Юристи към ГЕРБ: Разделението на властите не допуска законодателна инициатива на прокурори и съдии

Миналата седмица ГЕРБ започна консултации с партиите в парламента по проекта си за нова конституция. За да внесе проекта за нова конституция, ГЕРБ, чиито депутати са 95, трябва да събере още поне 25 подписа.

© Велко Ангелов

Миналата седмица ГЕРБ започна консултации с партиите в парламента по проекта си за нова конституция. За да внесе проекта за нова конституция, ГЕРБ, чиито депутати са 95, трябва да събере още поне 25 подписа.Правото на законодателна инициатива на съдебните съвети на прокурорите и съдиите е несъвместимо с принципа на разделение на властите. Няма развита демокрация, в която прокурорите или съдиите да разполагат с право на законодателна инициатива, както се предвижда в проекта за нова конституция на ГЕРБ.


Това е становището на юристите от Българската асоциация за европейско право (БАЕП), разпространено в позиция по повод предложението на ГЕРБ за приемане на нова конституция.


Конституцията на ГЕРБ, с която премиерът Бойко Борисов обяви, че ще даде рестарт на държавата и ще отговори на протестите, всъщност съдържа близо 80% от настоящата конституция, като основните промени са премахването на Великото народно събрание, намаляването на броя на депутатите и по-къси мандати на тримата големи в съдебната система - председателите на върховните съдилища и главния прокурор.
С предложенията на ГЕРБ се въвежда и възможност за законодателна инициатива на съдебните съвети на съдиите и на прокурорите, които ще бъдат "наследници" на сегашните колегии във Висшия съдебен съвет - съдийската и прокурорската.


Експертите от асоциацията правят подробен исторически анализ на основния закон в България, като го сравняват и с конституциите на много европейски държави с традиции в демокрацията.


БАЕП призовава за мяра, историческа зрялост и уважение към българската конституционна традиция при обсъждане на идеята за отмяна на институцията на Велико народно събрание, като посочват, че обосновката на това предложение остава неясна."Съставянето на конституционен текст изисква висш професионализъм, зрялост и уважение към конституционната традиция. Никое от предложените изменения не налага приемането на изцяло нова конституция", подчертават от БАЕП.


Те допълват, че редица от предложените промени са необосновани, неясни, а някои от тях са неприемливи, доколкото влизат в разрез с основни принципи на правовата държава и достиженията на съвременния конституционализъм. По-съществените предложения - за намаляване броя на народните представители, не изискват приемане на изцяло нова конституция, подчертават още от БАЕП.


Юристите анализират и предложението за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, като посочват, че това предложение отговаря на съвременните тенденции в Европа и и би могло да благоприятства защитата на правовата държава и законността. Те обаче изразяват опасенията си, че предлаганият текст е неясен и има риск на практика да се стигне до блокиране на институцията, а оттам и до множество спрени производства пред касационните инстанции или твърде продължителни дела.


Как изглежда новата конституция, предложена от ГЕРБ и какви промени въвежда - четете тук
Републиката ще става прокурорска по конституция - анализ на Здравка Калайджиева - тук
Новата конституция на ГЕРБ е влошен препис на сегашната - коментар на доц. Атанас Славов - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Законодателна инициатива на съдии и прокурори е дървено желязо!!

 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Туй добре, но гербавите не обичат много разделението на властите. Цялата власт в една ръка им гарантира отпускането на щедри парчета от държавната баница. Или беше пица без мазнинки? Мазнинките за нас - пицата за вас!

  без подпис!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Хехе, кво разделение на властите бе?! Има един център на властта и той нарежда кой да бъде "опраскан", на кого да му бъде "размазана физиономията", кой да получи 75 милиона кредит, без да извършва стопанса дейност, на кого да му бъде отнета фирмата, която извършва такава, кой да получи държавна поръчка за 500 милиона и кой за милиард...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Навременно и смислено включване на БАЕП.
  Защо не поправят направо в проекта? По-скоро да напишат нов.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  И защо не? :)

  Щом на НПО-та може, що да не съдии и прокурори. :)

  Законодателна инициатива на хора/организации извън парламента значи да предложат нещо и парламента да реши дали да се приеме или не. :)

  Реално всеки би трябвало да има законодателна инициатива.

 7. 7 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Като чуя "юристи" веднага си представям мазни адвокати, представляващи мазни олигарси като Пеевски, Божков, Ковачки, Прокопиев, Марешки и др.

 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Тези три кухи лейки, да "излязат и да кажат: Понеже съм П...П, не съм разбрала" и да се приключва с този цирк.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":

  щото е несъвместимо ти да си пишеш законите по които да обвиняваш респ. да раздаваш справедливост. Това не е разделение на законодателна от съдебна власт.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 441 Весело

  Като чуя "юристи" веднага си представям мазни адвокати, представляващи мазни олигарси като Пеевски, Божков, Ковачки, Прокопиев, Марешки и др.
  —цитат от коментар 7 на slq84014722


  Аз пък си представям остриета на правната мисъл като г-н Кирилов, г-н Пеевски, г-жа Цачева, г-жа Захариева...

 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#7] от "slq84014722":

  Тва е създаения образ - от медии, филми и от хорските приказки. Те ти поднасят това - ти това си представяш. Като чуеш дядо коледа и си представяш това, което кока кола е наложила на пазара. Като чуеш секретарка си представяш дългокрака мадама, като чуеш блондинка правиш асоциация, че е тъпа (най-често) и така .. не е задължително това да е действителното състояние на нещата. Като чуеш юристи ако не си чувал за витали таджер, за проф. кожухаров и др. нормално е да си представяш това, което си представяш.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5230 Неутрално

  Правото на законодателна инициатива на съдебните съвети на прокурорите и съдиите е несъвместимо с принципа на разделение на властите. Няма развита демокрация, в която прокурорите или съдиите да разполагат с право на законодателна инициатива...
  ––––––––––––––––––––––––––
  Това е пълна лъжа.
  Както е и безпочвено твърдението, че ВНС е историческо достижение на България и трябва да се пази - нещо, което отсъства в цивилизования свят.
  А че трябва нова конституция е ясно на всеки селски кмет и всеки настоятел на читалище - действащата конституция е изработена и приета от комунисти. Имаше едни 39 демократи във ВНС 1990-та, които обявиха гладна стачка...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":щото е несъвместимо ти да си пишеш законите по които да обвиняваш респ. да раздаваш справедливост. Това не е разделение на законодателна от съдебна власт.
  —цитат от коментар 9 на bludniq_sin


  Това дето си го написал на теория звучи чудесно, но на практика не работи баш така. :)

  Няма как един политик (средно статистически човек) да разбере проблемите на съдебната система. Съответно предложения за промяната - кое работи и кое не работи в съдебната система трябва да дойдат от самата нея.

  А дали парламента ще приеме тези предложения за променя вече е друга работа.

  Преди години когато беше оня скандал с бюлетините, който се оказа фалшив (беше на гърба на управляващите ГЕРБ). Та тогава Цацаров (който беше главен прокурор) в някакви интервюта подсказа че е добре това да се облече в закон и то беше направено.

  Както виждаш дали от Цацаров или от някъде другаде са дошли тези предложения за промяна няма особено значение.

 14. 14 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  С проекта си за "нова" Конституция Борисов действително мина граница, която не биваше да се преминава. В други случаи тактическите му мурафети не правят такова грозно впечатление, защото са предназначени за простите (по собствените му думи). Но начинанието за "нова" Конституция го постави в среда, която просто не е за него. Все пак и на най-мълчаливите юристи им призля. Същият дисонанс ще е Азис да се появи с изпълнения на репертоара си в "Ковънт Гардън".
  Обективно - Борисов ще бъде наказан от обществото за дързостта си постави на двете блюда на везната две несравними ценности: Конституция и конюнктурен маймунджулък. Колкото и дива провинция да сме, колкото и гражданското ни съзнание да е на нивото на детска градина, и много простите усещат, че нещо не е както трябва в цялото му това изпълнение.

 15. 15 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 390 Неутрално

  И друго - кой е гласувал за Гешев, за да иска да предлага той закони?!?
  Гешев е чиновник, за който никой не е гласувал - назначен от чиновници, за които никой не е гласувал!
  Нямаш право да измисляш и да предлагаш закони!
  Направи си партия, яви се на избори и тогава предлагай закони.
  Не бил политизиран Гешев, ама все в политиката иска да се намести!
  Оставка Бухалко!

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Предложеният проект за нова конституция сам по себе си е предпоставка за наложителното разтуряне на това НС, защото показва колко вредни в накадърността и продажността си са тези депутати. А го замислиха като предлог да си удължат престоя в меките кресла, но са толкова непохватни, че ефектът е обратен.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Интересна държава , на прокурори ,съдии ,ЧСИ и нотариуси ,всичко е организирано само в тяхен интерес и се играе против много от интересите на дребния човек .

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#12] от "Депутат 241":

  Изобщо не е лъжа. Никъде съдебната власт няма право на законодателна инициатива. Само в Русия, но и там имат право само Върховният съд и Конституционният съд и то по въпроси от тяхната компетентност.
  А понеже ние сме парламентарна република, тоест правителството произтича от парламента, а не от президента, затова изпълнителната власт има право на законодателна инициатива.

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Не може ли на законодателната инициатива на съдии, поне, ако не на прокурори, да са погледне като на елемент на прецедентното право, при това смекчен, все пак инициатива не означава автоматично приет закон.

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  "Юристи към ГЕРБ: Разделението на властите не допуска законодателна инициатива на прокурори и съдии"

  Ама те искали/от интервюта на "трите каки"/

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Че тука има ли разделение на властите. Тя мафията е навсякъде. И Гешев каза,че е против.

 22. 22 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Какво разделение на властите, каква развита демокрация, какви 5 лева? На ГЕРБ им дай един нео-съветски модел тип "татаро-азитская республкика", нали там се крадне най-много.

  ГЕРБ=Гепаджии за Евразийско Развитие на Булгаристан

 23. 23 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Не може ли на законодателната инициатива на съдии, поне, ако не на прокурори, да са погледне като на елемент на прецедентното право, при това смекчен, все пак инициатива не означава автоматично приет закон.
  —цитат от коментар 19 на znaya


  Не, не може! Няма никаква връзка между законодателната инициатива и позоваването на влезли в сила присъди от миналото по подобни дела, което е същността на прецедентното право.

  без подпис!
 24. 24 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лопе де Вега":

  Аз лично виждам връзка, доколкото разбирам вие на виждате. Дума срещу дума. Само дето аз поставям въпрос, интересувам се от нещо повече от моето мнение, а вие давате отговор, отсичате че друго не ви интересума. Ами, не, благодаря.

 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5230 Неутрално

  До коментар [#18] от "Fiji":
  Фиджи, а не е ли законодателна инициатива референдумът?
  А не е ли законодателна инициатиава всеки един прецедент по англо-саксонското право?
  Или какво са законите за лобизма?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Стига са се учили на гърба на работодателя си.

 27. 27 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Защо направо не обявите Булгаристан за прокурорска Гешефтура и да се приключва с тази мъка! Нали в крайна сметка това искате, всички въртели и витиевати обяснения в крайна сметка целят точно това.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 28. 28 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Интересна държава , на прокурори ,съдии ,ЧСИ и нотариуси ,всичко е организирано само в тяхен интерес и се играе против много от интересите на дребния човек .
  —цитат от коментар 17 на edin drugii


  Ама пък работи устремно за интересите на Дебелия човек.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK