Не мисля, че премиерът е обиден, каза Томислав Дончев

Не мисля, че премиерът е обиден, каза Томислав Дончев

© Юлия ЛазароваНе мисля, че премиерът Бойко Борисов е обиден, а и това не мисля, че от гамата на реакции, които един държавник трябва да проявява по отношение на други политически сили или по отношение на хората, каза днес пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Изявлението му беше в отговор на въпрос защо Борисов скоро не се е появявал на публични места, не е правил включвания на живо от автомобила си и дори е ограничил "Фейсбук" изявите си.


Попитан дали е притеснен от планирания масов протест на 2 септември, Томислав Дончев коментира, че няма как да не е, когато има риск от противопоставяне на различни групи граждани и възможност от възникване на безредици.


В отговор на въпрос той не прие твърденията, че предложеният от премиера рестарт на политическата система, с искане за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, са ходове, целящи управляващите да печелят време. "Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети на ГЕРБ", посочи Дончев. Той не пожела да уточни каква подкрепа губи ГЕРБ от оставането на кабинета на власт. Дончев допълни, че от друга страна позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава оставка.
Вицепремиерът изрази и личното си мнение, че част от хората настояват за смяна на персоните, на една или друга фигура, но за него "само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората". "Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури, по които имат право да работят, какви са правата им, какви са ограниченията им", допълни Дончев. В тази връзка била важна съдбата на проекта за конституция и промените в изборния кодекс, подготвени от ГЕРБ.


"Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини", коментира вицепремиерът, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната. Дончев допълни, че предстои среща с коалиционните партньори, на която да се обсъди оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, която ВМРО и НФСБ не приемат, както и дали те ще подкрепят внасянето в парламента на проекта за нова конституция.


За момента подкрепата на коалиционните партньори е обвързана с условия - вкарване в нея за задължителната военна служба и ограничаване на правомощията на президента, задължително гласуване и въвеждане на образователен ценз за гласуващите, бракът да може да е само между мъж и жена и други. Дончев определи тези искания като екзотични.


Проектът за конституция трябвало да е по-добър


Според него безкрайното разширяване на темата "промени в конституцията" ще направи процедурата фактически невъзможна. По повод критиките, че самият проект на нов основен закон е много слаб, вицепремиерът посочи: "Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите." Той припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.


Дончев все пак призна, че със сигурност е трябвало да се предложи по-добре подготвен проект, още повече че темата не е нова. За него основните пропуски са около детайлизацията и съдържанието. Вицепремиерът изрази личното си мнение, че ако сегашният вариант на конституция не събере нужната подкрепа за внасяне на парламента, кабинетът трябва да подаде оставка. Позицията на премиера за момента е, че ще напусне поста в момента, в който се свика Велико народно събрание, за което са нужни 169 гласа.


При недоверие към институциите са нужни решения


Голямата тема "отвъд конюнктурните политически страсти" според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. "Това е тема от повече от десетилетие. Има недоверие от страна на гражданите към институциите и това изисква реакция", каза той.


Дончев коментира и въпроса с изборите и машинното гласуване. Според него причината отговорността за покупката на машините да е на ЦИК е, че ако те се осигурят от правителството, ще се появят съмнения за манипулации. Вменяването на отговорността на избирателната комисия обаче стана причина нейният председател Стефка Стоева да подаде оставка. Към момента Дончев призова депутатите просто да изчистят всички неясноти - какви машини ще се ползват, ще се купуват ли те, или ще се наемат и кой има отговорността да ги осигури.


"Когато говорим за избори, освен добрата организация е какви шансове за съмнение предизвиква изборният процес. Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това за него е "най-лошият демократичен сценарий". Дончев подчерта, че провеждане на избори по сегашния избирателен кодекс е почти невъзможно.


Партията на Цветанов няма потенциал


Попитан дали се притеснява от политическия проект на Цветан Цветанов, вицепремиерът обясни, че няма сериозен политик, които да се притеснява от конкуренция и нови проекти. "Колкото повече предлагане и политически проекти, толкова повече шанс гражданинът да намери себе си", е неговата позиция. Той обаче изрази съмнения в потенциала на партията на Цветанов, какъвто нейният лидер посочва - резултат около този на ГЕРБ.


По повод оставката на Данаил Кирилов Томислав Дончев посочи, че вероятно тя идва заради спада на общественото доверие към неговата работа и личност, както и натрупването на напрежение, включително със сравняването му с анимационен герой. По повод несъгласието на коалиционните партньори правосъдният министър на бъде сменен вицепремиерът посочи, че е имало случаи на смени на министри без одобрението на коалиционните партньори.


"Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба", каза още Дончев. Той поясни няма взето решение за нов министър на правосъдието, но се пошегува, че все още има достатъчно кандидати за министри.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK