На живо

Коронавирусът в България: Държавата ще осигури 2 млн. безплатни ваксини (хронология)

Коронавирусът в България: Държавата ще осигури 2 млн. безплатни ваксини (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал157 са новите случаи за денонощието при направени 7639 PCR теста, които се оказаха рекордно много от началото на воденето на статистиката. Бъдещата ваксина ще е безплатна за всички, обяви министър Костадин Ангелов. "Дневник" проследи в реално време ситуацията в страната. За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук.
Софийската община ще намали тротоарното право с 30%

Коронавирусът в България: Държавата ще осигури 2 млн. безплатни ваксини (хронология)

© Велко Ангелов


Собствениците на заведения за хранене в София може да плащат 30 процента по-ниска такса "тротоарно право" от 1 септември до края на тази календарна година, съобщи Столичната община. Предложението е обсъден от кмета Йорданка Фандъкова и председателя на сдружение "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ) Ричард Алибегов.
От сдружението са отбелязали, че оборотите са намалели значително заради свитото потребление от началото на кризата с COVID-19. Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения на работни места и фалити, е отбелязал Алибегов.


За месеците, в които България беше в извънредно положение и с наложена карантина, Столична община не събира такса "тротоарно право" от собствениците на кафенета, закусвални и заведения, припомнят от общината.

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи днес в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНТ. Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус.


България ще получи 2.3 млн. ваксини срещу COVID-19. Те ще са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор. "Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина", каза министърът.


Все още не се знае кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата. "Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", заяви Ангелов.


С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция. "Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", обясни министърът.


В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Без присъствени занятия и изпити в СУ до края на септември

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков удължи до края на септември въведените в университета ограничения покрай извънредната обстановка заради коронавируса, съобщи вестник "Сега". До края на месеца ще бъде удължена забраната за присъствени занятия, която ще засегне основно задочните студенти, защото учебната година за останалите се открива на 1 октомври. По електронен път ще се провеждат и поправителните изпити.


Забранени до края на месеца остават всички масови мероприятия. Ограничения се допускат само в крайни случаи, като при тях се допуска максимум 30% заетост на капацитета на съответната зала.

Свързаност на туристите от хотелите към забележителностите предлага Марияна Николова

Трябва да се осигури свързаност на туристите от местата за настаняване към културно-историческите забележителности в региона, за да се съчетават продуктите и по този начин да се стимулира икономиката. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща в Хисаря с представители на местната власт в област Пловдив, съобщи пресцентърът на министерството на туризма. В дискусията участваха Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, Пламен Панов, зам.-кмет по "Култура, археология и туризъм" на Пловдив и Пенка Ганева, кмет на община Хисаря.

Общият индекс на цените на производител през юли 2020 г. спада с 2.1% в сравнение със същия месец на 2019 година, показват данните на НСИ. Спрямо юни общият индекс на цените на производител нараства с 2.4% спрямо предходния месец.


Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2020 г. намалява с 0.7% в сравнение със същия месец на 2019 година. ндексът на цените на производител на международния пазар през юли 2020 г. се увеличава с 3.8% спрямо предходния месец и намалява с 4.2% спрямо съответния месец на 2019 година.


Повече по темата четете тук.

През август 2020 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец), което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в сектора на услугите. Оценката обаче не се отнася за следващите месеци.


Мениджърите на секторите промишленост, строителство и търговия на дребно продължават да се чувстват в клопката на икономическата несигурност и липсата на много поръчки.


Повече по темата четете тук.

Рекорден брой направени тестове за денонощието

Справка на "Дневник" показва, че от началото на воденето на статистика с броя направени PCR тестове за денонощие през изминалото той е рекорден - 7639. Положителните от тях са 157, т.е. едва 2.05% от всички направени тестове.


Лекар от Благоевградската болница почина в "Пирогов"

Кардиологът от Благоевградската болница д-р Емил Вакльов е починал в "Пирогов", където се е лекувал от COVID-19, съобщи БНТ. В края на миналата седмица от инфекцията почина и баща му д-р Муса Вакльов.


Коронавирус има и съпругата му. В момента тя е настанена в "Пирогов". Предполага се, че медиците са се заразили с COVID-19, докато са лекували болни от шивашко предприятие в Разлог, където голяма част от работниците имаха коронавирус.


"Възможно е повторно боледуване от коронавирусната инфекция, това е безспорно", каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му още няма категорични данни дали при второто заразяване болестта ще протече по-леко, но подчерта, че това е възможно, ако при първото боледуване организмът е изградил достатъчно антитела, които да подсигурят имунитета.


Петрунов коментира още, че не по-малко от 1 година ще е необходима, за да има категорично доказателство, че е създадена безвредна и ефективна ваксина."Необходимо е задължително продължително изследване", заяви той и подчерта, че нито една световна агенция няма да разреши използването на ваксина масово на хора, ако не е доказана нейната безвредност. Имунологът даде пример от САЩ, където започна изпитание на създадена ваксина и предвиденият за това срок е фиксиран на 2 години.

Бъдещата ваксина ще е безплатна


Коронавирусът в България: Държавата ще осигури 2 млн. безплатни ваксини (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма и това ни притеснява, не е по-голям броят на заразените - това каза в интервю за "Нова телевизия" държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него проблемът със заболяването напоследък се неглижира в обществото.


Кунчев допусна, че за Европейския съюз България може и да е с най-висока смъртност. "В последните дни имаше доста висок брой на починалите", каза той. За деня, в който имаше рекорд от 18 починали, Кунчев посочи, че там са били събрани случаите от 2-3 дни. "Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят в събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение", поясни той (денят с 18 починали всъщност беше вторник, 25 август - бел.ред.). "Анализират се данните защо това се случва. Една от възможните причини е, че заразата засегна много възрастни хора, старчески домове", посочи той.


Въпреки това има тенденция за намаляване на случаите на заразени, каза Кунчев и изрази надежда тя да продължи.По въпроса с бъдещите ваксини Кунчев каза, че ще е безплатна за всички, които желаят. "Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна", заяви той.


За началото на учебната година и дали училищата ще се превърнат в огнища на зараза Кунчев каза, че "там ще се случва това, което се случва в обществото" Той повтори, че училищата сами по себе си не са по-опасни, защото децата правят социалните си контакти и извън тях.. "Ако са високи данните в обществото, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието. Съсредоточаване върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има", смята Кунчев. По думите му в училищата никога не е имало добра квалифицирана медицинска помощ.

157 нови случая при направени 7639 PCR теста

Коронавирусът в България: Държавата ще осигури 2 млн. безплатни ваксини (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


157 са новите доказани случаи на коронавирус при направени общо 7639 PCR теста за денонощието. Това показват данните в единния информационен портал. Така общият брой на потвърдените случаи става 15 908.


В болница са 726, от които 65 се намират в интензивно отделение. 294 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 11 044. Починалите са 8.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  В западна Европа "нарастват" лавинообразно, няма начин да ни бъде спестено и тук... Ей сега още две седмици да се приключи с почивките и след това - затягай каишката отново.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Още 800 000 лв изгорени вчера за тестване.
  Наближаваме психологическата граница от 40 000 000 лв платени за тестове от март досега.
  Защо?
  Какво научихме, какво постигнахме?
  Време да се спрем малко и помислим....

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":

  Затягане на каишката за любителите на каишки, намордници и подобни.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  От 37 заразени в ямболско предприятие, всички били добре. Няколко човека имали леки симптоми. Да сте чували за по-лека форма на грип или настинка?

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":
  В Западна Европа увеличиха тестването 2-3 пъти в последния месеца и от там бройката се увеличи "лавинообразно".
  Нямам представа защо го правят.
  В Япония намаляват тестването, в Китай изобщо не правят и там дори ковида изчезна вдън земя според Китай и СЗО.
  Време е да се изучи китайския опит как "унищожи" този вирус без ваксина и лекарство и се приложи в целия Свят колкото се може по-скоро.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4215 Весело

  Още два дни, и Мангъра ще си скъса публично дипломата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Голямо страхуване беше от тоя вирус. И яко умиране.

 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Голямо страхуване беше от тоя вирус. И яко умиране.
  —цитат от коментар 8 на tanton


  Тека е.....,но народа "умен" ,животът тежък ,скучен.🐮🐷🐮

  Много съм прост
 10. 10 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Кога ще пуснете речта на Тръмп от тази вечер?
  —цитат от коментар 6 на dream_er


  Не бива!Всички обичаме Байдън и коронавирусъ!

  Много съм прост
 11. 11 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Горе долу, идентично с предните дни и седмици.

 12. 12 Профил на so
  so
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Тези 726 наистина ли трябва да са в болница или нещо се бъзикат с нас? Питам, защото една позната я държаха сума ти време, просто и само защото не можеше да даде поредни отрицателни тестове (които тестове влизат в горната бройка, може би). Иначе като мина критичния момент, можеше да я пуснат у тях си спокойно за да не прави навалица в болницата.

 13. 13 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Горе долу, идентично с предните дни и седмици.
  —цитат от коментар 11 на ivan_ko9


  Тека ше е и след 1-2 години....,но важното е сериала "Ковид и красота" да продължи!
  🐮🐷🕎🐮🐷🕎🐮🐷🕎🐮🐷🕎🐮🐷

  Много съм прост
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  От 37 заразени в ямболско предприятие, всички били добре. Няколко човека имали леки симптоми. Да сте чували за по-лека форма на грип или настинка?
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Продължават да излизат нови данни

  https://www.youtube.com/watch?v=bUfuF3Il4ik


  Първо, "асимптоматичните" се оказаха "предсимптоматични", а действително асимптоматично прекарващите заболяването при възрастните са около 15%, при децата около 28%.

  Т.е. сега са леко, но като постоят у тях ще развият малко по-тежки симптоми след 5-10 дена.

  И второ, от действително асимптоматичните случаи, при едно изследване при 63% са открили увреждания в белите дробове. Също и други последствия при различен процент от случаите.

  Така че, доста от гадните работи, за които беше горе-долу ясно от няколко месеца, почват да се откриват и при различни изследвания, първо, че няма такава магия 50-60 % да са го изкарали, без да разберат, и второ, че и без симптоми, нанася поражения, някои от които трайни.

  Линкове към изследванията има във видеото горе.

 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Още 800 000 лв изгорени вчера за тестване.Наближаваме психологическата граница от 40 000 000 лв платени за тестове от март досега.Защо?Какво научихме, какво постигнахме?Време да се спрем малко и помислим....
  —цитат от коментар 2 на k_


  Нищо. Цялата работа е да се обогатят някои хора на гърба на данъкоплатеца...

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Цирка наречен китайски вирус продължава.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 17. 17 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Разстроено

  До коментар [#14] от "realguru":

  Нещо повече....,вината за появата на коронавирусъ е изцяло на Глобалното затопляне!
  😎💀🕎😎💀🕎😎💀🕎😎💀🕎😎

  Много съм прост
 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Какво научихме,
  —цитат от коментар 2 на k_


  Че да си тъп, не е незаконно.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":
  Ти остави тия "страхотии". И по-страшни видяхме - черкви с ковчези, в Ню Йорк с багери ги копаха по островите. Всичкото беше от тубата.
  Там е най-голямата истина.
  Намери изследване как според СЗО успяха да унищожат гадинката до последния бъг на територията в Китай и вече 1 милиард и половина души живеят и работят свободно.
  Без ваксина и какво точно "лекарство" използваха?
  Това трябва спешно да се разбере.

 20. 20 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Колко били починали на ден. Ами давайте статистиката на седмична база, толкова ли е трудно да се досети човек.

 21. 21 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Разстроено

  Вчера отново са починали 8 човека които освен по 5-6 хронични заболявания са имали и коронавирусъ,291 са починали без короновирусъ за съжаление ,и един човек е починал от коварния вирус "Гъша хойня".
  🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#19] от "k_":

  Като не вярваш иди се пиши доброволец в инфекциозното. И поработи 1-2 седмици без маска и други предпазни средства. :)

  След това ще си поговорим. Лесно се говори като не си го карал. :)

 23. 23 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Няма безплатни неща в тая вселена. Данъкоплатеца ще плати с труда си за това, ще плати със свободите си за това и най накрая ще плати със здравето си. И всичко това за да може някой да се обогати още повече.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 24. 24 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Безплатно е само сиренето в капана за мишки.

 25. 25 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Колко били починали на ден. Ами давайте статистиката на седмична база, толкова ли е трудно да се досети човек.
  —цитат от коментар 20 на tanton


  По- трудно е да се досетиш друго....,колко са починалите година по година и ден по ден!КОЛКО са починалите с хронични заболявания ,когато има грипна епидемия ....,пак ден по ден и година по година и т.н.Ама то мисленето причинява главоболие и повечето хора го отбягват.🐮🐷🐮

  Много съм прост
 26. 26 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#19] от "k_":Като не вярваш иди се пиши доброволец в инфекциозното. И поработи 1-2 седмици без маска и други предпазни средства. :)След това ще си поговорим. Лесно се говори като не си го карал. :)
  —цитат от коментар 22 на realguru


  Тая опорка е "добра" защото......,ВИНАГИ е много опасно в инфекциозното отделение и там ВИНАГИ се работи с маски!😎💀😎💀😎

  Много съм прост
 27. 27 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#19] от "k_":

  Използват специални белезници, които се активират,ако напуснеш дома. Това сега в мюсюлманските райони. Иначе им заваряваха вратите на блоковете. Това в Европа не може да стане. В Китай може затова и китайците умишлено заразиха света. Никой не се възстанови освен те.Всички ползи от коронавируса са за тях, щетите за конкурентите им.

 28. 28 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":

  Нарастват заразените но не и починалите. Починали на един милион население у нас в последните дни е двойно по голям

 29. 29 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Ако я намери

 30. 30 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#26] от "Шака Зулу":

  А спомняш ли си изказването на Мангъров че през живота си не е слагал маска въпреки че работи в Инфекциозна болница, а сега слага за да не го глобят.

  Хайде уточнете се опасно ли е или не е опасно?

 31. 31 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#1] от "pariah":Нарастват заразените но не и починалите. Починали на един милион население у нас в последните дни е двойно по голям
  —цитат от коментар 28 на rexdog2004


  Уауууууу,АМА не с празни приказки!
  Дай статистика ......,или поне стъкмистика!
  🙉💀🕎🙉🕎💀🙉

  Много съм прост
 32. 32 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#12] от "so":

  За да са в болница значи са били в относително тежко състояние, иначе няма да са там. Лечението на ковид е домашно по принцип, болнично е по изключение. Ако си в болница за да излезеш трябва да имаш два отрицателни теста. Може да напуснеш и по собствено желание но веднага те изолират домашно за 14 дни и трябва да имаш отрицателен тест за да излезеш. Затова хората предпочитат да изчакат два отрицателни теста в болницата и да са свободни. Да при някои, както бе и при мен отрицателен тест е след двадесети ден

 33. 33 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#26] от "Шака Зулу":А спомняш ли си изказването на Мангъров че през живота си не е слагал маска въпреки че работи в Инфекциозна болница, а сега слага за да не го глобят.Хайде уточнете се опасно ли е или не е опасно?
  —цитат от коментар 30 на varna_moreto81


  Винаги е опасно в Инфекционното отделение и ТАМ Мангъров е винаги с маска ,както и всички останали!
  Има и нещо на което му викат МЕТАФОРА ,и той ти говори за ходенето извън Инфекциозното отделение!Но както написах по-горе ,мисленето причинява главоболие и повечето хора го отбягват.
  🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 34. 34 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Аз като бях в Будапеща март 2020 г, трябва да съм се заразил с корона вируса, 2 седмици боледувах и оздравях, не ходих заради това при личният лекар
  Оная тъпата слива искаше да ме прати на преквалификация. Пратил съм и писмо, че не е желано от моя страна пращане на моите ми лични данни. Те си мислят, че е от моя страна е желано, което е зочно обратното

  Es muß Geld fließen!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  "Проф. Ангелов пожела да влезе в COVID реанимацията, където в момента са съпругата и синът на д-р Муса Вакльов от с. Краище, който преди броени дни загуби битката с коронавируса. И двамата са лекари, с положителни проби за COVID-19 и в момента колегите в реанимация се борят за живота им. Запознах министъра със състоянието им и лечението, което прилагаме. Полагаме всички усилия, за да помогнем на нашите пациенти", пише проф. Балтов.“


  На 60 години е бил доктора.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на три
  три
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Въпроса не е платена -безплатна, а доброволна или насилствена!

 37. 37 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 624 Весело

  "Бъдещата ваксина ще е безплатна" - защо ли не ми се вярва?!

 38. 38 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  ахам, а пък на едни хора им казали на границата пишем ви с коронка или черен печат избирайте

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Какво научихме, какво постигнахме?
  —цитат от коментар 2 на k_


  За мене беше много полезно и научих много. От тестовете излизат средно 5% положителни. Предполагам че и догодина ако продължи пак ще излизат 5%. От това можем да си направим заключения и за минали години и да обновим статистиката с нова графа за коронавирус като в нея се прехвърлят 5% от другите болести. И причините за смърт може да се реформират, като 1% се вкарат в новата графа от останалите.
  Това е на база 5%, понеже Баце ги взема от корейска фирма, че били най - хубави. Ако вземем от друга фирма, цифрата може да се промени примерно на 3% , или 7%

  една позната я държаха сума ти време, просто и само защото не можеше да даде поредни отрицателни тестове
  —цитат от коментар 12 на so


  Така треба. Ето как правят в белите държави
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8931377

  вината за появата на коронавирусъ е изцяло на Глобалното затопляне!
  —цитат от коментар 17 на Шака Зулу


  Афърматив

  Прилепът, от който тръгна всичко, е избягал от пещерата от жега и задух.

 40. 40 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#31] от "Шака Зулу":

  В Испания, страната с бум на заразените откриват средно 76 души на милион население дневно, а смъртността е 0,8 души на милион население дневно. Това за последната седмица. У нас открити 28 души дневно на милион население и 1,8 починали на милион население дневно. По малко откриваме щото се тестват основно здрави хора, а починали са двойно повече от Испания

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1616 Гневно

  До коментар [#16] от "radelmarfx":

  Бихте ли обяснили това на родителите на момчето, което почина от вируса на 19 години?????
  Хайде стига с тази световна конспирация!!!
  Не ви ли се струва по-логично да се позоваваме на разума?!

 42. 42 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  От 37 заразени в ямболско предприятие, всички били добре. Няколко човека имали леки симптоми. Да сте чували за по-лека форма на грип или настинка?
  —цитат от коментар 4 на Lazarus

  Всички заразени от Ковид 19 първоначално няколко дни са без симптоми. След това няколко дни имат леки симптоми. накрая обаче някои от тях попадат в реанимацията и умират.
  За разлика от грипа, който "удря" изведнъж при тази болест това става постепенно.
  Това че хора имат леки симптоми или нямат такива може да означава че са открити в началната фаза на заболяването, което само по себе си е добре, но не е прогноза как ще прочете.

 43. 43 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#16] от "radelmarfx":Бихте ли обяснили това на родителите на момчето, което почина от вируса на 19 години?????Хайде стига с тази световна конспирация!!!Не ви ли се струва по-логично да се позоваваме на разума?!
  —цитат от коментар 41 на selqnin


  Един човек починал от грип. Ами те хиляди умират всяка година от грип и сега какво да ваксинираме насилствено всички така ли? Ама че логика. Не може да спасиш всички, идеята е че не трябва да ги крадеш докато се правиш че ги спасяваш.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2271 Весело

  ...... не само ще е безплатна ...възможно е даже на нас в България ,първи да ги предоставят ....... ====Според доклада на ваксините Европа, някои хора вероятно ще претърпят „нежелани събития“ след ваксинацията. ===== https://www.ft.com/content/12f7da5b-92c8-4050-bcea-e726b75eef4d

 45. 45 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  От 37 заразени в ямболско предприятие, всички били добре. Няколко човека имали леки симптоми. Да сте чували за по-лека форма на грип или настинка?
  —цитат от коментар 4 на Lazarus

  Всички заболели от Ковид19 няколко дни нямат симптоми, после няколко дни имат леки симптоми. Но накрая някои от тях попадат в реанимацията и умират. За разлика от грипа, който "удря" изведнаж, тази болест настъпва постепенно.
  Това, че повечето са без симптоми може да означава, че са открити в началната фаза на заболяването, което е добре, но не е гаранция че при някои няма да протече тежко.

 46. 46 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2184 Любопитно

  До коментар [#19] от "k_":

  Простете ама Вие в китайската статистика или в здравното министерство на Китай работите?Даните за заразените в в тази страна са под контролът на централната власт....и и "резултати" се побликуват по заповед!!!!Почти като в Северна Корея.....
  А научете се да мислите......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 47. 47 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#42] от "blagoj":

  Общо взето това става осми - десети ден от появата на симптомите. Започва едно рязко движение на състоянието подобряване - влошаване , подобряване - влошаване и на десетия ден или се оправяш или рязко надолу и там вече на докторите им е трудно да се справят. А между заразяване и проява на симптомите има няколко дни. Същото е и при теста, трябва да минат няколко дни за да се позитивира при заразен

 48. 48 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#31] от "Шака Зулу":В Испания, страната с бум на заразените откриват средно 76 души на милион население дневно, а смъртността е 0,8 души на милион население дневно. Това за последната седмица. У нас открити 28 души дневно на милион население и 1,8 починали на милион население дневно. По малко откриваме щото се тестват основно здрави хора, а починали са двойно повече от Испания
  —цитат от коментар 40 на rexdog2004


  А да се спреш малко ,а?
  Преди една седмица бях в Испания(снимката на ника ми е от там) ,.....и като човек живял 15 години ТАМ,знам кое и какво.Що се отнася до това ,че си прекарал Короновируса ....вече разбраха и на съседните планети.И аз и съпругата ми го изкарахме през март....,както и още стотици милиони по целия свят.Нема нужда от празни приказки ,а от РЕАЛНИ данни.....,които никой не ти предоставя.
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 49. 49 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3131 Весело

  Кунчев каза, че ще е безплатна за всички, които желаят. "Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна",
  ▪️▪️▪️▪️
  Човек, не се притеснявай:). Първо себе се ваксинирай и след това ни кажеш, как е. По-добре опитайте ваксината от Путенланд и я дайте на шефа си. Две ползи - ще опитате путенската ваксината и изборите ще се проведат по-рано:))

  "Чуждестранен агент"
 50. 50 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#48] от "Шака Зулу":

  Отиваш на сайта Worldometers - там са официални данни от здравните министерства. За Испания за последните девет дни, за България за последните седем. Събираш, делиш на и публикуваш тука

 51. 51 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#43] от "radelmarfx":

  Кой ш'та ваксинира насилствено? Я, как ги изчисляваш хилядите починали от грип? И от грип или с грип, или може би усложнения след грип? И когато поне започннете да наричате вирусите с истинските им имена, може някой поне малко да ви вземе глупостите сериозно. Коронавирусите не са грипни вируси.

 52. 52 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#48] от "Шака Зулу":Отиваш на сайта Worldometers - там са официални данни от здравните министерства. За Испания за последните девет дни, за България за последните седем. Събираш, делиш на и публикуваш тука
  —цитат от коментар 50 на rexdog2004


  +++++
  Страхотен сайт....,ама по ма кефи на живо в тубата щото звучи и траурна музика.
  🐮💀🕎🐮💀🕎🐮💀🕎🐮

  Много съм прост
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Весело

  И баща и синът починх, и двмта доктори!
  В рамките н 4 дни. Били с н море и там са се почувствали зле.  “ Почин и синът на д-р Муса Вакльов - д-р Емил Вакльов. В "Пирогов" кардиологът от Благоевград издъхна след битка с коронавирус. От заразата на 23 август почина и баща му.

  Д-р Емил Вакльов загуби битката с COVID-19. Той бе настанен за лечение в столичната клиника "Пирогов", където е и майка му, която е медицинска сестра и също е заразена с опасния вирус.”

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#52] от "Шака Зулу":

  Сайт който публикува официалните данни на здравните министерства. Подържа ги за седем дни последователно.

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Изобщо не ми е весело, не знам защо така излезе поста.

  Относно докторите, баща и син, информацията е доста оскъдна.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  бъдещата ваксина ще е безплатна за всички
  *****************************************

  Не точно: бъдещата ваксина ще е платена от всички и безплатна за онези, които ще я получат. Това е истината за безплатните неща, в България и по света.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 57. 57 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Зад това изявление се крие поредния планиран опит за грабеж от Ге*павите. Напр. милиони заделени за нещо, което може никога да не бъде създадено. Освен ако Борисов не е купил вече руските ваксини...

 58. 58 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#57] от "petrapetra":

  Нашите ваксина ще е такава каквато ще е за ЕС.

 59. 59 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#57] от "petrapetra":Нашите ваксина ще е такава каквато ще е за ЕС.
  —цитат от коментар 58 на rexdog2004


  мда, прозрачна и в шишенце

 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Още 800 000 лв изгорени вчера за тестване.
  —цитат от коментар 2 на k_


  Парите трябва да се въртят, за да генерират пари прим.

  Същото и с ваксините - не са безплатни, вече сме си ги платили от данъците.

 61. 61 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Като гледам косматите графики, мисля, че е крайно време да започнат да ги пишат седмично. Не че не си вижда посоката, но изгладено може да даде доста по-смислена информация.

 62. 62 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#53] от "hope":

  Притеснителното от тази информация, а и от случващото се в старческите домове е следното - излиза че колкото повече се излагаш на контакт със заразени, толкова по тежко караш болестта. Повечето колеги на съпругата които боледуваха от коронавируса го караха тежко. Това означава че ако дойде моментът когато заразените са толкова много че не могат да се изолират и си обменят голямо количество вирусите, то ще почнат да боледуват тежко, с много починали. Но не вярвам ЕС да допусне толкова да се изтървем у нас

 63. 63 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#61] от "Лео":

  Фактически на сайта от който гледам има опция на графиката за 3 и 7 дневна средна - SMA

 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  До коментар [#53] от "hope":Притеснителното от тази информация, а и от случващото се в старческите домове е следното - излиза че колкото повече се излагаш на контакт със заразени, толкова по тежко караш болестта. Повечето колеги на съпругата които боледуваха от коронавируса го караха тежко. Това означава че ако дойде моментът когато заразените са толкова много че не могат да се изолират и си обменят голямо количество вирусите, то ще почнат да боледуват тежко, с много починали. Но не вярвам ЕС да допусне толкова да се изтървем у нас
  —цитат от коментар 62 на rexdog2004


  ---------------

  така нареченият "вирусен товар", поет в началото е от най-голямо значение за изхода на заболяването. Със сигурност няма да стигнем до такива високи нива на заболеваемост, не че ЕС ще ни спрат, просто повечето хора са успели да запазят основни човешки инстикти и ще се предпазят.

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#62] от "rexdog2004":

  Все пак една положителна новина - тези които се лекуваха у нас оцеляха, тези в Англия починаха

 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Не мога да си обясня защо медиите не покажат повече уважение към това лекарско семейство, за което работата е била призвание, и двете им деца са лекари. Цяла фавилия!!
  Хората в региона ги уважават много. Дневник, какви са тези 5 реда??????


  Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/8948006 © www.24chasa.bg

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 707 Неутрално
 68. 68 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 708 Неутрално

  За толкова месеци станаха ясни три много важни неща за коронавируса:
  1. Паниката е излишна.
  2. Подценяването е грешка.
  3. Прибързването е глупост.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 69. 69 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#66] от "hope":

  Сега политиката е вирус няма, всичко е наред. А вирус има, дано всичко останало да е наред. Но държавата ни е в такова състояние, че освен да викаме пази боже.

 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  "Явно на доста хора все още не им е ясно защо се налагаха локдауни, и то в държави, където личната свобода е ненарушима ценност.
  Човешкият живот има цена.
  Тази цена е различна за семейството на човек, за неговият работодател, за държавата.
  Но винаги има цена.
  В случая без локдаун:
  *Имаме голямо разпространение на вируса, което изкарва хората от работните им места.
  За всеки един от тях се плаща:
  -Платен(от социално осигуряване или застраховка) болничен лист
  -Лечение
  -Болничен престой
  -Липса на внесени върху заплатата данъци(почти навсякъде не се дължи данък за обезщетението за временна нетрудоспособност)
  -При смърт- загуба на х години живот, в които този човек ще внася данъци и осигуровки в държавата.
  *За работодателите това означава
  -Загуба на работна ръка за някакъв период от време, което води до намаляване на обема работа, оттам на приходите
  -По-малко приходи означава по-малко платен данък за печалба, по-малки външни поръчки, по-малко персонал
  -При смърт- загуба на вече обучен персонал, нужда от нови обучение, т.е. пари.
  *Поради намаляването на работата в едно предприятие, се засягат още поне няколко - доставчици, електроразпределителни дружества, клиенти, които вече не могат да получат нужните доставки/услуги.
  Това води до намаляване на печалбите нататък по веригата, което води до съкращения в персонал, намаляване на заплати.
  * За държавата всичко изброено по-горе води до чисти загуби.
  -изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност, със рязко намаляване на внасяните данъци
  - намаляване на данъци за печалба от всички засегнати по веригата
  -нуждата от заплащане на болнично лечение.
  -изплащане на обезщетения за безработица на хората, които са съкратени, заради намаляването на обема на работа
  -загуба на данъци, заради по-ниските доходи, съответно по-ниското потребление.
  -по-ниско потребление води след себе си повече загуби на данъци, повече съкращения, повече обезщетения.
  В случай на частичен локдаун
  Държавата изплаща обезщетение на затворените бизнеси, останалата част от икономиката продължава внасянето на данъци.
  *по-малко случаи на заболели
  -По-малко болничен престой, по-малко загуби на данъци.
  -Стабилните предприятия продължават работа, съответно няма отлив на приходи във самата държава
  -Самите предприятия нямат загуба на приходи, съответно не се засягат следващите по веригата.
  Засегнатите отрасли се подпомагат, така че хората в тях да продължат да имат покупателна способност, за да не засягат останалата част от веригата.
  Пълен локдаун
  Налага се единствено в краен случай, докато се овладее положението и е възможно да се приложи само частичен.
  Тогава се подпомагат много хора, без реални приходи за държавата.
  Загубите за държавата са големи, но временни, след което икономиката се възстановява.

  Най-черният вариант е първата опция. След нея ще са нужни години за възстановяване.
  Най-добрият вариант е втората опция.
  Може да се наложи да подпомагащ няколко хиляди с месеци, но е по-изгодно от фалита на стотици хиляди.
  Варианта със пълен локдаун винаги е бил временна мярка, докато е възможно да се върнем на вариант две.

  Както казах, човешкият живот има цена. Държавите знаят цената на всеки един човек.
  Целта никога не е била на всички да им е добре. Но измиращо и болно население си е загуба на средства отвсякъде. Затова и Швеция е засегната и то почти толкова, колкото държавите с пълен локдаун."

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#16] от "radelmarfx":Бихте ли обяснили това на родителите на момчето, което почина от вируса на 19 години?????
  —цитат от коментар 41 на selqnin


  Нема се наложи. Родителите не тръпнат в очакване на обясненията на @radelmarfx , ами бащата е завел дело срещу дохторите. Ше види зор обаче, понеже дохторите са предвидили такова развитие и са го накиснали в хлорна вар в ковчега..
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8946483

 72. 72 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#69] от "rexdog2004":

  Вирус има . Но няма масови гробове е междублоковите пространства ,екерисажи бълващи мазен дим и има много "оздравели" и "излекувани"...като тебе.

 73. 73 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#72] от "pavur":

  Слава богу и дано да е така и за в бъдеще.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Този вирус дали няма да изчезне до края на септември?

 75. 75 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Важното е, че бизнесът с тестовете се отпуши и стабилизира ... На печелившите честито !

 76. 76 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Още 800 000 лв изгорени вчера за тестване.Наближаваме психологическата граница от 40 000 000 лв платени за тестове от март досега.Защо?Какво научихме, какво постигнахме?Време да се спрем малко и помислим....
  —цитат от коментар 2 на k_


  Ами така се получава като има идиоти като тебе.

  Въпросът тук не е какво сме научили и защо сме похарчили толкова пари, въпросът е защо се налага да даваме на корейците толкова пари вместо да можем да си произвеждаме тестовете на местно ниво за една десета от цената. Понеже не е кой знае колко сложно, но се иска да имаш неунищожена научна и технологична инфраструктура за това.

  Причината държавата цялостно да е на такова дередже и по-конкретно да се справя толкова прекрасно с вируса е именно това, че е населена и управлявана от кратуни, които не са само никога не са си задавали такива въпроси, но и не са способни да си ги зададат.

 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  “Индийски учени откриха, че витамин В12 е способен да блокира размножаването на коронавируса. Става въпрос обаче за т.нар. метилирана форма на витамина (с метилкобаламин), а не тази с цианокобаламин! Резултатите от изследванията са публикувани в списание „IUBMB Life“. С помощта на компютърно моделиране учените успели да установят какви молекули, съдържащи се в натуралните продукти и медикаменти, могат да потиснат действието на nsp12, който се съдържа в генома на SARS-Cov-2 и отговаря за размножаването на вируса.

  Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/health/izsledvane-vitamin-v12-moje-da-spre-razmnojavaneto-na-koronavirusa-news_1494281.html?fbclid=IwAR3MQvg6F_3Q5-86kP0xdFLdsr5YQpAc_jUVoJyTL7U13x4NJSPx0BmPMrY
  © Actualno.com

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Още два дни, и Мангъра ще си скъса публично дипломата...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Той това няма да го направи, но аз се питам някой някога ще търси ли наказателна отговорност на Мангъров, няколкото други "специалисти" като него, и на всички онези, които не спряха да го канят по телевизиите, за последствията от действията им?

  Защото говорим за много сериозно количество трупове, директен резултат от всичко това.

 79. 79 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#1] от "pariah":В Западна Европа увеличиха тестването 2-3 пъти в последния месеца и от там бройката се увеличи "лавинообразно".
  —цитат от коментар 5 на k_


  Добре е да не се приказва без да се знаят фактите. Глупостта не краси човека.

  https://english.elpais.com/society/2020-08-24/what-do-the-coronavirus-data-from-august-tell-us-about-the-new-expansion-of-the-virus-in-spain.html

  В Испания позитивните тествое са скочили от 1.1% юни месец до 7.2% сега

 80. 80 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#26] от "Шака Зулу":А спомняш ли си изказването на Мангъров че през живота си не е слагал маска въпреки че работи в Инфекциозна болница, а сега слага за да не го глобят.
  —цитат от коментар 30 на varna_moreto81


  Това говори красноречиво за кадърността на Мангъров като лекар.

  Само че който отдавна не е разбрал за какво точно става въпрос от телевизионните му изяви (от които е пределно ясно, че говорим за някой, който не е научил почти нищо ниво откакто е завършил преди 35 години и все още живее някъде в 1980-1985 г.) , едва ли ще обърне внимание и на този факт.

 81. 81 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#31] от "Шака Зулу":В Испания, страната с бум на заразените откриват средно 76 души на милион население дневно, а смъртността е 0,8 души на милион население дневно. Това за последната седмица. У нас открити 28 души дневно на милион население и 1,8 починали на милион население дневно. По малко откриваме щото се тестват основно здрави хора, а починали са двойно повече от Испания
  —цитат от коментар 40 на rexdog2004


  Не, починалите в Испания и Франция засега са малко по-скоро заради лага между детекцията и умирането, който често е около месец.

  И също така и понеже повечето заразени са млади и здрави хора.

  Март месец ситуацията се взриви толкова бързо понеже е имало два месеца на ненаблюдавано безконтролно разпространение и после, след последните две удвоявания, болниците бяха заляти от тежки случаи и много хора бяха регистрирани като болни вече на смъртно легло. Затова вълната от трупове съвпадаше с вълната от случаи.

  Но това в Италия, Испания, Франция и пр.

  В Германия не беше така -- там тестването от самото начало беще на ниво и няколко седмици умрелите бяха 0.1% от случаите. И все пак в крайна сметка CFR-ът си стигна почти 5%, но отне близо два месеца

  В САЩ също имаше подобен период март месец, когато умрелите бяха много под 1%, но малко по-кратък. А сега лятото, когато почна голямото заразяване из южните щаите след отварянето, лагът беше около месец.

  Втората половина на септември ще почнат да се отразяват в колонката с умрелите сегашните случаи в Испания и Франция.

  А дотогава и младите и здрави хора, които сега са по-голямата част от заразените, ще са го предали на родителите и бабите и дядовците си.

 82. 82 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Той това няма да го направи, но аз се питам някой някога ще търси ли наказателна отговорност на Мангъров, няколкото други "специалисти" като него, и на всички онези, които не спряха да го канят по телевизиите, за последствията от действията им? ...
  —цитат от коментар 78 на Georgi Marinov

  До коментар [#78] от "Georgi Marinov":

  Търсенето на наказателна отговорност за изказването на лично мнение и за даването на трибуна за изказване на лично мнение би било много по-страшно от SARS-CoV-2...Отправям тази забележка, независимо че част от другите неща, които сте написал в останалите си постове не са лишени от смисъл (примерно коментарът за наличието на лаг между заразяването и леталния изход на заболяването е напълно валидна хипотиза, която не бива прибързано да се изключва), но по въпроса с търсенето на наказателна отговорност, защото някой публично е изказал свое лично мнение сте напълно в грешка. Точно обратното е. Важно е да има много гледни точки и хората да не очакват само смляни "истини" от медиите, защото никога няма да ги получат.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 83. 83 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#82:"russian78"][/quote]

  И Хитлер е имал "лично мнение"

 84. 84 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#81] от "Georgi Marinov":

  Числата са интерпретация на данните от последните седем дни. Те показват че преди месец у нас са се заразили два пъти повече хора от рисковите групи, отколкото в Испания на един милион население. Числата за откритите през последната седмица нищо не показват, но ако след месец отново имаме двойно повече починали тогава може да се замислим.

 85. 85 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 937 Весело

  "Бъдещата ваксина ще е безплатна" - защо ли не ми се вярва?!
  —цитат от коментар 37 на ВаняХр


  Предизборно, Ваня, за изборите се готвят герберастите.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 86. 86 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#83] от "Georgi Marinov":

  [quote#82:"russian78"]
  —цитат от коментар 83 на Georgi Marinov
  И Хитлер е имал "лично мнение"[/quote]

  Нерелевантно - Мангъров на никого не е налагал насилствено мнението си, нито е разпореждал изтреблението на милиони. Между другото винаги е призовавал за спазване на мерките, дори и да ги е считал за прекомерни или пък глупави. Аз също имам резерви към някои от мненията на Мангъров, но няма как да се съглася с абсурдното Ви сравнение между него и Хитлер или пък да се съглася, че изказването на лично мнение е повод за наказателно преследване. Не забравяйте, че първите сигнали за новия вирус също бяха лични мнения на един лекар, лека му пръст, който беше привикван да дава обяснения, за мнението си от едни репресивни власти.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 87. 87 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#58] от "rexdog2004":

  И каква ще е за ЕС?
  Астра Зенека, къде са шведско/ британска компания, няма да Ваксинират цялото шведското население. За справка, точно шведите, бяха най- примерни и ваксинираха толкова “овци”, колкото в целия ЕС, кога върлува свинския грип. Да ама, после поне 20% от ваксинираните, получиха “сънна болест(нарколепсия)” в различни стади, от леки симптоми до най - тежките проявления. Явно и за това, този път протакат с изолации и ваксинации, щото не се знае, знае ли се.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 88. 88 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#83] от "Georgi Marinov":
  —цитат от коментар 86 на russian78


  Не мисля, че схващаш напълно за какво точно говорим.

  Ако един лекар направи груба грешка, в резултат на която пациентът му умре, може и нищо да не му случи у нас, но а други държави ще го съдят. Дори и у нас ако направи дълга серия такива грешки от некадърност ще има последствия.

  А ако не става дума за грешки, а за съвсем умишлени действия, не е нужно и да е дълга серия от тях (ако и на практика да има стотици лекари в България, които са за смъртно наказание, ако все още имаше такова, понеже са изтрепали маса народ с рекетьорството си, с извършването на ненужни опасни за пациента оперативни процедури за да се вземат едни пари от касата, и пр. престъпни практики).

  В случаят с Мангъров имаме някой, който очевидно е имал сериозно влияние върху вземането на решения, в резултат от които ще умрат десетки хиляди. И не е като това да е грешка в резултат на незнание, достатъчно добре му е обяснено за какво става въпрос. И не е като той да говори като частно лице, изявява се точно в качеството си на лекар.

  Да, най-вероятно той е просто полезен идиот, който се използва от определени политически и олигархически фактори за да не се избегне налагането на по-дълга карантина, което има риск да им накърни финансовите интереси.

  Но това не означава, че Мангъров не носи отговорност -- и той, и хората, които го пробутват по медиите, са за затвор (и пак да подчертая, ако не беше отменено смъртното наказание у нас, и за повече от затвор).

  Не разбирам защо масово се приема, че е съвсем нормално десетки хиляди да бъдат осъдени на смърт ей така, въпреки че това е напълно предотвратимо и ненужно, и се прави единствено за да може олигархията да продължи да богатее за сметка на народа.

  Това са чудовищни престъпления.

 89. 89 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#88] от "Georgi Marinov":

  Когато е бил пика на смъртните случаи в Испания, той е бил около двадесет смъртни случая на ден за един милион души. Това в началото на април. По това време у нас смъртността е била дневно около 0,4 души на един милион население. Сега е четири пъти повече.

 90. 90 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#89] от "rexdog2004":

  Значи сега у нас е четири пъти повече, но десет пъти по малко от пика в Западна Европа и САЩ. Ако това ни е максимумът, ще е добре

 91. 91 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#88] от "Georgi Marinov":

  Схващам че започнахте да говорите глупости. Нито Мангъров е взел решенията да се разхлабват мерките една през друга без капчица мисъл, нито пък преди това Мутафчийски ги е въвеждал също наведнъж и без мисъл. Това са дела на изпълнителната власт в лицето на ресорните министри и конкретно на министър-председателя.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 92. 92 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Още два дни, и Мангъра ще си скъса публично дипломата...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  Hяма. Ще каже, че е "имал друго предвид"...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#79] от "Georgi Marinov":
  Сега пък и фалшифката на Ел Паис по темата като аргумент в дискусията.
  Аман, бе човече!
  Нали се разбрахме, че ситуацията изисква повече мисене и осмисляне, отколкото цитатничество.
  Ами еуромомо сайта е на два клика разстояние:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

  Виждаш ли там в червено Испания?
  Не виждаш, щото няма.
  Има съвсем леко завишение на общата смъртност както всяка година през жегите и това е в цяла Южна Европа.

  Относно другите неща - проценти и пр., явно нивото ти на разбиране на тия неща е като оня Ники Шарана от БАН дето смята модели на ненормирани данни.
  Ако все пак си любопитен можещ да прочетеш тук
  https://en.wikipedia.org/wiki/Principal_component_analysis
  Верно, че е в уикито, ама там е най-просто обяснено но и от него ще се изприщиш с твоя капацитет който си личи колко е.

 94. 94 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Дневник продължава да пише нелепи неща:
  "Справка на "Дневник" показва, че от началото на воденето на статистика с броя направени PCR тестове за денонощие през изминалото той е рекорден - 7639. Положителните от тях са 157, т.е. едва 2.05% от всички направени тестове."
  От този рекорден брой тестове не знаем колко са положителни. Резултатите не излизат веднага - ще стане ясно утре и в другиден.
  Няма никаква връзка между направенитре вчера тестове и установените вчера заразени. Те са установени с тестовете направени предишните дни.

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#88] от "Georgi Marinov":
  "Но това не означава, че Мангъров не носи отговорност -- и той, и хората, които го пробутват по медиите, са за затвор (и пак да подчертая, ако не беше отменено смъртното наказание у нас, и за повече от затвор)."
  И като ги тествате да не би да ги "спасявате"?
  И са какво точно ги "спасявате", моля?

 96. 96 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Безплатно е само сиренето в капана за мишки.
  —цитат от коментар 24 на nhh18551388


  Не е вярно. И за това сиренце някой е платил- в този случай- този, де е заложил капана.

  Безплатни неща няма!

  На микро- ниво, ако все пак получиш нещо безплатно, това означава, че някой друг е работил за това нещо, но не го е получил.

  Пример- открадвам ти телевизора. На мен (микро- нивото) ми излиза безплатно, но ти си работил за този ТВ, а го нямаш.

  Това е и основният принцип на комунизма- един чудесен строй- поне за тези, де са взели "безплатния телевизор". Е- възниква лек проблем за тези, от които е взет телевизора, но този проблем винаги може да се разреши с някакви лагери, и те- безплатни.

  Безплатни неща няма!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 97. 97 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":

  Абе простюнгел ,вчера сме направил над 90 теста на хора ,които са контактни на 2 ма идиота сеещи зараза ,които са предупредени ,че са болни и трябва да се приберат в дома си и не са го направили , и двамата бизнесмени , които са със самочувствие , оказа се ,че са посяли заразата на още 6 човека , хората са карантинирани ,а болните влизат в болница ,според теб това е безмислено нали ,по добре е да ги оставим който ще си мре да си мре!

 98. 98 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#78] от "Georgi Marinov":

  много голямо шоу ще мие да видя Мангъра ,ако се разболее къде и как няма да се лекува .

 99. 99 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Аз като бях в Будапеща март 2020 г, трябва да съм се заразил с корона вируса, 2 седмици боледувах и оздравях, не ходих заради това при личният лекарОная тъпата слива искаше да ме прати на преквалификация. Пратил съм и писмо, че не е желано от моя страна пращане на моите ми лични данни. Те си мислят, че е от моя страна е желано, което е зочно обратното
  —цитат от коментар 34 на slan777


  Ми нищо не разбрах. Разказал си го така, сякаш всички тук сме запознати в детайли с някакви твои одисеи, и е било нужно само леко уточнение...

  За "тъпата слива", де те пращала на преквалификация- не знам, но знам, че или ти, или аз- имаме нужда от една "преквалификация" по умение да се изразяваме...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 100. 100 Профил на so
  so
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#88] от "Georgi Marinov":

  Тъй. Аз искам да кажа, че също АБСОЛЮТНО не приемам хипотезата, че за изказване на мнение трябва да се наложе смъртно наказание, както ти искаш. Аз също мисля, че мерките наложени (по-точно изкопирани) през март и април месец са пресилени, вредни и крайния им резултат е съвсем умишлена съпротива срещу бъдещи мерки. КПП-тата и затворените паркове са върха на идиотизма, струват пари. Заслужавам ли смърт за този си пост, според твоите разбирания? Паралелът с Хитлер е абсолютно несъстоятелен, защото Мангъров няма власт да налага вижданията си. Радетели сте на дълга карантина, домашен затвор и т.н. но никога не казвате колко точно дълга трябва да бъде тази карантина, кой ще поеме отговорност ако след нея нещата пак ескалират, колко ще струва карантината (във финансово измерение и върху вреди върху психиката на хората) и кой ще плати. Има и една друга заблуда - че здравето е най-важното нещо на света. Не - не е! Най-важното нещо на света е да бъдем свободни хора и да отстояваме свободата си. За това са умирали стотици достойни хора без да ги е грижа за здарето им. И на това се дължи високия стандарт на живот в развитите общества - на свободата, а не на смъртните наказания, раздавани от някой... тулуп. Благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK