Съдии в сигнал: Новата система за делата бави работата, вместо да я улеснява

През юни бе взето решение за пилотно внедряване на системата първоначално в 17 съдилища, а през юли тя вече се използва от всички магистрати.

© Дневник

През юни бе взето решение за пилотно внедряване на системата първоначално в 17 съдилища, а през юли тя вече се използва от всички магистрати.Висшият съдебен съвет да спре въвеждането на Единната информационна система на съдилищата, докато не бъдат отстранени грешките и недостатъците в нея. Да се даде пълен отчет пред всички магистрати как са похарчени средствата по проекта и на каква стойност са те, кои членове на ВСС са платени възнаграждения за проекта и на каква стойност.


Да се отговори на въпроса защо програмата е пълна с грешки, пропуски и недостатъци, както и кой е отговорен за тях. Всички тези въпроси поставят от Съюза на съдиите в България (ССБ) в сигнал до Висшия съдебен съвет и настояват за отговори.


От най-голямата съдийска организация призовават, че единствено с публичност и с отговори на всички тези въпроси съдебният съвет ще предотврати "взрива от масово възмущение сред колегите".


Пропуските, грешките и проблемите
Съдиите оценяват системата като недостатъчно добра и ефективна, пълна с грешки, пропуски и недомислици, които само затрудняват и бавят работата на магистратите, вместо да я улесняват. От съюза на съдиите настояват, в случай че вина за тези проблеми носят членове на ВСС, те да подадат оставка заради създаването на всеобщо затруднение във функционирането на съдебната система и да възстановят получените възнаграждения, които са получили за работата си по проекта.


"Обръщаме се към Вас във връзка с огромното недоволство, което вече масово се надига сред колеги съдии от всички съдебни райони и всички инстанционни нива в страната. Както съдии, членове на ССБ, така и такива, които не членуват в нашата организация, изразяват недвусмислено крайното си неудовлетворение от нововъведената Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) и намират този програмен продукт за по-лош от настоящите САС и АСУД", започват отвореното си писмо от ССБ. Освен това подчертават, че въвеждането на системата е допуснато с незаконосъобразно и нецелесъобразно решение на ВСС от 23 юли.


"ЕИСС отнема изключително много ценно време на съдиите, за да регистрират изготвените от тях съдебни актове, заради прекалено много ненужни стъпки в програмата. Програмата създава много трудности, тъй като изисква едновременното подписване с електронен подпис на всеки един от тримата съдии във въззивен или касационен съдебен състав", предупреждават от Съюза на съдиите.


От друга страна, в нея има недомислици, като например факта, че не е предвидено електронно подписване за съдебни заседатели по наказателни дела и много други. Често софтуерът автоматично генерира грешки. Има и много други оплаквания за непредвидени в него съдебни актове, се посочва в сигнала. Въпреки автоматичното и ръчно обезличаване на лични данни новата система допуска публикуването на съдебни актове с остатъци от личните данни.Освен това има и тревожни сигнали, че програмата не предвижда възможност за общ преглед на всички постъпили в съответния съд дела по вид, предмет, страни и съответно е невъзможно търсенето в системата по тези показатели. В нея не е предвидено отделно образуване и водене на първоинстанционни и въззивните дела в противоречие с чл.80, т.1, 2 и 8 от Правилника за администрацията в съдилищата.


"След преминаването на съдебния акт през ЕИСС често настъпват графични размествания, сливане на абзаци, размествания на текст, което го прави трудно четим или направо неразбираем. Програмата не е съобразена с особеностите на работата на съдията-докладчик в съдебния състав и правомощието му да издава еднолично разпореждания", подчертават от ССБ. Освен това посочват, че новата система натоварва съдиите с функции, които са присъщи на съдебната администрация.


"Техническото обезпечаване (хардуерно) на ЕИСС очевидно не е съобразено с реалния брой потребители и обема на тяхната работата, което води до изключителна тромавост на обработка - в определени часове от деня изпълнението на команда отнема минути. Софтуерът не позволява коригирането на допуснати грешки при обработката. ЕИСС не отчита натовареността на съдиите и едновременно с това елиминира това, което до момента е постигнато със СИНС", добавят още от Съюза на съдиите.


В сигнала до Висшия съдебен съвет се подчертава, че това са само част от многобройните оплаквания от новата система, която затормозява крайно много същинската съдийска работа по правораздаване.


"Недостатъците на ЕИСС и липсата на адекватно техническо обезпечаване на съдилищата представляват неизпълнение на задълженията на Пленума на ВСС по глава 18а ЗСВ и всъщност вместо да ускорят въвеждането на истинско електронно правосъдие стават причина за поредното му забавяне", допълват още от ССБ.


Внедряването започна пилотно през юни


В края на юни в 17 съдилища започна пилотното въвеждане на Единната информационна система на съдилищата. В края на юли пленумът реши тя да бъде внедрена навсякъде. Системата ще се използва във всички съдилища освен административните и Върховния административен съд, където би трябвало да функционира друга система.


Въпросът за внедряването на системата ще бъде обсъден на 1 септември, след като на 25 август съдийската колегия на ВСС не успя да събере необходимия кворум и заседанието се провали.


Във вторник ще бъдат поканени Гергана Мутафова - член на прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата", представители на екипа за неговото изпълнение от "Информационно обслужване" АД, както и председатели на съдилищата, в които е внедрена системата.


Трима от членовете на съдийската колегия (Боряна Димитрова, Севдалин Мавров и Даниела Марчева) са поискали темата да бъде обсъдена, след като са получили писма и констатации, според които ЕИСС е създадена в труден за ползване вид по отношение на нейните потребители - съдии и съдебни служители, и съществуват противоречия в нейните функционалности с изискванията на чл. 360в-360к от Закона за съдебната власт.
Във ВСС са получени писма с мнения и предложения по въпроса от над 30 апелативни, окръжни и районни съдилища.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK