕЕЕ

 44. 44 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Липсата на ред и дисциплина,
  доведе да умират мнозина!

 45. 45 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#23:"blagoj"]
  —цитат от коментар 27 на radelmarfx
  Защо, очакваш да са по зле ли?[/quote]
  Не, просто няма смисъл да се изчислява този процент. Това го измисли човек който не мисли - Мангъров за да доказва нещо, което не е вярно. И броя починали за последното денонощие не са от последното денонощие - просто вчера са пристигнали данните за тях. Ако искаме да установим тенденцията просто трябва да четем данните по-умно.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  в Индия, където е проведено огромно изследване сред населението, се съобщава за около 30% хора с имунитет. За първи път се съобщава такава висока цифра▪️▪️Ееее! Най голямо изследване сред населението е направили в Москау и там над 60% имат имунитет!! Собянин каза на Путен. "))РУСОФОБИЯ!! ПУТЕН ПОМОГИ!!!
  —цитат от коментар 36 на putinxujlo


  —-

  Дай линк за това изследване! Най-голям процент са открити във Великобритания - 7%.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Във всички нормални, цивилизовани държави,
  стриктно се спазват издадените забрани.

 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2902 Любопитно

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Намаляха в пъти, факт, като често пътуващ до Гърция мога да потвърдя.
  Уикенда посетих Бургас - прекрасен подреден град, плажът и морето бяха чисти, и кръчмите - прилични.
  А според мен повечето смъртни случаи са неотчетени в събота и неделя.

 51. 51 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Умрели 550, оздравели 10500. Общо 11000.550÷11000.100= 5% шанс да гушнеш китките и 95 % да се оправиш някак си.Това според аритметиката. Естествено има и други науки - пожелателно мислене, позитивно мислене, астрология, политология.паранормална под високо налягане психология. Там цифрите са други.
  —цитат от коментар 38 на blondofil


  По-скоро трябва да го смяташ така:
  15000 хванати заразени. Процент на заразените при тестването - сложи го 5.
  Значи 300 000 заразени (което е занижено според мен, ама да го приемем, че е така).
  Умрели 500.
  Което дава шанс да пукнеш 1 към 600 или в проценти 0.166.
  Естествено това е доста примитивна сметка, която не отразява общо здравословно състояние и възрастова група, но смятам, че е доста по-добре от на проф. Витанов.
  Но истинския шанс да пукнеш се трябва да го смяташ по-друг начин.
  През болница са минали примерно 5000 и 500 са ги уморили. Сметни си ква е вероятността да оцелееш ако търсиш медицинска помощ.

 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#36] от "putinxujlo":

  Естествено е в Индия да имат висок имунитет. Той се придобива от пиенето на вода от свещената река Ганг. Ако искате да се спасите от короната поръчайте си по интернет няколко тубички вода от реката Ганг.

 53. 53 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#45:"blagoj"][/quote]

  И как предлагаш да се четат данните "по умно" защото аз данните ги чета така тествани, позитивни, умрели. Пак не виждам голяма разлика в процентите умрели, което да ме накара да вярвам че карантини и носене на маски са необходими.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 54. 54 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Искат да сплашат Номо Сапиенс и намалят размножаването му , особено в 3- ия свят и и
  Източна Европа и досега успяват с мутацията на Корона 19 .
  По данни от последни проучвания вируса атакува вече и мозъка , води до увреждане на нервите , загуба на вкус и мирис . . . . !
  Аве не е работа !
  А българите не вярват и не слагат маски , ако слагат - не си покриват носа . . .! !
  .

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Активните случаи намаляват, починалите растат. Докторите явно не се справят.
  Гастроентеролози не може да лекуват ново, непроучени добре заболяване.
  Ангелов така неглежира проблема, каза че имало отработени методи за лечения на вирусна пневмония.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Всеки ден с нещо е рекорден!

 59. 59 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Пътуваха, печени агънца хапнаха, пиха и се веселиха,
  сега от коронавируса, мнозина с живота си платиха.

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ipolit":


  1,5% е цифрата около която се обединиха всички, че е смъртността на база положителни тестове.
  19% стигат до тежка симптоматика, за 81% минава на крак.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  До коментар [#50] от "boevbisser":

  Бургас си е европейски град, откъдето и да го погледнеш. Разходили се в Морската градина?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#30] от "Billy Pilgrim":

  Срещу 1800лв, може би.

 66. 66 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ipolit":

  Може и така - вчера казаха официално че рисковата група у нас е над два милиона.Да приемем че те се пазят, не отиват в гърция, не се събират масово, пръснати са по села и малки градчета. Нека 10 % от установените да са от рисковата група.Та колко процента тогава от рисковите групи го карат тежко и каква е смъртността. При 1500 установени от рискова група за целият период само в момента има 700 в болница и 500 починали. Та въпроса е колко от нерисковите и безсимптомните трябва да се заразят за да бъде пробито убежището на рисковите групи. и каква ще е тогава истинската смъртност

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  До коментар [#4] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  "Защо при толкова малко случай умират толкова много хора?! "

  От известно време следя динамиката на болните в интензивни отделения. Там има постоянен ръст. Спад се забелязва единствено след голям брой починали- ето , например, вчера бяха 74, днес, след 18 починали, са 65.
  Тоест, най-малко 9 души от тези отделения са починали.
  Но всички разбираме, че на практика са повече- бройката до 65 е попълнена с новопостъпили.
  А броят на новозаразените логично намалява, след като в мотаенето по улиците на градовете вече участват само единици маргинални субекти.
  Единици, но доказват това, което същите маргинали отричаха- че големият брой заразени е заради безцелното шляене на групи от хора, изобразяващи брауново движение.
  Но при тях това е практика-с действията си да доказват това, което с пяна на устата отричат.
  Или обратното...

 69. 69 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2902 Весело

  До коментар [#62] от "hamiltonf":

  Разбира се, а градът си е направо като малка Барселона, без преувеличение.
  В кръчмите на пристанището и на главната имаше хора, никой не носеше маски, заразени по статистика почти няма. Е, Слънчака го отнесе лошо с липсата на чужденци, но останала част от южното черноморие криво-ляво ще устиска.
  Няма сравнение с Гърция и не може никога да има, но като са по-малко хората си е прекрасно място.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  Яко се е мряло...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 72. 72 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#48] от "hope":
  Дай линк за това изследване! Най-голям процент са открити във Великобритания - 7%.
  ▪️▪️▪️▪️
  Няма проблем 👇
  В моя контора с фейки не се занимават😂😂

  Собянин казва, че 60% от московчани имат имунитет срещу COVID-19
  Според кмета на Москва 60% от жителите на столицата са развили колективен имунитет срещу COVID-19. По-рано шефът на Министерството на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че това ще бъде достатъчно, за да се прекъсне разпространението ..©️
  https://www.rbc.ru/economics/25/08/2020/5f443a7b9a79471038a4c39d

  Собянин: 60% от московчани имат колективен имунитет

  МОСКВА, 17 юли - РИА Новости. В Москва вече 60% от жителите имат колективен имунитет срещу коронавирус, каза кметът на Москва Сергей Собянин пред РИА Новости.
  https://ria.ru/20200717/1574492027.html

  "Чуждестранен агент"
 73. 73 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  По отношение на това, че вируса мутира и става по-малко смъртоносен и по-заразен - това е ясно по дифиниция. Не е ясно обаче до каква степен се дължи на мутация и до каква на факта, че се заразяват повече млади хора. Това би трябвало да се установи статистически, нали затова има и ангажирани математици, защото се знае каква е смъртността като функция от възрастта.
  Имам и предложение - да си внесем правилно мутирал вирус (от който не се умира) и да придобиваме имунитет с него - например от Беларус :-)

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Отварянето на училищата за съжаление ще напълни болниците!!!

 77. 77 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дон Кихот":

  Честно да ти кажа, с изключение на 2-3 пъти протестите не са били опасни за разпространение на коронавируса. Просто не са толкова масови и хората дисциплинирано си носят маски - ходих веднъж, видях го лично.
  Виж, предприятията и офисите с повече персонал и нощните заведения са съвсем друга работа.

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  До коментар [#72] от "putinxujlo":

  Всеки може да си говори каквото иска, то и според Мангъров вече не трябваше да има болни.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Данните от последните изследвания показват, че COVID-19 става по-лесно инфекциозен, по-лесно се разпространява, по-лесно заразява хората, но е по-малко смъртоносен. Трудно е да се каже на какво се дължи това. Очевидно вирусът мутира, заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов
  —цитат от коментар 0 на статия


  Разбира се, един вирус да почне "по-лесно да заразява хората, но да е по-малко смъртоносен" е win-win изход и за двата биологични вида. Същностна черта на самата еволюция; случвало се е в течение на хиляди години. Атеистите могат да благодарят на природата, религиозните - на Бог, но сигурното е, че в случая с прословутия коронавирус развитието няма начин да не е точно такова.

 80. 80 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  Всеки може да си говори каквото иска
  ▪️▪️▪️

  ВСЕКИ?! Това е кмет на столица! И член на Съвета на безопасност на Русия!!
  всеки това е аз или ти.
  Т.е. дадох ти линк и ти ми казваш сега тези простотии?!

  "Чуждестранен агент"
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Любопитно

  Интересна е датата 5 Юни.
  Според графиката горе, тогава е имало доста открояващ се пик в смъртността.
  Той се отличава от другите пикове, защото те са всред по-близки на тях други стойности.
  Има ли начин да се онясни това?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 764 Гневно

  Ах, Такева, продажна душицо, ще влезеш ли в клас да преподаваш?
  Да напомня ли плакат на американски учител - ,,Мога да преподавам дистанционно, но не мога от ковчег!"

 83. 83 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Като се има предвид колко по-добре организирано и дисциплинирано е южно корейското общество си представете какво ще стане при нас след отваряне на училищата...

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8938663

 84. 84 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Хванахте се за гушите по повод на вируса, а никой не коментира как претъпканите стаи на училищата ще осигурят социална дистанция?

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Хванахте се за гушите по повод на вируса, а никой не коментира как претъпканите стаи на училищата ще осигурят социална дистанция?
  —цитат от коментар 84 на Alexander97


  Ми никак ..
  Както никак не може да има абсолютна социална дистанция за родителите на учениците ..
  Те , родителите, са по цял ден на работа - в цехове, в халетата на огромни заводи, в диспечерски зали, на строежи, в автосервизи..

  Как точно да има дистанция???????

 86. 86 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#83] от "selqnin":

  Точно!
  В корейските училища децата не влизат с външните обувки - имат си специални, само за училище. Не учат на смени!

 87. 87 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  България се дели на две части относно коронавируса.На 3,5 мил. нерискови които биха го изкарали безсимптомно и на над два милиона рискови, които с голяма вероятност ще боледуват тежко и голяма част ще починат. Колко е голяма тази част. Ако знаем колко от установените заразени са от рисковата група, колко от рисковата група са карали безсимптомно, колко са влезнали в болница и как са прекарали там, колко от починалите са от рисковата група и какъв ПРОЦЕНТ СА от установените заразени от рисковата група. Който отговори на тези въпроси може да прави прогнози и да гради стратегии. Щото ние сме страната с най тежка демогравска структура по отношение на корона вируса. И това че лесно се заразявали младите и активните и леко го карали вируса дали се отнася за старите и болните които са над два милиона.

 88. 88 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  82% от учителите готови да се върнат в класните стаи
  Анкета сред учителите на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показва, че преподавателите масово предпочитат да се върнат в класните стаи.

  Не знам защо си мисля – 82% е много п-уо добно като сума, от това да платят "един малък ЦЕРН" ЗА ПОДСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТРИ за всяко дете и учител!
  Така каза тези дни "специалист" по този въпрос!
  Пак питам – социалната дистанция в НАШИТЕ УЧИЛИЩА и препълнени класни стаи, заразяване на учители, семейства, училището– развъсник на Ковид19!
  Да, ама така е по-евтино на държавата, та да има за маркуча за сърбежите и за БЕЛЕ-НЕ!

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Хванахте се за гушите по повод на вируса, а никой не коментира как претъпканите стаи на училищата ще осигурят социална дистанция?
  —цитат от коментар 84 на Alexander97


  А и за какво да има социална дистанция?
  Вирусът живее с часове на гладки повърхности , нали така беше?

  Предава се и с допир - това поне беше основно ковидистично твърдение - някой си е пипал лицето и след това е ползвал кранове в тоалента.. или е пипнал нещо в асансьор, или друго ..
  Да, постоянно дезинфектант, но в реалността много пъти няма как да стане..

  Та и родителите, и децата - живеят в реалния живот и никаква социална дистанция не може да им гарантира , бъдните 7-8 години абсолютна незаразителност..

  Ми нали и в цехове и заводи, и в училища, и навсякъде - бани и тоалетни общи?
  Кафенетата и столовете - общи..

  Кафемашините (по едно време ковидистите върло ги бяха рестриктирали , ама по-подир и жестокостта им се сломи..) та кафемашините - общи.

  Местата за пушене (не в училищата а на работните места на родителите- общи!)
  Отделно има практика в училищата - като се пали джойнт и от него пушат няколко човека едновременно!
  Истината днес е само тази - ще се мре, яко ще се мре ..

 90. 90 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  [quote#85:"simChо"][/quote]

  Ти деца или внуци май нямаш и грижите са за тез, които имат!
  На работа хората би трябвало да спазват препоръки и това не е извинение – ХОДЕЛИ НА РАБОТА!
  Хайде въведи ред в подрастващи, после с примери и съвети!
  Бъдещето никак не е розово, но за теб вируса е измислица, земята – плоска, проблем няма!

 91. 91 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Пак питам – социалната дистанция в НАШИТЕ УЧИЛИЩА и препълнени класни стаи, заразяване на учители, семейства, училището– развъсник на Ковид19!
  Да, ама така е по-евтино на държавата, та да има за маркуча за сърбежите и за БЕЛЕ-НЕ!
  —цитат от коментар 88 на Alexander97


  Не само училищата са развъдник на Ковид-19 ..
  И не, не за стадионите, дискотеките и ресторантите ще говоря , нито за църквите - нагъчкани със заразни лъжици- за тях ясно..

  Ще говоря за Реалната Икономика - цеховете и заводите, в които България все още нещо произвежда..

  Я виж заводите , примерно в Севлиево!

  Идеал Стандард-Видима , имат 3 големи завода , с няколко хиляди работници на три смени , Хамбергер са на смени , Никипласт са на сменир АББ и ЕМКО-и те , СИВИ- и те , Паралел май са само на една смяна.

  ЗА ВСИЧКИ ЗАВОДИ СЕ ПРЕВОЗВАТ ХОРА С АВТОБУСИ от Ловеч , Троян , Дряново, Търново , Габрово.
  Мнозина от работещите си живеят и в Севлиево , някои на квартира , съотношението е примерно 60% пътуващи на работа от самото Севлиево и 40% от други градове.

  Хората ходят насам-натам из града , в магазини и къде ли не , в заводите са в местата за почивка заедно , в местата за хранене , в местата за пушене и кафе , в баните и тоалетните .
  В автобусите са си заедно .
  Всеки ден , в цяла България , смените за АЕЦ , за Марица Изток, за Видима-Идеал Стандарт , за Девня , за строежите , за заводите покрай ПЛовдив , за Севлиево - са десетки хиляди хора!

  Нещо мерки , а ?
  Що не спрем местата за зараза?
  Що още работи Марица Изток, що работи АЕЦът, що работят заводите на Домузчиев?

  В МОМЕНТА ОТИВАТ АВТОБУСИТЕ СЪС СМЯНАТА ИЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и хората са наблъскани и наблъскани ще прекарат 8 часа, като няма как да са с маски и след това пак ще са на автобусите .

  И въпросът е , а що не затваряме заводите и не ни пука , а се шашкаме за Заразената Лъжица , за дискотеките, за мачовете и за пейките в градинките ?

  Строежите си работят ИЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и не са спирали ..
  Хората са не на 2 метра , а на 20 сантиметра един от друг .. ето как е там..
  ----------------------
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/s-koronavirus-e-rabotnik-postradal-v-tunel-zheleznica-2231029

  Един от работниците, затрупани в тунел "Железница", е с коронавирус ..
  ----------------------

  И някой да спря проекта??
  Заводите на Домузчиеви , мините за златото на канадците, строежите на ДжиПиГруп и Шиши !

  Те не спират, там се тълпят хора с автобуси от цялата околност, след 8 часа един до друг хората тръгват из магазини, улици, градове и села ..

  Могат ли да разнесат зараза? Могат и разнасят!
  Можем ли и ние да се разболеем?! Можем и се разболяваме!

 92. 92 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Весело

  И първия ми коментар за процентите е изтрит. Процентите са расизъм или нещо такова. Дневник е един добър последовател на Работническо дело...

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 93. 93 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  До коментар [#85] от "simChо":
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8938663

  Ю корейци са далеч по-прости от нас, българите, които сме "втори след евреите" по интелект!

 94. 94 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Мерките не се спазват тук, ама и в чужбина-също. Навсякъде е симулиране с надежда за бърз стаден имунитет. Да не ви кажа как влизат в Англия от страни извън белия им списък, проверява ли ги някой, интересува ли се, следи ли се дали са в изолация....Не. Няма проблем и след седмица, когато си уж в изолация, да си излезеш през същото летище, през което си дошъл.

 95. 95 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#86] от "Nelumbo":

  И при тези условия затварят, а ние сме "спокойни" и отваряме....

 96. 96 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  До коментар [#91] от "simChо":

  Добре си се разписал 😁!
  И от цялото тече едно безхаберие на българина, не твоето, а как българинът не му пука и си живее все едно няма нищо, животът ще си го живеем както преди!
  Само виж какво става във Фронция, без нашата първа лига 😂!
  Събужда се вълната – близо 5 000 нови Ковид.
  Не знам техните болници как се оправят, но на нашите не им го пожелавам.
  Не само на болниците, на лекарите също!
  Безотговорността ни е пословична!
  Има как на рботното място разумните хора да работят, но да щадят и околните! Иначе мерките са предписани, но и в болниците не се спазват – Добрич!!! и не само там!
  Хубава работа, ама българска, ми каза един циганин!

 97. 97 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#76] от "selqnin":

  Същото напълване на болниците се чакаше и след отварянето на детските градини на 22 май, но нищо такова не се случи.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Беше положено великолепно начало с дистанционното обучение. Жалко, че няма интерес за развитие на този инструмент. Иначе, децата и така са всеки ден заедно с причтелчетата, няма да е кой-знае колко голяма разликата, ако са в училище. Обаче от МОН, вместо да дрънкат глупости по телевизията, да бяха помислили за адекватна вентилация на класните стаи, с вертикален въздушен поток, че да не се разнасят заразите, било корона, било сезонен грип?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK