Председателят на ЦИК критикува държавата за машините за гласуване и подаде оставка

Председателят на ЦИК критикува държавата за машините за гласуване и подаде оставка

© Цветелина Белутова, КапиталПредседателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева подаде оставка днес. Тя обяви решението си пред членовете на ЦИК, което аргументира с лични причини, съобщи БНР. Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от пресцентъра на институцията. Дали Стоева да бъде освободена ще реши парламентът следващата седмица, като преди това председателят на ЦИК ще депозира оставката си в народното събрание.


Преди да обяви решението за своята оставка, Стефка Стоева критикува последната промяна в Избирателния кодекс, с която отговорността за покупката на машините за гласуване се прехвърля изцяло на ЦИК. За председателя на комисията по-разумното решение е те да се придобият от държавата.


Всички нови текстове в Изборния кодекс бяха внесени по спешност веднага след като управляващите обявиха проекта си за нова конституция и са свързани с намерението им да търсят решение за свикване на Велико народно събрание, половината от чиито членове да се избират мажоритарно, както беше съставено 7-то Велико народно събрание, създало действащия основен закон. Те обаче още не са обсъдени от партиите в парламента.


Работим с неясно и нестабилно законодателство
"ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинно гласуване, при това отново с неясната формулировка - чрез наемане или закупуване. Питам, при тази нова предвидена предстояща в закона неяснота, кой от двата придобивни способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала и дали той е правилният и дали е целесъобразният. В резултат на тези действия на законодателната власт ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство", е мнението на Стоева.


Според нея законодателят не дава отговори на важни въпроси като сертифицирането на машините, съхранението им и обучението на членовете на комисиите и на избирателите. Стоева е на мнение, че в тази ситуация ЦИК не може да работи спокойно и да подготвя избори независимо дали те ще са предсрочни или редовни, за Велико народно събрание или за обикновено.


Пред членовете на ЦИК Стоева подчерта, че предложените законодателните промени от 17 август поставят редица въпроси без отговор. Най-важните от тях са дали ще се купят машини за гласуване или такива за електронно отчитане вота.


Друга неяснота е дали машините ще се купят или наемат и на каква цена. "Към проекта на закона липсва финансова обосновка, за да стане ясно колко ще струват", поясни Стоева.


Тя допълни, че към момента не се знае дори колко машини ще са нужни. Анализът на ЦИК показал, че трябва да се оборудват 9500 секции. "Дали това ще е достатъчно зависи от това дали ще има гласуване с хартия. Сега действащият кодекс го забранява, но текстовете от 17 август го допускат", коментира още председателят на избирателната комисия.


По-рано през седмицата от ЦИК поискаха среща с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят проблемите с машинното гласуване.


67-годишната Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ на 20 март миналата година. Преди това тя е била близо 40 години юрист. Работила е като съдия в Софийския окръжен съд, във Върховния касационен съд и във Върховния административен съд. В периода 2008-2009 година е член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание, а след това е избрана от Общото събрание на съдиите за съдия в Конституционния съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK