Как ще се провеждат общинските конкурси за предоставянето на социални услуги

Как ще се провеждат общинските конкурси за предоставянето на социални услуги

© Георги КожухаровНа портала за обществени консултации strategy за обществено обсъждане в срок от 30 дни е публикуван проект на правилника за прилагане на Закона за социалните услуги, който влезе в сила на 1 юли, съобщи пресцентърът на социалното министерство. Правилникът гарантира прилагането и изпълнението на целите на ЗСУ и трябва да бъде приет от Министерския съвет в тримесечен срок от влизането в сила на закона, тоест в началото на септември.


Проектът на правилник урежда всички въпроси, за които има законова делегация в ЗСУ, сред които: редът за насочване за ползване на социални услуги; за сътрудничеството между доставчиците на социални услуги; за координацията на изготвянето на съвместен план за подкрепа; условията и редът за ползване на заместваща грижа; начинът за формиране на размера на таксите за ползване на социални услуги, финансирани от държавния бюджет; редът за провеждане на общински конкурси за възлагане на предоставянето на социални услуги; основното съдържание на договора за публично-частно партньорство при смесено финансиране на социална услуга, която се предоставя от общината и други.


С проекта на постановление на Министерския съвет се правят и необходимите промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Законът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България.


С него се въвежда планиране на социалните услуги на национално ниво, както и допълващи стандарти за осигуряването на дневна или резидентна грижа за хора, които не могат да се обслужват сами, за хора с агресивно или проблемно поведение и за нуждаещи се от постоянно медицинско наблюдение и грижа. За първи път се създава ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, както и за хора с трайни увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон.


С нормативния акт се създава и агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър.


След години на обсъждания ЗСУ бе одобрен единодушно и почти без дебати от Народното събрание през февруари 2019 г. и трябваше да влезе в сила на 1 януари. След натиск от коалиционния партньор "Обединени патриоти", критики от църквата и протести на родителски групи, управляващите решиха влизането му в сила да бъде отложено до 1 юли 2020 г. Срещу отлагането се обявиха десетки граждански организации, работещи с и за деца и семейства и предупредиха, че нуждаещите се ще останат без подкрепа, а създаването на услуги за тях там, където има необходимост ще остане трудно. За времето, в което законът не действаше, бяха организирани няколко дискусии с представители на недоволните страни, а наскоро социалният министър Деница Сачева заяви, че ново отлагане на документа няма да има и той ще влезе в сила във вида, в който бе приет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  ЗСУ в сегашния му вид трябва да бъде изцяло отменен. И да се пише нов закон, но не както сегашния под давлението на НПО. Сегашната калинка беше обещала уж дискусии по закона, ама по гробаджийски, едно се говори, друго се прави.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  "С нормативния акт се създава и агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър."


  нали ГЕРБ казаха, че ще премахнат посрредниците между държавата и хората в нужда.
  Защо трябва да плащаме допълнително?
  ОСТАВКА!


  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Поредното недоносче на ГЕРБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK