Съдът не наложи мярка за неотклонение на началника на строителния контрол във Варна

Съдът не наложи мярка за неотклонение на началника на строителния контрол във Варна

© Спас СпасовНачалникът на отдел Строителен контрол във варненската общинска администрация Иван Луканов, който беше задържан миналия петък, остава на свобода без мярка за неотклонение. Това решиха две инстанции - Окръжният и Апелативният съд в града. Срещу вторият, задържан в петък - Атанас Атанасов - Кеби също няма да бъде предприета мярка за неотклонение, реши съдът.


Луканов и Атанасов са обвиняеми по досъдебно производство за изнудване с участието на две длъжностни лица от община Варна.


По това разследване привлечени към наказателна отговорност са шестима души - служителят в отдел Строителен контрол в община Варна Добри Добрев и Жечо Жечев, които са задържани под стража и Момчил Биков и Илия С., които са с мярка "парична гаранция". Тримата бяха обвинени в това, че са поискали сума от 15 хил. лв., за да не съборят частен имот под предлог, че е незаконен. Сумата била поискана, за да бъде оттеглена жалба в общината.
Държавното обвинение поиска домашен арест за Иван Луканов. и задържане под стража за Атанас Атанасов с довода, че може да се направи извод за съпричастността им към схемата за изнудване.


В съдебната зала представителят на Апелативната прокуратура каза, че в качеството си на началник-отдел Луков е изпратил Добрев да извърши проверка за незаконно строителство още преди постъпването на такава жалба. Проведените телефонни разговори показват, че той има отношение към разследваното престъпление. Адвокатът възрази, че в материалите по делото липсват данни да е съпричастен. Обвиняемият Луканов обясни пред съда, че работата на отдела му е "медиаторска" - да помага на страните да постигат споразумения при подобни спорове.


Съдът прецени, че от събраните на този етап доказателства не може да се обоснове предположение за касателство на Иван Луков към инкриминираната дейност. Не може да бъде предположена и опасност той да извърши престъпление или да се укрие, с оглед социалния му статус и постоянното му местоживеене. Апелативният съдебен състав потвърди заключението на първоинстанционния съд, че ако заради служебната си позиция обвиняемият може да препятства разследването, законът позволява отстраняването му от длъжност.


По отношение на Атанас Атанасов - Кеби прокуратурата изтъкна активната му комуникация по телефона с други обвиняеми. Защитата обаче отрече той да е участвал в заплахи или изнудване.


По време на заседанието Апелативният съд припомни, че са необходими "доказателства, обосноваващи съмнението за съпричастност към вмененото деяние, както и реална опасност от укриване и извършване на престъпление". Според съдебния състав нито една от тези предпоставки не е налична, а обемът на събраните доказателства не е достатъчен за изискваното от закона обосновано предположение за участие в престъпна дейност. Само познанството между част от обвиняемите и контактите между тях не аргументират такова подозрение, е заключението на съда. То е окончателно и не подлежи на обжалване.


След ареста на Иван Луканов в петък стана известно, че останалите задържани са в роднински връзки със служители на различни нива в местната администрация във Варна. Момчил Биков е син на Йордан Биков, инспектор "Екология" в администрацията на варненския район "Приморски", а Жечо Жечев - на бившия зам.-кмет на Варна Венелин Жечев. Той бе сред най-приближените на злополучния бивш кмет на града Кирил Йорданов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK