На живо

Коронавирусът в България: ситуацията се подобрява, но извънредната обстановка остава (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: ситуацията се подобрява, но извънредната обстановка остава (хронология)

© Георги КожухаровСлед три поредни дни с под 100 новозаразени с коронавирус, днес регистрираните за денонощие в България случаи отново надхвърлиха 200, сочат данните на единната информационна система. В същото време намалява броят на починалите, а в последните десет дни - и на настанените в болници, докато оздравелите остават на сравнително високо ниво. Ситуацията се подобрява значително в последните две седмици, но недостатъчно, за да се отмени извънредната епидемична обстановка, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Днес правителството официално удължи извънредния режим до 30 септември. Представители на министерствата на образованието и здравеопазването обсъждаха какви мерки ще бъдат наложени в училищата от началото на новата учебна година. Изискванията ще бъдат оповестени утре.


"Дневник" проследи в реално време новините за заразата в страната. Най-важното от света - тук.
Сърбия отново върна мярката с изискване при пресичането на границата ѝ с България пътуващите да представят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди датата на заминаване, съобщава "Нова телевизия". Мярката засяга също пътуващите към Сърбия от Румъния, Северна Македония и Хърватия. Противоепидемичната мярка, обявена от Белград, е заради засилване на санитарния контрол на всички гранични пунктове заради завръщането на туристите от летни ваканции.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще търси възможности за увеличение на заплатите на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г. В това увери той на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщи пресцентърът на министерството на здравеопазването. "За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини този финансовия ресурс да бъде осигурен", обясни той.


Като основен проблем в сектора председателят на асоциацията Милка Василева посочи кадровият дефицит. "В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55 г., 3 684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2 795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция", каза Василева.

Швеция оттегли препоръката към своите граждани да не пътуват, освен по неотложни причини, до България, Нидерландия и Румъния, предаде БТА.


Коронавирусът в България: ситуацията се подобрява, но извънредната обстановка остава (хронология)

© Reuters


По рано от негативния списък на страната отпаднаха също Андора, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Исландия, Италия, Хърватия, Лихтенщайн, Люксембург, Монако, Норвегия, Полша, Португалия, Сан Марино, Швейцария, Испания, Чехия, Германия, Унгария, Ватикана и Австрия.


В изявление в сайта на външното министерство на Швеция остава препоръката до 9 септември да не се пътува по несъществени причини до други, освен споменатите, страни от ЕС или Шенген, а също и до Великобритания, както и препоръката до 15 ноември да не се пътува до останалата част от света.

Коронавирусът в България: ситуацията се подобрява, но извънредната обстановка остава (хронология)

© Велко Ангелов

Правителството взе днес решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 септември 2020 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Това ще "даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система и системата на общественото здраве преди предстоящия грипен сезон", гласи аргументацията на решението.


Ограниченията не се променят


Удължаването на извънредната обстановка означава, че въвеждането на евентуални нови ограничителни мерки или отпадане на действащите ще става със заповеди на здравния министър, без да е необходима санкция на Народното събрание.


Засега двете основни ограничения в страната са задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и запълването само на половината от местата при културни събития на закрито или открито и при спортни прояви на открито.


Вчера здравният министър увери, че засега не се обмислят нови ограничения. Днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев допусна при рязък скок на заболелите наесен да се мисли за евентуално повторно затваряне на нощните заведения и футболните стадиони. Той за пореден път категорично отхвърли възможността властите да се върнат към затварянето на цели градове, както се случи през април по време на извънредното положение в страната. Още по темата - тук.Благоевград отново е областта с най-много новооткрити случаи на COVID-19 за денонощие Там новорегистрираните са 36. На втора позиция е София с 27 нови заразени, следвана от Пловдив със 17. Ето разпределението на случаи по области по данни на здравното министерство:

Благоевград - 36; Бургас - 10; Варна - 10; Велико Търново - 2; Враца - 2; Габрово - 1; Добрич - 13; Кърджали - 2; Кюстендил - 7; Ловеч - 1; Монтана - 1; Пазарджик - 7; Перник - 1; Плевен - 6; Пловдив - 17; Русе - 3; Силистра - 3; Смолян - 6; София област - 1; София град - 27; Стара Загора - 14; Търговище - 11; Хасково - 7; Шумен - 7; Ямбол - 8.

Пробите в "Лудогорец" са отрицателни

Футболистите и служителите на "Лудогорец", свързани с предстоящия мач с "Мидтиланд" тази вечер, са дали отрицателни резултати при допълнителното изследване за коронавируса COVID-19, съобщиха от клуба.
В лагера на българския първенец се наложи да се правят нови PCR тестове, след като двама души дадоха положителни резултати при задължителната проверка преди двубоя с датчаните. Това са младежкият национал Доминик Янков и човек от персонала на клуба, които са под карантина и се чувстват добре. Подробности по темата тук

Ситуацията се подобрява, но недостатъчно за падане на извънредната обстановка

Коронавирусът в България: ситуацията се подобрява, но извънредната обстановка остава (хронология)

© Велко Ангелов

Тенденцията за намаляване на случаите на новозаразени в България в последните две седмици е положителна, но недостатъчно, за да се отмени извънредната епидемична обстановка, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По-късно днес се очаква правителството да гласува за удължаване на обстановката до 30 септември.


"За щастие, през последните две седмици ситуацията около коронавируса в България се подобрява значително. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента обаче нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", каза Ангел Кунчев.


Здравният инспектор обясни големият брой на починали с COVID-19, отчетен във вторник - 18, с техническа грешка. По думите му причината е, че секретарки и технически служили, които не работят в неделя, са си позволили да впишат в понеделник натрупаните случаи и така в първия ден на новата седмица не е отчетен нито един смъртен случай, а във вторник - 18. "Не, че е фатално, но създава усещане за манипулиране у гражданите, което е недопустимо", коментира Кунчев и допълни, че провинилите се ще бъдат наказани.

Обмисля се удължаване на срока за медицински бележки в училищата

Коронавирусът в България: ситуацията се подобрява, но извънредната обстановка остава (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Властите обмислят удължаване на срока, в който учениците ще трябва да представят медицинските бележки, изисквани в началото на всяка нова учебна година. Това се разбра от изявления на главния държавен инспектор Ангел Кунчев и на образователния министър Красимир Вълчев тази сутрин. Решението предстои да бъде взето днес.
"Голям брой деца ще минат през кабинетите на личните лекари, за да има информация за състоянието им в момента и за имунизационния им статус. Това е много важна информация, но няма нужда тя да бъде събрана за седмица. Спокойно можем да удължим този срок и до месец, така че да няма струпване пред лабораториите, пред кабинетите на личните лекари, както при лекарите и медицинските сестри в училище, където се предават бележките", обясни пред БНТ Ангел Кунчев.


По-късно, в интервю пак за обществената телевизия, образователния министър допълни, че срокът за представяне на бележките със сигурност ще бъде удължен, но още се обмисля с колко. Той уточни, че детските градини се обсъжда да не се изискват бележки от децата, които са отсъствали продължително време. Подробности - тук.

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи днес на правителството да удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 30 септември. Това ще позволи да въвеждането или отпадането на ограничения, свързани с разпространението на заразата, да става със заповеди на министъра, без да се налага санкция на Народното събрание. Засега затягане на мерките срещу коронавируса не се предвиждат, каза вчера Ангелов.

Двойно повече заразени за ден

След три дни с по-малко от сто новорегистрирани случая на COVID-19 дневно, днес единната информационна система отчита скок на заразените - те са двойно повече в сравнение с вторник - 203. Установени са при направени 6232 теста, което прави съотношението положителни към общ брой тестове 3.26%.


В същото време починалите със заразата за изминалото денонощие намаляват наполовина - на 9 при 18 във вторник. Излекуваните са 104. Настанените в болница, според официалната статистика, остават практически без промяна - 715 при 64 в интензивни отделения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Дзън-дзън!
  Вчера бяха изхарчени 700 000 лв за тестове.
  Защо?

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Дариткова започна да се събира с разни патреоти и резултата е налице - заразата се разраства.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/lekarkata-raznesla-kurdzhali-covid-19-se-okaza-nabedena

  За пръв път се прокрадва "починала от основното заболяване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  Престанете с тези тестове, това ли искаш?

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  След НОЕМВРИ тази ИДИОТИЯ ще приключи. Два пъти ПОВЕЧЕ, ами два пъти повече ТЕСТОВЕ, ако се направят 30 000 ще има други цифри. Вече и за ДЕ...., като хората от щаба почнаха нещо да загряват

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Дзън-дзън!Вчера бяха изхарчени 700 000 лв за тестове.Защо?
  —цитат от коментар 1 на k_


  Ако не бяха направеми, пак щеше да питаш, защо не са напревени.

 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":
  Да.
  В Китай отдавна спряха да тестват и вируса изчезна.
  И никой не може да ги накара да тестват масово и побъркват населението си.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Който съчетае успешно тест за бременност и за ковид става милионер !

 9. 9 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Боко не каза в речта си за рестарта, че се е преборил с пандемията?

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":
  Не нямаше да питам.
  Единствения разумен начин да се излезе от тази тъпа спирала тестове-паника-още тестове е да се направят няколко прости неща:
  1. Държавата спира да дава пари за тестове.
  2. Слага им допълнителен данък, акциз или каквото там му кажат. Като станат 300 и повече лева и най-големите хипохондрици ще си помислят дали да се тестват.

  Защото сега като се тестваш и се окажеш отрицателен какво означава?
  Нищо днес си отрицателен утре можеш да "се заразиш". Ще се тестваш всеки ден ли?
  Ако си положителен - се затваряш за две седмици ти и близките ти и чакаш "да се разболееш", което е малко вероятно. И през това време ви тестват всички на поразия и чакате отрицателен.
  Давате ли си сметка за каква щуротия става въпрос?

 11. 11 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Нали юни щеше да изчезни, кво ще стане ноември? Звездите ви говорят :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "k_":

  тестове на които производството е монополизирано

 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи днес на правителството да удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 31 септември.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Пак добре, щом не е до 30 февруари...

 14. 14 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално
 15. 15 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  тоя е вирус е много як щом ти трябва тест за да разбереш дали го имаш

  и си остава неясно какво точно се "тества"

 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1240 Весело

  Е тоя вирус ЯКО ни тресна, щом тая година септември ще е с 31 дни!!!
  Евала, редакция, ГОУЕМИ СТЕ!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на M_Dimitrov
  M_Dimitrov
  Рейтинг: 16 Весело

  Естествено, ще днес ще има двойно повече. Учудвам се, че не са тройно. Нали трябва да се измисли нещо за удължаване на извънредната епидемична простотия.

 18. 18 Профил на M_Dimitrov
  M_Dimitrov
  Рейтинг: 16 Разстроено

  До коментар [#10] от "k_":

  Пълна простотия. В лабораториите препоръчват периодично тестване "за всеки случай". Имам колега който води семейството си два пъти в месеца и дава масата пари, обяснява как живеели в ужас и не се знае знае ли се. Най-лесно се изкарват пари от хипохондриците - 640 лева за тестове на месец, четирима са + още 200 за добавки за" повишаване на имунитета" + още 100 за спорт, ръкавици, дезинфектанти и на баба му 'фърчилото

 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално
 20. 20 Профил на Silvia Blagoeva
  Silvia Blagoeva
  Рейтинг: 217 Неутрално
 21. 21 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":Пълна простотия. В лабораториите препоръчват периодично тестване "за всеки случай". Имам колега който води семейството си два пъти в месеца и дава масата пари, обяснява как живеели в ужас и не се знае знае ли се. Най-лесно се изкарват пари от хипохондриците - 640 лева за тестове на месец, четирима са + още 200 за добавки за" повишаване на имунитета" + още 100 за спорт, ръкавици, дезинфектанти и на баба му 'фърчилото
  —цитат от коментар 18 на M_Dimitrov


  Докато някой не осъди държавата за нанасяне на здравословни вреди(психическото здраве също е важно) поради немарливост и целенасочен психичен терор няма да се оправят нещата.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  31-ви септември няма.
  —цитат от коментар 20 на Silvia Blagoeva


  😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Разбира се, че има, ти Дневник не четеш ли?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Може да удължат до края на годината обстановката, Ганьо мерки няма да ти спазва

 24. 24 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Дневник отново откриха "Лошата новина", двойно повече спрямо предния ден :D, а причината е повече от очевидна, хората не се тестват в неделя, а в понеделник и резултатите излизат във вторник, съответно за всяка сряда Дневник имат готово кликбейт заглавие с "Лошата новина", с която да демотивират читателите си за деня, да им го направят една идея по-неприятен.

  -voxy
 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Когато наредбите не се изпълняват,
  то е естествено, че ще се заразяват.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Аз съм от тези, които смятат, че трябва да се продължава с тестове и обявяване на резултати. И при сегашното положение доста от нас се разпуснаха, а с обявяването на броя заразени и починали, ве пак се поддържа някаква дисциплина.
  Както вчера беше публикувано интервюто със Симидчиев ( ако не бъркам името), с прости мерки и елементарна дисциплина може да се разминем с тежкия вариант на тази епидемия и покрай това да редуцираме и други подобни болести, в смисъл сезонните грипове.
  За мен този подход не е лош, напротив и освен здравната полза за всеки от нас, няма да претоварваме задравната система, за издръжката на която НИЕ плащаме.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Аз съм от тези, които смятат, че трябва да се продължава с тестове и обявяване на резултати. И при сегашното положение доста от нас се разпуснаха, а с обявяването на броя заразени и починали, ве пак се поддържа някаква дисциплина.
  Както вчера беше публикувано интервюто със Симидчиев ( ако не бъркам името), с прости мерки и елементарна дисциплина може да се разминем с тежкия вариант на тази епидемия и покрай това да редуцираме и други подобни болести, в смисъл сезонните грипове.
  За мен този подход не е лош, напротив и освен здравната полза за всеки от нас, няма да претоварваме задравната система, за издръжката на която НИЕ плащаме.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  "Аз съм от тези, които смятат, че трябва да се продължава с тестове и обявяване на резултати.....:

  То това е единственото, което тази държава прави в момента, така че със сигурност и ще продължи.....Иначе на мен лично ми е все едно, защото и без това ми се струва, че хората вече някак си им става безразлично дали утре ще им кажат, че има скок в заразените и те станали 200, например, или че броят им е под 100.......

 29. 29 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1240 Весело

  Очевидно ще следваме модерния тренд на запад да се появи "НОВА ВЪЛНА"... И пак да ни изпозатворят, докато икономиката съвсем се гътне и се преразпределят докрай богатствата между избраните.
  ...
  Едно време слушахме "НЮ УЕЙВ", там Депеш, Кюр, А-ха и т.н., сега слушаме също всеки ден едни и същи песньовки, не по-малко мрачни от парчетата на Дъ Кюр.
  Велико, чувствам се отново МЛАД!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Защо продължава тази идиотщина с ежедневно тръбене на тези данни при положение че те не значат нищи. Заразяването с корона вирус 99 процента от хората дори не го усещат.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":Да.В Китай отдавна спряха да тестват и вируса изчезна.И никой не може да ги накара да тестват масово и побъркват населението си.
  —цитат от коментар 7 на k_


  В Китай изобщо вече пандемия няма, предприятията работят, и държавата им върви напред. В 7 млн България има десетки, а може би стотици повече болни, туризмът, авиопревозите, стотици малки и средни фирми затвориха. Носят се слухове, че в края на септември или началото на октомври държавата отново ще бъде затворена. Не са много по-умни и другите лидери в ЕС. А теорията на конспирацията работи и работи, особено след като се разбра, че камионите с ковчези са манипулация, както и църквата в Итлаия с ковчезите е от 2015г.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#28] от "samoedin":

  Не трябва да ти е безразлично, защото надали тестовете са платени от тестваните. Т.е. парите са от нашите измъчени от жалките 9% от заплатите за ЗК.

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  лошото е, че някой сме задължени да го правим . един колега поискал да му излезе резултата преди 15:00 , щото ше лети за япония и теста трябва да е направен в рамките на 72 часа до пристигането му там, та затуй го прави в последния момент . казали му :нямаш проблеми пич - 180 лева давай и си готов . инак цената заедно със сертификата варира между 120-160 кинта . машината за пари бичи на пълни обороти .

 34. 34 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  Абе, както и да го погледнеш, проклетата корона извърши своето - промени живота ни поне за още 4-5 години напред.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Преди няколко дена във форума се появиха едни стряскащи цифри за заплати на директори на държавни болници - от 30 000 лв месечно нагоре? Колкото и да е голям специалист доктора, но не може заплатата на директор на държавна фирма да е 50 пъти по-голяма от МРЗ за страната!

 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  "По-късно, в интервю пак за обществената телевизия, образователния министър допълни, че срокът за представяне на бележките със сигурност ще бъде удължен, но още се обмисля с колко."

  Стига с тези бележки бре, хайде елате в 21ви Век най-после. Бележки, бележчици, печатчета, такси....
  Тук при мен в Шотландия виждаш някакъв служител лице в лице само когато ходиш до Банката за да искаш кредит за жилище. Всичко друго можеш да направиш или по интернет или по телефона. Ако нямаш нужда от преглед а ти трябва само документ за нещо се обаждаш на Доктора си и те или ти го пращат на имейла или по пощата. Няма го това непрестанно висене пред гишета, тази лудост. Паспорт, шофьорска книжка...всичко по пощата или интернет.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Аз предлагам също нещо толкова фундаментално, колкото неправенето на тестове с цел изчезване на епидемията.

  Лечението на Ковид19 да е н база застраховка. Застрахованите, разпределят солидарно финансовата тежест, сред тях може да има и такива, които никога няма да се разболеят.

  Тези, които не вярват във вируса, да си плащат лечението по пазарни цени.

  Този подход ще направи жестоката съдба, да се носят маски на закрито, по-лесно преодолима.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#11] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Мдаааа...ще свърши агонията на едни ГЛОБАЛИСТИ, които се смятат за богове..

 39. 39 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  Предложиха ново удължаване на извънредното положение и резултатът се удвои, ще го приемат и ще спадне двойно отново.

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":

  че те и ''вярващите'' си плащат като попове . тука има един у форума, дето обясни колко се е тръшнал за антибиотици , без да броим тестовете дето си ги е направил . и не броим загубите от принудителната ''отпуска''. тва ''вярвам/не вярвам'' малко на религия избива . педесе пъти ти обясниха , че масата се съмнява в мащабите , а не в цялостното съществуване на бацила.

 41. 41 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":

  Тогава наистина ще намалеят рязко болните и лечението ще стане адекватно. Защото застрахователите няма да позволят да те пишат болен, ако всъщност не си. И за по-качествени тестове може да се намерят пари. И да се търси истинско и ефективно лечение, а не отбиване на номера и всеки да си тества върху пациентите някакво лекарство, за което са му платили от дадена фармацефтична компания, без оглед на симптомите му.
  А държавата като спре да плаща на болниците за Ковид и ги остави да се оправят сами със застрахователите, болниците ще изчезнат съвсем.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тsonkooo":

  тва е само началото . догодина почва стъргата с ваксинирането . тая година ше позасилят замрялото потребление на ваксини срещу грип . от другата година се почва - много вероятно задължително ваксиниране на рисковите групи и чааветата по детски градини и училища , по два пъти на година . да не говорим за космическите разходи всеки месец за маски, латексови ръкавици и дезинфектанти . една смотана опаковка гел''медиск''в кауфланд струва 2.99 . заминава за около една седмица , ако не прекаляваш .

 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  До коментар [#42] от "pavur":

  Е това с дезинфектантте също е голяма измама. Ако прочетеш опаковките на всичките до една пише, че убиват/унищожават бактериите на 99% 😂😂😂
  Интересното е, че Ковида е ВИРУС а не бактерия, обикновен сапун върши точно същата работа, но важното е да има психоза и всички да купуват на килограм.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Народната полиция с трепет очаква новото затваряне на държавата, законно ще разгонят протестърите, и ще отидат да дремят в парковете, и отвреме наврече ще съставят по някое актче за 300 лв.
  КЕФ!!!
  Да живее момчето BOY-ko!

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#41] от "Smile":
  “А държавата като спре да плаща на болниците за Ковид и ги остави да се оправят сами със застрахователите, болниците ще изчезнат съвсем.”

  няма да изчезнат, който има застраховка ще се лекува за сметка на застрахователя, който няма, ще си плаща цялото лечение. Болницата няма да има загуби.  До коментар [#40] от "pavur":

  “мащабът” на заразяване зависи от поведението на хората. В Европа големите градове нямаха много случаи март,както и София. На манипулациите на Мангъров и Чорбанов се ловят в малките градове и не носят маски. Добрич, Смолян, Благоевград, Кюстендил.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#41] от "Smile":

  когато интродюснаха ''ремидисивир-а'', в америка веднага сметнаха , че един цикъл на лечение с него , ше излиза на застрахователя между 3120 и 5180 $ . един шот от избраната от ЕС ваксина ще струва около 60 $ , или за двата шота не съм много сигурен . за цялостно ваксиниране на рисковите групи в целия ЕС , печалбата на година на фармакомпанията , без предполагаемите разходи за производство и разработка , ше е някъде около 450 милиарда ойро .

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  ЗА по пореден път се убеждавам, че хората не се учат от чуждите грешки. Трябва и ние да стигнем положението на Испания и Италия, за да ПОВЯРВАМЕ, че може да стигнем до невъзможност да лекуваме болните.
  А за тази нагласа на хората, са виновни медиите, правителството и бизнесът. Всички искат да си върнат старите нива на продажби, на реклама, на стоки и услуги, като ни убедят че проблем няма.


  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#45] от "hope":

  стига с тоя мангъров . бършат си гъза с него . срал им бил в гащите . ти не чу ли, че италианците оше преди два месеца обявиха , че бацилът е циркулирал в италия още през ноември миналата година ? американците също писаха , че предния есенно-зимен грипен сезон е имало бацил и поне 30 % от боледувалите от грип са били заразени с ковид . нали обичаш статистики? дай да видим къде е ''ексцес дет рейт-а'' за декември , януари и февруари .

 49. 49 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#45] от "hope":

  Ти не ме разбра. Ако държавата не плаща за Ковид, а само за другите болести, то изведнъж болниците ще осъзнаят, че има и други болести и хората продължават да се разболяват и да умират от тях.
  Същевременно, ако застрахователят плаща за леченеито на Ковид, знаеш ли как ще допусне да те затворят в Ковид отделение и само три пъти на ден да ти носят лекарства по усмотрение на дежурния лекар (понякога коренно различни лечения, щото всеки лекар си действа самостоятелно, няма единна терапия дори за един пациент) без изобщо да те прегледат или да ти правят тестове, за да разберат има ли ефект лечението или не, или да те държат там здрав бе симптоми. Ще има рязко увеличение на броя на оздравелите, а новите заразени ще се излекуват за по 2 седмици, а не за по месец.

 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#46] от "pavur":

  Цената на ваксината със синтетична рнк е около 3$, китайската на база аденовирус е 150$.
  Както си и мислех, Америка и Европа ще се насочат към ваксината с по-ниска себестойност.
  Путин пък обяви, че ще е безплатна за руснаци.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":Преди няколко дена във форума се появиха едни стряскащи цифри за заплати на директори на държавни болници - от 30 000 лв месечно нагоре? Колкото и да е голям специалист доктора, но не може заплатата на директор на държавна фирма да е 50 пъти по-голяма от МРЗ за страната!
  —цитат от коментар 35 на historama


  Ако болницата е частна и не получава помощ от държавата - тяхна си работа колко и на кого плащат. Демокрация, братче.

  Само да питам. Има ли вече ценоразпис за медицинските бележки за децата?

  без подпис!
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#49] от "Smile":


  Нямам опит или наблюдение, как плащат застрахователите за лечение.
  То идеята е хипотетична, с цел да има финансова последица от отношението на хората към вируса. Четох за някакви огромни суми, които американската здравна система търсеше от пациенти. В България слава Богу, лечението е по-достъпно.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Разстроено

  До коментар [#50] от "hope":

  не отчиташ фактора ''лобизъм'' и корупцията в СЗО . тука имаше списък на фирмите , с които ЕС преговаря . повечето имат история на разследване за картел , изкуствено вдигане на цени на генерични лекарства с по 2000 %, от които излизат сухи от водата с обещанието да не правят повече така . смяташ ли , че тая алчна измет няма да изманипулира резултатите и да завърши успешно фаза три на разработка ? смяташ ли , че Раша няма да направи същото? верваш ли на китайците , които нарочно или не , пратиха сума ти тестове даващи масово положителни резултати ?

 54. 54 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#52] от "hope":

  Аз понеже имам опит, затова го пиша. В момента в лечението на Ковид е пълен хаос.
  Всеки си прави каквото поиска и резултатите са много различни. Човек би си помислил, че лечението ще е съобразено със здравословното му състояние, но не. Лечението е според усмотрението на лекаря и няма много общо с конкретното състояние на пациента. Като цяло, имам чувството, че целта не е подобрение на пациента, а тестването на различни лекарства/лечения. Ако междувременно пациентът вземе, че се подобри, то супер. Ако не, еми какво толкова, той Ковидът и без това няма лечение и зависи дали човек ще се пребори с него или не. Поредната жертва на вируса и готово.

 55. 55 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#52] от "hope":

  начи ги наказват затуй , че са фанали бацила ли ? ами има хора , дто просто нямат друг шанс и работят или извършват друга дейност , която им носи риск да се срещнат с маса бацили - аз например , съм бачкал 5 години на африканска линия , в райони с малария и шанс за ебола . има ли изследване , колко от заразените са спазвали стриктно''мерките'' или сме сигурни , че се заразяват само калпазаните ?

 56. 56 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#48] от "pavur":
  Защо пишеш глупости? Знаеш ли какъв е процента на срещалите вируса в Италия? Имаше голямо проучване за това. Стига с тази мангъзовщина!

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Ето една добра новина, публикували са данните за смъртността през 32 седмица. 28 души повече са починали сравнено със същата седмица на 2019г. .


  До коментар [#54] от "Smile": видях лечението на починалият 19 годишен младеж, наистина са пробвали всичко, за което са се сетили в паниката си. Ангелов пък го слушах, да отговаря на въпроса, защо гастроентеролози лекуват инфекциозна пневмония, че нямало проблем, вече “имало протоколи за лечение и нямало страшно”
  До коментар [#51] от "Лопе де Вега":

  За медицинските бележки не знам, но извинителни те бележки да по 5 кинта :). миналата година, преди март месец.
  До коментар [#53] от "pavur":

  Предпочитам да се доверя на някого, за когото максималната печалба и ниска себестойност не са приоритет!

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#56] от "blagoj":

  ми анджък . аз кво казах- че бацила е циркулирал още преди нова година в италия и маса народ ''се е срещнал''с него . той и мангъров тва казва- че заразените са стотици хиляди и срещата им с вируса е неизбежна . не можеш да стоиш с месеци забутан в мазата с два презерватива на пикалото, шлем , маска, каска и двайсе туби с дезинфектант и да не се срещаш с никого .

 59. 59 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Най-лесно се изкарват пари от хипохондриците - 640 лева за тестове на месец, четирима са + още 200 за добавки за" повишаване на имунитета" + още 100 за спорт, ръкавици, дезинфектанти и на баба му 'фърчилото
  —цитат от коментар 18 на M_Dimitrov


  Задават се още по - светли перспективи да си подобриме бевепето. Като почнат да наизлизат ваксините към горните се добавят : 4 чешита коронавирус * 3 ваксини годишно * 100 лева = 1200 лева на калпак.

 60. 60 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  ... Ако междувременно пациентът вземе, че се подобри, то супер. Ако не, еми какво толкова, той Ковидът и без това няма лечение и зависи дали човек ще се пребори с него или не. Поредната жертва на вируса и готово.
  —цитат от коментар 54 на Smile


  Его - пази се да не те скоропостигне. :)

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 61. 61 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#59] от "dosetliv":

  фарма индустрията ше си дигне борсовата капитализация с някой и друг трилион . едни хора ше имат една мнооооого добра година . инак наркобароните им падат ченетата , като разберат , че само за маски на месец в света се харчат 200 милиарда.

 62. 62 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":
  Няма надежда за hope. Тотално изтрещял. Най-добре се крий под леглото и следвай #оставамвкъщи.

  Ваксиниран съм, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Много ясно ,че се увеличават, на 6 200 теста.

 64. 64 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Аз предлагам също нещо толкова фундаментално, колкото неправенето на тестове с цел изчезване на епидемията.Лечението на Ковид19 да е н база застраховка. Застрахованите, разпределят солидарно финансовата тежест, сред тях може да има и такива, които никога няма да се разболеят.Тези, които не вярват във вируса, да си плащат лечението по пазарни цени.
  —цитат от коментар 37 на hope


  Одобрявам.

  По царско време , някъде 2002 -03 г ми се лепна някакъв много вреден грип. Абсолютно същите симптоми като на др Герада https://bit.ly/32v9XM4
  На дохтор не съм ходил, пиех си същите неща - ефералган, аспирин + допълнително мукосолван, че изби на бронхит. 3-4 дни караш в полусън с висока температура и пълна загуба на апетит. На върха почва едно много плитко и бавно дишане. След 1 седмица свършва, после още месец да се разчистят остатъчните хрипове от бронхита.
  На пазарни цени лечението ми излезе 20 - 30 лева. От друга страна пък като не ядеш 3 дни ги спестяваш същите от храна. Тест не съм правил, щото мега якия вирус тогава още не го рекламираха, пък и е глупаво да даваш 100+ кинти, след като после се излекуваш пак със същите неща.

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#64] от "dosetliv":

  Разликата между бронхит и пневмония е много голяма, нали знаеш. При едно неправилно лечение, няма да можеш да изкачиш пет стъпала, без да спреш, но пък ще имаш право на паркиране на местата в синьо.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Община Лом забрани масовите мероприятия на открито заради COVID-19

  Община Лом забрани масовите мероприятия на открито заради COVID-19Заради усложнената епидемична обстановка с разпространението на коронавирус на територията на община Лом, временно, до второ нареждане, се отменят всички масови мероприятия на открито, научи агенция BulNews.

  В това число са сватби, кръщенета, концерти и други масови събития, свързани със събирането на множество хора на едно място, както и събирането на големи групи хора на закрито. Забраняват се и репетиции на танцови и самодейни състави, всички групови и публични изяви (обучения, семинари, конференции и др.).

  Преустановява се организирането на традиционните събори по селата. Футболни мачове и спортни мероприятия на открито да се провеждат без публика. Ще се извършва ежедневна дезинфекция на града, кварталите и всички села с препарати, одобрени от Министерството на здравеопазването.

  Заповедта на кмета на община Лом д-р Георги Гаврилов бе издадена след заседание на Общинския оперативен щаб, в което участваха и областният управител на Монтана Росен Белчев, директорът на РЗИ-Монтана д-р Елена Борисова, ст. комисар Пламен Томов – директор на ОД на МВР-Монтана, управителите на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ и на ДКЦ-1 Лом – д-р Георги Савков и д-р Чавдар Антонов.
  „Призовавам моите съграждани да спазват социалната дистанция, носенето на маски и всички предписани противоепидемични мерки от Министерството на здравеопазването. Налага се временно, надяваме се да е за кратко време, да забраним масовите мероприятия на открито, за да предпазим себе си и близките, и всички, от едно ново увеличение на заразата. Предварително благодаря на всички, които проявяват разбиране.“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.


  https://www.bulnews.bg/article/381595

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#30] от "Billy Pilgrim":

  питай световното правителство в сянка,това е началото на излизането му от сянка,видя се че могат да направят цялата световна популация на маймуни само с контрола върху медиите.

 68. 68 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  от изродите управляващи италия може да се очаква абсолютно всичко,те са пълни нищожества,предани слуги на шорош и компания ,от самото начало подозирам ,че са използвани предвид пълната им безкрупулност за да всеят вируса на паниката и страха.

 69. 69 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  писали 18 починали, щото секретарките не ги отчели през уикенда :http://www.moreto.net/novini.php?n=425071&fbclid=IwAR3sh9-1XQsPSrSDOoAwS4qfioflpOziO7tlNekRQ_pAzi0PbbyKl_X2rVs

  на тая смотана стъкмистика кой й вярва.

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Събрах минуси, ама междувременно правителството на тиквите удължи извънредната епидемична обстановка.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  И тук минуси. Сигурно парите за тестовете Рапон и Дариткова ги дават

 72. 72 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 293 Неутрално

  ЗА по пореден път се убеждавам, че хората не се учат от чуждите грешки. Трябва и ние да стигнем положението на Испания и Италия, за да ПОВЯРВАМЕ, че може да стигнем до невъзможност да лекуваме болните.А за тази нагласа на хората, са виновни медиите, правителството и бизнесът. Всички искат да си върнат старите нива на продажби, на реклама, на стоки и услуги, като ни убедят че проблем няма.
  —цитат от коментар 47 на hope


  Процента на заразените е нисък.
  И да варвят и да не вярват хората по-голяма вероятност има да ги нахапе някое куче отколкото да се заразят.

 73. 73 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Народната полиция с трепет очаква новото затваряне на държавата, законно ще разгонят протестърите, и ще отидат да дремят в парковете, и отвреме наврече ще съставят по някое актче за 300 лв. КЕФ!!!Да живее момчето BOY-ko!
  —цитат от коментар 44 на historama


  Няма да има ново затваряне на държавата.
  Ако въведат ново затваряне то броя на протестиращите ще нарасне а служителите работещи на кпп ще избягат от постовете си от страх.

 74. 74 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  Отричането на болестта няма да направи така, че тя да изчезне.

 75. 75 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":Преди няколко дена във форума се появиха едни стряскащи цифри за заплати на директори на държавни болници - от 30 000 лв месечно нагоре? Колкото и да е голям специалист доктора, но не може заплатата на директор на държавна фирма да е 50 пъти по-голяма от МРЗ за страната!
  —цитат от коментар 35 на historama


  И защо не?
  Ринтипопковец може да има такава заплата, а лекар не? Защо?
  Да не би в Левски и ЦСКА да спасяват живот или...

 76. 76 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще търси възможности за увеличение на заплатите на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г."

  С и без извинение - майната Ви на цялото правителство. Намерихте веднага пари за увеличение на заплатите на раздудатата администрация, а за медиците няма. Колко завършили в България са избягали навън заради мизерните условия на труд тук? Колко от завършилите 12-ти клас са записали медицина/стоматология/фармация или други подобни навън и са останали там? Колко професионалисти с немалък стаж в тази сфера изгонихте? Вива ла ГРОБ...

 77. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#74] от "stefan_b":

  Да, бе защото щото тя "болестта" я нямаше и миналата и по-минлата година, нали?
  И не само у нас, ами и по Света цял.
  Или щото не е тествано, значи го е нямало според теб.
  Вие верно ковидистите сте плоскоземци - щом не сте видяли нещо, значи го няма, и вярвате че Земята се върти около Слънцето, а то от своя страна около СЗО и етипоския папа на Ковида.

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#52] от "hope":
  Добре е да понамалиш с "хипотетичните си идеи" щото някой наистина ще си пожелае и тая далавера застрахователна.
  Вчера с похарчени 700 000 лв са намерени 200 заразени. На заразен се пада по 3500 кинта.
  Не е лесно да се намерят тия "заразени" в купата от сено здрави.
  Трябва много да се тества.
  Застрахователите си работят с числа и винаги си слагат твоето отгоре.
  Значи прио очаквани 300 000 постоянно заразени в населението за да се тастват постоянно ще ти трябва бюджет около 500 000 000 лева годишно.
  И за да се събере тая сума от всички и свърши работата по тестването и се успокоите 4 членно трябва да си приготви около 1000лв годишно задължителна "ковид тестване" (само, "лечениието" отделно) застраховка, като гражданската за колите.
  Не са го рекли - не с аго направилии така както е паплачосано стадото ще им ръкполяскат и изберат за следващия мандат с пълно конституционно мнозинство.
  Всечки медии от всякакъв цвят и калибър ще бъдат твърдо ЗА задължителното ковид тестване застраховане.
  Това може да се случи реално...

 79. 79 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#75] от "hellwitch":

  Абе нека взима тридесет хиляди, няма лошо, но нека тогава ординатор да взима петнадесет, а сестра седем хиляди като в бедните европейски страни

 80. 80 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#51] от "Лопе де Вега":

  Има ценоразпис за всичко , защо ,бърка ли те ценоразписа , днес сме открили 5 човека с ковид в един кабинет , срещу нула лева ,целия ни личен състав си рискува живота ,здравето и това на семействата си , открихме хората в семейство на крайно невъзпитани и неизпълняващи никакви препоръки хора ,многократно предупреждавани да спазват дезинфекция и мерки ,апропо първите в населено место от 4000 души от 5 месеца насам ,заразени от сина им ,който идва от чужбина ,също изрично предупреден да се изследва , заразата е плъзнала в цялото семейство и не се знае още накъде ,въпроса е ,защо трябва всички здравни услуги да са безплатни за пациентите ,при все ,че всеки ден всяка практика харчи най малко 100 лв за защитни материали и дезинфектанти , пари ,които никой не покрива по никакъв начин ,а вас ви интересуват цените на бележките,цинизма няма граница ,затова за бележки ще се влиза само със записване и чакане , много ограничен достъп и на несимволична цена !

 81. 81 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#79] от "rexdog2004":

  а колко струва живота на медиците ,1000, 2000,20000 ,50000 ,за колко пари ще си рискувате живота като всеки медик на първа линия всеки ден .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK