Какво следва от поредното удължаване на извънредната епидемична обстановка

Какво следва от поредното удължаване на извънредната епидемична обстановка

© Велко АнгеловШест дни преди изтичането на срока на извънредната епидемична обстановката тя беше удължена с днешно решение на правителството. Този път е до края на септември, като продължителността се променя за пореден път след 13 май (до тогава България беше обявено извънредно положение). Заради сходствата в двете формулировки - "извънредно положение" и "извънредна епидемична обстановка" - продължава да има неясноти, дали удължаването на режима променя начина ни на живот. "Дневник" обяснява какво произтича от удължаването на извънредната епидемична обстановка.


Защо "извънредна епидемична обстановка"


Извънредната епидемична обстановка замени действащото до 13 май извънредно положение, до когато мерките срещу разпространението на коронавируса бяха значително по-строги, като включваха дори ограничения в предвижването между областните градове и затвор при неспазване на карантина.


Само по себе си удължаването на извънредна епидемична обстановка не променя мерките срещу разпространението на коронавируса, но пък с нея продължава възможността за бързо въвеждане и отменяне на ограничения (т. нар противоепидемични мерки - бел. авт.) единствено със заповед на министъра на здравеопазването.
Последните няколко месеца - заради променливото отношение към напр. носенето на маски, посещенията на нощни заведения, публика на стадионите - показаха явно, че заповедите може да се променят за броени часове, стига да има натиск: от страна на премиера, на организации на бизнеса или заради общественото мнение.


Какво може по време на "извънредна епидемична обстановка"


Докато в страната е обявена извънредна епидемична обстановка според Закона за здравето е възможно да има мерки за "ограничаване придвижването на територията на страната", което на обществото е познато като практика от период на извънредното положение. Неколкократно обаче властите са заявявали публично, че до пропускателни пунктове на входовете и изходите на градове и квартали няма да се стигне отново. Аргументът за това е, че оценяват здравната система като по-подготвена и обществото вече не било склонно да спазва противоепидемичните мерки.


В Закона за здравето са посочени и санкции, които обаче не включват затвор (за разлика от периода на извънредното положение):

- Глоба от 300 лв. до 2000 лв. за неспазване или нарушаване на противоепидемичните мерки
- Глоба от 5000 лв. за заразен (носител на вируса) или болен (човек със симптоми) от коронавирус, който не спазва задължителната изолация или лечение
- Глоба от 5000 лв. за контактни на заразени, както и за пристигащите от рискови държави, които не спазват задължителната карантина.
При неспазване на изолацията или лечението може да се намесят и ораните на МВР стига да поискат служителите на "държавния здравен контрол".


До кога така


В Закона за здравето няма посочен предел на удължаването на извънредната епидемична обстановка. Освен това, дори и обявеният срок да изтече и известно време страната да не е в такъв режим, то той може бързо да бъде отново въведен. Изискванията според закона са:

- да има "непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите" при епидемия от заразна болест
- главният държавен здравен инспектор да направи оценка на епидемичния риск
- главният държавен здравен инспектор да направи предложение на министъра на здравеопазването
- министърът на здравеопазването да направи предложение на Министерския съвет
- Министерският съвет да вземе решението
В Закона за здравето е и дефинирано какво се разбира под "непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространение на заразна болест". Част от определенията според текстовете са: причинителят на болестта трябва да има потенциал за висока смъртност (конкретно цифрово измерение за това не е посочено - бел. авт.), да има различни, необичайни, непознати начини да се предава на друг човек, да няма ваксина срещу него, да е необичаен за региона, сезона, населението.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Манипулациите и лъжите на властта по кризата не спират

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Тази простотия няма да приключи преди Тиквата да падне от власт. Мангъра ще я отмени в първия си ден като служебен министър

 3. 3 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1282 Весело

  Следва още един месец носене на парцали на брадичката, като лигавник, в големите магазини ... :-)

  ПП. Аз също нося лигавник. Не ми се рискува да си сложа парцалчето на устата ... :-)

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "В Закона за здравето няма посочен предел на удължаването на извънредната епидемична обстановка. "

  Докато им "отърва" на властта ще си удължават и срока

 5. 5 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Абсолютна диктатура. Колкото по скоро тези идиоти се махнат от властта толкова по добре.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Докога така? Докато момчето БОЙ-ко подаде оставка.

 7. 7 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Нищо ново не следва. Септември ще е, като август. Няма да има нищо по-различно. Отново ще са валидни безсмислените мерки и така докато не падне тази извънредна обстановка.

 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  "Изискванията според закона са:
  - да има "непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите" при епидемия от заразна болест
  - главният държавен здравен инспектор да направи оценка на епидемичния риск
  - главният държавен здравен инспектор да направи предложение на министъра на здравеопазването
  - министърът на здравеопазването да направи предложение на Министерския съвет
  - Министерският съвет да вземе решението"

  Когато има обявена „извънредна епидемична обстановка”/тоест, всички гореизброени изисквания на закона за това са изпълнени/, за която и второкласник тройкаджия ще стигне до умозаключението, че е много по сериозна и "непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите", от една грипна епидемия например, при която обаче учениците се пускат във ваканция, задължително е МОН да обясни с разумни и логични аргументи на обществото, родителите и учителите, какво налага необходимостта децата да присъстват в класните стаи докато съществува такава „извънредна епидемична обстановка”. И кой трябва да реши, съответно да носи и отговорността за това свое решение, дали децата ще присъстват в училищата или не. Във всички случаи според Закона за здравето, това не е министърът на образованието и науката а министърът на здравеопазването.
  Аналогията с детските градини е абсолютно ирелевантна.
  Апропо, вчера Южна Корея затвори училищата.

 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Поредната глупотевина и злоупотреба с власт!
  Оставка!

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тази простотия няма да приключи преди Тиквата да падне от власт. Мангъра ще я отмени в първия си ден като служебен министър
  —цитат от коментар 2 на Nikolay Pavlov


  Не вярвам падането на Борисов да сложи край на тази идиотия, защото тя е глобална. Ние не сме на луната и когато другите се маскират, няма как и ние да го избегнем. Това е някаква кампания в световен мащаб за подчиняваме на плебса и обяздването му.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Извънредната постановка остава. Изненадани?

 12. 12 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Е, да ви таковам у олигофрените, или кажете кога ще я приключите тая простотия, финално и без повече разтакавания, или директно си признайте, че е безсрочна. Какво е това разиграване бре?

 13. 13 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 496 Весело

  Като ви четем идиотските - меко казано,писания,се радваме,че ПОВЕЧЕ няма да се занимаваме с вас!
  Боледувайте,умирайте,ние няма да ви лекуваме!
  Лично за себе си съм решил,че след две доброволни карантини няма нужда да се подлагам на трета след дежурство,в което да спасявам някакви такива като вас!

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 496 Весело

  Впрочем,честито на всички ви!
  Вирус няма!
  Той е измислица!
  Затова и Сърбия ВЕЧЕ иска от вас,невярващите,тест,за да влезете на територията и.

 15. 15 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Като ви четем идиотските - меко казано,писания,се радваме,че ПОВЕЧЕ няма да се занимаваме с вас!Боледувайте,умирайте,ние няма да ви лекуваме!Лично за себе си съм решил,че след две доброволни карантини няма нужда да се подлагам на трета след дежурство,в което да спасявам някакви такива като вас!
  —цитат от коментар 13 на tedif


  Ти пък кой си бе и защо на някого да му дреме за дежурствата ти?

 16. 16 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "tedif":

  кои вие? от името на търговците на "здраве" ли се исказваш?
  добре, че не са всички като вас да си плюят на клетвата, която даже не я казвате цялата

 17. 17 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1047 Весело

  " Непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите " има единствено и само при ковид 19. Ако е ковид 84, няма никаква такава, нъл тъй? Ни при грип, плевмония, туберколоза, хепатит и др. от сорта. На българските граждани се забранява да умират от друго, освен от новия коронавирус. Дори и да ви ухапе пчела, от чието жило може да развиете алергична реакция, алергичен шок и последствие да се срещнете със "оная с косата", да не ви се случва, ще бъдете подведени под съдебна отговорност и ви грози затвор. Ъм,че няма се излагаме пред чужденците ,я, с някаква си ниска заразност и заболеваемост сред населението. Я вижте у Италианско, у Испанско, у Француско... какво става! Преизпълняваме плана и требе вземем петилетката за три.

 18. 18 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  За този вирус властта се обвинява,
  а виновника Китай, не се споменава.

 19. 19 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 277 Разстроено

  До коментар [#10] от "proza":

  И- бал с маски да беше , пак нямаше да е толкова комично. Сугестията и предразположението към нея по биологични причини, са абсолютна забава в сравнение , с авто сугестията. а и хората които държат финансово света в ръцете си отдавна мечтаят да контролират и физически.Подобни псевдо пандемии са много добър начин в съчетание със стадният сугестиен синдром.

 20. 20 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 277 Разстроено
 21. 21 Профил на Петя Аримирадост
  Петя Аримирадост
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колеги, нямате ли си коректор?!? Напоследък публикациите ви са пълни с грешки - правописни и всякакви други, срам!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK