Иван Гешев: Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност

Иван Гешев: Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност

© Велко АнгеловГлавният прокурор Иван Гешев обяви в интервю за "Нова телевизия", че живее в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Повод за коментара му станаха внесени в Министерския съвет въпроси на инициаторите на протестите от Отровното трио за това на какво основание той живее в резиденция "Бояна".


"Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам - всички български служби за сигурност, включително и Националната служба за охрана. Семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек", каза Гешев. Той избегна конкретен отговор и обяснение дали този имот наистина е в резиденция "Бояна". Гешев не беше питан ако това е така, какви са пазарните цени на такъв имот.


Въпросите къде живее Гешев бяха зададени от адвокат Николай Хаджигенов в началото на седмицата преди да започне поредната вечер на антиправителствени протести:
"По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитаването на дом №5 в резиденция "Бояна" от Иван Гешев? Имал ли е друг главен прокурор такава привилегия? Извършен ли е ремонт преди нанасянето на Гешев и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и кой го печели? Охраняван ли е Гешев от БЗС в периметър на НСО? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонта на дом №5", са въпросите, които Хаджигенов е изпратил до Министерския съвет.


През миналата година, когато беше номиниран за поста главен прокурор, Гешев обяви следното: "Разполагам с жилище, което е ипотекирано в квартал "Волуяк". "Жена ми разполага с таван до Софийски централен затвор, а не в квартал "Изгрев" или "Изток". Нямам асансьор, който да ми стига до хола" (тогава той визираше скандала "Апартаментгейт").


В декларацията му подадена пред КПКОНПИ тази година, той не декларира никаква недвижима собственост, нито автомобили. Само ипотечен кредит на стойност 63 000 евро.


В интервюто си за "Нова телевизия" коментира и предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията. Той не даде конкретен отговор дали ги одобрява, но подчерта, че при нужда прокуратурата е готова да даде становище.


Гешев определи като фалшива новина информацията, че след мащабната проверка за сделките на приватизацията ще се посегне на частния бизнес на някой човек. "Тук се развива поредната пропагандна кампания или както е модерно да се казва фейк нюз. А тя е в посока, че едва ли не проверяваме работещи предприятия, работници, работещи бизнеси, собственици на работещи бизнеси. Ние проверяваме крадливи български политици и държавни служители, които са нарушили преди доста време служебните си задължения и са приватизирали, откраднали незаконно държавна собственост", каза главният прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK